• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Bylinky ke kuchyni a vaření patří odjakživa. Stačí trocha té správné a pokrm dostane hned úplně jiný rozměr. Oživí ho, zvýrazní chutě, umocní aroma. Je ale důležité vědět, které kdy do jídla přidat. Některé se totiž přidávají už do hotového jídla, jiné je potřeba v pokrmu vařit, aby mu předaly svojí chuť.

Ty jako je pažitka, hladkolistá i kudrnatá petrželka, bazalka, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránku, zkrátka bylinky, které mají měkké listy, je důležité přidávat až nakonec do hotového jídla a krájet je až těsně před tím, aby zbytečně neztratily své aroma. Do omáčky, jako je koprovka, přidávejte kopr až v moment, kdy ji zahustíte a povaříte.

Tvrdší bylinky, jako je například bobkový list, rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule, naopak potřebují povařit, aby své aroma vůbec uvolnily. Nebojte se jak tak do pokrmu přidat hned na začátku přípravy.

Použít samozřejmě můžete bylinky sušené, ale mnohem lepší jsou ty čerstvé. Nemusíte mít ani zahrádku, sehnat se dnes už dají v každém větším supermarketu nebo si je můžete po celý rok pěstovat třeba v kuchyni na parapetu.

Návod na to, které bylinky si vybrat a jak si je v zimě pěstovat doma, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

140 minut
Kančí guláš s bramborami

Kančí guláš s bramborami

Maso očistěte, pokrájejte na kostky o velikosti sousta, osolte a opepřete. Cibuli nesekejte na jemno a restujte na 100 gramů másla do tmavě zlatavé... více o Kančí guláš s bramborami

30 minut
Sýrovo-šunková pomazánka

Sýrovo-šunková pomazánka

Vychladlá vařená vejce oloupeme a nastrouháme do mísy, kam přidáme i jemně pokrájenou cibuli a drobně pokrájenou šunku. Následně přidáme majolku a... více o Sýrovo-šunková pomazánka

Anglická gulášová polévka

Anglická gulášová polévka

Pokrájenou cibuli a slaninu (150-200 gramů) osmažíme společně na trošce oleje. Pak přidáme jen krátce osmažit nastrouhaný česnek a papriku, promícháme... více o Anglická gulášová polévka

Špenátovo-vločková polévka

Špenátovo-vločková polévka

Na másle osmažíme cibuli dosklovata, poté přidáme a dorůžova osmažíme vločky. Přidáme česnek, muškátový květ, promícháme a přidáme špenát (čerstvý... více o Špenátovo-vločková polévka

100 minut
Hovězí kližka ala španělský ptáček

Hovězí kližka ala španělský ptáček

Na oleji si společně s jemně pokrájeným špekem osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a... více o Hovězí kližka ala španělský ptáček

15 minut
Zeleninový salát s balkánským sýrem

Zeleninový salát s balkánským sýrem

Zeleninu si pořádně omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky dle fantazie. Do salátu dále přidáme podle chuti pokrájená sušená rajčata a na kostky... více o Zeleninový salát s balkánským sýrem

45 minut
Jahodový koláč z podmáslí (kefíru)

Jahodový koláč z podmáslí (kefíru)

Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej, podmáslí (kefír), přisypeme mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Těsto nalijeme do máslem vymazaného a... více o Jahodový koláč z podmáslí (kefíru)

2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli

2 x Diviznový sirup + macerát (nejen)…

Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září. Sirup bez... více o 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli

Gratinované brambory (nejen) s brokolicí

Gratinované brambory (nejen) s…

Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků vyložíme dno pekáčku, posypeme pokrájenou očištěnou brokolicí, nasekaným česnekem, pokrájenou... více o Gratinované brambory (nejen) s brokolicí

Hořčicoví utopenci se zelím

Hořčicoví utopenci se zelím

Pokud nám vadí střívko na uzenině, špekáčky oloupeme. Poté hluboko prořízneme, ale nedokrojíme. Špekáčky uvnitř opepříme, potřeme hořčicí (může být i... více o Hořčicoví utopenci se zelím

20 minut
Kuře po sečuánsku

Kuře po sečuánsku

Ingredience na marinádu smíchejte. Kuřecí prsíčko překrojte na stejně tlusté plátky a nechte marinovat alespoň 2 hodiny. Uvařte nudle podle návodu.... více o Kuře po sečuánsku

Houbové rizoto se sýrem

Houbové rizoto se sýrem

Na hluboké pánvi nebo v kastrolu s troškou oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, pak přidáme propláchnutou a okapanou rýži, kterou také krátce... více o Houbové rizoto se sýrem

Mrkvovo-medový koláč s pomerančem

Mrkvovo-medový koláč s pomerančem

Nastrouhanou mrkev smícháme v míse s medem, pomerančovou kůrou a šťávou, žloutky, vlažným tukem. Pak řádně vmícháme mouku s kypřidlem. Nakonec tuhý... více o Mrkvovo-medový koláč s pomerančem

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den je vaříme do změknutí. Na sádle necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájenou klobásu a orestujeme,... více o Fazolová polévka se zakysanou smetanou

20 minut
Nadýchané americké lívance

Nadýchané americké lívance

Smíchejte ocet s mlékem a nechte "kysnout" asi 5 minut. Do mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a dobře smíchejte. Přidejte... více o Nadýchané americké lívance

Česnekovo-houbové maso zapečené s bramborem a smetanou

Česnekovo-houbové maso zapečené s…

Špekem vyložíme dno zapékací mísy, na které položíme plátky nebo kostky osoleného a opepřeného masa. Maso posypeme pokrájenými houbami a česnekem,... více o Česnekovo-houbové maso zapečené s bramborem a smetanou

10 minut
Koktejl Mai-Tai

Koktejl Mai-Tai

Všechny přísady promíchejte v šejkru. Koktejl podávejte ve vydlabaných ananasech, vždy na drceném ledu. //**Know-how:** Koktejl, který je typicky... více o Koktejl Mai-Tai

75 minut
Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek. Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné,... více o Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané

Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané

Na trošce oleje osmažíme cibulku, kostičky slaniny a ke konci i nasekaný česnek. Přidáme fazolky, osolíme a opepříme a směs dáme do připravené... více o Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané

60 minut
Pikantní čočka s kuřecím masem

Pikantní čočka s kuřecím masem

Čočku propláchneme a dáme namočit do studené vody (stačí 1-2 hodiny). Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Ponecháme v čočce jen malé množství tekutiny... více o Pikantní čočka s kuřecím masem

Česnekové závitky se slaninou v omáčce

Česnekové závitky se slaninou v omáčce

Maso použijeme dle chuti - vepřové, kuřecí(prsa), hovězí, které nakrájíme na plátky, naklepeme a opepříme. Plátky potřeme z jedné strany česnekovou... více o Česnekové závitky se slaninou v omáčce

90 minut
Slaný krokodýl z majonézového těsta

Slaný krokodýl z majonézového těsta

Nejprve si necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, cukru, trošky mouky a droždí. Poté přidáme majonézu, sůl, zbylou mouku a těsto propracujeme. Na... více o Slaný krokodýl z majonézového těsta

Kuřecí prsíčka s rajčátky a tymiánem

Kuřecí prsíčka s rajčátky a tymiánem

Maso nakrájíme na kostky, dáme do misky, osolíme, přilijeme olej, přidáme tymián a nakrájený česnek. Promícháme a necháme marinovat minimálně hodinu.... více o Kuřecí prsíčka s rajčátky a tymiánem

Cibulové hovězí

Cibulové hovězí

Do vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme vrstvu pokrájené cibule - 600 g. Na cibuli položíme silnější plátky masa (nejméně 2 cm), které dobře... více o Cibulové hovězí

25 minut
Křupavé cibulové kroužky

Křupavé cibulové kroužky

Na těstíčko spolu prošlehejte mouku, prášek do pečiva, podmáslí a vejce. Vmíchejte petržel a osolte. Olej rozehřejte ve vyšší pánvi nebo kastrůlku, a... více o Křupavé cibulové kroužky

Jablečné (mini) palačinky

Jablečné (mini) palačinky

Jablko nastrouháme do misky (klidně i se slupkou), přidáme vejce, mléko, cukr, sůl a zamícháme. Pak přidáváme mouku - tolik, aby vznikla kašovitá,... více o Jablečné (mini) palačinky

Brambory v mikrovlnce

Brambory v mikrovlnce

Do horké vody dáme brambory necháme je tam 3-5 min. Poté nakrájíme na středně velké kousky a dáme do sáčku. Do sáčku uděláme pár dírek vidličkou. A... více o Brambory v mikrovlnce

Kuřecí noky do polévky

Kuřecí noky do polévky

Všechny ingredience rozsekáme v robotu na jemnou fáš, kterou vložíme do mikroténového sáčku. Ustřihneme růžek tak, aby otvor měl průměr cca 1,5 cm a... více o Kuřecí noky do polévky

30 minut
Caesar salát jako z restaurace

Caesar salát jako z restaurace

Nejdříve naklepeme, osolíme a opaprikujeme kuřecí prsíčka a dáme péct. Poté nakrájíme Bagety nebo rohlíky na kolečka a dáme do sáčku s trochou oleje a... více o Caesar salát jako z restaurace

Nejlepší dort

Nejlepší dort

Vejce vyšleháme s cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krásná bílá hustá pěna. Poté přidáme olej, vodu a nakonec přimícháme hladkou... více o Nejlepší dort

Výborný špenátek

Výborný špenátek

V hrnci na oleji osmahneme lehce na jemno nakrájenou cibuli.Potom poprášíme moukou a občas mícháme, než směs lehce zhnědne. Přidáme špenát zalijeme... více o Výborný špenátek

Karamelové oplatkové řezy

Karamelové oplatkové řezy

Celá vejce ušleháme s cukrem, přidáme mleté ořechy smíchané se strouhankou, moukou a práškem do pečiva. Připravenou hmotu vylijeme na plech vyložený... více o Karamelové oplatkové řezy

Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.

Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv…

Zpracujeme těsto a necháme odležet v lednici 2-3 hodiny. Potom plníme ovocem. S těstem se velice dobře pracuje a je voňavé. Vaříme asi 6-7 minut. Jak... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.

Jablkový mřížkový koláč

Jablkový mřížkový koláč

Do mouky prosáté s práškem do pečiva rozsekáme máslo, přidáme cukr, vejce, žloutek, mléko a ocet. Na vále vypracujeme hladké těsto. 2/3 těsta... více o Jablkový mřížkový koláč

15 minut
Celerová pomazánka II.

Celerová pomazánka II.

Celer, vysočinu najemno nastrouhat, cibuli nadrobno nakrájet a smíchat s majolkou. Nakonec dle chuti osolit.... více o Celerová pomazánka II.

10 minut
Blesková smaženka

Blesková smaženka

Vejce rozkvedláme, osolíme, přidáme strouhanku a smažíme na rozpáleném oleji. Hotové dáme na chléb, potřeme kečupem a sypeme strouhaným sýrem.... více o Blesková smaženka

Košíčky z ledových kaštanů

Košíčky z ledových kaštanů

Do vroucího mléka vsypeme ořechy a cukr a povaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, potom z hmoty vytvarujeme malé kuličky. Ve vodní lázni... více o Košíčky z ledových kaštanů

60 minut
Sýrové rohlíčky s česnekem

Sýrové rohlíčky s česnekem

Ze všech přísad vypracujeme na vále hladké těsto (neděláme kvásek, kvasnice jen rozdrobíme). Necháme 1/2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 6 dílů, každý... více o Sýrové rohlíčky s česnekem

Skořicové vafle

Skořicové vafle

Tuk, cukr a vanil. cukr vymícháme, vmícháme vejce, mouku s práškem, vodu a skořici. Pečeme vafle na vaflovači a zdobíme podle chuti a vkusu.... více o Skořicové vafle

Buchta proti všem předpisům

Buchta proti všem předpisům

Smícháme mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a rozdělíme do dvou misek. Do jedné přidáme skořici a do druhé kakao. Nastrouháme si zvlášť... více o Buchta proti všem předpisům

15 minut
Celerový salát

Celerový salát

Celer uvaříme do měkka v osolené vodě. Po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle a přidáme sterilovaný celer (bez vody) a nakrájený pórek (lze... více o Celerový salát

30 minut
Přírodní vepřové maso

Přírodní vepřové maso

Vepřové maso nakrájané na plátky naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme Worchestrovou omáčkou a osmažíme na oleji.... více o Přírodní vepřové maso

Rohlíčky s ořechovou náplní

Rohlíčky s ořechovou náplní

Nejprve zpracujeme mouku, máslo a cukr na sypkou hmotu (žmolenka), přidáme šlehačku a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 4 kusy, ze kterých uděláme... více o Rohlíčky s ořechovou náplní

Kuřecí plátky v alobalu

Kuřecí plátky v alobalu

Čtverce alobalu lehce potřeme olejem. Na každý položíme lehce naklepaný, osolený, opepřený a grilovacím kořením okořeněný plátek masa. Poklademe... více o Kuřecí plátky v alobalu

Tatarský biftek

Tatarský biftek

Maso naškrábeme nebo dvakrát umeleme a smícháme s uvedenými ingrediencemi v hmotu. Necháme uležet a mažeme na topinky.... více o Tatarský biftek

Krémová slepičí polévka

Krémová slepičí polévka

Slepici očistíme, zalijeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli, oloupanou mrkev a petržel, osolíme a vaříme asi hodinu. Pak vývar ochladíme, maso vyjmeme... více o Krémová slepičí polévka

Cibulový koláč se slaninou

Cibulový koláč se slaninou

Na vál posypaný moukou nasekáme máslo i sádlo, přidáme 1/2 lžičky soli, žloutek a 150 ml vody. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a na 2... více o Cibulový koláč se slaninou

Jáhlová polévka s houbami

Jáhlová polévka s houbami

Houby namočíme na hodinu do studené vody. Jáhly spaříme vařící vodou, aby nebyly hořké a uvaříme doměkka spolu s houbami. Z másla a mouky připravíme... více o Jáhlová polévka s houbami

50 minut
Mraky

Mraky

Do hrnce dáme vařit 1/4 l vody a Heru. Když se tuk rozpustí, přisypeme hladkou mouku. Za stálého míchání necháme vařit přibližně 1/4 hodiny - aby se... více o Mraky

Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

Z droždí, 3-4 lžic vlažného mléka a 4-5 lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme do mísy (část oddělíme na... více o Houskové knedlíky

Doporučujeme

40 minut
Zelňačka s bramborovou kaší

Zelňačka s bramborovou kaší

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

36
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
27
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
19
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
18
Vláčná máslová vánočka
Vláčná máslová vánočka
16
Kouzelný vaječný koňak
Kouzelný vaječný koňak

Zajímavé články

Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav ovoce, které oživí klasiku
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav…
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte se to podle video návodu
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte…
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka:…
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli: Udělejte sladký salámek, roládu nebo kuličky
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli:…
Bramborový salát podle Pavla Berkyho: Rozbouchnuté brambory a domácí majonéza z něj dělají opravdový skvost
Bramborový salát podle Pavla Berkyho:…
AHA.cz Nečekané rozhodnutí Matušových: Bohuš balí kufry!

Nečekané rozhodnutí Matušových: Bohuš balí kufry!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Sylvie Grateau je skutečnou ikonou Emily in Paris: Inspiruje ženy 50+ i 60+! Čím okouzlila?

Sylvie Grateau je skutečnou ikonou Emily in Paris: Inspiruje ženy 50+ i 60+! Čím okouzlila?

Ženy.cz 3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

Blesk.cz Vánoční trable Boho a Langmajera: Potopa a p*ča při čištění odpadu!

Vánoční trable Boho a Langmajera: Potopa a p*ča při čištění odpadu!

SportRevue.cz Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Vánoční smůla podle znamení zvěrokruhu: Koho čeká pořádný chaos?

Vánoční smůla podle znamení zvěrokruhu: Koho čeká pořádný chaos?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact