• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním

Bylinky ke kuchyni a vaření patří odjakživa. Stačí trocha té správné a pokrm dostane hned úplně jiný rozměr. Oživí ho, zvýrazní chutě, umocní aroma. Je ale důležité vědět, které kdy do jídla přidat. Některé se totiž přidávají už do hotového jídla, jiné je potřeba v pokrmu vařit, aby mu předaly svojí chuť.

Ty jako je pažitka, hladkolistá i kudrnatá petrželka, bazalka, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránku, zkrátka bylinky, které mají měkké listy, je důležité přidávat až nakonec do hotového jídla a krájet je až těsně před tím, aby zbytečně neztratily své aroma. Do omáčky, jako je koprovka, přidávejte kopr až v moment, kdy ji zahustíte a povaříte.

Tvrdší bylinky, jako je například bobkový list, rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule, naopak potřebují povařit, aby své aroma vůbec uvolnily. Nebojte se jak tak do pokrmu přidat hned na začátku přípravy.

Použít samozřejmě můžete bylinky sušené, ale mnohem lepší jsou ty čerstvé. Nemusíte mít ani zahrádku, sehnat se dnes už dají v každém větším supermarketu nebo si je můžete po celý rok pěstovat třeba v kuchyni na parapetu.

Návod na to, které bylinky si vybrat a jak si je v zimě pěstovat doma, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

40 minut
Krémová polévka z řapíkatého celeru

Krémová polévka z řapíkatého celeru

Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme pokrájený řapíkatý celer a pokrájenou mrkev a ještě krátce smažíme za občasného... více o Krémová polévka z řapíkatého celeru

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Troubu zapněte na 160 °C, formu vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem a cukrem. Udusejte je na dno formy a dejte... více o Cheesecake s třešněmi a drobenkou

50 minut
Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Troubu rozehřejte na 180 °C. Z poloviny vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve velké míse... více o Mazanec s mandlemi

Kuřecí prsíčka se žampiony

Kuřecí prsíčka se žampiony

Kuřecí prsa osolíme, okořeníme a necháme půl hodinky odležet. Pak si je na rozpálené pánvi s trochou oleje osmažíme dozlatova s obou stran. Nejprve... více o Kuřecí prsíčka se žampiony

Špenátové placičky se sýrem

Špenátové placičky se sýrem

Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Ze 450 gramů ho zbude cca 250, který dáme do mísy, přidáme vejce, pepř, muškátový květ, česnek,... více o Špenátové placičky se sýrem

20 minut
Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový

Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový

Z mouky, cukru a másla uděláme drobenku. Odebereme jeden hrnek drobenky na posyp a do zbytku zašleháme mléko, vejce a prášek do pečiva. Těsto... více o Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový

5 minut
Banánová zmrzlina - zdravá - 1 ingredience!

Banánová zmrzlina - zdravá - 1…

1) V mrazáku necháme banán zmrznout (nejlépe přes noc). 2) Banán dáme do mixéru. 3) Mixujeme, dokud nebudou v krému hrudky (pokud nejde rozmixovat,... více o Banánová zmrzlina - zdravá - 1 ingredience!

35 minut
"Kouřové" marinované vepřové

"Kouřové" marinované vepřové

Smíchejte kávu, med, kakao (holandské), koření, česnek, limetkovou šťávu a sójovku. Vepřové kotlety opepřete, vložte do mísy a zalijte marinádou.... více o "Kouřové" marinované vepřové

Plněné smažené žampiony

Plněné smažené žampiony

Z hlaviček žampionů vykroutíme nebo vyřízneme nožičky, které drobně pokrájíme. Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, během smažení... více o Plněné smažené žampiony

30 minut
Jednoduchá nivová omáčka s kuřecím

Jednoduchá nivová omáčka s kuřecím

* cibuli a pórek nakrájíme najemno a dáme dusit na pánev * maso nakrájíme na kostičky a okořeníme * následně orestujeme na pánvi s cibulí a pórkem *... více o Jednoduchá nivová omáčka s kuřecím

60 minut
Francouzské brambory - bez vaření

Francouzské brambory - bez vaření

Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme do pekáčku vymazaného máslem nebo olejem, přidáme mraženou zeleninu - nemusí být mochovská, ale... více o Francouzské brambory - bez vaření

50 minut
Tradiční sodový chléb - Soda Bread

Tradiční sodový chléb - Soda Bread

Ze všech přísad vypracujte těsto. Můžete z něj vypracovat větší bochníček, vložit ho do chlebíčkové formy nebo vytvarovat několik menších bochánků,... více o Tradiční sodový chléb - Soda Bread

45 minut
Fish & chips

Fish & chips

Rybu omyjte, odstraňte kůži a vykostěte ji. Maso osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na stejnoměrné špalíčky. Z mouky, vejce a vody či piva pak... více o Fish & chips

50 minut
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé... více o Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Vmícháme vodu, olej, mouku s kypřidlem a případně i kakao. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z... více o Piškotové řezy s marmeládou a krémem

120 minut
Paštika z divočáka

Paštika z divočáka

Brusinky přelijte v misce vodou a nechte nasáknout. Maso v míse promíchejte s alkoholem, cukrem a solí. Kuličky koření rozdrťte, z citronu ostrouhejte... více o Paštika z divočáka

120 minut
Hovězí na víně se zeleninou

Hovězí na víně se zeleninou

Cibuli, česnek a pórek dobře očistěte a nadrobno nakrájejte. Maso očistěte od blan a šlach, nakrájejte ho na kousky, osolte, opepřete a poprašte... více o Hovězí na víně se zeleninou

Pesto ze sušených nakládaných rajčat

Pesto ze sušených nakládaných rajčat

Piniové oříšky osmahneme na sucho v pánvi. Rajčata necháme okapat, bazalku omyjeme a osušíme. Všechny uvedené ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme... více o Pesto ze sušených nakládaných rajčat

Piškotovo-vanilková bublanina s drobenkou = jahodová

Piškotovo-vanilková bublanina s…

Jahody omyjeme a odstopkujeme, necháme okapat. Změklé máslo v prstech promneme s cukry a moukou do vláčné drobenky. Žloutky vyšleháme s cukrem a dření... více o Piškotovo-vanilková bublanina s drobenkou = jahodová

20 minut
Krachle z listového těsta

Krachle z listového těsta

Listové těsto rozválíme do obdélníku, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem, dle chuti... více o Krachle z listového těsta

Plněné žampiony špenátem

Plněné žampiony špenátem

Z očištěných žampionů odstraníme nožičky, které nasekáme na jemné kousky. Rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli, žampiony a česnek. Pak přidáme... více o Plněné žampiony špenátem

Listové řezy s vanilkovo-nugátovým krémem

Listové řezy s vanilkovo-nugátovým…

Listové těsto si rozdělíme na polovinu. Každou vyválíme na obdélníkový plát,který přeneseme na plech. Každý plát propícháme vidličkou,aby nám nedělal... více o Listové řezy s vanilkovo-nugátovým krémem

Hermelínka-pomazánka

Hermelínka-pomazánka

Hermelín pokrájíme na malé kousky a dáme do misky.Pokud se nám bude lepit, můžeme nůž namáčet ve vodě. K hermelínu přidáme jemně pokrájenou cibulku,... více o Hermelínka-pomazánka

Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Omyté brambory ve slupce rozpůlíme, upečeme na vymazaném plechu a před podáváním řeznou stranu potřeme rozetřeným česnekem. Omáčka: smícháme tvaroh,... více o Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Červené zelí II.

Červené zelí II.

Pokrájené zelí dáme do kastrolu společně s jablky, cibulí, cukrem, octem, sádlem, solí a pepřem. Dobře promícháme, přilijeme vodu a přivedeme do varu.... více o Červené zelí II.

30 minut
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Napařenou brokolici rozmixujeme, smícháme se sojovou tatarskou omáčkou, na jemno nakrájenou cibulkou a ochutíme solčankou. Tatarku a solčanku koupime... více o Brokolicová pomazánka

20 minut
Pečené vepřové koleno na zelí

Pečené vepřové koleno na zelí

Cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Poté nařízneme několikrát kolena... více o Pečené vepřové koleno na zelí

45 minut
Český chleba v cizině

Český chleba v cizině

Nechte si vykynout kvásek (i ze sušeného droždí), na jemno nastrouhejte brambory a vše vypracujte v nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte trochu... více o Český chleba v cizině

Babiččin sádlový koláč

Babiččin sádlový koláč

Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme sádlo a cukr a mícháme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý a pevný sníh, který střídavě s moukou ... více o Babiččin sádlový koláč

15 minut
Mrkvová pomazánka II.

Mrkvová pomazánka II.

Do nastruhané mrkve dat tavený sýr, vajíčko najemno, přidat majolku a tatarku (nemusí být). Namazat na veku.... více o Mrkvová pomazánka II.

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní…

Nejdříve na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Skopové maso nakrájíme na kousky po 35-40 gramech, opepříme, osolíme a orestujeme s cibulkou a... více o Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo

60 minut
Minipizzy

Minipizzy

Zamíchat cukr a droždí s 200 ml vlažné vody, nechat 10 minut. Přidat mouku, sůl a olej, promíchat, nechat opět 10 minut. Promíchat, rozválet na plát... více o Minipizzy

Bílkový chlebíček II.

Bílkový chlebíček II.

Bílky vyšleháme do pěny, pak přidáváme cukr a pomulu vmícháváme mouku. Pak přidáme celé lískové oříšky, celé mandle, celé vlašské ořechy, pořádně... více o Bílkový chlebíček II.

60 minut
Pumpkin Soup - Dýňová polévka

Pumpkin Soup - Dýňová polévka

Na oleji osmahneme cibulku (jen co začne chytat barvu), přidáme na kousky nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni a nakrájenou bramboru. Krátce... více o Pumpkin Soup - Dýňová polévka

40 minut
Bomba na letní vedra

Bomba na letní vedra

Do větší mísy dáme tvaroh, jogurt, med nebo cukr a umícháme do jednolité hmoty. Přidáme na malé kousky pokrájené ovoce (kompotované nebo čerstvé) a... více o Bomba na letní vedra

90 minut
Banánové řezy

Banánové řezy

Linecké těsto vyválíme, dáme na plech s vyšším okrajem a upečeme. Mezitím si připravíme krém: uvaříme pudink s cukrem v mléce, ještě do vlažného... více o Banánové řezy

Kuřecí čína s ananasem

Kuřecí čína s ananasem

Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, smícháme s ananasem a oříšky (tak nějak přiměřeně). Osolíme, opepříme a opaprikujeme. Zalijeme trochou šťavy z... více o Kuřecí čína s ananasem

Med ze sedmikrásek

Med ze sedmikrásek

Květy propláchneme studenou vodou, přelijeme vařící vodou, přidáme omytý na kolečka nakrájený vypeckovaný citron, promícháme a necháme 24 hodin stát.... více o Med ze sedmikrásek

Placičky z bramborové kaše

Placičky z bramborové kaše

Bramborovou kaši zchladíme a na vále z ní a hrubé mouky vypracujeme těsto, ze kterého uděláme váleček (průměr asi 8-10 cm) a krájíme ho na kolečka,... více o Placičky z bramborové kaše

60 minut
Linecké těsto pro začátečníky

Linecké těsto pro začátečníky

Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30... více o Linecké těsto pro začátečníky

Chorvatský bramborový salát z Dolače

Chorvatský bramborový salát z Dolače

Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli také nakrájíme na kolečka. Přidáme rozetřený česnek, sůl, olej, pepř a... více o Chorvatský bramborový salát z Dolače

Béřovický králík

Béřovický králík

Králíka naporcujeme a naložíme asi na 1 den do marinády připravené ze surovin - olej, voda, sůl, kečup, hořčice, pepř, paprika, cibule nakrájená na... více o Béřovický králík

Zapékaná kapusta s rýží

Zapékaná kapusta s rýží

Očištěnou kapustu uvaříme téměř do měkka ve slané vodě. Potom ji drobně pokrájíme. Mezitím si uvaříme rýži. Na másle zpěníme pokrájenou cibulku a... více o Zapékaná kapusta s rýží

30 minut
Muffiny

Muffiny

Nejprve smícháme suché suroviny, poté přidáme vejce, mléko a tuk. Do hotového těsta pokrájíme kousky čokolády nebo přidáme rozinky či jablíčka s... více o Muffiny

Králík jako od babičky

Králík jako od babičky

Naporcovaného králíka osolíme, opepříme. V misce smícháme prolisovaný česnek s hořčicí. Touto směsí porce králíka potřeme ze všech stran a jemně... více o Králík jako od babičky

Kapustové karbanátky II

Kapustové karbanátky II

Kapustu opereme, na tenké nudličky nakrájenou dáme udusiti za občasného podlévání vodou. Změklou kapustu necháme vychladnouti. Do studené vmícháme... více o Kapustové karbanátky II

Lahůdková sekaná

Lahůdková sekaná

Maso pomeleme, přidáme cibuli, česnek, vymačkané žemle, vegetu, sůl, vejce a hladkou mouku. Vše smícháme a dobře propracujeme. Vytvarujeme menší šišky... více o Lahůdková sekaná

Hovězí maso na pepři

Hovězí maso na pepři

Maso zlehka naklepeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli drobně nakrájíme, na oleji osmahneme, přidáme nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme.... více o Hovězí maso na pepři

Dýňový koláč

Dýňový koláč

Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme na... více o Dýňový koláč

Slepice na smetaně

Slepice na smetaně

Porce slepice protkneme slaninou, osolíme a opečeme na másle a oleji. Vyjmeme, do tuku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vmícháme... více o Slepice na smetaně

Doporučujeme

20 minut
Těstovinový salát s pečenou zeleninou a bazalkovým pestem

Těstovinový salát s pečenou zeleninou…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a…

Poslední sledované recepty

142
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
83
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
77
Elixír mládí
Elixír mládí
59
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
46
Krocan ve vinném aspiku
Krocan ve vinném aspiku

Zajímavé články

Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými uspějete i u dětí
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými…
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně…
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar lahodnými knedlíčky, nočky nebo svítkem
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar…
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic snazšího, když chcete pohostit rodinu nebo návštěvu
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic…
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho připravit za tepla i za studena
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho…
AHA.cz Jak Čenský překvapil: Paralelní vztah s Morávkovou?

Jak Čenský překvapil: Paralelní vztah s Morávkovou?

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Když nejsou peníze ani čas: Ty nejlepší svatebky z konfekce

Když nejsou peníze ani čas: Ty nejlepší svatebky z konfekce

Ženy.cz Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Blesk.cz Hvězda Ulice Holíková a princ ze Zakletého pírka: Čekají první dítě!

Hvězda Ulice Holíková a princ ze Zakletého pírka: Čekají první dítě!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Které bylinky použít během vaření a které až před servírováním
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact