Bylinky ke kuchyni a vaření patří odjakživa. Stačí trocha té správné a pokrm dostane hned úplně jiný rozměr. Oživí ho, zvýrazní chutě, umocní aroma. Je ale důležité vědět, které kdy do jídla přidat. Některé se totiž přidávají už do hotového jídla, jiné je potřeba v pokrmu vařit, aby mu předaly svojí chuť.
Ty jako je pažitka, hladkolistá i kudrnatá petrželka, bazalka, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránku, zkrátka bylinky, které mají měkké listy, je důležité přidávat až nakonec do hotového jídla a krájet je až těsně před tím, aby zbytečně neztratily své aroma. Do omáčky, jako je koprovka, přidávejte kopr až v moment, kdy ji zahustíte a povaříte.
Tvrdší bylinky, jako je například bobkový list, rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule, naopak potřebují povařit, aby své aroma vůbec uvolnily. Nebojte se jak tak do pokrmu přidat hned na začátku přípravy.
Použít samozřejmě můžete bylinky sušené, ale mnohem lepší jsou ty čerstvé. Nemusíte mít ani zahrádku, sehnat se dnes už dají v každém větším supermarketu nebo si je můžete po celý rok pěstovat třeba v kuchyni na parapetu.
Návod na to, které bylinky si vybrat a jak si je v zimě pěstovat doma, najdete ZDE.
Oloupané, pokrájené brambory dáme uvařit do osolené vody doměkka. Během vaření si na kousku másla osmažíme dosklovata světlé (bílé a světle zelené),... více o Šťouchané brambory s jarní cibulkou
Mouku se špetkou soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, který... více o Kynuté buchty z remosky
Na oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a plátky česneku. Z fenyklu odřízněte jemnou nať. Bulvy zbavte dvou listů, nakrájejte je na... více o Fenyklová polévka
Kuřecí nebo krůtí maso pokrájíme na nudličky a osolíme. Mouky smícháme s libovolným kořením, které máme v oblibě a s ledovou vodou (cca 1,5 dl)... více o Kuřecí nudličky v tempuře
Kuřecí prsa osolíme, okořeníme a necháme půl hodinky odležet. Pak si je na rozpálené pánvi s trochou oleje osmažíme dozlatova s obou stran. Nejprve... více o Kuřecí prsíčka se žampiony
Vejce a cukr ušleháme do husté pěny. Postupně přidáme olej, mouku, pudink a prášek do pečiva. Dobře promícháme. Těsto vlijeme do tukem vymazané,... více o Sacher dort
Očištěné barevné papriky s oloupanou cibulí pokrájíme na nudličky a v míse společně smícháme. Barevnou směsí pak naplníme čisté, suché sklenice asi... více o Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný
Mouky, sůl, kmín a droždí nasypeme do větší mísy na kynutí a na sucho promícháme, pak přidáme 1 lžičku octa a necelé 2 hrnky studené vody. Vše... více o Jednoduchý domácí chléb bez hnětení
Masovou konzervu dáme do misky, vidličkou rozmačkáme, přidáme drobně pokrájenou cibuli, okurky (kápii), nastrouhaný česnek (jemně) a vejce (hrubě),... více o Pomazánka z "vepřovky"
Nakrojíme si rajčata na obou koncích, spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na osminky. Cibuli a česnek zpěníme na olivovém oleji, přidáme... více o Rajčatový krém z čerstvých rajčat
Množství ingrediencí je na 1 koláčovou formu o ø 24 cm. Z mouky, másla, mléka, vejce a soli vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a chlaďte 2... více o Lotrinský koláč
Pokud máte čas, naložte den před vařením kuřecí prsa do halali - kuřecí prsa vložíme do hrnce a zalijeme halali i s nálevem. Pokud se chystáte rovnou... více o Blesková "svíčková" z kuřecích prsou
Vyšleháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru, dokud směs není nadýchaná a jemná (cca 5 minut). Pak přidáme mouku, pořádně promícháme. V jiné misce... více o Citronové muffiny
Nejprve si vyšleháme bílky. Vejce utřeme s cukrem. Přidáme mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme ušlehané bílky. Těsto rozdělíme na poloviny a do... více o Nutella roláda
Z bílků vyšleháme sníh, do kterého zašleháme cukr, poté opatrně vařečkou zapracujeme prosáté kakao se sodou a solí. Těsto opatrně a co nejrovnoměrněji... více o Tvarohový řez
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přisypeme zeleninu a restujeme. Když nám začne zelenina restováním vonět, přidáme houby a restujeme dál za... více o Podzimní polévka s houbami
Na rajčatovou štávu používáme rajčata, která se z keříčku trhají téměř bez použití síly, tedy hodně zralá a rudá, která do ruky padají skoro sama.... více o 100% rajská šťáva - sterilovaná
Do mísy vsypeme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vlijeme mléko, olej, vše zpracujem ve vláčné těsto, které vyválíme a posypeme nastrouhanými jablky... více o Jablečný závin
Sójové kostky uvaříme předem dle návodu, scedíme (vodu si ponecháme), necháme vychladnout a lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Připravíme čóns -... více o Veganský thajský sójový guláš
Tuňáka slijeme, důkladně promícháme s ricottou, parmezánem, vejcem a trochou čerstvě nasekané petrželky, zahustíme troškou strouhanky, osolíme a... více o Báječné tuňákové placičky s ricottou
Ze surovin na těsto zpracujte husté těsto. Rozdělte na několik částí, podle velikosti plechu tak, abyste získali tenké pláty. Pečte při 180°C cca 10 -... více o Medovník s čokoládou
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, mouku s kypřidlem a hrubě rozmačkané čerstvé jahody (nebo rozmražené). Dobře promícháme a... více o Jahodový dort s tvarohem a želé
Vejce uvaříme natvrdo a dáme vychladnout. Pak je buď nakrájíme na malé kousky, anebo můžeme použít protlačovací sítko na brambory. Přidáme lučinu a... více o Vajíčková pomazánka z lučiny
Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo se 175 g cukru vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny. Přidejte pomerančovou kůru a pak jeden po druhém žloutky.... více o Koláč z podmáslí
Ředkvičky očistíme, pokrájíme na plátky (měsíčky) a v rozpáleném oleji osmažíme dozlatova, při smažení občas promícháme. Osmažené ředkvičky vyndáme... více o Smažené ředkvičky
Maso pokrájíme na kostičky (osolíme), klobásu a pórek na kolečka a papriku na kousky přibližně stejně velké, jako ostatní suroviny.V misce si smícháme... více o Marinované špízy
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku a sýr smícháme, dochutíme solí... více o Vaječná pomazánka s Vysočinou
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru, van.cukrem a lžící horké vody do pěny. Z bílků a zbylého cukru připravíme pevný sníh. Obě hmoty propojíme a... více o Roláda s nugátovým krémem
Plátky tlačenky obalíme v trojobalu (nejlépe 2x, aby nevytékala při smažení) a v rozpáleném oleji osmažíme. Brambory oloupeme, pokrájíme na plátky a... více o Smažená tlačenka s falešným bramborovým salátem
Uvařenou cizrnu doměkka dáme do mixeru s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme dohladka .Podle chuti přidáme chilli nebo další koření.... více o Hummus II.
Krkovičku nakrájíme na větší kostky, osolíme. Na oleji opečeme pokrájenou cibuli, přidáme maso, koření a restujeme asi 35 minut ve vlastní šťávě ... více o Staročeské kostky
Sýr podélně rozkrojíme a posypeme vším kořením. Dno sklenice do které budeme nakládat, posypeme taky kořením, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a... více o Pikantní nakládaný hermelín II.
Pergamenový papír rozložím na klasický velký pekáč (plech s vysokým okrajem). Na něj nasypu nastrouhaná jablka (pozor nesladit!) a do jablek namíchám... více o Obrácená buchta z jablek
Sojový granulát uvaříme ve vodě ochucené bujonem, pak ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Uzené tofu najemno nastrouháme a smícháme ho s... více o Plněné bezmasé bramborové knedlíky
Těsto vyválíme na tenký plát. Umletý mák uvaříme v oslazeném mléce s citronovou kůrou a zahustíme strouhaným perníkem. Směs necháme vychladnout a poté... více o Makový závin s višněmi
Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme na jemno, přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme těsto jako na... více o Smažené bramborové placičky
Cibuli nakrájet na kolečka (čím více šťávy chcete, tím více nakrájejte cibule). Vezměte nejlépe zavařovací sklenici, dá se zavřít a cibule nebude... více o Cibulová šťávička proti kašli
Šunkový salám nakrájíme nadrobno, tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme 2 vejce, hořčici, prolisovaný česnek, koření a strouhanku podle... více o Klatovský řízek
Do misky nastrouháme 2 natvrdo uvařené vejce, přidáme najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř tvaroh a tatarku.... více o Tvarohová pomazánka
Kapusta a uzenina asi ve stejném množství se umele nebo rozmixuje, přidá se nakrájená nebo také umletá anglická slanina (uzený bůček), zamíchá se... více o Kapustové placičky
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme teplou vodu, olej a hladkou mouku s práškem, dobře promícháme a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme na... více o Metrový koláč
Žloutky třeme s cukrem, přidáme olej a třeme asi 1/2 hodiny (až tak dlouho to nedělám, ale je to tak v receptu). V jiné míse smícháme mák s prosátou... více o Maková bábovka
Do menšího hrnce nalejeme 2 dcl mléka, 1 lžičku cukru krystalu a zahřejeme tak, aby mléko bylo vlažné. Do mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vyjít.... více o Super koblížky
Vykuchaného a očištěného kapra (POZOR! Kůži ponechat! Pokud ponecháváte i hlavu, je dobré odstranit žábra!) omyjeme, kůži několikrát příčně (na obou... více o Kapr na česneku - Balkán
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a těsto rozetřeme na tukem vymazaný plech a moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem, posypeme... více o Fofr bublanina
Suroviny na tmavé těsto smícháme a vyválíme placku, kterou vložíme na vymazaný a vysypaný plech. Na ni dáme náplň z tvarohu, mléka, vanilky a rozinek,... více o Tvarohové řezy trojbarevné
Houby rozkrájíme na kousky a podusíme na pánvi asi 30 minut. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, dáme na rozpálený olej, přidáme koření na Steak a... více o Kuřecí směs na houbách
Zpracovat a rozetřít na vymazaný a vysypaný plech. Tvaroh dáme do pytlíku a uděláme mřížky. Do každého čtverečku můžeme dát džem, ovoce.... více o Prošívaná deka II.
Omyté a osušené řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme 50 g másla a maso na něm dozlatova opečeme. Rozpůlíme papriky,... více o Krůtí medailonky na zelenině
Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme a... více o Staročeské zelníky s bramborami