Kdo by nemiloval dozlatova vypečené kuřátko s nádherně křupavou kůžičkou. Jak jí ale docílit?
Když chcete mít kuře nebo jinou drůbež, například husu nebo kachnu krásně křupavou, potírejte ji během pečení černým pivem. Nejenže budou velmi chutné, ale budou mít i krásnou barvu. Tento trik uplatníte i u mražené drůbeže.
Smažené kuře jako z fast foodu: Tohle musíte zkusit! recept najdete ZDE.
Pokud máte doma sádlo, osušené kuře rovnoměrně celé potřete asi dvěma lžícemi, jednu lžíci použijte i do břišní dutiny, a dejte ho péci. Před finálním dopečením ho pak potřete máslem a na chvilku ještě vraťte do trouby, vytvoří se vám na něm nádherně křupavá kůžička.
Další možností je upéct kuře na soli. Nebojte, přesolené nebude! Do pekáčku rovnoměrně rozprostřete 1 - 2 kila soli, vrstva byla měla být aspoň 1,5 centimetru vysoká. Omyté, osušené a okořeněné kuře položte do pekáčku prsíčky dolů. Mezitím si předehřejte troubu na 210 °C. Kůžičku propíchejte, aby měl všechen přebytečný tuk možnost vytéct. Připravené kuře vložte do rozpálené trouby a pečte ho asi 70 až 90 minut.
Další triky, díky kterým bude pečené kuře šťavnaté a na povrchu křupavé, najdete ZDE.
Dejte fíky do misky, zalijte dvěma šálky vroucí vody a nechte je nasáknout zhruba po dobu 5 minut. Slijte fíky a rozmixujte společně s balsamikovým... více o Univerzální fíková barbecue marináda
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak... více o Utopenci podle Gajzy
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které... více o Jednohubky / chlebíčky s červenou řepou
Lilek si omyjeme, rozkrojíme na dvě půlky, vydlabeme dužinu (zanecháme od okraje asi 1 cm), osolíme, opepříme a potřeme olejem a dáme péct do trouby... více o Zapečené lilky
Houby dáme do hrníčku, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Pro lepší chuť pohanky může pak vodu z hub přidat k propláchnuté pohance, kterou... více o Houbová pohanka - pohankový kuba
V hrnci osmahneme cibulku, a přidáme fazole v rajčatové omáčce z konzervy. Okořeníme např. chiili vločkami, granulovaným česnekem, osolíme. Přidáme... více o Fazole z konzervy
Důkladně omyté a nakrájené pomeranče, mátu a případně i cukr společně ve sklenici podrtíme, přelijeme rumem a zaházíme ledovou tříští a dolijeme... více o Pomerančové mojito
Omytá pevná zralá rajčata pokrájíme a dáme do mísy. Použít můžeme různé druhy a barvy (cherry, hruštičky, soudkové...). Přidáme drobně nasekaný česnek... více o Rajský salát (nejen) s mozzarellou
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Očištěné barevné papriky s oloupanou cibulí pokrájíme na nudličky a v míse společně smícháme. Barevnou směsí pak naplníme čisté, suché sklenice asi... více o Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný
Předem si uděláme drobenku klasickým způsobem, očistíme a nakrájíme ovoce dle chuti (já osobně nejvíce používám: ostružiny, borůvky, hroznové víno,... více o Výborná drobenková buchta
Slaninu nakrájejte na nudličky a opečte na pánvi, přidejte rozčtvrcené žampiony a opékejte, dokud houby nezměknou. Vyndejte z pánve a udržujte teplé.... více o Rizoto se slaninou a žampiony
Na másle zpěníme cibulku doměkka. Přidáme žampiony, kmín a pepř. Chvíli podusíme. Podlijeme vývarem, chvíli vaříme a přidáme smetanu. Zahustíme a... více o Velmi snadná žampionová omáčka
1/2 květáku a celou cibuli nastrouháme na struhadle s velkými oky. Přidáme vejce, otruby, sůl, pepř a důkladně promícháme. Na silně rozehřátou... více o Květákové placky (DUKAN)
Pstruhům odřízněte hlavu, vykostěte, ale nechte spojené ocasem. Osolte, opepřete, přidejte bylinky, pokapejte olejem a přeložte druhým filetem. Vložte... více o Pečený pstruh s holandskou omáčkou
Špenátové listy zbavte řapíků a propláchněte. Na oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte noky, vmíchejte špenát a sušená rajčata.... více o Noky se špenátem a ricottou
KORPUS (2 plechy): Ušlehat bílky s cukrem dotuha, poté po jednom zašlehávat žloutky, přidat po lžících olej a nakonec ručně zamíchat mouku s práškem... více o Dort "Hlava koně"
Měkký tvaroh nebo hustou zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme strouhanou Nivu a křen dle jeho chuti (síly), osolíme, opepříme a dáme vychladit.... více o Jednoduchá nivová pomazánka s křenem
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem, pak listovým těstem (to vytáhneme až do okrajů), pak nalijeme krém. Krém: tvaroh rozmícháme se žloutky,... více o Piña colada - koláč
Maso pokrájíme na kostičky, žampiony na čtvrtky a ostatní zeleninu na větší kostky, plátky, kolečka... Vše dáme do mísy, zasypeme grilovacím kořením a... více o Maso v zelenině z pečícího sáčku
Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, vejcem, rozpuštěným máslem, kakaem, moukou a kypřidlem. Těsto nalijeme do připravené formy (kulatá forma s... více o Jablečný perník s tvarohem
Kapustu očistíme, drobně pokrájíme a dáme na rozpuštěné máslo s olejem orestovat. Pak zasypeme moukou, promícháme, zalijeme vodou a povaříme doměkka... více o Krémová kapustovo-sýrová polévka
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme máslo, tvaroh, mouku s práškem do pečiva a vše řádně promícháme. Nakonec tužší těsto zlehčíme vmícháním... více o Tvarohová bábovka se švestkami - ,,Hujerka,,
Dostala jsem od švagrové patizon a samozřejmě přemýšlela, jak ho zpracovat. Smažit ho jako na řízky se mi nechtělo, a tak vznikl tento recept ;-)... více o Brampatáčky
Droždí cukr a 180 ml vody spolu smíchejte v misce. Nechte stát zakryté na teplém místě asi 10 minut, aby dobře vzešel kvásek. Mouku se solí prosijte... více o Focaccia s olivami a rozmarýnem
Žaludky řádně omyjeme a dáme vařit do studené vody. Až se začnou vařit, vodu slijeme a toto opakujeme ještě 2x. Pak dáme žaludky do hrnce a vaříme cca... více o Dršťková polévka z vepřových žaludků
Máslo utřeme se žloutky a cukrem do husté světlé pěny. Do směsi přidáváme střídavě mouku smíchanou s kypřidlem a mléko = šleháme. Ořechy a drobně... více o Biskupský chlebíček s čokoládou II.
Smícháme mouku s kakaem a kypřidlem. Přidáme cukry, čokoládu, cuketu, vejce, olej a vše důkladně promícháme. Vymazanou a vysypanou formu (vyšší a... více o Cuketová kostka s čokoládou
Kostky masa dobře osolte a opepřete a vetřete do nich česnek. Ve skleněné nebo plastové míse přelijte citrusovými šťávami a nechte marinovat nejméně 3... více o Smažené vepřové kousky s cibulí na citrusech
Maliny dáme krátce povařit s troškou vody a poté je přes jemné sítko(cedník) propasírujeme. Tekutinu nalijeme do odměrky a popřípadě dolijeme vodou do... více o Nepečený malinový dort do misky
Mrkev, dýni i brambory nahrubo nastrouháme. Z brambor vymačkáme přebytečnou tekutinu. Cibuli pokrájíme najemno, česnek prolisujeme. Vše vložíme do... více o Dýňové placičky
Formu na srnčí hřbet vyložíme pečicím papírem a ten poklademe celý slaninou. Z mletého masa, žemlí rozmočených v mléce, pokrájené cibule a mortadely,... více o Sekaná podle Itala
Ředkvičky nakrájíme na velmi jemné plátky, vejce oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Utřeme je s majonézou, lehce osolíme, opepříme a vmícháme... více o Jarní ředkvičková pochoutka
Ušleháme žloutky s cukrem a pak přidáme ostatní, nakonec lehce vmícháme sníh. Upečeme na velkém plechu vyloženém pečícím papírem. Pečeme v předehřáté... více o Ořechové řezy ledové - cukroví
Nastrouhanou kořenovou zeleninu, nasekanou cibuli a nakrájené klobásky orestujeme na tuku. Přidáme prolisovaný česnek, na malé kostičky nakrájené... více o Vydatná česnečka
Ingredience do spodního těsta, smícháme a uhněteme si bochánek lineckého těsta, které rozválíme na vymaštěný plech, babička dává pečící papír, já s... více o Trojbarevný koláč naší babičky
Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s třetinou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přilejeme ocet, přidáme nakrájená oloupaná jablka,... více o Jablečné čatní
Lasagne uvaříme podle návodu. Hotové scedíme a důkladně propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji. Přidáme mleté maso, sůl,... více o Lasagne s rajčaty
Zelí nakrájíme nadrobno, přidáme kopr a zakysanou smetanu, osolíme. Řádně promícháme a dáme asi na 2 hodiny do ledničky odležet.... více o Zelný salát s koprem
Bílky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do pevného sněhu a lehce vmícháme kokos smíchaný se strouhankou. Necháme zchladnout a lžičkou děláme malé... více o Kokosky se strouhankou
Konzervu otevřeme a vlijeme do mísy. Přidáme tolik strouhaného kokosu, aby vznikla hmota, ze které se dají tvarovat kuličky. Postupně odebíráme z... více o Kuličky Raffaelo krok za krokem
Na nudličky nakrájíme měkký salám, větší cibuli, pár okurek, papriku či kozí rohy. Přidáme sůl, pepř, chilli a pár lžic majolky. Povaříme olej,... více o Domácí Rumcajs
Všechno do mixéru a dobře rozmixovat. Nechat v lednici. Před podáváním, je-li třeba zředit vodou. Servíruje se v miskách s kouskem ledu a bílou... více o Gazpacho - andaluská zeleninová polévka
Dno i stěny dortové formy vyložíme piškoty. Do vlažného mléka namočíme želatinu a necháme ji nabobtnat. V míse smícháme jogurt, cukr, rozpuštěnou... více o Jogurtový dort s jahodami
Necháme vzejít kvásek a z mouky a ostatních surovin vypracujeme tuhé nelepivé těsto (dle potřeby přidáme mouku), necháme kynout asi 40 minut. Potom... více o Pizza
Na lžíci másla podusíme jemně nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme namočené pokrájené houby, kmín, utřený česnek se solí, majoránku, na... více o Bramborová polévka zimní
- z mléka a kvasnic udělat kvásek - brambory nastrouhat - vymačkat vodu - přidat kvásek, vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, houby - přisypávat... více o Kynutá cmunda
Nudle připravíme podle návodu na obalu. Mezitím připravíme omáčku. Kostičky slaniny rozpustíme, přisypeme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme,... více o Šumavské těstoviny
Ve dvou sklenicích vody svaříme kakao a necháme vychladnout. Máslo, cukr a vanilkový cukr mícháme do pěny. Tento krém vmícháme do kakaové hmoty,... více o Piškotový kakaový dort
Maso nakrájíme na plátky a prudce osmažíme na oleji. Posypeme kmínem a odstavíme. Rajčata oloupeme a nakrájíme je na čtvrtky. Ve vývaru je vaříme... více o Rajská polévka s masem