Není nad chutnou polévku ze silného a voňavého vývaru a spousty hovězího, které pak ještě využijete například do omáčky. Jak však docílit toho, že maso nebude tuhé, houževnaté, jakoby vysušené a téměř bez chuti, ale křehké a šťavnaté? Vyzkoušejte tenhle trik.
Polévkové maso bude křehké a šťavnaté pokud do vody, v níž se maso vaří, přilijete trochu vínovice nebo koňaku. Pokud nechcete použít alkohol, přidejte do vroucího vývaru několik plátků citronu. Pokud máte tvrdou vodu, přidejte do ní špetku jedlé sody.
Návod na poctivý domácí vývar, jak ho připravují šéfkuchaři, najdete ZDE.
V případě, že chcete maso následně použít do omáčky, nedávejte ho spolu se zeleninou do vody studené, ale až do teplé, nebo dokonce vroucí, díky které se na povrchu rychle zatáhne a jeho chuť se všechna nevyluhuje do vývaru.
Neméně důležité je ale také zvolit správné maso, tedy takové, které obsahuje nějaký ten tuk, případně i klihovatý proužek.
Na křehkost masa má vliv i to, jak polévku vaříte. Nikdy ne zprudka, vývar nechte jen pozvolna probublávat, přibližně asi tři hodinky.
Máte rádi asijskou kuchyni? Vyzkoušejte silné a vydatné Pho! Recept najdete ZDE.
Mouku prosejte s práškem do pečiva. Přidejte oba cukry, tři žloutky, mléko smíchané se semínky z vanilkového lusku a slunečnicový olej. Vše důkladně... více o Vanilkové mini bábovky
Necháme rozpustit med, nasekáme (nameleme) ořechy, ovoce a čokoládu nalámeme na kousky. Vše smícháme a je hotovo.... více o Ovesné vločky (zdravá snídaně)
Mouku a sůl dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme droždí, které zasypeme vanilkovým cukrem a zalijeme troškou vody. Vše v důlku... více o Jednoduché švestkovo-makové kynuté knedlíky
Cuketu nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní vodu. Petržel nasekejte nahrubo, česnek utřete, chilli papričku nasekejte na jemno a semínka opražte... více o Cuketová pomazánka
Suroviny na těsto zpracujeme a rozválíme na plát asi 1 cm vysoký. Na něj rozetřeme promíchanou kokosovou hmotu a polijeme čokoládovou polevou. Po... více o Nepečené kokosové kostky
Špek s velkou oloupanou cibulí pokrájíme na drobno a společně osmažíme dorůžova. Přidáme vypraný pokrájený špenát nebo přisypeme mražený, dochutíme... více o Dušený listový špenát na špeku (slanině)
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při pečení nekroutilo, osolíme, poprášíme paprikou a obalíme ve smetanové směsi.... více o Pečené smetanové řízky
Nakrájíme si zeleninu na stejně velké kousky. Jako první na talíř dávám ledový salát, kukuřici s fazolemi a poté papriku s okurkou. Myslím si, že... více o Zeleninový salát s lososem a jogurtovým dresingem
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s trochou rozpáleného oleje. Hned přidáme i pokrájenou uzeninu a na... více o Jednoduché ražničí (špízy) z pánve se smaženou zeleninou
Cibuli i okurčičky nakrájejte na menší kostičky. Salám na plátky tenké asi 3 mm a pak na kostičky/nudličky o velikosti cca (0,5cm x 1cm) - prostě... více o Mámin ševcovský mls
Před začátkem vaření si připravte všechny ingredience (sýr nastrouhejte, slaninu nakrájejte), jakmile začnete, bude to fofr a chcete to dobře... více o Gnocchi se slaninou, špenátem a sýrovou omáčkou
Lučinu jsem si udělala sama den předem, ale můžete také koupit - obyč bez příchutě, pokud možno i bez soli. Z jednoho velkého bílého jogurtu (400 g)... více o Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem
Pokud nám vadí střívko na uzenině, špekáčky oloupeme. Poté hluboko prořízneme, ale nedokrojíme. Špekáčky uvnitř opepříme, potřeme hořčicí (může být i... více o Hořčicoví utopenci se zelím
Řepu nastrouháme do mísy dle chuti najemno, nahrubo nebo půl na půl. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, kmín, sůl a dobře promícháme. Kořeníme... více o "Řepáky" bramboráky z červené řepy
Gothaj pokrájíme a dáme do mísy, smícháme s okapanou zeleninou a opepříme. Připravíme si misky nebo umyté salátové vaničky, které naplníme touto směsí... více o Aspikové mističky
Kroupy na dvě hodiny namočíme, pak propláchneme a ve slané vodě uvaříme doměkka (nepřevařit!). Scedíme a propláchneme převařenou vodou. Na oleji ... více o Houbové kroupy se zelím
Troubu předehřejte na 200°C. Řepu v míse promíchejte se lžící oleje, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 15 minut.... více o Pečené sladké brambory s řepou
Změklé máslo, med, kokos a Piknik v míse promícháme (nejlépe šlehačem) a poté podle hustoty těsta přidáváme rozdrcené piškoty. Pak už ručně, jelikož... více o "Piknik" medové kuličky - kokosové
Plech si vyložíme pečícím papírem a dáme zatím stranou. Než začneme dělat těsto, tak si předehřejeme troubu na 170°C. Těsto uděláme smícháním všech... více o Výborné mandarinkové řezy
Do 100 ml vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Pak přidáme kvásek,... více o Croissanty s čokoládou
Hovězí plátky nakrájíme na tenké nudličky, přelijeme sojovkou, přidáme koření a rýžový ocet a necháme odpočívat, pokud možno přes noc. Ve woku... více o Hovězí chilli čína
Hledala jsem zde na Receptech smažený sýr v těstíčku a k mému překvapení ho nenašla. Vytvořila jsem si tedy vlastní recept - především na to těstíčko ... více o Smažený sýr v těstíčku
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, vlažné máslo, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.... více o Tvarohový dort se strouhanou čokoládou
Vejce utřeme s cukry do husté pěny, přidáme skořici, změklé máslo, mouku s práškem do pečiva a podle hustoty těsta i trochu mléka. Těsto není řidké,... více o Jablečný (hruškový) hřích - dort
Mouku promícháme s cukrem, kypřidlem, solí a pokrájeným máslem, vytvoříme drobenku, do které po lžících přidáváme vodu a vypracujeme hladké těsto.... více o Koláč s jablečným tvarohem
Rajčata a papriky omyjeme, očistíme, pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Cibuli jemně pokrájíme, přidáme do mísy, vše jemně osolíme, opepříme a... více o Rajčatovo-paprikový salát
**Korpus:** žloutky vyšleháme s cukry do husté pěny. Pak přidáme olej, vodu a promícháme. Vmícháme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec... více o Kokosový dort s kakaovým krémem
Kousky rebarbory promíchejte v kastrolu se 120 g cukru a vložte skořici. Nechte asi 15 minut stát. Škrob promíchejte s 1 lžící cukru. Kůru z citronu... více o Křehký dort s revení
Plátky naklepejte a osolte (ne moc - slanina i Niva jsou dost slané). Přichystejte si čtyři kousky alobalu na zabalení. Alobal potřete olejem, aby se... více o Vepřové maso v alobalu
Rozšleháme vejce s cukrem, přidáme jogurty a olej, dobře promícháme. Zvlášť smícháme mouku s práškem do pečiva a skořicí. Tuto směs postupně zamícháme... více o Jogurtové řezy II.
Z ingrediencí v míse uděláme těsto. Z ingrediencí na vále uděláme žmolenku. Žmolenku pak přidáme k těstu v míse a vypracujeme těsto, které necháme... více o Drobenkový mazanec (bochánek)
Na pánvi rozpálíme olej, přidáme rýži a orestujeme. Přidáme hrubě nasekané ořechy nebo mandle a rozinky. Promícháme, orestujeme a zasypeme cukrem a... více o Co se zbylou rýží?
Všechny ingredience rozsekáme v robotu na jemnou fáš, kterou vložíme do mikroténového sáčku. Ustřihneme růžek tak, aby otvor měl průměr cca 1,5 cm a... více o Kuřecí noky do polévky
Nejdříve utřeme heru s cukrem, pak postupně přidáme ostatní ingredience. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh. Dáme péci do vysypané a vymazané formy.... více o Kakaová bábovka
Pórek nakrájíme na kolečka i se zelenou částí a spaříme vroucí vodou. Scedíme. Do vymazaného pekáče dáme polovinu brambor nakrájených na kolečka,... více o Zapekané brambory s pórkem
Kysanou smetanu smícháme se solí, pepřem, oreganem a česnekem Uvařené, vychladlé brambory nakrájíme na plátky a položíme jednu vrstvu do zapékací mísy... více o Brambory s kysanou smetanou
Z trochy vlažného mléka, kostek cukru a droždí (asi půlka kostičky) připravíme kvásek. Do mísy dáme hladkou a polohrubou mouku, přidáme špetku soli,... více o Koblížky jedna báseň
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, rozmačkaný česnek, bobkový list a vaříme, dokud nám cibulka nezesklovatí. Přidáme rajčata, kari,... více o Africké kari
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlá kolečka spojíme krémem, polijeme kávovou... více o Kávěnky
Špek rozkrájíme na kostičky a dáme škvařit. Na rozškvařený přidáme na kostičky pokrájené žemle, opečeme a necháme vychladnout. Mléko smícháme s vejci,... více o Špekové knedlíky pro silné muže
Ve šlehači ušleháme tuky s oběma cukry a postupně zašleháváme žloutky. Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Ušleháme 4 bílky... více o Třená bábovka klasik
Zadělá se a nechá 1/2 - 3/4 hod vykynout. Pečeme v lívanečníku, nebo na pánvi.... více o Lívance II.
Mouku smícháme se špetkou soli a kypřícím práškem. Přidáme na vločky nakrájené máslo a vodu. Vypracujeme hladké těsto a dáme ho na 1 hodinu chladit.... více o Hruškový koláč II.
Z uvedených surovin umícháme řidší hladké těstíčko. Na rozpálený olej sázíme čajovou lžičkou malé hromádky, na středním plameni osmažíme dozlatova.... více o Nadýchané vdolečky
Očistěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majolenky, aby nezhnědl. Přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a... více o Celerová pomazánka se sýrem
Maso nakrájíme na vysoké steaky (alespoň 2,5 cm). Smícháme šťávu z pomeranče, sójovou omáčku, rozmačkaný česnek a hrubě mletý pepř. Do této směsi maso... více o Marinované steaky
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a 15 minut opékáme na 40 g másla. Poté je vyjmeme osolíme, opepříme, nakrájíme na plátky a rozdělíme do 4 zapékacích... více o Zapečené žampiony
Očištěné, oprané drůbky a cibuli vložíme do 1 l studené vody, osolíme a zvolna vaříme téměř doměkka. Do vývaru přidáme růžičky květáku, mrkve a vše... více o Drůbková polévka
Přebranou čočku namočíme alespoň na 2 hodiny. Čočku scedíme a podlijeme studenou vodou (na prst nad čočku), osolíme a přidáme bobkový list. Z tuku a... více o Znojemská čočka
Hovězí plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe na nudličky nakrájeným salámem, podélně rozkrojenými, natvrdo uvařenými... více o Španělské ptáčky