Bez cibule bychom se při přípravě jídla nejspíš neobešli. Potřebujeme ji téměř denně, do pomazánek, pod vajíčka, do omáček a dalších pokrmů. Jak ji ale nakrájet na drobno jako profesionál? Stačí znát pár kuchařských triků.
Nejdřív z cibule pečlivě odstraňte slupku a potom ji podélně směrem od stonku rozřízněte na dvě poloviny. Položte si ji seříznutou částí na prkénko a uchopte ji všemi prsty tak, abyste jejich špičky měli na vrcholku cibule. Cibuli nakrájejte podélně tak, aby stonek držel pohromadě, a cibuli těsně u stonku jednou nebo dvakrát (záleží na velikosti) vodorovně seřízněte. Čím jemněji nakrájenou cibuli chcete, tím víc řezů udělejte. Pak cibuli rozkrájejte nadrobno proti její struktuře a vzniknou vám drobné kostičky.
Aby vám při krájení cibule neslzely oči, namáčejte si během něj nůž do studené vody, která agresivní enzymy zneutralizuje. Oloupanou cibuli můžete také před krájením na chvilku vložit do mrazáku. Velmi vhodné je také mít dostatečně ostrý nůž a dýchat během krájení víc pusou, než nosem. Pomáhá i nedaleko prkýnka postavená hořící svíčka.
Praktický video návod, jak cibuli krájet jako profík, najdete ZDE.
Kachnu očistěte a omyjte zevnitř i zvenku pod tekoucí studenou vodou, nechte ji okapat a osušte papírovou utěrkou. Můžete také odříznout krk, konce... více o Kachna pomalu pečená
Do mísy nastrouháme na hrubém struhadle sýr, přidáme jemně pokrájené uzené maso, opepříme, případně i osolíme, přilijeme trošku mléka, přisypeme... více o Sýrové karbanátky s uzeným masem
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájený pórek, řapík celeru a nastrouhanou mrkev. Až nám zelenina trochu změkne a zavoní, přidáme česnek a muškátový... více o Pórková polévka s cizrnou
Polohrubou mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu vlažné vody, mírně... více o Italské uzly ala focaccia "fokáča"
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, teplou (ne vařící) kávu a pro výraznější kávovou chuť ji můžeme použít i částečně s lógrem. Vše... více o Cappuccino roláda
Hroznové víno používáme nejlépe bez peciček, aby smoothie nebylo nahořklé. Smoothie vytvoříme rozmixováním hroznového vína (kuliček) a ovoce či... více o Hroznové smoothie
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, smetanu, mouky s kypřidlem kávou a ořechy a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z... více o Kávovo-ořechové řezy
Plátky masa naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme a okořeníme. Koření do řízků prsty vetřeme. V misce si... více o Cibulovo-česnekové řízky: smetanové
Omytá zralá, pevná rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nasekanou bazalku, nasekaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme, případně i... více o Rajčatový salát s bazalkou
Hladké těsto vypracujeme z polohrubé mouky smíchané v míse s cukrem a kypřidlem, do které jsme přidali změklý tuk (lze použít i máslo) a žloutky.... více o Jemné tvarohové řezy s ovocem
Těsto: do mísy si dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutky, rum, moučkový cukr a rozdrobené droždí. Přilijeme asi 100 ml mléka,... více o Podzimní jablečný (hruškový) koláč s drobenkou
1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. 2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr,... více o Čokoládový dort ala Sacher
Na oleji orestujeme cibulku, česnek a kuřecí maso nakrájené na nudličky (restujeme, dokud maso není hotové). Přidáme grilovací koření, kari, sůl,... více o Rychlé kuřecí na kari s pórkem
Rozpálíme olej ve středně velkém hrnci, přidáme cibuli a smažíme téměř dozlatova. Přidáme česnek a smažíme asi 30 vteřin. Přidáme špenát (vaříme asi 1... více o Špenátová omáčka
Z mléka, žloutků, mouky a cukru uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout... více o Vařený krém na dorty, řezy, cukroví
Batáty a zázvor oloupejte a povařte asi 15 minut téměř doměkka. Hrášek také povařte na mírném plameni skoro doměkka, asi 10 minut. Filety ryby... více o Candát a batátové pyré
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji osmažíme z obou stran dozlatova a položíme do vymazané zapékací mísy. Výpek zalijeme vodou (smetanou) a... více o Maso zapékané s cuketou a nivou
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů a formičky si vymažeme máslem. Do mísy dáme cukr a vejce a ušleháme, až bude směs hustá a světlá. Čokoládu si... více o Čoko cupcakes
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, dýni, skořici, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Pokud je těsto husté (záleží na... více o Dýňový koláč s polevou
Listové těsto vyválíme, vykrájíme z něj kolečka, která vmáčkneme do košíčků na pečení (kovových) nebo s nimi vyložíme plech na pečení muffin. Aby se... více o Košíčky z listového těsta
Větší a hlubší pekáč (cca 20 x 35 cm) vymažeme máslem a následně vyložíme pečícím papírem (výborně k nádobě přilne). Mrkev oloupeme a nastrouháme na... více o Mrkvový koláč BILLA
Rybičky v oleji a v tomaťe vykostíme (nemusíme) a rozmačkáme vidličkou. Olej z rybiček přilijeme, tomatu nedáváme. Přidáme na kostky nakrájená vejce a... více o Rybí pomazánka od babičky
Vepřové plátky naklepeme, strany nařízneme, aby se při smažení plátky nezkroutily, osolíme, jemně opepříme a posypeme kmínem - na jednu porci cca 1... více o Kmínové přírodní maso - minutka
Piškoty si pomeleme nebo rozmixujeme společně s 250 g kompotovaných meruněk a dáme do mísy. Přidáme vanilkové cukry a tolik šťávy, aby nám při... více o Meruňkový závin
Do vymyzané a vysypané dortové formy (22cm) rovnoměrně nasypeme slabou vrstvu kokosu. Na tu pak dáme vrstvu strouhaných jablek smíchaných s pudinkem.... více o Vanilkovo-jablečná pohádka
Ušleháme půl smetany ke šlehání, přišleháme 1 tvaroh. Ochutíme 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičkou sladké papriky, půl lžičkou soli, pepřem... více o Tvarohová pomazánka levně
1. Bílky důkladně všleháme s krupicovým cukrem na tuhý sníh. Moučkový cukr prosijeme a lehce vmícháme do bílkového sněhu. Polovinu hmoty naplníme... více o Laskonky pravých Labužníků
Vejce pokrájíme na malé kousky, přidáme k nim hořčici, tatarku, nadrobno pokrájenou cibulku, nasekanou pažitku a vše důkladně promícháme. Nakonec... více o Vaječná pomazánka II.
Stehna omyjeme, okořeníme trochou soli, červenou paprikou a kmínem, (můžeme lehce posypat směsí Grilované kuře s bylinkami, nebo samotnými bylinkami).... více o Kuře se smetanovobylinkovou omáčkou
Mleté maso orestujeme na pánvi s kapkou oleje. Okořeníme. Mezitím co se restuje maso, připravíme zeleninovou náplň, která se skládá ze směsi salátů... více o Tortilla plněná mletým masem
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, nakrájenou anglickou slaninu, přidáme nakrájené zelí, mírně podlijeme, přidáme sůl, kmín, cukr a ocet. Všechno... více o Hlávkové zelí s těstovinami
Jablka oloupeme a vykrojíme z nich jádřince. Otvory naplníme směsí drcených ořechů, vanilkového a skořicového cukru a rozpuštěného másla. Listové... více o Jablka v županu podle Lorenze Lamase
Oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a za častého míchání je mírně okmínované a osolené necháme krátce na másle osmahnout. Pak je zalijeme 800 ml... více o Kedlubnová krupicová polévka
Celer očistíme, nakrájíme na kostičky nebo nudličky a uvaříme ve vývaru nebo osolené vodě téměř doměkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku,... více o Celerová polévka II.
V hrnci smícháme mléko, cukr, máslo a kakao. Tuto směs necháme na mírném ohni a za stálého míchání vařečkou krátce povařit. Potom odstavíme z plotny a... více o Vídeňská vařená bábovka
Drůbky a maso dáme vařit, osolíme a opepříme, vaříme velmi pomalu. Když je maso skoro měkké, přidáme zeleninu a cibuli. Opět chvíli vaříme. Uvařenou... více o Kaldoun
Rýži uvaříme v osolené vodě. Mezitím si připravíme kuřecí maso. Řízky omyjeme, lehce osušíme v utěrce a nakrájíme na kostičky. Na pánvičce na trošce... více o Smetanové kuřecí kousky s rýží
6 celých vajec a mletý cukr šleháme do zhoustnutí a potom přidáme kakao. Dáme na plech s pečícím papírem a upečeme. Ušleháme šlehačku se ztužovačem a... více o Šlehačková roláda II.
V míse rozmícháme tvaroh s máslem, cukrem, vejci, vanilkovým cukrem, omytými rozinkami, posekanými oříšky a mlékem. Nakonec přisypeme smíchanou mouku... více o Tvarohová vánočka
Máslo utřeme po pěny s cukrem a postupně vmícháme další suroviny. Těsto protlačíme strojkem nebo stříkáme na plech kratší kousky. Zprudka upečeme.... více o Linecké třené cukroví I.
Do kuřecího vývaru dáme nakrájený pórek a nastrouhanou mrkev a necháme vařit. Mezitím si uděláme knedlíčky. Na olej dáme rozpustit droždí, pak přidáme... více o Pórková polévka s drožďovými knedlíčky
Kuřecí prsa celá nebo nakrájená na nudličky posolíme a na oleji dáme péci do trouby. Rozmícháme smetanu s hořčicí (dle chuti můžeme přidat pikantní... více o Kuřecí prsa v hořčičné omáčce
Do menšího hrnce nalejeme 2 dcl mléka, 1 lžičku cukru krystalu a zahřejeme tak, aby mléko bylo vlažné. Do mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vyjít.... více o Super koblížky
Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli také nakrájíme na kolečka. Přidáme rozetřený česnek, sůl, olej, pepř a... více o Chorvatský bramborový salát z Dolače
Čekankové puky (syrové) podélně rozpůlíme, mezi půlky čekanky vložíme plátky nakrájeného sýra (nešetříme!!), zabalíme do plátku šunky a propíchneme... více o Zapékaná čekanka po francouzsku
Smícháme všechny přísady a potřeme maso. Přikryjeme a necháme v chladu odpočinout po dobu několika hodin nebo přes noc. Pečeme na středním ohni.... více o Grilovací marináda I.
Celer nastrouháme na hrubém struhadle, promícháme s majolkou, mlékem, citronovou šťávou, jemně nasekanou cibulí, kostičkami okurek, nahrubo... více o Celerová pomazánka s vejcem
Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme. Přidáme zbylé suroviny a pečeme... více o Maminčina jablečná buchta
Očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce... více o Smažený kapr
Plátky masa omyjeme a očistíme od blanek a tuku. Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. V hlubokém talíři rozkvedláme... více o Vídeňský řízek