Není nad domácí sušenky. Jsou křehké, chutné a skvěle chutnají. Jejich příprava není vůbec složitá, přesto je ale dobré znát pár triků, které vám jí ještě ulehčí.
Pokud se vám nechce těsto na sušenky vyvalovat klasickým válečkem, existuje daleko více možností a výsledek bude takřka stejný a za daleko kratší dobu. Těsto si rozdělte na stejně velké kuličky, dejte je na plech a ťuknutím paličky na maso zploštěte. Palička na maso navíc vytvoří vzorek, který sušenku krásně ozdobí. Pokud vám záleží na perfektním souměrném tvaru, jednotlivé sušenky ještě můžeme ručně dodělat a upravit. Jestliže nejste líní těsto vyválet, potom budete mít sušenky ještě hezčí.
K tomu, aby sušenky byly krásně kulaté, nemusíte kupovat speciální vykrajovátka. Vystačíte si i s obyčejný šálkem na kávu či čaj nebo se skleničkou. Ideální je vybírat pokud možno menší a s ostřejší hranou, a domácíby se těsto dobře krájelo. Pokud takové žádné nemáte, tak těsto po obvodu hrnku či sklenice ořízněte nožem. Další možností také je zapátrat v šuplíku a vytáhnou vykrajovátka na vánoční cukroví. Sušenkami ve tvaru hvězdy nebo srdce určitě nadchnete nejen děti.
Video recept na nepřekonatelné čokoládové sušenky najdete ZDE.
Kotlety naklepe, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se nám nekroutily při smažení. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme na kostičky... více o Kotlety v omáčce s hlívou
Listové těsto rozdělte na 12 stejných čtverců a do každého dejte lžíci povidel. Vezměte rohy šátečků a opatrně je přetáhněte směrem ke středu tak, aby... více o Povidlové šátečky
Celá vejce vyšleháme s cukry, přistrouháme jedno oloupané jablko bez jádřinců, přilijeme olej a mléko a vše promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem,... více o Vláčný makovník / makovec
Pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dozlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a za občasného promíchání smažíme do jejich povadnutí... více o Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby
Hovězí maso nakrájejte na kostky, lehce opepřete, zalijte částí červeného vína, přidejte trošku rozmarýnu, tymiánu a rozmačkanou polovinu paličky... více o Hovězí po burgunsku
Základem receptu je vařená rýže a rozdrobený hrudkovitý tvaroh, který v misce společně promícháme zhruba v poměru 1:1. Další úprava je pouze na chuti... více o Tvarohová rýže
Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k... více o Čočka na kyselo po našem
Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na větší kusy, cibuli na klínky, česnek nasekáme. Pokud máme nať z celeru, můžeme k zelenině přidat pár omytých... více o Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou
Smícháme sypké ingredience a přimícháme do nich postupně tekuté. Vše zamícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáček. Lze i na plech, ale moučník... více o Makovník, Makovec
Ovesné vločky namočíme na cca 15 minut do mléka, aby se rychleji uvařily. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli, přidáme vločky,... více o Kaše z ovesných vloček s krupicí
Smíchejte všechny ingredience na marinádu. Nakrájejte kuře na kostky a naložte je do marinády alespoň na půl hodiny. Nakrájenou cibulku, kešu a... více o Indické kuře Tikka Masala
Rozkrojíme avokádo, vyndáme pecku a oloupeme. Nakrájíme na malé kousky a dáme do mističky. Zakapeme citrónem a přidáme jogurt. Avokádo rozmačkáme tak,... více o Avokadová pomazánka s uzeným lososem
Máslo necháme rozpustit, zaprášíme moukou, kterou necháme za stálého míchání jen lehce zrůžovět (uděláme jíšku). Přidáme větvičku rozmarýnu, kterou... více o Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)
Zeleninu použijeme dobře vychlazenou, jelikož salát nebudeme nechávat proležet (ledový salát by díky soli rychle povadl a nekřupal), ale ihned podávat... více o Jednoduchý (nejen) rajský salát
Kroupy namočíme alespoň na dvě hodiny do studené vody, pak osolíme a uvaříme doměkka, scedíme, necháme okapat. Pokud chceme, můžeme kroupy... více o Kroupový oběd (večeře)
Do mísy nasypeme mouku, sůl, vanilkový cukr, vše promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme moučkovým cukrem,... více o Šneci nejen s tvarohem
Očištěné brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Když trochu vychladnou, podélně je rozřízněte, vydlabejte a vzniklé „lodičky“ upečte na... více o Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou
Mouku, sůl a kůru prosejte do mísy. Droždí rozdrobte do trochy smetany či mléka s cukrem. Žloutky s cukrem šlehejte nad parou do zhoustnutí, přilijte... více o Masopustní koblihy dle časopisu F.O.O.D.
Maso omyjte, zbavte blan a nakrájejte na nudličky. Osolte a opepřete. Nechte odležet. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, žampiony... více o Svíčková Stroganoff
Nivu, tavený sýr a mascarpone rozmačkáme vidličkou, aby to šlo lépe přidáme 2 polévkové lžíce mléka. Přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku (1... více o Nivová pomazánka s mascarpone
Cuketu nastrouháme na hrubším struhadle a trochu vymačkáme. Rajčata nakrájíme nadrobno. Chléb rozmixujeme. V míse smícháme cuketu, ricottu, rajčata,... více o Placičky z ricotty s cuketou a sušenými rajčaty
Pivo s vodou nalijeme do mísy, spolu s vejci, moukou, Podravkou a práškem do pečiva vymícháme hladké řidší těsto, které rozléváme naběračkou na pánev... více o Pivní palačinky
Piškoty si pomeleme nebo rozmixujeme společně s 250 g kompotovaných meruněk a dáme do mísy. Přidáme vanilkové cukry a tolik šťávy, aby nám při... více o Meruňkový závin
Lilek nakrájime na cca půl centimetrove plátky, nasolíme a necháme vypotit. Pečivo rozmixujeme. Petrželku, bazalku a česnek nakrájíme na drobno a... více o Zapečený lilek 3
1. Vejce rozšleháme s cukrem krupice a vanilinovým cukrem. Šlehačem šleháme nejdřív při střední rychlosti a pak na nejvyšší, abychom získali téměř... více o Mandarinková mňamka
Piškoty rozemeleme + změklé máslo, + ml. a vanilkový cuk, rum. Vše smícháme, přidáme či ubereme dle potřeby. Pokud chcete mít ostřejší dáte více rumu,... více o Bílé kokosové kuličky - nepečené
Brambory oloupeme‚ nakrájíme na kolečka‚ dáme do zapékací mísy‚ osolíme‚ posypeme kmínem a promícháme. Oloupanou cibuli také nakrájíme na kolečka a... více o Pečené brambory s cibulí
V míse promícháme mouku, kypřící prášek, třtinový cukr, smetanu a olej. Pomocí ručního šlehače vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme plochý váleček,... více o Meruňkový koláč s müsli
Králíka nebo porce z něj očistíme a prosypeme poměrně hodně, ale zase to nepřesolit - česnekovou solí a pro zvýraznění chuti Piri Piri kořením (tím... více o Králík pečený na bůčku s bramboráčky
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Těsto. Poté těsto vyjmeme a vyválíme plát silný cca 1,5 cm. Sklenicí vykrajujeme... více o Bavorské vdolky z domácí pekárny
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec lehce vařečkou přimícháme... více o Opilý Izidor - Lux
Mouku nasypeme do rozpuštěného sádla s vodou a soli a stále rychle mícháme, až se vytvoří hmota. Odstavíme hrnec a do vlažné hmoty zašleháme postupně... více o Věnečky
Uvařené brambory nakrájíme na kostičky, ochutíme octem a olejem, opepříme a osolíme a necháme vychladit. Podáváme k masu.... více o Babiččin bramborový salát
Piškoty a cukrovinky pomeleme nebo rozmixujeme a smícháme s kakaem, vejci a bílky. Těsto vyválíme 2 mm silné (válíme na práškovém cukru, aby se těsto... více o Nepečené trubičky II.
Uzené maso uvaříme ve vodě. Pekáček vymažeme sádlem, dáme do něj uvařené fleky, uzené maso nakrájené na kousíčky, prosypeme vegetou a zamícháme. V... více o Vesnické šunkofleky
Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka. V misce utřeme máslo s tvarohem a cukrem. Hlubší zapékací mísu vymažeme máslem a nasypeme do ní 1/3 uvařené rýže... více o Zapečený rýžový nákyp s meruňkami
Listové těsto rozdělíme na 3 díly, z každého vyválíme podlouhlý plát. Doprostřed klademe po celé jeho délce zelí, na plátky nakrájenou nivu a šunku na... více o Štrůdl se zelím a nivou
Papriky, rajčata, feferonky a stroužky česneku umeleme na masovém mlýnku. Přidáme sůl, cukr, olej a ocet. Vaříme na slabém plameni - odpařujeme asi 1... více o Papriková pomazánka II.
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, smícháme s ananasem a oříšky (tak nějak přiměřeně). Osolíme, opepříme a opaprikujeme. Zalijeme trochou šťavy z... více o Kuřecí čína s ananasem
Mrkev, jablka a pomeranč umixujeme (jablka i se slupkou), přidáme rozinky, ochutíme medem nebo cukrem a citronovou šťávou, přimícháme jogurt. Necháme... více o Mrkvový salát - vitaminová bomba
Na vále vypracujeme těsto a rozdělíme ho na polovinu. Vyválíme dvě placky. Jednu dáme péct samostatně a na druhou před pečením naneseme ořechovou směs... více o Ořechové řezy s medovou krustou
Cibulku osmahout do zlatova na másle, rozmačkat brambory a smíchat mouku v trošce vody. Dobře promíchat všechny ingredience a tvořit větší kuličky.... více o Masové kuličky z Ikea
Konzervu otevřeme a vlijeme do mísy. Přidáme tolik strouhaného kokosu, aby vznikla hmota, ze které se dají tvarovat kuličky. Postupně odebíráme z... více o Kuličky Raffaelo krok za krokem
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a naložíme do marinády. Tu si pripravíme smícháním jogurtu, olivového oleje, koření a trošky soli. Necháme odležet... více o Kuřecí řízky v jogurtové marinádě
Maso nakrájíme na plátky asi 1/2-3/4 cm silné, hojně potřeme rozetřeným česnekem, obalíme jako klasický řízek v trojobalu a smažíme. Podává se s... více o Židovské řízky
Tvaroh umícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, a trochu podle potřeby zředíme mlékem. Směs nesmí být moc řídká spíše hustší. Starší rohlíky podélně... více o Zákusek chudých
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme ve šlehači do pěny. Potom vmícháme koňak a střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Nakonec přidáme... více o Bábovka z vaječného koňaku
Oba druhy čokolády nahrubo nakrájíme a rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme espreso. Necháme mírně vychladnout. Žloutky s 50 g cukru ušleháme do pěny... více o Čokoládová pěna
Zelí opláchneme, odstraníme vnější listy a vyřízneme košťál. Poté je osušíme, najemno nakrouháme a krátce povaříme v osolené vroucí vodě. Papriky... více o Salát z červeného zelí
Kuřata omyjeme, osušíme a vložíme do velké zapékací formy. Předehřejeme troubu na 200 °C. Směs koření promícháme s olejem a potřeme jí kuřata. Pečeme... více o Kuře na citronech