Pořádný silný vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky je klasika, kterou většina z nás miluje. Do hovězí polévky prostě patří, dodají jí tu správnou chuť a šmrnc.
Příprava domácích játrových knedlíčků není vůbec složitá. Stačí játra odblanit, zbavit zbytků cév, a namlít na masovém mlýnku nebo rozmixovat v mixéru, zahustit je strouhankou, přidat na másle osmaženou cibulku, vajíčko, česnek, sůl, pepř, majoránku a špetku muškátového oříšku nebo květu.
S čerstvě připravenou hmotou na knedlíčky se ale špatně pracuje, lepí se a knedlíčky nemají ten správný tvar. Proto si zavářku připravte dřív a uložte ji alespoň na hodinu do ledničky. Knedlíčky pak tvarujte rukama, které si vždy namočte do studené vody.
Recept na poctivý domácí vývar, jak ho připravují šéfkuchaři, najdete ZDE.
Všechny ingredience dejte do mixéru a důkladně promíchejte, dokud se dokonale nespojí. Dejte do uzavíratelného sáčku a naložte do něj naporcované kuře... více o Pikantní jogurtová marináda na kuře
Žloutky ušlehejte s cukrem a máslem do světlé pěny. Vmíchejte ořechy, kakao, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte sníh a... více o Kakaová bábovka s čokoládovou polevou
Těstoviny uvařte tzv. na skus v dostatečném množství osolené vody, do které je dobré přidat trošku olivového oleje. Kuřecí maso nakrájejte na kousky a... více o Těstoviny se špenátem a kuřecím masem
Vločky nasypte do hluboké pánve, zalijte mlékem a přidejte špetku soli. Přiveďte k varu a 4–5 minut nechte probublávat, pak 2 minuty odstát. Banán... více o Ovesná kaše s banánem
Vejce utřeme s cukry do pěny, přilijeme mléko a máslo, promícháme. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a přisypeme vypeckované... více o Třešňové (višňové) muffiny / koláč
Mléko a rozlámanou čokoládu rozpusťte na mírném ohni za stálého míchání a nechte zchladnout. Změklé máslo utřete s cukrem, skořicí a vejci na hladký... více o Čokoládový dort s broskvemi
Uvařenou oloupanou a nastrouhanou řepu dáme do mísy, dobře promícháme se žloutky, cukry a vlažným máslem. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře... více o Bábovka (buchta, dort) z červené řepy s čokoládou - vláčná
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody a poté uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Vaříme každý druh fazolí zvlášť, aby jeden druh nebyl... více o Barevný fazolový salát (lečo) - sterilovaný
Den před pečením si připravíme základ na náplň: smícháme jeden velký tučný jogurt a jednu velkou zakysanou smetanu, nalijeme do cedníku vyloženého... více o Cheesecake z domácí lučiny
- uvaříme špagety obvyklým způsobem - na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, opečeme, přidáme anglickou slaninu nakrájenou na drobné kostičky... více o Špagety se špenátem a sýrem
Maso na guláš dle vlastního výběru pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme, posypeme majoránkou, zaprášíme moukou. V hrnci s rozpáleným olejem osmažíme... více o Guláš s majoránkou a žampiony (hlívou)
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mleté maso, jemně osolíme opepříme a osmažíme. Po osmažení masa přidáme na kostičky pokrájenou... více o Dýně s mletým masem nejen na těstoviny
Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso a restujeme do vypaření tekutiny. Pak přidáme protlak, který s masem ještě krátce... více o Boloňské tousty
Dáme vařit litr vody, přidáme brambory a pórek, povaříme, posolíme. Vyndáme kusy pórku, zbytek rozmixujeme, zaprášíme sójovým sušeným mlékem a... více o Pórková lehká polévka
Do shakeru s ledem nalijeme 0,2 cl vodky, 0,2 Havana rumu, 0,2 teqily silver a 0,1 cl Curacaa blue. Pořádně protřepeme a nalejeme do cosmopolitan... více o Pangalaktický megacloumák
Maso odblaníme a nakrájíme na menší kousky, které osolíme,opepříme a obalíme v hladké mouce. Poté maso osmahneme do hněda na rozehřátém sádle a... více o Dušená hovězí kližka
Nejprve si připravíme zmrazený špenát, já ho dávám na pánev, zakápnu troškou vody. Až se plně rozmrazí, vypnu. Nechám vychladnout, poté vymačkám vodu.... více o Slaný listový závin
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout, pak na pomoučněném stole vyválíme slabý kulatý plát, který přeneseme... více o Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem
Cuketu omyjeme a oloupeme. Potom ji na hrubo nastrouháme do mísy. K ní přidáme 1 vejce, sůl, majoránku, mouku, mléko, prolisovaný česnek. Vše dobře... více o Cuketové placky II.
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme kůru, olej, vodu, mouku a promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto vlijeme do kulaté... více o Citronový dort (řezy) s želé
Recept na těsto: Troubu předehřejeme na 200°C. Ve středně velké míse smícháme mouku, sůl a cukr. Másl nakrájíme na kousky a vpracujeme do směsi.... více o Ovocný dort s želé
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, cuketu, mouku s kypřidlem, aroma a rozlámanou čokoládu na větší kousky, řádně promícháme, případně... více o Cuketovo-čokoládový koláč
Krém: tvaroh vyšleháme s cukry do pěny, pak zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Pokud máme nízkoprocentní smetanu, přidáme do ní ztužovač. Korpus:... více o Kokosovo-tvarohový dort
Kapustu očistíme, drobně pokrájíme a dáme na rozpuštěné máslo s olejem orestovat. Pak zasypeme moukou, promícháme, zalijeme vodou a povaříme doměkka... více o Krémová kapustovo-sýrová polévka
Mouku, vajíčka, vodu, olej, droždí a trochu soli smícháme v těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Poté těsto dáme do formy (na... více o Slaný anglický koláč
Do každé bagety uděláme shora podélný hluboký zářez,opatrně je rozevřeme a na řezu potřeme slabě máslem. Pak do zářezu vložíme plátky hermelínu a... více o Zapečené plněné bagety
Rozmíchejte ve 100 ml vlažného mléka 3 lžíce cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte lžičku citronové... více o Martinské rohlíčky pro Zuzku
Všechny ingredience smícháme. Toť vše. Není potřeba žádné koření. Podáváme s pečivem (nejlépe celozrnným, případně s bagetkou).... více o Lahodný salát s uzeným lososem
Červenou řepu očistíme, oškrábeme a nakrájíme na tenké hranolky (sirky), stejným způsobem nakrájíme hrušku, kterou jsme zbavili jádřince, případně dle... více o Salát z červené řepy s hruškou
Toastový chléb rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Utřený česnek smícháme s rozpuštěným máslem. Každý plátek potřeme touto směsí po celé... více o Zapečené toasty s česnekem a sýrem
Kapustu nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, na plátky nakrájený česnek a povaříme 10 minut. Potom přidáme na kostky... více o Kapustový prívarok
Do vroucí vody dáme na kostičky nakrájené brambory, podravku a kmín. Brambory uvaříme do měkka a přidáme tavený sýr, který necháme v polévce úplně... více o Sýrová polévka s vejci
Celá vejce, cukr a olej vyšleháme do pěny. Přidáme strouhanou mrkev, mouku s práškem do pečiva, citronovou šťávu a šťávu z ananasu. Důkladně... více o Mrkvové řezy s ananasem
Krabí tyčinky na mlýnku rozemeleme, přidáme floru light a podle potřeby mléko. Utřeme do jemné pomazánky a mažeme na celozrnné pečivo.... více o Krabí pomazánka od Camm
Přes noc namočené fazole uvaříme, sůl přidáváme, až jsou měkké. Kroupy mírně osolíme a také uvaříme doměkka. Fazole i kroupy smícháme a přidáme na... více o Šumajstr
Na olivovém oleji usmažím na malé kousky kuřecí maso, které okořením grilovacím koření nebo kořením na kuře do zlatava. V jiné pánvičce rozehřeji s... více o Gnocchi s listovým špenátem
Zakysanou smetanu a tvaroh smícháme dohromady, nastrouháme vajíčka a podle chuti přidáme sůl nebo pepř. (Klidně i česnek).... více o Vajíčková pomazánka (méně tučná)
Z prvního těsta vyválíme placku na vymaštěný a vysypaný plech a dáme péci asi tak do 3/4 ne úplně do konce. Vyndáme z trouby a potřeme nějakým... více o Jednoduché řezy II.
Ve vlažném mléce rozpustíme 2 lžičky cukru, přidáme rozdrobené droždí, trochu mouky a dáme vykynout, po vykynutí přidáme žloutek, olej, sůl a mouku -... více o Výborné koláčky
Papriky, rajčata, feferonky a stroužky česneku umeleme na masovém mlýnku. Přidáme sůl, cukr, olej a ocet. Vaříme na slabém plameni - odpařujeme asi 1... více o Papriková pomazánka II.
Nejprve si připravíme makovou nádivku: mléko přivedeme téměř k varu a vsypeme do něj pomletý mák, za stálého míchání vaříme 5-10 min. Do uvařené husté... více o Maková buchta - skvělá a rychlá
Krupicový cukr, vejce a olej ušleháme a přidáme všechno ostatní. Vlejeme do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem a pečeme při 180 °C.... více o Americká buchta
Zadělá se a nechá 1/2 - 3/4 hod vykynout. Pečeme v lívanečníku, nebo na pánvi.... více o Lívance II.
Brokolici očistíme, omyjeme, rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme a podusíme na tuku s nakrájenými košťály.... více o Brokolicová polévka
Dekorativní pečivo, které není určeno k jídlu. Vytvářejí se z něho různé figurky. Mouku s vodou smísíme, dobře prohněteme a vytvarujeme na těstový... více o Vizovické pečivo
Všechny přísady zpracujeme v lité těsto, upečeme na vymazaném a vysypaném větším pekáči. Po prochladnutí potřeme zavařeninou, naneseme ořechovou hmotu... více o Opilé řezy
Maso nakrájíme na kousky, slaninu na drobné kostičky a párky na hrubší nudle. V tlakovém hrnci na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno nakrájenou... více o Guláš s paprikami
Do vroucí vody zavaříme kávu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Do skleněného poháru dáme kopeček vanilkové zmrzliny, přelijeme přecezenou... více o Mražená káva
Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku masoxu. Za častého míchání dusíme pod... více o Houbová směs na topinky
Fazole den předem namočíme a pak uvaříme s cibulí téměř doměkka. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme mleté maso, česnek... více o Fazole z Vysočiny