Pořádný silný vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky je klasika, kterou většina z nás miluje. Do hovězí polévky prostě patří, dodají jí tu správnou chuť a šmrnc.
Příprava domácích játrových knedlíčků není vůbec složitá. Stačí játra odblanit, zbavit zbytků cév, a namlít na masovém mlýnku nebo rozmixovat v mixéru, zahustit je strouhankou, přidat na másle osmaženou cibulku, vajíčko, česnek, sůl, pepř, majoránku a špetku muškátového oříšku nebo květu.
S čerstvě připravenou hmotou na knedlíčky se ale špatně pracuje, lepí se a knedlíčky nemají ten správný tvar. Proto si zavářku připravte dřív a uložte ji alespoň na hodinu do ledničky. Knedlíčky pak tvarujte rukama, které si vždy namočte do studené vody.
Recept na poctivý domácí vývar, jak ho připravují šéfkuchaři, najdete ZDE.
Maso obalte v tlučeném pepři a zprudka ze všech stran opečte na oleji. Připravte si marinádu z piva, medu a zázvoru. Dochuťte slabě solí (pokud... více o Zauzená vepřová panenka
V ohřátém mléce rozpusťte máslo. Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, posypte ho vanilkovým cukrem, zalijte... více o Kynutý beránek
Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, položíme plátek šunky a sýru a zavineme (spíchneme párátkem nebo... více o Plněná vepřová rolka
Dobře očištěnou kachnu nasolíme nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti. Rohlíky den až dva staré... více o Kachna s nádivkou - nejen velikonoční
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Základní těsto na koblihy
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání hustý pudink.Změklé máslo utřeme s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink. Vznikne nám... více o Banánová roláda s pudinkovým krémem
Očištěnou mrkev a celer pokrájíme na větší kusy, cibuli na klínky a zázvor s česnekem nasekáme na drobno. Vše dáme do pekáče a podlijeme troškou... více o Pečená žebírka na zelenině
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Zabaione: Připravíme si vodní lázeň, ale misku ještě do vody nevkládáme. Voda by měla mít teplotu kolem 70-80°C. Nesmí vařit. Do misky dáme žloutky a... více o Italské Tiramisu (Florencie)
Panna cotta: mléko + vanilka = svařit, mezitím si necháme želatinu nabobtnat, smetanu + cukr + sůl = vyšlehat. Až bude mléko svařené, necháme trochu... více o Panna cotta s ostružinovou omáčkou
Z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Osolenou mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou... více o Hrníčková kynutá bábovka s makovou náplní
Do mísy nastrouháme Margotku na hrubém struhadle. Přidáme vejce, smetanu, olej, cukr a mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme, nalijeme do... více o Buchta Margot "píchaná"
Maso a hlívu pokrájíme na nudličky. Maso osolíme a okořeníme dle chuti, promícháme a necháme na talíři nebo v misce krátce odležet. Mezitím si můžeme... více o Hlíva s přírodním masem - minutka
Mouku s cukry nasypeme do mísy, přidáme pokrájené máslo, žloutek a vše promícháme v hladké těsto, které necháme v chladu dvě hodiny proležet. Pokud... více o Košíčky s nutelovým krémem
Ovocná vrstva: pokud budeme používat čerstvé ovoce, můžeme ho na dno sklenic (pohárů) dát celé drobné nebo pokrájené, případně zlehka rozmačkané a... více o Jahodový (ovocný) pohár
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme rozmaražené, na kostky pokrájené, osolené a okořeněné filety a pokrájenou paprikou s česnekem a za... více o Jednoduchý rybí guláš - rychle a chutně
Všechnu zeleninu oloupeme a umyjeme. Do hrnce s vodou vložíme 2 mrkve, nahrubo nakrájené brambory (brambory nejsou ani nutné v polévce, ale pokud by... více o Celerový krém s celerovými lupínky
Na oleji si necháme zesklovatět pokrájené cibule, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso, smažíme dozlatova za občasného promíchání. Po osmažení... více o Hovězí na paprice
Nejprve si upečeme kulatý korpus v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře... více o Bílý roládový dort
Hledal jsem ve sklepě hmoždinky a nějaký ten šroubek. Místo toho jsem ale našel česnek a hned mě vzaly chutě. Na hmoždinky jsem zapomněl eins-zwei a... více o Kabirův pečený česnek Čeněk
Ovesné vločky zalijeme vlažným mlékem a necháme 30 minut nabobtnat. Mezitím si připravíme mandle a vlašské ořechy, které nakrájíme na menší kousky. Po... více o Müsli tyčinky II.
Maso pokrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, které osolíme, jemně opepříme a na rozpáleném oleji zprudka smažíme dozlatova za občasného promíchání.... více o Maso s paprikovou omáčkou
Všechny ingredience smícháme, z vajec dáme jen žloutky a po zamíchání těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. Přidáme rozinky,můžeme i oříšky. Dáme do... více o Kafíčkový moučník
Plátky masa naklepeme, postranách nařízneme, aby se při smažení nezkroutily, osolíme je, opepříme a na rozpáleném oleji zprudka z obou stran osmažíme.... více o Přírodní maso s cuketou - minutka
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, pak přidáme vodu a olej, promícháme a vmícháme i mouku s kypřidlem, vše vyšleháme v hladkou hmotu, ze které děláme... více o Jednoduché piškotové kornoutky
Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme a pod pokličkou podusíme s troškou vody, kterou po změknutí zelí slijeme. Horké dušené zelí posypeme hrubou moukou,... více o Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem
Máslo rozpustíme s olejem, přidáme pokrájený pórek na kolečka a osmažíme dosklovata. Pak zaprášíme moukou, ještě chvíli orestujeme a přilijeme vývar... více o Pórková omáčka
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou. Asi po 10 minutách přidáme očištěný a na poloviny překrojený... více o Chřestová omáčka s koprem
Brokolici rozdělíme na růžičky, nakrájíme si jednu menší mrkev, malý kousek celeru a malý kousek petržele na kostičky (od každého opravdu jen trochu),... více o Brokolicová polévka IV
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme šťávu z kompotu, olej, mouku a kypřidlo. Nakonec vmícháme kousky ananasu a sníh z bílků. Těsto vlijeme do... více o Ananasová pohádka
Žloutky a sůl vyšleháme do tuhé světlé pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a paprikou. V další míse ušleháme bílky se solí do tuhého... více o Roláda s vajíčkovým salátem
Ze surovin na těsto si vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 části a každou rozválíme na pomoučněném stole do tvaru obdélníku. Jahody... více o Jahodovo-tvarohové šišky (knedlíky)
Ručně zpracovat ingredience na těsto a rozdělit na větší a menší (na mřížky) díl. Větší díl vyválím a dám na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.... více o Mřížková tvarohová buchta
V uvedeném pořadí dáme ingedience do pekárny (sušené mléko je možno vynechat). Zapneme program Příprava těsta. Po skončení programu vytvarujeme 2... více o Bagety z pekárny
Květák uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Zatím si vymastíme a strouhankou vysypeme zapékací misku. Květák pokrájíme na menší kousky, přidáme... více o Květákový nákyp
Z trochy mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, pepř, vejce, olej, kysanou smetanu a kvásek. Zamísíme těsto,... více o Škvarkové pagáčky
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Prosetou mouku smícháme se žloutkem, rozehřátým tukem a špetkou soli. Vlijeme připravený kvásek a zpracujeme... více o Vdolky pečené v troubě
Do mouky prosáté s práškem do pečiva rozsekáme máslo, přidáme cukr, vejce, žloutek, mléko a ocet. Na vále vypracujeme hladké těsto. 2/3 těsta... více o Jablkový mřížkový koláč
Celá vejce ušleháme s cukrem do zhoustnutí, pak přidáme ostatní. Na vymazaném a vysypaném a hlubším plechu upečeme. Do uvařeného vychlazeného pudinku... více o Eskymo řezy
Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli popřípadně najemno česnek, osmažíme do růžova, přidáme najemno pórek, restujeme, přidáme... více o Čočka žravka
Předehřát troubu na 180 °C. Vymastit máslem asi 23 cm bábovkovou formu a vysypat ji moukou. Vyklepat přebytek mouky. Našlehat máslo do hladka.... více o Bábovka s mákem z Vídeňské kavárny
Maso a anglickou slaninu nakrájíme na kostky, cibuli na půlměsíčky. Začneme střídavě napichovat na špejle nebo grilovací jehly. Do misky dáme 5 lžic... více o Báječné špízy
Vyválíme těsto a potřeme kečupem. Na těsto naskládáme plátky šunky a sýra. Můžeme posypat bylinkami. Těsto stočíme do ruličky a nakrájíme na... více o Rychlí šneci
Oloupeme a nakrájíme cibuli. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V misce si rozmícháme vejce s nastrouhaným... více o Míchaná vejce s avokádem
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme. Křen nastrouháme spolu s jablkem najemno a v misce smícháme se syrovým vejcem, mírně osolíme. Touto... více o Malínský špaček od sestry Ireny
Nejdřív uvaříme těstoviny, mezitím si nakrájíme na nudličky čínské zelí, nastrouháme mrkev a celer - nemusí ho být moc, jen tak pro chuť, nastrouháme... více o Těstovinový salát s lososem
Na piškot šleháme tuk, cukr a žloutky, přidáme kakao, čokoládu, mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec lehce vmícháme vyšlehaný bílkový sníh. Těsto... více o Dort od krtka
V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podávat můžeme na topince.... více o Sýrová pomazánka s česnekem III.
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kousky. Přidáme lžíci škrobu, ušlehané vejce a dobře promícháme. Směs dáme na rozpálený olej a opékáme.... více o Kuře královny Kálí
Vepřovou krkovici dobře omyjeme, osušíme a potřeme sladkou paprikou, solí a pepřem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v předehřáté troubě ... více o Vepřové na houbách