Pečete často štrůdly a jablečné koláče nebo třeba z jablek lisujete šťávu a oloupané slupky vyhazujete do odpadků nebo kompostu? Je to škoda! I ty se totiž dají v kuchyni využít.
Slupky od jablek určitě nevyhazujte. Jak je vám určitě známo, tak právě pod slupkou a v ní je to největší množství prospěšných látek. Jablečné slupky tak můžete usušit a pak dál používat, dají se jíst samotné, nebo je můžete přidat do domácích kaší z ovesných vloček, müsli, tyčinek či jako přísada do čajů.
Z jablečných slupek se také dá uvařit lahodný a zdravý nálev. Uvařte vodu, nechte ji trochu zchladnout a pak s ní zalijte libovolné množství slupek. Tenhle nápoj je nejen velmi chutný, ale také prospěšný pro naše zdraví, především pro trávicí systém. Zlepšuje zažívání, pomáhá při nachlazení a funguje také jako dobrý prostředek pro zklidnění před spaním. Pokud chcete nápoj využít při nachlazení, účinek ještě posílíte, pokud přidáte trochu strouhaného zázvoru, skořice, hřebíčku, medu a citronové šťávy.
Recept na vynikající tažený jablkový závin najdete ZDE.
Čočku propláchneme a necháme alespoň 1 hodinu máčet ve vodě, poté scedíme. V hrnci rozpálíme máslo na střední teplotu. Přidáme cibuli a restujeme do... více o Čočková polévka
Žloutky utřeme s moučkovým cukrem a jedním vanilkovým cukrem, přilijeme vlahou Heru a šleháme do husté pěny. Postupně šlehačem přimícháme mléko a... více o Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova... více o Vepřové maso s celerem
Všechna tři masa a rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přidejte rozehřáté máslo se smetanou a žloutky, promíchejte. Přidejte kopřivy, špenát,... více o Staročeská nádivka
Vejce prošlehejte s mlékem a cukrem, pak vmíchejte mouku. Těsto nechte alespoň 10 minut odstát. Přidejte lžíci mouky prosetou s práškem do pečiva. V... více o Pohankové lívance
Drůbeží (já použil kuřecí) srdíčka, žaludky a játra dobře očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Pokud chceme dobu pečení urychlit, doporučuji... více o Drůbeží výpečky
Mléko a rozlámanou čokoládu rozpusťte na mírném ohni za stálého míchání a nechte zchladnout. Změklé máslo utřete s cukrem, skořicí a vejci na hladký... více o Čokoládový dort s broskvemi
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme na nudličky pokrájenou nebo hrubě nastrouhanou mrkev, petržel a celer dorůžova. Zeleninu po osmažení posypeme... více o Květáková polévka s kořenovou zeleninou
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme směs zeleniny se sušenými houbami, které jsme v dlaních promnuli na menší kousky. Po osmažení přidáme... více o Zeleninová bramboračka
Červenou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 1 hodinu). Po uvaření řepu oloupeme a pokrájíme na měsíčky nebo kostičky. Na trošce oleje osmažíme... více o Cibulová červená řepa - sladkokyselá příloha
Meruňky drobně pokrájíme a dáme do hrnce, přidáme 100 ml vody, zasypeme cukrem a za stálého míchání necháme meruňky rozvařit doměkka (můžeme... více o Meruňkový dort (řez) - nepečený
Očištěné batáty nastrouháme, lze strouhat najemno i nahrubo. Brambory vzhledem k nasládlé chuti kořeníme více než klasické brambory na bramboráky, ale... více o Batátové bramboráky
Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Já ji vařím 5 minut na mírném ohni, vypnu a pak 30 minut za občasného promíchání nechám pod pokličkou dojít.... více o Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím plátkem
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto... více o Jahodovo-smetanové řezy
V misce vyšleháme vejce s rozetřeným česnekem, muškátovým květem, solí a pepřem, přidáme strouhanku a změklé máslo a ze všeho vypracujeme hladkou... více o Česnekové knedlíčky (nočky) ze strouhanky
Dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne voda vařit, dáme vařit rýži. Já osobně mám nejradši v sáčcích. Je i chutnější. Ale může být i normální. Poté... více o Vegetariánská rýže
Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli s celým stroužkem česneku a zelenými bylinkami (např. yzop, bazalka...). Droždí rozdrobíme, vložíme nakrájenou... více o Drožďová pomazánka s pepřem
Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby želatina nabobtnala. Čtyři formičky, skleničky nebo hrnečky o objemu 125 ml... více o Panna cotta s malinovou omáčkou
Květák rozebereme na růžičky a dáme krátce (stačí 1-2 minuty) povařit do osolené vroucí vody s citronovou šťávou. Pak scedíme a květákem naplníme... více o Květák - nakládaný, sterilovaný
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout, pak na pomoučněném stole vyválíme slabý kulatý plát, který přeneseme... více o Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem
Jáhly spaříme horkou vodou, dáme je do kastrolu a zalijeme 500 ml vodou. Přidáme bujón a zvolna povaříme, dokud se voda neodpaří. Potom přidáme vejce,... více o Jáhlové placky
Na lžíci oleje osmažíme slaninu, přidáme na hranolky pokrájenou mladou cuketu (i se slupkou) a zprudka osmažíme, nejlépe v kastrolu nebo pánvi s... více o Cuketa na slanině s česnekem
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme větší polovinu droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme cca 1dl vody a necháme... více o Kynuté knedlíky plněné masem
Necháme povolit máslo a utřeme s tuňákem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, petrželku a ostatní ingredience. Dosolíme dle chuti a přidáme citronou... více o Tuňáková pomazánka bez majonézy
Na pánvi bez oleje osmahnu na kolečka nakrájené žampiony, přidám vodu a chvíli podusím. Přidám na kostky nakrájené tofu, hrášek a olivy (kraju podélně... více o Uzené tofu na kari
Z mouky, prášku do pečiva, cukrů, mléka(rumu) a změklého tuku si vytvoříme žmolenku. Odebereme z ní menší polovinu - na posypání. Do větší poloviny... více o Drobenkový koláč tvarohovo-pudinkový
Sušenky umeleme nebo rozdrtíme v mixéru. Máslo, cukr a škrob umícháme, přidáme vejce a mléko. Pak přidáme sušenky, mleté ořechy, mouku, prášek do... více o Linecký koláč trochu jinak
Celer oloupeme, pokrájíme na plátky a uvaříme doměkka (nerozvařit!) v osolené vodě s citronovou šťávou. Pak scedíme a necháme vychladnout. Ze starších... více o Celer s uzeným masem - zapékaný
Kuskus připravíme podle návodu. Na pánvičce zahřejeme olivový olej a přidáme oloupaný česnek (nekrájíme). Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na... více o Barevný kuskusový salát
Rybu rozdělíme na porce, pokapeme citronem, osolíme, opepříme, potřeme rozmačkaným česnekem a necháme asi 30 minut odležet. Z vajec, piva,... více o Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku
Formu na srnčí hřbet vyložíme pečicím papírem a ten poklademe celý slaninou. Z mletého masa, žemlí rozmočených v mléce, pokrájené cibule a mortadely,... více o Sekaná podle Itala
Bůček nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Plátky obalíme v hladké mouce a opečeme z obou stran na oleji. Vložíme do pekáčku. Ve zbylém... více o Bůček trochu jinak
V misce se ušlehá mléko s vajíčkem, ve kterém se namáčí veka. Tvaroh se smíchá s cukrem (podle chuti) a rozinkami. Mezitím se uvaří pudink (stačí... více o Žemlovka s tvarohem a jablky
Do mletého masa přidáme pepř, sůl, 1 vejce, strouhanku a trochu mléka a na drobno pokrájenou 1 cibuli. Pořádně vypracujeme a děláme placičky velké asi... více o Sekaná jako roštěná
Na oleji osmažíme cibulku, zeleninu, zasypeme kořením a zalejeme trochou vody, zasypeme kuskusem, chvilku osmažíme a zalejeme asi dvěma hrnky vody.... více o Kuskus s tofu
Předehřát troubu na 180 °C. Vymastit máslem asi 23 cm bábovkovou formu a vysypat ji moukou. Vyklepat přebytek mouky. Našlehat máslo do hladka.... více o Bábovka s mákem z Vídeňské kavárny
Těsto rozválíme na plát (z jednoho balení listového těsta budeme mít 3 záviny). Poklademe šunkou a náplní, volně srolujeme (náplň při pečení nabyde) a... více o Slaný závin s plísňovým sýrem
Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka. V misce utřeme máslo s tvarohem a cukrem. Hlubší zapékací mísu vymažeme máslem a nasypeme do ní 1/3 uvařené rýže... více o Zapečený rýžový nákyp s meruňkami
Olej smícháme s kořením a česnekem (nemusí být), směsí potřeme celé hermelíny a zabalíme do alobalu. Necháme alespoň 1 hod. rozležet. Poté grilujeme... více o Grilovaný hermelín
Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny a přidáme nastrouhaná jablka. Směs necháme 10 minut stát. Pak přidáme máslo, kakao, mouku s práškem do pečiva,... více o Jablkový koláč se švestkami a drobenkou
V jedné misce smícháme mouku, rozsekanou čokoládu, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce rozkvedláme vejce, moučkový cukr, změklé máslo... více o Muffinky vynikající čokoládové
Na těsto: vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme tuhý sníh z bílků a mouku s kypřícím práškem. Těsto dáme na plech (peču na pečícím papíře) a upečeme.... více o Mandarinkové řezy
Vychladlé vařené brambory nastrouháme. Přidáme mouku, vejce a sůl. Vše promícháme. Vypracujeme z těsta šišku a z té krájíme placičky, které usmažíme... více o Bramborové placky
Předem namočený hrách uvaříme v osolené vodě do měkka. Slaninu nakrájíme na kostky, opečeme, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Vmícháme protlak,... více o Hrách na maďarský způsob
Kvalitní zelená rajčata nakrájíme na plátky. Půlku cukru s troškou vody rozvaříme, přidáme ocet a do vroucího roztoku vkládáme po částech rajčata.... více o Zelená rajčata
Do rozemletých jater přidáme sádlo, vejce, šlehačku, sůl a pepř. Vše dobře vymícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, vlijeme směs a... více o Domácí paštika
Asi hodinu před servírováním očistíme a omyjeme jahody. Plody osušíme, otrháme okvětní lístky a rozpůlíme. Poté pokapeme jahody javorovým sirupem a... více o Jahodový pohár se šlehačkou
Cibuli oloupeme a nahrubo posekáme. Toastový chléb namočíme ve vodě. Mleté maso, cibuli, hořčici, vymačkaný chléb a vejce důkladně prohněteme. Dobře... více o Sekaná se sýrovou kůrčičkou
Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme, zalijeme marinádou a promícháme s majolkou. Vlijeme do litrové sklenice a necháme v chladničce 1-2 dny proležet.... více o Marinované buřty
Přebranou rýži propláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Máslo rozpustíme, přisypeme rýži a za stálého míchání necháme lehce osmahnout.... více o Dušená rýže