Pečete často štrůdly a jablečné koláče nebo třeba z jablek lisujete šťávu a oloupané slupky vyhazujete do odpadků nebo kompostu? Je to škoda! I ty se totiž dají v kuchyni využít.
Slupky od jablek určitě nevyhazujte. Jak je vám určitě známo, tak právě pod slupkou a v ní je to největší množství prospěšných látek. Jablečné slupky tak můžete usušit a pak dál používat, dají se jíst samotné, nebo je můžete přidat do domácích kaší z ovesných vloček, müsli, tyčinek či jako přísada do čajů.
Z jablečných slupek se také dá uvařit lahodný a zdravý nálev. Uvařte vodu, nechte ji trochu zchladnout a pak s ní zalijte libovolné množství slupek. Tenhle nápoj je nejen velmi chutný, ale také prospěšný pro naše zdraví, především pro trávicí systém. Zlepšuje zažívání, pomáhá při nachlazení a funguje také jako dobrý prostředek pro zklidnění před spaním. Pokud chcete nápoj využít při nachlazení, účinek ještě posílíte, pokud přidáte trochu strouhaného zázvoru, skořice, hřebíčku, medu a citronové šťávy.
Recept na vynikající tažený jablkový závin najdete ZDE.
Suché suroviny promícháme, přidáme zbytek surovin a znovu promícháme, posypeme chléb moukou, přikryjeme a nechám kynout 12 až 18 hodin při pokojové... více o Kvalitní domácí chléb
Na trošce oleje nebo kousku másla si osmažíme směs pokrájené zeleniny, kterou máme po ruce. Může být jak čerstvá, tak i mražená: mrkev, pórek, paprika... více o Zeleninové surimi tyčinky s rýží
Okurku oloupejte a rozmixujte dohladka se špenátem, mandlovým mlékem a sirupem. Rozlijte do skleniček, dolijte vodou a můžete přidat kostky ledu.... více o Okurkovo-špenátové smoothie
Houby dáme do hrníčku, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Pro lepší chuť pohanky může pak vodu z hub přidat k propláchnuté pohance, kterou... více o Houbová pohanka - pohankový kuba
Uzená žebra zalijte vodou a přiveďte k varu. Po 5 minutách je sceďte a přilijte novou vodu. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, petrželku a koření a... více o Uzený vývar
Šalotky nakrájejte na proužky, česnek na tenké plátky. Hřbet ze všech stran osolte a opepřete. Pak jej poprašte hladkou moukou a zprudka zatáhněte na... více o Králičí hřbet v hořčičné omáčce
Jogurt smícháme v míse s vejci, olejem a cukry, pak vmícháme ořechy, mandle či kokos a nakonec přisypeme mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme,... více o Jednoduchý jogurtový ořechový / kokosový beránek
Všechny suroviny důkladně smícháme v míse a nalijeme do formiček (pokud budete používat papírové doporučuji dát třeba 2 na sebe pro větší stabilitu, a... více o Ořechové fit muffiny
Předem si uděláme drobenku klasickým způsobem, očistíme a nakrájíme ovoce dle chuti (já osobně nejvíce používám: ostružiny, borůvky, hroznové víno,... více o Výborná drobenková buchta
Cibuli najemno, česnek rozmačkat, Gothaj nameleme (já mám mlýnek, kdo nemá stačí nastrouhat na hrubém struhadle), do hrnce dáme na dno olej, necháme... více o Omáčka "šufrung" na špagety
Rozehřejte na pánvi olej a přidejte nasekaný česnek, asi po 1 minutce přidejte plátky vepřového. Plátky masa by měly být lehce namražené, aby se vám... více o Sladko-kyselé vepřové po thajsku
Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhaný patizon a česnek, vejce, osolíme, okořeníme a dobře promícháme. Přisypeme strouhanku, opět dobře... více o Karbanátky nebo sekaná s patizonem
Těsto - rozetřeme cukr s vajíčky, postupně přidáme mouku, kypřící prášek, olej, med a vanilkový cukr, promícháme a nalejeme na plech s pečícím papírem... více o Rychlá ovocná buchta - koláč
Plátky masa naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení maso nekroutilo, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme z obou stran... více o Přírodní plátky se zeleninou a fazolemi
Oškrábané brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. Na talíři posypeme nastrouhaným tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem. Zapíjíme kefírem nebo... více o Brambory s tvarohem našich babiček
Z pohanky a čočky uvařte v zeleninovém vývaru hustou kaši. Nechte ji vychladnout a zatím si na pánvičce osmažte najemno pokrájenou červenou cibuli s... více o Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme marmeládu(džem), rozpuštěné máslo, mouku s kypřidlem a mléko dle potřeby. Vše řádně rozmícháme a nakonec... více o Bábovka z marmelády (džemu)
Plátky masa naklepeme, postranách nařízneme, aby se při smažení nezkroutily, osolíme je, opepříme a na rozpáleném oleji zprudka z obou stran osmažíme.... více o Přírodní maso s cuketou - minutka
Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list, a nové koření, osmažíme do sklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke konci... více o Thajská čočka se zeleninou
Hrnek = 1/4 litru Těsto: všechny suroviny společně důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme péct do... více o Cuketové řezy s tvarohovým krémem a polevou
Cibuli nakrájíme na drobno a necháme zesklovatět na troše olivového oleje. Papriku omyjeme, odstraníme jádra, nakrájíme na kostky a přidáme ji k... více o Těstoviny s paprikou, ricottou a šalvějí
Bílky s cukrem vyšleháme na pevný sníh. 50g čokolády rozehřejeme ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme se žloutky do pěny. Opatrně přimícháme... více o Čokoládovo-tvarohový dort
Z mouky, cukrů, tuku, žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu uležet. Druhý den z těsta... více o "Paličkové" cukroví - (nejen) linecké
Těsto si rozválíme na plát, který si nařežeme rádýlkem na delší proužky (1,5 - 2 cm). Připravené proužky namotáváme na trubičky tak, že proužek těsta... více o Kremrole s vanilkovo-nugátovým krémem
Nachystáme směs masa z ingrediencí. Vedle v misce si připravíme omáčku z hořčice, cibule nasekané na jemno, kečupu, kapky tabasca a pimienta. Nechcete... více o Americký hamburger
Žloutky utřeme s pískovým a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozlámeme do poloviny smetany a rozvaříme ji. Doplníme zbylou smetanou, přilijeme k žloutkové... více o Čokoládový Baileys
Těstoviny uvaříme a ochladíme, a smícháme s nakrájenou zeleninou na menší kousky. V sýru rozmícháme sůl a bylinky dle chuti a vmícháme do salátu.... více o Těstovinový salát s avokádem
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme na oleji dozlatova, přidáme plátky česneku. Zalijeme rajčaty z konzervy, ochutíme Vegetou, pepřem a pomalu... více o Lehká rajská omáčka
Špek nakrájíme na malé kostičky, až se vypeče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme koření, orestujeme maso, zeleninu a... více o Svratecký guláš
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu) a ochutíme kečupem, hořčicí,... více o Bretaňský fazolový salát
Porce králíka potřeme česnekem rozetřeným se solí. Necháme nejméně 1 hodinu působit. Cibuli a žámpiony nakrájíme na tenké plátky. Bůček nakrájíme na... více o Pečený králík se žampiony
Do nastrouhaného sýru přidáme prolisovaný česnek, 1-2 vejce a vše promícháme. Na plátky šunky rozetřeme směs, svineme a obalíme. V oleji do zlatova... více o Plněné šunkové řízečky
V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme vanilkový cukr, sůl a kvásek z droždí, který jsme si připravili dříve. Přilijeme vlažné mléko, rum a... více o Mazanec ze sušeného droždí
Ušleháme vejce, cukr, olej, přidáme jogurt, jablka, mléko, mouku, prášek do pečiva. Těsto nalejeme na plech vymazaný a vysypaný polohrubou moukou a... více o Bulharské řezy
Řepu uvařime v horké vodě doměkka (podle velikosti - ty velké se vaří i déle než hodinu), zkoušejte měkkost třeba špejlí, nebo vidličkou. Poté vodu... více o Červená řepa po řecku
Na pánev dáme máslo a trochu oleje, osmahneme nakrájenou zeleninu na kostky, když je zlatavá dáme ji stranou (v hrnci) nasypeme 3 lžíce krystal cukru... více o Staročeská svíčková bez masa
Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, zázvor a asi minutu mícháme. Pak přidáme rozkrájená rajčata, mírně osolíme, přisypeme 1... více o Indické rybí kari
Na sádle opražíme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme mletou papriku a rajčatový protlak, chvíli orestujeme. Potom přidáme na kostky... více o Kotlíkový guláš II.
Vajíčka utřeme s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Navrch posypeme rybízem a... více o Rybízový koláč II.
Jahody rozmixujeme s cukrem. Zvlášť ušleháme šlehačku a bílky. Postupně zlehka smícháme šlehačku a sníh z bílků s rozmixovaným ovocem. Po zmražení... více o Jahodová zmrzlina II.
Máslo utřeme s cukrem, přidáme postupně vejce, pak mouku s práškem do pečiva a nakonec koňak a čokoládu. Pečeme asi hodinu na 175 °C.... více o Čokoládová bábovka s vaječným koňakem
Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájíme a za občasného míchání rozdusíme. Rozdušenou zeleninu rozmixujeme, přidáme cukr, sůl, ocet a... více o Domácí kečup
V teplé vodě rozdrobíme droždí a přidáme cukr, necháme nakynout. Kvásek přidáme k prosáté mouce, do které jsme přidali, sůl, ocet, kmín, brambory a... více o Domácí chléb s pivem
Bramborovou kaši zchladíme a na vále z ní a hrubé mouky vypracujeme těsto, ze kterého uděláme váleček (průměr asi 8-10 cm) a krájíme ho na kolečka,... více o Placičky z bramborové kaše
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno nastrouháme, salám na jemnou... více o Smažený sýr bez smažení
Makarony uvaříme podle návodu na obalu v dostatečném množství osolené vody. Mouku osmahneme na 40 g rozehřátého másla. Za stálého míchání přilijeme... více o Makarony zapečené se sýrem a rajčaty
Šunku rozkájíme na 24 dílků. Ušleháme žervé se smetanou a okořeníme. Ořechy nasekáme nadrobno, lžíci odložíme, zbylé přidáme do krému. Krém nastříkáme... více o Šunkové kanapky
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Do 100 ml teplého mléka,... více o Rumové koblihy
Všechny druhy zeleniny nakrájíme na plátky, na talíři navrstvíme podle barev tuňáka, těstoviny a zeleniny, lehce osolíme, zakapeme octem a podáváme... více o Těstovinový salát s tuňákem
Makrely omyjeme a osušíme. Uvnitř i vně je posypeme solí, pepřem a podle chuti kořením na ryby. Citrony nakrájíme na tenké plátky. Šalvěj opereme,... více o Makrely na roštu