Jsou křehké, božsky voní a skvěle chutnají. Vánoce si bez nich neumíme představit. Vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějším druhům cukroví. Jak je ale tvarovat, aby i pěkně vypadaly a na stole byly ozdobou?
Vychladlé těsto z lednice rozkrojte na 8 stejně velkých dílů. Vál posypte trochou mouky. Z každého dílu vyválejte asi 2 cm silné válečky, které dále krájejte kousky velké asi 2 cm. Každý z kousků znovu vyválejte na válečky s užším koncem po obou stranách a vytvarujte rohlíček. Snažte se dělat rohlíčky všechny stejně velké. Vlastnoručně tvarované vanilkové rohlíčky pečte na plechu vyloženém pečícím papírem.
Jednodušším způsobem, jak mít vanilkové rohlíčky jeden jako druhý, je samozřejmě použití formiček, ať už plechových nebo třeba silikonových. Ty vymažte rozpuštěným rostlinným tukem, nebo máslem. Odděleným kouskem těsta formičku naplňte a pouze ji přeneste na plech. Vanilkové rohlíčky pečte v troubě předehřáté asi na 175 °C a pečte je do zrůžovění. Jakmile vychladnou, rohlíčky z formiček vyklepněte a obalte je v moučkovém cukru.
Recept na ty nejlepší vanilkové rohlíčky najdete ZDE.
Čočku propláchneme a necháme alespoň 1 hodinu máčet ve vodě, poté scedíme. V hrnci rozpálíme máslo na střední teplotu. Přidáme cibuli a restujeme do... více o Čočková polévka
Žloutky smíchejte s cukrem. Přidejte polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a dvě lžíce teplé vody. Z bílků vyšlehejte sníh a jemně ho... více o Sněhové dortíky z hrníčků
Z kýty nakrájíme větší plátky, zhruba tak centimetr a kousek vysoké. Poté je rozřízneme podélně, abychom je mohli otevřít jako knihu a naklepeme na... více o Pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře Sapíka
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Základní těsto na koblihy
Hrušky používáme zralé, ale pevné, které omyjeme, oloupeme, odstraníme stopky, bubáky a jádřince a pokrájíme na půlky, čtvrtky, větší kostky..., které... více o Hruškový kompot po našem
Na sádle nechte zesklovatět cibuli. Poté přidejte šunku a slaninu. Na 20 sekund přidejte nakrájený česnek. Poté zalijte vodou, přidejte bujon a... více o Pořádná česnečka
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Mango a banán si oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Dle potřeby mixéru lze zředit vodou. Veškerý obsah... více o Mangovo-banánové smoothie
Uvedené množství odpovídá řezům, pokud chceme péct dort (25 cm), postačí nám poloviční množství. Ingredience na drobenku nasypeme do mísy a vytvoříme... více o "Piña Colada" ananasovo-kokosové řezy (dort)
Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků vyložíme (i přes sebe) dno vymazaného pekáčku. Omytý a okapaný špenát naskládáme na vrstvu... více o Gratinované brambory (nejen) se špenátem
V kastrůlku rozmícháme na mírném plameni za stálého míchání máslo s mlékem, cukrem, kakaem a pudinkovým práškem (plnější lžíce). Vše necháme krátce... více o Jednoduchá vařená poleva
Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Já ji vařím 5 minut na mírném ohni, vypnu a pak 30 minut za občasného promíchání nechám pod pokličkou dojít.... více o Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím plátkem
Vejce našleháme s cukry do pěny, přidáme ananasovou šťávu, vlažné máslo, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme pokrájený ananas (cca... více o Ananasová bábovka - vláčná
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak zašleháme změklé máslo, pomerančovou kůru, kakao a mouku s kypřidlem. Nakonec pomerančovou šťávu - množství... více o Kokosovo-pomerančový koláč
V míse smícháme sýr cottage, pomazánkové máslo a smetanový sýr. Přidáme červenou papriku a jarní cibulku pokrájené na drobné kostičky. Podáváme s... více o Pomazánka se sýrem cottage
Očištěná srdce dáme uvařit doměkka společně s bujonem, nejlépe v tlakovém hrnci(20minut), výrazně nám to ušetří čas. Po uvaření je pokrájíme na slabé... více o Srdce na paprice
Tuňáka slijeme, důkladně promícháme s ricottou, parmezánem, vejcem a trochou čerstvě nasekané petrželky, zahustíme troškou strouhanky, osolíme a... více o Báječné tuňákové placičky s ricottou
1) Nejdříve uvaříme cizrnu do měkka (která předtím bobtnala 12 hodin ve studené vodě). Všechnu vodu po vaření slijeme. 2) Na pánvi rozehřejeme trochu... více o Cizrnový salát s restovanou paprikou
Kuře (stehna) očistíme, nasolíme a dáme do pekáčku s kouskem másla a jednou pokrájenou cibulí, podlijeme a pečeme dozlatova. Během pečení přeléváme... více o Kuře s brokolicí a hořčičnou omáčkou
**Korpus:** žloutky vyšleháme s cukry do husté pěny. Pak přidáme olej, vodu a promícháme. Vmícháme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec... více o Kokosový dort s kakaovým krémem
Nejprve si dáme uvařit vajíčka. Ředkvičky a okurky nastrouháme na hrubém struhadle, přidame nasekanou pažitku, dále prolisovaný česnek, tavený sýr,... více o Ředkvičková pomazánka s okurkami
Květák si rozebereme na růžičky,které krátce povaříme v osolené vodě,scedíme a pokrájíme na větší kusy. Maso pokrájíme na kostičky. Cibuli si... více o Květáková nádivka
Z mouky, másla, cukru, vejce a citronové kůry vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut odležet do lednice. Po odležení vyválíme tenký plát, který... více o Americký ořechový koláč
Změklé máslo ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a s celými vejci, přišleháme prosátou mouku s práškem do pečiva a s citrónovou kůrou. Těsto dáme do... více o Dort stracciatella s ricottou
Nejprve si vymažeme plech na muffiny. Můžeme použít i papírové košíčky, které vložíme do plechu na muffiny. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak... více o Polévané piškotové muffinky
Recept mám od své zesnulé tety. Maso je jedinečné, měkoučké a šťavnaté. Plecko si nakrájíme na větší kousky, naklepeme (NESOLÍME). Anglickou nakrájíme... více o Tetino maso
Z vepřového boku si připravíme plát masa, který potřeme šlehanou sekanou, položíme vejce, klobásu, papriku (okurku...) a smotáme do rolády, kterou si... více o Bůčková roláda plněná šlehanou sekanou
Nachystáme směs masa z ingrediencí. Vedle v misce si připravíme omáčku z hořčice, cibule nasekané na jemno, kečupu, kapky tabasca a pimienta. Nechcete... více o Americký hamburger
Z mouky, másla, vajec, vody a octa (citronové šťávy) zaděláme těsto, nejdůležitější je osolit ho! Poté si těsto rozdělíme na tři přibližně stejné... více o Snadný štrůdl
Vajíčka uvaříme natvrdo (měla by být co nejčerstvější, aby žloutek zůstal uprostřed). Vychladíme je, rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Rozstrouháme je a... více o Plněná vejce s kaviárem
Syrové a vařené brambory nastrouháme, přidáme vajíčko, mouku, sůl a olej, řádně promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Namočenýma rukama... více o Bavorský knedlík
Brambory oškrábeme a nastrouháme na okurkovém struhadle s většími otvory. Pečlivě vymačkáme vodu a slijeme ji. Do brambor vmícháme 1 lžíci škrobu a... více o Rösti - smažená nebo pečená příloha
Nevyloupané mandle spaříme vroucí vodou, případně chvíli povaříme, aby nam povolila slupka. Mandle postupně zbavujeme slupek. Po vychladnutí se mandle... více o Pražené mandle
Margotky nastrouháme (já strouhám na jemno), přidáme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva - dobře promícháme. Pak přidáme vejce, mléko a... více o Margotkové řezy
V kastrůlku svařím ve vodě skořici a hřebíček, aby se trocha vody odpařila. Můžete přidat jako chuťovku i špetičku chilli. Mezitím v mléce rozmíchám... více o Velmi jednoduchá a extrémně dobrá horká čokoláda
Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky a opepříme. Na másle nebo oleji podusíme na kostičky nakrájenou cibulku do sklovata, přidáme nakrájené maso.... více o Krůtí kostky se žampiony
Tvaroh, vajíčko smíchat rukou dohromady. Pomalu přidávat jemnou strouhanku do té doby, než jdou udělat malé - asi 3 cm kuličky. Ty hodíme na cca 4-5... více o Tvarohové knedlíky
6 celých vajec a mletý cukr šleháme do zhoustnutí a potom přidáme kakao. Dáme na plech s pečícím papírem a upečeme. Ušleháme šlehačku se ztužovačem a... více o Šlehačková roláda II.
Na vál prosijeme mouku, do které uděláme důlek. Do něho dáme změklé máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vypracujeme těsto.... více o Linecké koláčky
Květák rozdělíme na malé růžičky, zbylé košťály pokrájíme na stejně malé kousky. Vložíme do kastrolu na rozpuštěné máslo (na jeden květák minimálně... více o Dušený květák babičky Schwarzové
Kloboučky hub důkladně očistěte a nakrájejte na stejnoměrné proužky. Dejte je do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, přiveďte k varu a na mírném... více o Dršťková polévka z václavek
Uděláme kvásek z kvasnic, trochy vlažného mléka a kostek cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kůru, muškátový oříšek, dále kvásek, žloutky... více o Starodávné buchty
Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do masového vývaru, přidáme žloutky, sekané kopřivy nebo petrželku, majonézu utřený česnek, na kostičky... více o Velikonoční nádivka
Plátky krkovice osolíme a opepříme. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na silnější hranolky, osolíme a dáme do pekáčku. Na brambory rozložíme... více o Vepřová krkovice se šlehačkou
Řízky osolíme, okořeníme, naskládáme do pekáčku nebo remosky, poklademe plátky másla, přidáme nakrájený česnek, a na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka... více o Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky
Maso nakrájíme na vysoké steaky (alespoň 2,5 cm). Smícháme šťávu z pomeranče, sójovou omáčku, rozmačkaný česnek a hrubě mletý pepř. Do této směsi maso... více o Marinované steaky
Těstoviny uvaříme. Mezitím si uvaříme špenát, který ochutíme česnekem, pepřem, solí a nakonec vlijeme šlehačku. Šunku si nakrájíme na kostičky. Poté... více o Zapečené těstoviny se špenátem
Špagety uvaříme dle návodu na obalu a scedíme. Bůček nakrájený na kostičky vysmažíme na suché pánvi. Žloutky rozšleháme se šlehačkou, přidáme sýr,... více o Uhlířské špagety
Oloupeme a na plátky nakrájíme žampiony. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobnější kostičky. V pánvi rozpálíme olej, nasypeme do něj pokrájená... více o Kuřecí frikasé s houbovou omáčkou
Vychlazené listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát. Ostrým nožem nakrájíme 3 cm široké a 15 cm dlouhé pruhy a natočíme je na... více o Kremrole se šlehačkou