Určitě už se to stalo i vám. Pečete dort, na kterém vám záleží, jenže jako na potvoru se vám hotový korpus nedaří z formy dostat, těsto na stěnách drží jak přilepené, trhá se a drolí. Těmto nehodám se pro příště dá snadno předejít, stačí využit některé z osvědčených praktických triků.
Abyste korpus po upečení snadno vyndali z formy, vždy ji důkladně vymažte změklým máslem nebo jiným tukem a lehce vysypte hrubou moukou. Důležité je, aby šlo vždy o 100% tuk bez obsahu vody. Pozor si také dejte na množství, pokud dáte mouky moc, těsto se s ní speče a přilepí se k formě. Mouku můžete také nahradit pomletými piškoty, ořechy, kokosem nebo strouhankou. Dobré je vymazanou a vysypanou formu dát na hodinku do lednice a až pak do ní nalít těsto.
Korpus z formy vyklápějte vždy až když je úplně vychladlý. Před vyklopením ho můžete uvolnit tenkým nožem, který přitlačíte pevně k obroučce formy a objedete těsto po obvodu. Okraj korpusu se nepoškodí a zůstane hladký. Potom formu rozevřete a obroučku opatrně zvedněte tak, abyste hotový korpus neponičili. Korpus i s dnem formy obraťte na plochý talíř, tácek nebo kuchyňské prkýnko. Tím zároveň získáte rovnou vrchní plochu. Nakonec pomocí nože dno formy opatrně sejměte.
Pokud máte formu vcelku a korpus nejde vyklopit, obraťte ho dnem vzhůru a dejte na dno formy ve studené vodě namočenou a vyždímanou utěrku. Můžete i několikrát opakovat.
Pokud se ve formě chystáte péct koláč, můžete na dno použít také pečící papír, který nastřihnete tak, aby přečníval alespoň o pár cm na dvou stranách. Po upečení pak koláč za delší konce krásně vyndáte bez porušení.
Návod, jak upéct dort, kterým všem vyrazítedech, najdete ZDE.
Kachnu očistěte a omyjte zevnitř i zvenku pod tekoucí studenou vodou, nechte ji okapat a osušte papírovou utěrkou. Můžete také odříznout krk, konce... více o Kachna pomalu pečená
Očištěný chřest nakrájejte na menší kousky. Pár kousků ze špiček 3 minuty blanšírujte ve vroucí osolené vodě, pak prudce zchlaďte a odložte. Na másle... více o Chřestová polévka
Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo, smícháme s ovesnými vločkami a vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů... více o Domácí müsli tyčinky
Očištěnou, oloupanou rebarboru pokrájíme na plátky či kostičky. Do mísy nasypeme mouku, cukry, citronovou kůru nebo mletou skořici dle chuti, prášek... více o Bábovka s rebarborou - hrníčková
Do mísy vyklopíme bílý jogurt, prázdný kelímek dvakrát naplníme polohrubou moukou a přidáme do mísy, doplníme lžičkou jedlé sody a přiměřeně solí.... více o Langoše jednohubky
Vlažné mléko ve větším hrnci dobře rozmícháme s cukry, solí, rozdrobeným droždím, moukou a rumem. Dochutit můžeme i citronovou kůrou či skořicí. Vše... více o Lívanečky po našem - kynuté
Já jsem Spaghetti Carbonara poprvé ochutnala asi před sedmi lety v italských Dolomitech a hned po prvním ochutnání jsem si je zamilovala. Od té doby... více o Spaghetti Carbonara
Rýži uvaříme dle návodu. Na pánvi si na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek, orestujeme... více o Salát s broskví a krabími tyčinkami
Houby pokrájíme na kousky, posolíme, zakápneme vodou a podusíme doměkka. Do velké mísy si nahrubo nastrouháme cibuli a česnek. Přidáme houby, mléko,... více o Krkonošský hubník
Nakrájenou cibulku orestujeme dozlatova na sádle, na ni dáme zatáhnout na kostky nakrájené maso. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, papriku, koření na... více o Kančí gulášek od Veru
Bryndzu s mlékem rozšleháme, přidáme máslo, nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience. Vše opět rozšleháme. Baštíme s čerstvým chlebem a čajem.... více o Bryndzová pomazánka II.
Vyšleháme bílky na tuhý sníh a uschováme jej na chvíli do ledničky. Ušleháme 6 žloutků, cukr a olej do pěny, přisypeme mouku a kakao a nakonec... více o Bezlepkové Míša řezy
Brambory oloupeme, nakrájíme na půlcentimetrové plátky a vaříme v osolené vodě 10 minut. Mezitím si oloupanou cibuli nakrájíme na klínky, česnek na... více o Bramborová frittata
Kýtu pokrájíme na větší špalíčky, špek dáme do mrazáku ztuhnout. Každý kus kýty protkneme jedním nebo dvěma klínky špeku. Maso osolíme, opepříme a... více o Dančí kýta na pivu
Množství záleží na počtu strávníků. Pokud budeme připravovat dýni v troubě, pokrájíme ji na větší kostky, které dáme v jedné vrstvě na plech s pečícím... více o Kořeněná dýně - pečená nebo grilovaná
Brokolici uvaříme doměkka (nejlépe na páře, aby si zachovala co nejvíce vitamínů), po vychladnutí ji nakrájíme úplně na drobno, přidáme lučinu nebo... více o Barevné pomazánky - Brokolicová
Menší žampiony očistíme a rozkrojíme na polovinu. Zabalíme do tenkého plátku anglické slaniny a napíchneme na grilovací jehlu. Pozvolna grilujeme.... více o Žampiony na grilu
Červený meloun vypeckujeme, nakrájíme na kousíčky a rozmixujeme. Vznikne melounová šťáva, kterou nalijeme do plastové vaničky. Přidáme cukr a šťávu z... více o Melounový sorbet
Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody. Ricottu s pestem smícháme v misce, před slitím těstovin přimícháme 4-5 lžic horké vody z těstovin. Můžeme... více o Těstoviny s ricottou a pestem
Z očištěného ledového salátu si necháme 4 celé listy, zbytek pokrájíme na nudličky. Zakysanou smetanu zředíme dle potřeby smetanou (nebo mlékem) a... více o Ledový salát s česnekovo-koprovou smetanou
Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, olivy na kolečka, z tymiánu otrháme lístečky. Smícháme celá vejce, střídavě přidáváme mouku s kypřícím práškem a... více o Slaná bábovka s olivami
Žaludky řádně omyjeme a dáme vařit do studené vody. Až se začnou vařit, vodu slijeme a toto opakujeme ještě 2x. Pak dáme žaludky do hrnce a vaříme cca... více o Dršťková polévka z vepřových žaludků
Maso naklepeme, nařízneme. Osolíme z obou stran a naklademe na jemně vymaštěný plech. Mezi plátky masa rozmístíme kousky oloupaneho česneku a půlky... více o Vepřové kotlety podle tchyně
Uvařené těstoviny smícháme s pokrájenými jablky a rozinkami. Žloutky utřeme s cukrem (dle chuti a kyselosti jablek), vmícháme tvaroh, mléko, pudink,... více o Jablečné těstoviny s tvarohem
**Omáčka:** V menším hrnci smícháme všechny přísady, směs přivedeme k varu, chviličku podusíme na mírném plameni, odstavíme a omáčku necháme... více o Maso na gril nebo do trouby v barbecue omáčce
**Těsto:** Cukr a máslo utřeme do pěny, pak vmícháme žloutky, mléko a mouku s kypřidlem. Řádně promícháme, rozetřeme na plech s pečícím papírem a... více o Sněhový koláč s marmeládou
Všechny suroviny na těsto zpracujeme a těsto dáme do ledničky na dobu, než si připravíme krém. Suroviny na krém vyšleháme do pěny. Máslo do těsta i... více o Bílá vosí hnízda (marcipánová chuť)
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Pak z něj tvarujeme rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 160... více o Makové rohlíčky (Rakousko)
Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme mouku, špetku soli, rum a kvásek z droždí (v mléce s vanilkovým cukrem necháme vzejít rozdrobené droždí).... více o Makové koblížky
Smícháme mouku s vejci, solí, cukrem a postupně vmícháme mléko, až je těsto hladké. Pečeme na lehce vymaštené větší pánvi. Jsou výborné se skořicovým... více o Klasické palačinky
Vodu s máslem vložíme do kastůlku a přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se hmota nezačne oddělovat od stěny. Necháme... více o Marcipánová hmota falešná (varna)
Očištěnou kachnu zevnitř nasolíme a zvenku natřeme směsí umíchanou ze sojové omáčky, medu, zázvoru a poloviny bílého vína. Uložíme na chladné místo a... více o Kachna na medu
Sardinky rozmačkáme, přidáme máslo, sýr a vymícháme do hladka, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku, ochutíme solí a pepřem.... více o Rybí pomazánka od Moni
Upečené pláty rozdělíme na 6 obdélníčků. Vagonek - 4 obdélníčky slepíme na sebe krémem či marmeládou. Uděláme vagonky dva. Lokomotiva - dva obdélníčky... více o Dort pro kluka
Kroupy několikrát propláchneme a na několik hodin namočíme do vody. Potom je v téže vodě uvaříme doměkka, osolíme. Sušené houby namočíme a doměkka... více o Houbový kuba II.
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program TĚSTO (pekárna ETA, Vega, Clatronic). Po ukončení programu těsto vyndáme z nádoby... více o Buchty - těsto z domácí pekárny
Kuřecí řízky nakrájíme příčně na plátky. Tyto "medailonky" osolíme a obalíme ve směsi mouky a solamylu (napůl mouka a solamyl) a potom ve směsi... více o Janiny kuřecí medailonky
Uvedené přísady smícháme a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Množství koření se meze nekladou, záleží na každém jedinci. Poté upleskáme menší... více o Pleskačky
Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc... více o Jahodový likér
Mouku smísíme s jednou lžičkou jedlé sody, přidáme olej (já osobně používám rostlinný tuk a to spíše až tu polovinu hrníčku a plech pak už nevymazávám... více o Hrníčková rychlo - pizza - těsto
Lilky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme a necháme 10 minut odležet. Lilek osušíme a opékáme je asi 15 minut v pánvi při střední teplotě.... více o Africká lilková pomazánka
Rozválíme pláty listového těta, potřeme kečupem, posypeme kořením na pizzu, poklademe salámem, nastrouaným sýrem i jinými ingrediencemi (dávala jsem... více o Slané jednohubky z listového těsta
Brambory rozmačkáme, proděláme s moukou a z těsta vyválíme placky. Pečeme na plotýnce, mastíme máslem, sypeme mákem - podle chuti cukr. Výborné a... více o Bramborové placky s mákem
Tatranky nastrouháme nebo rozemeleme a nasypeme do misky, přidáme změklé máslo, rum, moučkový cukr a vlažné mléko. Zpracujeme v pevné těsto. Tvarujeme... více o Kuličky z tatranek
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky... více o Posvícenské koláče z r. 1900
Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka... více o Velikonoční beránek z tvarohového těsta
Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva. 2/3 těsta vlijeme na vymazaný a vysypaný plech,... více o Koláč z pekla
Bílý chléb osmahneme, nadrobno nakrájená rajčata s česnekem, petrželí a olivovým olejem promícháme, osolíme. Posypeme tím chléb.... více o Italská kuchyně- předkrmy- brusketa
Z bílků ušleháme hodně tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Potom přidáváme střídavě po lžících mouku a prochladlé rozehřáté máslo a lehce... více o Bílkový chlebíček
Uděláme bramborákové těsto a v lívanečníku usmažíme malé bramboráčky. Mezitím připravíme masovou směs: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme... více o Tatranské kuře