Určitě už se to stalo i vám. Pečete dort, na kterém vám záleží, jenže jako na potvoru se vám hotový korpus nedaří z formy dostat, těsto na stěnách drží jak přilepené, trhá se a drolí. Těmto nehodám se pro příště dá snadno předejít, stačí využit některé z osvědčených praktických triků.
Abyste korpus po upečení snadno vyndali z formy, vždy ji důkladně vymažte změklým máslem nebo jiným tukem a lehce vysypte hrubou moukou. Důležité je, aby šlo vždy o 100% tuk bez obsahu vody. Pozor si také dejte na množství, pokud dáte mouky moc, těsto se s ní speče a přilepí se k formě. Mouku můžete také nahradit pomletými piškoty, ořechy, kokosem nebo strouhankou. Dobré je vymazanou a vysypanou formu dát na hodinku do lednice a až pak do ní nalít těsto.
Korpus z formy vyklápějte vždy až když je úplně vychladlý. Před vyklopením ho můžete uvolnit tenkým nožem, který přitlačíte pevně k obroučce formy a objedete těsto po obvodu. Okraj korpusu se nepoškodí a zůstane hladký. Potom formu rozevřete a obroučku opatrně zvedněte tak, abyste hotový korpus neponičili. Korpus i s dnem formy obraťte na plochý talíř, tácek nebo kuchyňské prkýnko. Tím zároveň získáte rovnou vrchní plochu. Nakonec pomocí nože dno formy opatrně sejměte.
Pokud máte formu vcelku a korpus nejde vyklopit, obraťte ho dnem vzhůru a dejte na dno formy ve studené vodě namočenou a vyždímanou utěrku. Můžete i několikrát opakovat.
Pokud se ve formě chystáte péct koláč, můžete na dno použít také pečící papír, který nastřihnete tak, aby přečníval alespoň o pár cm na dvou stranách. Po upečení pak koláč za delší konce krásně vyndáte bez porušení.
Návod, jak upéct dort, kterým všem vyrazítedech, najdete ZDE.
Po jedné snítce rozmarýnu a tymiánu najemno nasekejte a nadrťte. Rozdělte do sklenic. Do každé přidejte bylinky, česnek a koření a zalijte olejem.... více o Bylinkový olej
Kapustu nakrájejte na větší kousky. Propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Šalotku nasekejte najemno, nadrťte stroužek česneku, část slaniny... více o Dušená kapusta se slaninou
Zralé avokádo rozkrojíme, pecku vyloupneme a dužinu vyškrábneme lžící ze slupky. V misce ji dobře rozmělníme vidličkou a prošleháme s ostatními... více o Jednoduchá avokádová pomazánka
Na rozpálené pánvi s troškou oleje si zprudka (nerozdusit!) osmažíme pokrájenou cuketu, cibuli a papriku dozlatova, kterou na závěr smažení ochutíme... více o Bezmasá (nejen) zeleninová směs
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu a dobře promícháme. Přisypeme ořechy, mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec... více o Jednoduché kávové řezy s ořechy
Korpus: Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr, žloutky a olej, ručně přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do vymazané formy a zvolna upečeme.... více o Šlehačkový dort s banány
Tento domácí likér můžete použít nejen k pití, ale i k pečení. Nastrouhejte žlutou část citronů a zalijte je vodkou. Nechte alespoň dva dny odležet,... více o Limoncello
Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle. Loupat ho nemusíme, stačí ho jen dobře omýt, nebo vydrbat kartáčkem. Z citronu vymačkáme šťávu. Z bio citronu ... více o Zázvorový macerát - sirup pro dospělé
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme maso, které necháme za občasného promíchání osmažit. Osolíme, opepříme.... více o Dušená mrkev v mletém mase
Nejprve si uděláme těsto smícháním 2 hrnků polohrubé mouky s práškem do pečiva, 2 vajec, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka a 1/4 cukru. Těsto vylijeme do... více o Vylepšené rafaello řezy
Sýr nastrouháme najemno, salám nahrubo, starší rohlíky rozmixujeme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vše v míse promícháme, přidáme mléko s vejci,... více o Smažák bez prskání - sýrové placičky
1. Uděláme si tvarohovou náplň. Všechny ingredience na náplň smícháme dohromady. Tvarohová náplň musí být tekutá (tekutější než bílý jogurt). 2.... více o Tvarohový koláč s třešněmi III.
Brambory a květák uvaříme v osolené vodě. Přecedíme a necháme vychladnout. Poté rozmačkáme, přidáme postupně všechny uvedené ingredience kromě slaniny... více o Bramborovo-květákové placičky
Penne uvařte na skus (//al dente//). Slijte tuňáka, kukuřici, salát opláchněte a rukama natrhejte na menší kousky. Smíchejte s těstovinami, jogurtem,... více o Penne s tuňákem a kukuřicí
Množství surovin si každý může přizpůsobit podle sebe. Papriky dávám jen asi 1/4 z každé, kuskus "odměřuji" sklenicí (1/3 - 1/2). 1. Na olivovém oleji... více o Kuskus s krabími tyčinkami
Sušenky dáme do mikrotenového sáčku, rozdrtíme válečkem na těsto a nasypeme do mísy. Máslo rozehřejeme a vmícháme do drobků. Směs natlačíme na dno a... více o Tvarohový dort s banány
Na koláč používáme všechny suroviny pokojové teploty, i hrušky. Těsto: žloutky vyšleháme s cukry a máslem do pěny, přidáme tvaroh, citronovou kůru ... více o Hruškový koláč s tvarohovým těstem a žmolenkou
Z másla, cukrů a mouky vypracujeme hladké těsto. Pokud se drobí, po kapkách přidáváme vlažnou vodu a hněteme. Těsto necháme 30 minut odležet, pak ho... více o Dort s rebarborou a sněhovým tvarohem
Papriku rozkrojíme, vyjádříme a důkladně omyjeme. Do hrnce s vroucí vodou vložíme a necelé dvě minuty povaříme. Mezitím si nachystáme sklenice: Do... více o Zavařená červená paprika
Na rajčatovou štávu používáme rajčata, která se z keříčku trhají téměř bez použití síly, tedy hodně zralá a rudá, která do ruky padají skoro sama.... více o 100% rajská šťáva - sterilovaná
Jazyky omyjeme, v tlakovém hrnci rozpustíme sádlo, přidáme na kostičky nakrájený špek a jazyky orestujeme. Posléze jazyky vyndáme a necháme odpočinout... více o Luxusní vepřový jazyk s domácím knedlíčkem
JÁTRA: Očištěná játra nakrájíme na kostičky. Dále si na kostičky nakrájíme cibuli, kterou poté dáme na rozpálený olej a počkáme až zesklovatí. Přidáme... více o Drůbeží játra se zeleninovou rýží
Králíka potřete směsí oleje, soli, papriky a česneku a nechte uležet. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zakryté, až maso změkne.... více o Králík na medu
Hrubě nastrouhanou mrkev dáme krátce orestovat na rozpuštěné máslo, pak posypeme moukou, promícháme, krátce zapražíme, zalijeme vývarem nebo vodou,... více o Květáková polévka s brokolicí
Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky... více o Italská rybí polévka „caciucco“
Z tuňáka dobře slijeme olej a umixujeme společně s mascarpone. Rajčata necháme okapat a nakrájíme na velmi malé kousky. Lístečky tymiánu otrháme a... více o Něžná pomazánka z mascarpone
Mouku se solí prosejte do mísy. Uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Postupně přilévejte směs mléka a vody a míchejte metlou, až... více o Palačinky s jahodovým rozvarem
Lilek nakrájime na cca půl centimetrove plátky, nasolíme a necháme vypotit. Pečivo rozmixujeme. Petrželku, bazalku a česnek nakrájíme na drobno a... více o Zapečený lilek 3
Rohlíky uprostřed vydlabeme, do vzniklého otvoru dáme 2 lžičky bramborového salátu. Do takto vzniklého "hnízdečka" posadíme uvařené vajíčko, vepředu i... více o Autíčka k snídani
1. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Přibližně 2 x 4 x 0.5 cm. Prsa umyjeme, dáme do větší mísy, přidáme olej, pivo, horčici, rajčatový protlak a gyros... více o Marinovaná kuřecí prsa II.
Sýr utřeme s majolkou, přidáme umleté uzené maso, nastrouhanou karotku a křen, přisolíme a zlehka promícháme.... více o Pomazánka z uzeného masa
**TĚSTÍČKO:** Mouku důkladně rozmícháme v rozšlehaných vejcích s mlékem. Pak přidáme jemně pokrájenou šunku, scezený hrášek a ochutíme solí (pepřem) -... více o Pařížské těstíčko (na obalování nebo na smažené placičky)
Nejprve si cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji tak, aby se nám lehce zbarvila dozlatova. Po té si připravíme kvásek z vlažného mléka,... více o Domácí chléb VI.
Listové těsto rozválíme na pomoučněném válu (stole). Rádýlkem (nožem) nařežeme na obdélníky velké cca 15 x 5 cm. Na každý obdélník dáme lžičku povidel... více o Povidlové kapsičky
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme po dně brambory,... více o Zapečené brambory se zelím
Změklé máslo rozšleháme s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem, vešleháme celá vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou šťávu. Pokud je... více o Mramorová bábovka II.
Na oleji osmažíme cibulku do zlatova, přidáme máslo a na větší kostičky (1 cm) mrkev. Chvíli mícháme, potom přidáme červenou papriku na kousky, mletou... více o Rychlé chilli fazole
Bílky s cukrem ušleháme na tuhý sníh, zlehka vmícháme žloutky, mouku a pečeme na plechu vyloženém pomaštěným papírem. Upečený a vychladlý plát potřeme... více o Balkánské řezy II.
Květák rozebereme na růžičky a zpola jej uvaříme v osolené vodě - scedíme a necháme vychladnout. Pečené či vařené kuřecí maso nakrájíme na kousky,... více o Květákový nákyp s kuřecím masem
Filety osolíme, na jednu stranu dáme kari a na druhou stranu sumečka dáme česnek a bylinky. Nastrouháme sýr a smícháme ho s domácí strouhankou, filety... více o Sumeček
Roštěnky naklepeme, potřeme olejem a asi hodinu necháme odležet. Osolíme, opepříme a prudce po obou stranáh opečeme. Mírně podlijeme a dusíme doměkka.... více o Roštěnky se smetanovou omáčkou
Žloutky a cukr vyšleháme do bělavé pěny a vmícháme 150 g nutelly. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě s moukou ho vmícháme do žloutkového krému.... více o Piškotová roláda s nutellou
Těsto: žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh. Pečeme ve formě s vyšším okrajem,... více o Žravé řezy
Papriky, rajčata, cibuli a česnek očistíme, trochu překrájíme, trochu osolíme a uvaříme v hrnci do měkka. Bůček vaříme v papiňáku cca 1,5 hod. ve... více o Ďábelské toasty - směs
Pokrájené zelí a brambory vaříme 15 minut ve vývaru. Červenou řepu dusíme na sádle s octem cukrem a protlakem. Zvlášť zpěníme na másle nakrájenou... více o Boršč bez masa
Propláchnuté zelí zalijeme vroucí vodou a přidáme na kousky krájené hovězí maso. Osolíme a vložíme všechno koření, nakrájenou cibuli a houby. Dusíme a... více o Bigos
Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou... více o Rybí pomazánka s avokádem
Hovězí kosti vkládáme do studené vody, aby byl vývar silný. Osolíme, opeříme, přidáme polévkové koření a bobkový list .Vaříme pomalým varem (táhnutím)... více o Hovězí vývar s nudlemi
Nádobu na fondue vytřeme chilli papričkou, vlijeme víno a zahřejeme. Vsypeme kousky sýra se strouhaným muškátovým oříškem a mícháme, až vznikne omáčka... více o Sýrové fondue
Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně... více o Pomazánka ze sardinek