Bábovka patří k nejoblíbenějším českým moučníkům. Bohužel ale občas nejde dobře vyklopit, a tak, nejlépe když ji chceme servírovat návštěvě, zůstane polovina přilepená ve formě.
Formu vždy pečlivě vymažeme chladným (ne rozpuštěným) kouskem másla, především ve všech záhybech, a vysypeme moukou, strouhankou nebo strouhaným kokosem. Navíc místo másla, které se snadno přepaluje, v tomto případě použijte na vymazání formy radši sádlo, olej nebo jiný stoprocentní tuk. Na vysypávání nikdy nepoužívejte hladkou mouku, vždy jen hrubou, polohrubou nebo třeba krupici. Po upečení na povrch formy přiklopíme rovný talíř nebo plochou mísu a formu obrátíme. Neodpadne-li bábovka od formy hned, zchladíme obrácený povrch formy utěrkami namáčenými ve studené vodě. Tak se bábovka odlepí od stěn formy a dobře se vyklopí, aniž bychom ji potrhali.
Tuhle bábovku s tvarohem milují české celebrity!
Nechte vzejít kvásek. V misce rozmíchejte droždí s cukrem a poté s mlékem. Nechte asi 5 minut na teplém místě. Zatím v míse utřete máslo s vejcem,... více o Čokoládová babka
Troubu zapněte na nejvyšší teplotu. Formu vymažte máslem. Rozpuštěné máslo míchejte s cukrem – musí se rozpustit. Přidejte vejce a vanilku, pak... více o Třešňové blondies
Do silnějších plátků libovější krkovičky si opatrně prokrojíme hlubší kapsy a opatrně přes fólii mírně naklepeme. Krkovičku osolíme, opepříme,... více o Plněná krkovička
Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta. Jogurt smíchejte se vším kořením, rýžovou moukou, zázvorem a česnekem. Pokud není jogurt moc kyselý,... více o Kuře „65“
Cibuli nakrájejte a orestujte na oleji. Vmíchejte zelenou kari pastu, kurkumu, kukuřici a koriandrové stonky. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte. Po 5... více o Krémová kukuřičná polévka
Korpusy rohlíčků: Bílky a krystalový cukr vyšlehat nad párou v tuhý sníh. Jemně vmícháme namleté ořechy, pokud je řídké, tak dohustíme strouhankou ... více o Plněné ořechové rohlíčky
Uvaříme těstoviny a dáme vychladnout. Mezitím si do mísy připravíme všechny ingredience a smícháme s těstovinami. Dobrou chuť!... více o Těstovinový salát s kukuřicí a tuňákem
Začneme smažit nakrájenou cibuli a až zesklovatí, přidáme kuřecí kousky, prolisovaný zázvor a česnek. Ke konci smažení přisypeme všechno sypké koření.... více o Tikka masala
Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do menší misky, žloutky do větší, kde budeme dělat těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme... více o Lahodné vafle
Citrony by měly být v BIO kvalitě, protože jejich kůra není chemicky ošetřená a právě tu potřebujeme. Citrony omyjte a škrabkou na brambory oloupejte... více o Ginger Beer - zázvorová limonáda
Nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na oleji/másle. Přidáme na plátky nakrájený česnek a šunku, minutku smažíme a pak přidáme mouku. Půl minutky... více o Nejlepší sýrová omáčka s brokolicí
Zavařenou plechovku slazeného kondenzovaného mléka dejte do hrnce, zalijte vodou a 2,5 až 3 hodiny vařte. Mezitím troubu předehřejte na 180°C, sušenky... více o Dort s karamelem, banány a šlehačkou
Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout, pak na pomoučněném stole vyválíme slabý kulatý plát, který přeneseme... více o Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem
Větší část těsta rozválíme na pomoučněném stole a vyložíme jím vyšší plech(35x23cm nebo větší pekáček). Na těsto poskládáme vrstvu sušenek a na ty pak... více o Listové řezy s tvarohem
Smícháme máslo, cukr, mouku a žloutky dohromady, přidáme sníh z bílků. Pečeme na 150 °C asi 15 minut. Měsíčky vykrajujeme (formičkou) ještě za tepla.... více o Měsíčky s citronovou polevou
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany rozetřeným česnekem. Dáme do vymazaného pekáčku máslem, nenatřenou stranou nahoru.... více o Utajená česneková krkovička
Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Nechte chvíli marinovat ve víně, a pak dejte okapat. Plátky poprašte moukou a ve... více o Jablíčka v županu se žloutkovým krémem
Cizrnu si namočíme nejlépe přes noc do studené vody a druhý den uvaříme do měkka (asi 3/4 hodiny až hodinu ). Na troše olivového oleje osmahneme... více o Lahodná cizrna s česnekem
**Dresink: ** majonézu, hořčici, kečup a sladkou paprika dohladka vymícháme. Podle hustoty přidáme okurkový nálev. Osolíme, opepříme přidáme ... více o Salát se švýcarským dresinkem
Vejce: oddělíme žloutky od bílků. Bílky sůl a 3 lžíce vody ušleháme na tuhý sníh. jakmile nám začne tzv. špičkovatět opatrně přidáváme 100g cukru a 1... více o Narozeninový sváteční dort
Vařené oloupané brambory jemně nastrouháme, přidáme k nim jemně nastrouhanou mrkev, vejce, nasekané bylinky dle chuti, osolíme a přidáme mouku.... více o Barevné bramborové knedlíky (noky)
Do hrnce s vroucí vodou vhodíme drobně pokrájená játra, která ihned vyndáme, necháme okapat a zchladnout. Pak je zaprášíme Solamylem, opečeme v... více o Žampionová játra
Na másle orestujeme vločky dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem. Vložíme pokrájené brambory a růžičky květáku, přidáme kurkumu,... více o Bramborovo - květáková polévka s kurkumou
Veškeré ingredience nadávkujeme do šejkru plného ledu a vše důkladně prošejkrujeme, poté přelijeme do vychlazené sklenice, ozdobíme a přidáme brčko. *... více o Whiskey Sour - koktejl
Všechny ingredience rozsekáme v robotu na jemnou fáš, kterou vložíme do mikroténového sáčku. Ustřihneme růžek tak, aby otvor měl průměr cca 1,5 cm a... více o Kuřecí noky do polévky
Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody, změklý necháme okapat, rozebereme na drobné růžičky a košťál nakrájíme na drobné nudličky. Nákyp lze... více o Květákový nákyp se šunkou
Maso nakrájíme na plátky nebo na kostky jako na guláš, podle druhu a kvality masa poklademe na olej do zapékací mísy nebo pekáčku, osolíme, popepříme,... více o Zapékané masíčko se sýry
Máslo utřeme se cukrem, postupně přidáme žloutky. Poté vmícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a rum. Těsto vyválíme na placku asi 1/2 cm a vykrajujeme... více o Hnětynky
Přes noc namočené fazole uvaříme, sůl přidáváme, až jsou měkké. Kroupy mírně osolíme a také uvaříme doměkka. Fazole i kroupy smícháme a přidáme na... více o Šumajstr
Margarín smíchat s Lučinou, celá vejce uvařená natvrdo nastrouhat na jemno, pokud máte rádi cibuli, přidejte na jemno nakrájenou, přidat hořčici. To... více o Úžasná vajíčková pomazánka
Semínka v misce zalijeme vodou a namočíme přes noc. Druhý den rozmixujeme spolu s ostatními přísadami. Použil jsem mražený česnek i petrželovou nať,... více o Fajnový mix na topinky a do salátů
V asi 2,5 dl teplého mléka rozpustíme 2 lžíce cukru, 2 kostky droždí a necháme kynout. Zbylé suroviny a vykynutou směs smícháme, olej přidáme až... více o Buchty trochu jinak
Kapra očistíme a rozpůlíme, případně nakrájíme na porce. Do pekáče nalijeme olivový olej a rozpálíme. Kapra okořeníme, vložíme do pekáče a z obou... více o Pečený kapr
Do pekáče dáme alobal, který potřeme olejem. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupané brambory, anglickou slaninu, papriky, cibuli a česnek... více o Vepřové v alobalu
Předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Cukr, heru a celá vejce vyšleháme. Postupně přidáme... více o Nutelové řezy s vůní skořice
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem, dáme na vál, uděláme do směsi důlek, vyklopíme vejce, na to dáme na kousky nakrájený tuk,... více o Křehký rebarborový koláč
Rýži uvaříme v osolené vodě. Mezitím si připravíme kuřecí maso. Řízky omyjeme, lehce osušíme v utěrce a nakrájíme na kostičky. Na pánvičce na trošce... více o Smetanové kuřecí kousky s rýží
Vypracujeme těsto, plníme (vtlačujeme) ve slabé vrstvě do formiček - košíčků, formičky ničím nevymazáváme! Po upečení se lehce vyklopí. Plníme podle... více o Košíčky i pro začátečníky
Do menšího hrnce nalejeme 2 dcl mléka, 1 lžičku cukru krystalu a zahřejeme tak, aby mléko bylo vlažné. Do mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vyjít.... více o Super koblížky
V hrnci přivedeme k varu vodu. V hrnku rozmícháme trochu mouky ve vodě, vlijeme záklechtku do vroucí vody v hrnci. Osolíme, rozmícháme protlak,... více o Rajská polévka se zakysanou smetanou
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, dle potřeby přidáme 1-2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a přibližně na... více o Tvarohový koláč s citronem
Maso naškrábeme nebo hodně jemně umeleme. Podle chuti přidáme koření a necháme 2-3 hodiny odležet. Mažeme na topinky.... více o Tatarský biftek II.
Dekorativní pečivo, které není určeno k jídlu. Vytvářejí se z něho různé figurky. Mouku s vodou smísíme, dobře prohněteme a vytvarujeme na těstový... více o Vizovické pečivo
Jablka, oloupané pomeranče a banán nakrájíme na plátky a rozložíme do skleněných misek. Jogurt rozmícháme s cukrem, nalijeme na ovoce a ozdobíme... více o Ovocný salát s jogurtem
Oba druhy čokolády nahrubo nakrájíme a rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme espreso. Necháme mírně vychladnout. Žloutky s 50 g cukru ušleháme do pěny... více o Čokoládová pěna
Tvaroh rozmačkáme, smícháme s mlékem a ušleháme. Přidáme prolisovaný česnek, ořechová jádra a podle chuti přisolíme. Mažeme na krajíčky chleba nebo... více o Tvarohová pomazánka s česnekem
Špagety uvaříme dle návodu na obalu a scedíme. Bůček nakrájený na kostičky vysmažíme na suché pánvi. Žloutky rozšleháme se šlehačkou, přidáme sýr,... více o Uhlířské špagety
Nádobu na fondue vytřeme chilli papričkou, vlijeme víno a zahřejeme. Vsypeme kousky sýra se strouhaným muškátovým oříškem a mícháme, až vznikne omáčka... více o Sýrové fondue
Makrely omyjeme a osušíme. Uvnitř i vně je posypeme solí, pepřem a podle chuti kořením na ryby. Citrony nakrájíme na tenké plátky. Šalvěj opereme,... více o Makrely na roštu