Bábovka patří k nejoblíbenějším českým moučníkům. Bohužel ale občas nejde dobře vyklopit, a tak, nejlépe když ji chceme servírovat návštěvě, zůstane polovina přilepená ve formě.
Formu vždy pečlivě vymažeme chladným (ne rozpuštěným) kouskem másla, především ve všech záhybech, a vysypeme moukou, strouhankou nebo strouhaným kokosem. Navíc místo másla, které se snadno přepaluje, v tomto případě použijte na vymazání formy radši sádlo, olej nebo jiný stoprocentní tuk. Na vysypávání nikdy nepoužívejte hladkou mouku, vždy jen hrubou, polohrubou nebo třeba krupici. Po upečení na povrch formy přiklopíme rovný talíř nebo plochou mísu a formu obrátíme. Neodpadne-li bábovka od formy hned, zchladíme obrácený povrch formy utěrkami namáčenými ve studené vodě. Tak se bábovka odlepí od stěn formy a dobře se vyklopí, aniž bychom ji potrhali.
Tuhle bábovku s tvarohem milují české celebrity!
Mleté maso (vepřový a hovězí mix) dáme do mísy, kde ho ochutíme solí, pepřem mletou sladkou paprikou (nejlépe maďarskou) a jemně pokrájenou cibulí.... více o Čevapčiči po našem
Brambory oloupeme a celé vložíme do remosky s pokrájenou cibulí (můžeme přidat nasekaný stroužek česneku). Kuřecí stehna rozdělíme na menší díly -... více o Kuře na bramborách z remosky
Cibuli pokrájíme a osmažíme na oleji dozlatova. Hlívu pokrájíme na nudličky, nožičky na tenké plátky a přidáme jí k cibuli. Nejprve jí krátce zprudka... více o Rizoto s hlívou
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem a zvnějška ji obalte alobalem, boky potřete máslem. Rozdrťte sušenky a smíchejte je s... více o Rozmarýnový cheesecake
Kapustu nakrájejte na větší kousky. Propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Šalotku nasekejte najemno, nadrťte stroužek česneku, část slaniny... více o Dušená kapusta se slaninou
Na másle si osmahneme hladkou mouku, zalejeme mlékem, či vodou a mícháme do zhoustnutí. Přidáme najemno nastrouhaný křen, povaříme a dochutíme solí a... více o Křenová omáčka s vejcem
Vejce utřeme s cukry do pěny, přilijeme mléko a máslo, promícháme. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a přisypeme vypeckované... více o Třešňové (višňové) muffiny / koláč
Nejprve rozmixujte v mixéru na jemno, pak přidejte bazalku, avokádo, česnek a olej a rozmixujte do hladka. Pokud necíllíte dosáhnout veganského... více o Avokádovo-bazalkové pesto
Nakrájíme si zeleninu na stejně velké kousky. Jako první na talíř dávám ledový salát, kukuřici s fazolemi a poté papriku s okurkou. Myslím si, že... více o Zeleninový salát s lososem a jogurtovým dresingem
Brambory očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou, ale neloupejte. Pak přeřízněte podélně napůl. Předvařte v osolené vodě asi 8 minut. Pak nařízněte... více o Pečené brambory
Kuřecí maso očistíme a potřeme marinádou umíchanou z česneku, zázvoru, oleje a sojové omáčky. Maso uložíme v misce na cca dvě hodiny (můžeme v chladnu... více o Česnekovo-zázvorové kuřecí (nejen) paličky
- listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a na pomoučeném vále rozválíme na dva obdélníky cca 30x35 cm - jablka nastrouháme do mísy a smícháme s... více o Jablečný závin z listového těsta
Plátky masa po stranách nakrojíme, naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme, zlehka posypeme majoránkou a potřeme rozetřeným česnekem. Necháme... více o Jednoduché staročeské plátky se žampiony
Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhaný patizon a česnek, vejce, osolíme, okořeníme a dobře promícháme. Přisypeme strouhanku, opět dobře... více o Karbanátky nebo sekaná s patizonem
Nejprve si uděláme těsto smícháním 2 hrnků polohrubé mouky s práškem do pečiva, 2 vajec, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka a 1/4 cukru. Těsto vylijeme do... více o Vylepšené rafaello řezy
Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu. Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle... více o Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Předvařený květák (brokolici) necháme okapat a vychladnout. Pa ho rozmačkáme šťouchadlem nebo vidličkou. Mléko s moukou, kypřidlem a žloutky... více o Brokolicové nebo květákové lívance
Lilky propícháme jehlicí nebo vidličkou a dáme do trouby péct na vyšší teplotu 220-240 stupňů na 40-50 minut (dle velikosti lilků). Když nám zchladnou... více o Lilkový tatarák
Vše smícháme dohromady a uděláme kuličky, na plechu přitlačit vidličkou a péct na 180°C max. 15 minut (já pekla 12 minut). Je to velmi jednoduché a... více o Špaldové sušenky bez cukru
Nejprve dle návodu uvaříme pohanku lámanku - propláchnutou ji uvaříme ve vodě, dokud ji do sebe nevsákne a nezměkne. Poté necháme vychladnout - bude z... více o Pohankové zeleninové placky
Z hladké mouky, kypřidla, cukrů, kůry, pudinku, změklého másla, smetany a žloutku vypracujeme hladké, vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly. Ty... více o Domácí jablečný závin (štrůdl)
Recept je pro menší plech. Vše naházíme na hromádku do misky, pořádně ručně promícháme. Poté vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a necháme odstát!... více o Perník s mřížkou
Jako první krok dáme vařit vodu 300 až 350 ml, kterou trochu osolíme. Až nám voda začne vřít, přidáme předem odváženou pohanku lámanku. Poté zamícháme... více o Pohanka na sladko
Stonky rebarbory oloupejte, omyjte a nakrájejte nadrobno. Meruňky nakrájejte na kostičky, oloupanou cibuli a zázvor nadrobno nasekejte. Papričky... více o Rebarborové čatní
Kapustu očistíme, drobně pokrájíme a dáme na rozpuštěné máslo s olejem orestovat. Pak zasypeme moukou, promícháme, zalijeme vodou a povaříme doměkka... více o Krémová kapustovo-sýrová polévka
Tvaroh smícháme s pudinkem a cukrem. Směs dáme do sáčku, ve kterém uděláme dirku, kterou později vymačkáme tvaroh na jablečnou směs. Z nastrouhaných... více o Jablečná roláda s tvarohem
Srdce opláchneme a vaříme v osolené vodě s menší částí cibule a 2 bobkovými listy doměkka. Pak srdce nakrájíme na slabé nudličky a vývar přecedíme.... více o Srdce na smetaně
Cizrnu namočíme den předem. Vodu, ve které jsme ji namáčeli, slijeme a cizrnu dáme vařit s čerstvou vodou do měkka (nesolíme). Všechen vývar nesléváme... více o Cizrna na italský způsob III.
Na másle orestujeme vločky dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem. Vložíme pokrájené brambory a růžičky květáku, přidáme kurkumu,... více o Bramborovo - květáková polévka s kurkumou
V misce spolu promíchejte mouku, pivo a koření na řídké těstíčko. Dejte asi na 30 minut do ledničky. V pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Kousky... více o Ryba v pivním těstíčku podle Viléma Vrabce
Špekáčky oloupeme a nařízneme. Uvnitř potřeme hořčicí a vložíme cibuli a plátek zelí, uložíme jednu řadu. Proložíme cibulí, dalšími plátky zelí,... více o Utopenci podle mě
Pangase (zmrzlého) položíme do pekáče, osolíme (ne moc, sůl je také v koření na ryby), posypeme kořením nebo citrónovým pepřem, přidáme máslo a... více o Pangas raz dva
Syrové brambory oloupu, protlačím přes mřížku na lisu na hranolky. Nechám je 20 minut louhovat ve vodě, aby se vyplavil škrob. Osuším je v utěrce.... více o Domácí hranolky bez tuku
Nudle uvaříme v osolené vodě. Scedíme a necháme odkapat. V hrnci rozpustíme máslo, vložíme těstoviny a promícháme. Přidáme tvaroh a cukr podle chuti,... více o Nudle s tvarohem
Ušleháme vejce s cukrem do pěny a postupně zašleháme horkou vodu. Do husté vaječné pěny přidáme prosátou mouku smíchanou s prškem do pečiva. Vylijeme... více o Jahodové pokušení
Žampiony nakrájejte na plátky, orestujte je na trošce olivového oleje, přidejte špenát a lehce poduste. Až je vše měkké, vlijte smetanu, přidejte dle... více o Těstoviny se špenátem a žampiony
Dáme vařit vodu na těstoviny. Mezitím si připravíme cuketovou omáčku - omyté, neokrájené cukety nakrájíme na malé kostičky, vhodíme na pánev, kde jsme... více o Rychlé těstoviny s cuketou
Na oleji osmahneme cibulku (jen co začne chytat barvu), přidáme na kousky nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni a nakrájenou bramboru. Krátce... více o Pumpkin Soup - Dýňová polévka
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (do měkka). Na oleji osmahneme na proužky... více o Čočka s rýží
Ušleháme těsto, má být husté asi jako ještě teplý pudink. Jsou to vynikající a jednoduché palačinky.... více o Palačinky Hana a Hana
Klasický smažený vepřový řízek, dušené kysané zelí a houskový knedlík. Tato skladba je velmi oblíbená v okolí Náchoda, kde se nazývá Pavlišovský řízek... více o Pavlišovský řízek
Sušenky rozdrobíme do mísy a promícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směsí vyložíme dno formy. Lučinu důkladně rozmixujeme s cukrem, citronovou... více o Cheesecake
Do velké mísy nastrouháme na struhadle s těmi většími oky zelí a mrkev, cibulku nadrobno nakrájíme (ideální by bylo vše v robotu, ale důležitá je... více o Coleslaw - podzimní vitamíny
Maso potřeme solí, urovnáme (natlačíme) do hrnce. Za 3-4 dny zalijeme připraveným nálevem aby bylo potopené. Zatížíme a necháme uložené v chladu 15-20... více o Domácí uzený bůček, plec, ramínko, kýta
Nastrouhané brambory, mouku a tuk uhněteme rukama v těsto. Necháme vychladit v ledničce. Vyválíme plát o síle asi 3 mm, potřeme jej rozšlehaným vejcem... více o Slané tyčinky z bramborového těsta
Brambory nakrájíme na malé kostičky a v mixéru je umixujeme. Směs nalijeme do mísy. Přidáme celé vejce a sůl dle chuti. Sypeme hrubou mouku, až... více o Halušky se zelím
Maso nakrájíme na kousky, slaninu na drobné kostičky a párky na hrubší nudle. V tlakovém hrnci na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno nakrájenou... více o Guláš s paprikami
Tvaroh smícháme s moukou, pudinkem a vejcem a vypracujeme těsto. Do kousků těsta balíme ovoce a vkládáme do osolené vařící vody. Po vyplavání vaříme... více o Tvarohové knedlíčky s ovocem
Brokolici rozebereme na růžičky a vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Jogurt, smetanu a vejce rozšleháme, vmícháme nastrouhaný ovčí sýr, osolíme,... více o Brokolicový koláč
Cibuli oloupeme a nahrubo posekáme. Toastový chléb namočíme ve vodě. Mleté maso, cibuli, hořčici, vymačkaný chléb a vejce důkladně prohněteme. Dobře... více o Sekaná se sýrovou kůrčičkou