Bábovka patří k nejoblíbenějším českým moučníkům. Bohužel ale občas nejde dobře vyklopit, a tak, nejlépe když ji chceme servírovat návštěvě, zůstane polovina přilepená ve formě.
Formu vždy pečlivě vymažeme chladným (ne rozpuštěným) kouskem másla, především ve všech záhybech, a vysypeme moukou, strouhankou nebo strouhaným kokosem. Navíc místo másla, které se snadno přepaluje, v tomto případě použijte na vymazání formy radši sádlo, olej nebo jiný stoprocentní tuk. Na vysypávání nikdy nepoužívejte hladkou mouku, vždy jen hrubou, polohrubou nebo třeba krupici. Po upečení na povrch formy přiklopíme rovný talíř nebo plochou mísu a formu obrátíme. Neodpadne-li bábovka od formy hned, zchladíme obrácený povrch formy utěrkami namáčenými ve studené vodě. Tak se bábovka odlepí od stěn formy a dobře se vyklopí, aniž bychom ji potrhali.
Tuhle bábovku s tvarohem milují české celebrity!
Listové těsto rozdělte na 12 stejných čtverců a do každého dejte lžíci povidel. Vezměte rohy šátečků a opatrně je přetáhněte směrem ke středu tak, aby... více o Povidlové šátečky
Obě formy vyložte pečicím papírem a lehce je vymažte máslem. Vyšlehejte žloutky s cukrem do nadýchané světlé pěny, vmíchejte mák. V další míse... více o Makový dort s malinami
Dám do kastrolu nebo do hluboké pánve jahody a lžíci vody a na středním ohni vařím za občasného míchání 15–20 minut, až se jahody částečně rozvaří.... více o Jahodový džem podle Dity P.
Maso pokrájíme na kostičky či nudličky, osolíme, okořeníme kari kořením dle chuti a zaprášíme solamylem (cca 1 lžíce). Na rozpálenou pánev s trochou... více o Kuřecí kari maso s cuketou
Předem namočte hnědou čočku. Na oleji orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou mrkev, nasekaný česnek a... více o Čočkové ragú
Čerstvé meruňky vypeckujte, můžete použít i kompotované, ty slijte (nálev si můžete nechat na případné doslazení). Nakrájejte je na kousky. Zázvor... více o Horké zázvorové smoothie s mrkví
1.Ovoce omyjte a nastrouhejte kůru. 2. Pak vymačkejte šťávu a smíchejte s kůrou 3. Ve šťávě pak rozmíchejte cukr. 4. Přidejte smetanu a šlehejte do... více o Pomerančová zmrzlina
Rozkrojím a vydlabu lilek, předpeču lilek (na 200°C 15 minut). Na pánvičce zesklovatím cibulku, přidám lilek (na kostičky), papriku (na kostičky),... více o Zapečený lilek s tuňákem
Mouky, sůl, kmín a droždí nasypeme do větší mísy na kynutí a na sucho promícháme, pak přidáme 1 lžičku octa a necelé 2 hrnky studené vody. Vše... více o Jednoduchý domácí chléb bez hnětení
Mléko, med a vejce společně promícháme v kastrolku. Přidáme máslo, cukr, kávu a sodu, vše krátce svaříme za stálého míchání. Pozor! Díky sodě nám bude... více o Jednoduchý kávovník ala medovník
Těsto: žloutky utřeme s cukry a změklým máslem, vmícháme mouku s kypřidlem a nakonec sníh vyšlehaný z bílků. Plech nebo větší dortovou formu vyložíme... více o Jednoduchý obrácený koláč s ovocem
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme orestovat ze všech stran kostky, nudličky nebo plátky osoleného masa, výpek zaprášíme kari kořením,... více o Dušené maso s dýní
Ve velké pánvi na smažení rozehřejte olivový olej. Vsypte cizrnu, cibulku a půlky rajčat, za občasného promíchání zlehka smažte asi 8 až 10 minut, až... více o Cizrnový salát s rajčaty a chorizem
Brambory opláchneme, abychom je zbavili škrobu. Osmažíme na tuku a přidáme k nim sušené houby (kdo nechce, tak nemusí). Po chvilce přidáme vodu,... více o Bramboračka naší babičky
1) Vyšleháme moučkový cukr se šesti žloutky do pěny, přidáme horkou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše promícháme. Nakonec zlehka... více o Podkova - dort
Tuňáka slijeme, důkladně promícháme s ricottou, parmezánem, vejcem a trochou čerstvě nasekané petrželky, zahustíme troškou strouhanky, osolíme a... více o Báječné tuňákové placičky s ricottou
Žitnou a hladkou mouku, kmín, sůl a půl lžičky sušených kvasnic nasucho promíchám, přidám ocet, vodu, znovu promíchám, posypu chlebovou moukou,... více o Domácí chleba
Maso použijeme dle chuti - vepřové, kuřecí(prsa), hovězí, které nakrájíme na plátky, naklepeme a opepříme. Plátky potřeme z jedné strany česnekovou... více o Česnekové závitky se slaninou v omáčce
Jako první krok si očistíme salát, nakrájíme ho na kousky, vložíme do misky, zakápneme olivovým olejem, opepříme a promícháme. Nyní si dáme do další... více o Ledový salát s kořeněným kuřecím masem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a kakaem a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků, těsto... více o Dort s nutelovým krémem
Jednotlivé porce králičího hřbetu osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme do zlatova.... více o Králičí ragú
Tuk, cukr, kakao a žloutky asi 30 minut šleháme, pak přidáme mouku a ořechy. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ruční metlou přimícháme. Ušlehanou... více o Vykrajované měsíčky
Mrkev, celer a petržel si očistíme, pokrájíme na plátky. Na rozpuštěném másle s olejem si zeleninu orestujeme dorůžova, ke konci restování přidáme i... více o Zeleninová česnečka s kroupami
Kuřecí nebo vepřové maso pokrájíme na nudličky, které namáčíme v kašičce z rozšlehaného vejce se škrobovou moučkou. V pánvi s rozpáleným olejem je... více o Masové nudličky na zelenině s nudlemi
V misce spolu promíchejte mouku, pivo a koření na řídké těstíčko. Dejte asi na 30 minut do ledničky. V pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Kousky... více o Ryba v pivním těstíčku podle Viléma Vrabce
Maso promícháme s vejcem, drobně pokrájenou cibulkou a rozdrceným česnekem. Směs ochutíme solí, pepřem, tymiánem, oreganem, kari a přisypeme mouku,... více o Špízy z mletého (nejen) krůtího masa
Do ryb vetřeme koření s utřeným česnekem a necháme hodinu odležet. Pak je vložíme do máslem vymazaného pekáčku na drobně pokrájenou cibuli, poklademe... více o Pečený amur se žampiony a cibulí
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájený pórek na půlměsíčky, kari, papriku a podlijeme vodou do výše... více o Rychlé kuřecí nudličky
Do pekáčku dáme vrstvu na kolečka nakrájných brambor, na ně vrstvu koleček cibule, na ně rozprostřeme naklepané kuřecí řízečky. Na maso natřeme cca... více o Kuřecí prsíčka v tatarce
Do mouky rozdrobíme tuk a s ostaními přísadami a nastrouhanou mrkví a mlékem zpracujeme v těsto husté jako na bublaninu. Pečeme při střední teplotě.... více o Mrkvový koláč III.
Droždí rozpustíme s cukrem v polovině vody, necháme při pokojové teplotě stát cca 10-20 minut, než na povrchu budou výrazně viditelné bubliny. Mouku... více o Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza
Z mouky, tuku, cukru a žloutku zpracujeme těsto a necháme 1/2 hod. odpočinout v chladnu. Potom na pomoučeném vále vyválíme do tenka, kulatou formičkou... více o Ovocné košíčky II.
Oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a za častého míchání je mírně okmínované a osolené necháme krátce na másle osmahnout. Pak je zalijeme 800 ml... více o Kedlubnová krupicová polévka
Všechny ingredience smícháme dohromady, přidáme uvařený pudink. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané nizké kulaté formy (můžeme samozřejmě použít i... více o Pudinková buchta rychlá a slabá
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Brokolici rozebereme na menší růžičky. V míse smícháme brambory s brokolicí, přidáme nadrobno pokrájený... více o Smetanovo-nivová brokolice
Máslo si vyndáme včas z lednice, aby změklo. Ingredience na pomazánku dáme do nádoby a vymícháme (vymixujeme) do pěny. Na plátky veky mažeme pomazánku... více o Sardelové chlebíčky
Kuřecí prsíčka nakrájet na proužky, na hlubší pánvi zpěnit cibuli, málo osolit, přidat česnek nakrájený na plátečky, přidat koření kari. Když jsou... více o Kuřecí prsíčka na kari s česnekem
Cibulku osmahout do zlatova na másle, rozmačkat brambory a smíchat mouku v trošce vody. Dobře promíchat všechny ingredience a tvořit větší kuličky.... více o Masové kuličky z Ikea
Nakrájené brambory na kostičky dáme vařit do zastudena rozmíchané gulášové polévky. Přidáme nakrájenou cibuli a vaříme tak dlouho, až jsou brambory... více o Rychlá zelňačka III.
Nejdříve si uvaříme těstoviny. Připravíme vývar zeleninový a předvaříme brokolici, kterou rozřežeme na drobno. Na oleji zarestujeme česnek, na něj... více o Václavovy těstoviny
Máslo, brambory, vajíčka nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobno. Přidáme ostatní přísady a vše spolu vymícháme. Necháme alespoň... více o Vajíčková pomazánka od Mariky
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru. Okurku nastrouháme na jemňoučké ... více o Bramborový salát s okurkou
Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vypracujeme z nich těsto a tvarujeme z něj šišky, které vaříme ve vodě. Vařené bramborové šišky posypeme... více o Bramborové šišky s mákem
Množství je na 3 "nohavice" závinu. Nejdříve si uděláme piškotové těsto: ušleháme celá vejce s krystalovým cukrem do husta a pak zamícháme hrubou... více o Jablečný závin s piškotem
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky (budou se pak opékat na pánvi, tak abyste se neupekli zaživa, nařezejte si je přiměřeně pozn. J.Werich) a pak vše... více o Babiččiny rarášky
Bílý chléb osmahneme, nadrobno nakrájená rajčata s česnekem, petrželí a olivovým olejem promícháme, osolíme. Posypeme tím chléb.... více o Italská kuchyně- předkrmy- brusketa
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli odstát a... více o Boubínské bramboráčky
Plátky lososa osolíme, opepříme a na másle zprudka osmažíme po obou stranách. Smícháme víno, smetanu, kečup a nastrouhaný sýr. Touto směsí zalijeme... více o Gratinovaný losos
Maso i játra očistíme, omyjeme a odřízneme tučné kousky. Solamyl přelijeme dvěma lžícemi vody a necháme stát. Asi po 10 minutách vodu slijeme. Do... více o Maso tří barev
Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně... více o Pomazánka ze sardinek