Sladká, křupavá, šťavnatá a chutná. Taková by měla být mrkev, na níž si skutečně pochutnáte. Jak ale takovou v obchodě nebo třeba na trhu poznat? Stačí věět, na co se zaměřit.
Vždy vybírejte mrkev, která má pěknou hladkou slupku a sytě oranžovou barvu, ideálně s natí, která mrkev udržuje delší čerstvost. Nať by měla mít jasně zelenou barvu, neměla by být ovadlá nebo dokonce už hnijící. Nekupujte mrkve s barevnými skvrnami a prasklinami. Mrkev by měla být tvrdá, ne gumová a měkká. Vybírejte středně velké mrkve, které se zužují, ty se budou nejlépe tepelně upravovat. Přerostlé mrkve se připravují déle. Vhodné jsou spíše mladé mrkve, které jsou nejsladší, stejně jako tenké mrkve.
Máte rádi mrkvový dort? Pak si zamilujete jednoduchý recept, který najdete ZDE.
Nenechte se nalákat balenými baby mrkvičkami. Jde jen o trik obchodníků. Vypadají sice na první pohled lákavě, ale celkově jsou méně sladké a nemají příliš dobrou chuť. Jde totiž většinou jen o zbytky z poškozených, zlomených nebo jinak nevzhledných mrkví, které jsou strojově upraveny do podoby malých mrkviček. Navíc je některé firmy ještě máčí v chlórové lázni, aby se mrkev očistila, získala zářivě oranžovou barvu a nemnožili se na ní nežádoucí zdraví nebezpečné bakterie.
Už jste ochutnali mrkvance neboli mrkvánky? Recept na lahodné buchtičky najdete ZDE.
Oloupaná vejce vařená natvrdo nastrouháme do misky společně se sýrem (např. Gouda, horácký...). Struhadlo můžeme použít jak jemné, tak s většími... více o Česnekovo-vaječná pomazánka se šunkou a sýrem
Chřest oloupejte a 4 minuty vařte v osolené vodě. Sceďte, osušte a obalte v mouce, vejcích se smetanou a strouhance. Rozehřejte máslo s olejem a... více o Smažený bílý chřest
Vejce, olej, 50 ml teplé vody a cukr utřete do světlé pěny. Přidejte 60g hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni. Suché suroviny promíchejte a... více o Bezlepkové čokoládové cupcakes
Nachystáme si špagety, přivedeme vodu k varu, osolíme a vložíme těstoviny. Nachystáme si všechna rajčata a pokrájíme je na čtvrtky. Česnek dáme do... více o Těstoviny po Italsku
Rohlíky a maso nakrájejte na kostky. Listy špenátu spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat na cedníku. V míse zalijte nakrájené rohlíky... více o Nádivkový beránek
Maso prokrojíme a uděláme do něj hlubokou kapsu, ochutíme solí, bylinkami, nasekaným česnekem a do kapsy vložíme i hranolek másla. Pak masovou kapsu... více o Bylinkové řízky s česnekem - pečené s bramborami
Na talíř si rozprostřeme pečící papír, na který dáme trochu dál od sebe špejle. Do kastrůlku si dáme 4 lžíce cukru a zahřejeme. Až se cukr rozpustí,... více o Barevná karamelová lízátka
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme... více o Buchty (bulky) nejen se zelím -
Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze... více o "Párkrole" - párkové kremrole
Máslo necháme rozpustit, zaprášíme moukou, kterou necháme za stálého míchání jen lehce zrůžovět (uděláme jíšku). Přidáme větvičku rozmarýnu, kterou... více o Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)
Žloutky ušlehat za postupného přidávání horké vody, potom přidávat cukr a ušlehat do husté pěny. Ušleháme hustý sníh z bílků. Do žloutkové hmoty... více o Malý korpus
1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. 2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr,... více o Čokoládový dort ala Sacher
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část okrajů plechu vyloženého... více o Amorův jablečný řez (koláč)
Větší část těsta rozválíme na pomoučněném stole a vyložíme jím vyšší plech(35x23cm nebo větší pekáček). Na těsto poskládáme vrstvu sušenek a na ty pak... více o Listové řezy s tvarohem
Porce ryby potřete solí a pepřem a zakapejte citronovou šťávou. Nechte chvilku odležet. Mezitím prohřejte v másle lístky šalvěje či rozmarýnu.... více o Cejn na bylinkách
Všechny ingredience na těsto smícháme v tužší těsto (mléko nebo vodu do těsta přilíváme opatrně a nemusí být přesně 10 lžic, těsto by mělo mít tužší... více o Slané cukroví
Z uvedených ingrediencí umícháme hladké těsto a smažíme tenké palačinky na suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Plníme podle chuti. Těsto se na pánev... více o Palačinky pečené na sucho
- Vše smícháme dohromady - rozválíme na výšku 1 cm - aby se těsto nelepilo, podsypeme hladkou moukou - hrnečkem nebo skleničkou vykrojíme kolečka a do... více o Donutky
Vše smícháme dohromady a uhněteme hladké těsto. Necháme chvilku odpočinout, těsto rozdělíme na 2 poloviny, z nichž budeme mít 2 krásné pizzy, těsto... více o Výborná pizza
Cuketu omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na 4 kusy a uvaříme na páře. Také můžeme uvařit klasicky v hrnci, ale s minimálním množství vody (vodu pak... více o Jemná cuketová pomazánka s ricottou
Na pánvi s troškou oleje orestujeme hrubě nakrájenou cibuli do sklovata, přidáme na kousky nakrájené maso, které jsme osolili, opepřili, okořenili... více o Pikantní gyros v housce
Natrháme si alobal tak , aby se nám potom treska dobře balila. Plátky okořeníme a položíme na alobal. Libovolné množství oliv (jakýkoliv druh) si... více o Treska na gril
**Nálev:** vepřové maso nakrájíme na kostičky a naložíme do nálevu, který připravíme z oleje, žloutků a Solamylu. Necháme přes noc uležet. *... více o Soté z vepřového masa
1. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Přibližně 2 x 4 x 0.5 cm. Prsa umyjeme, dáme do větší mísy, přidáme olej, pivo, horčici, rajčatový protlak a gyros... více o Marinovaná kuřecí prsa II.
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky. Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto, necháme v lednici odležet. Během... více o Octové těsto místo listového
Housky rozpůlíme, jednotlivé půlky namočíme v rozšlehaném osoleném vajíčku a smažíme rychle z obou stran v rozpáleném oleji (příprava je opravdu... více o Studentské rychlolangoše
Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme mouku, špetku soli, rum a kvásek z droždí (v mléce s vanilkovým cukrem necháme vzejít rozdrobené droždí).... více o Makové koblížky
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, Heru, cukr, vejce a... více o Závin z bramborového těsta
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat minimálně 1... více o Kuřecí řízek s hořčicí
Ze 4 bílků vyšleháme tuhý sníh, osladíme. Žloutky také vyšleháme a smícháme s bílkem a obarvíme kakaem. Vlejeme na pečící papír a pečeme do zlatova.... více o Šlehačková roláda IV.
Květák rozebereme na růžičky a zpola jej uvaříme v osolené vodě - scedíme a necháme vychladnout. Pečené či vařené kuřecí maso nakrájíme na kousky,... více o Květákový nákyp s kuřecím masem
Plát kuřete potřeme sardelovou pastou, posypeme solí a kari. Pokryjeme plátky bůčku a klobásou, vajíčky, sbalíme roládu, zpevníme nití a pečeme za... více o Kuřecí roláda IV.
Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a sníh z bílků. Upečeme na velkém plechu při 200 °C. Vychladlý... více o Jahodové řezy z Galaretky
Krátce povaříme celý květák v osolené vodě. Připravíme si směs mletého masa, které upravíme jako na sekanou, jak máme rádi. Lžičkou či prstama směs... více o Plněný květák mletým masem
Mouku s práškem přesijeme do mísy a z uvedených surovin zpracujeme těsto, necháme hodinku odpočinout, vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Z těstem se... více o Trvanlivé sušenky
Obě těsta zaděláme obvyklým způsobem. **1. těsto **ořechové vkládáme obalené moukou do ořechových formiček, dáme na plech a dorůžova upečeme. **2.... více o Berušky
Mouku prosít na vál, máslo nastrouhat, vše zpracovat na těsto. Vtlačit do suchých, nevymaštěných formiček a dorůžova upéct. Teplé vyklepnout. Po... více o Ovocné košíčky
Sýr nakrájíme na kostky, zasypeme paprikou, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zakapeme olejem a pořádně promícháme. Dáme do misky, uzavřeme a... více o Nakládané sýrové kostky
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, zalijeme šlehačkou, dobře promícháme a... více o Šlehačkový beránek
Kuřecí prsa omyjeme, osolíme a nakrájíme na menší kostičky. Na půl hodinky naložíme ve worchestrové omáčce. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou
Na polovině másla osmažíme cibulku. Housku nakrájíme na kostičky a navlhčíme vodou, petrželku nasekáme. Housku vymačkáme a smícháme s masem, cibulkou,... více o Masové kuličky v omáčce z Ikea
Listové těsto dáme do zapékací mísy předpéct na 10 minut, potom poskládáme na ni mrkev, šunku (nakrájenou) česnek, v misce smícháme vejce (nešlehat!)... více o Quiche
Lečo scedíme a necháme okapat. Škvarky, lečo feferonky a česnek pomeleme. přidáme vejce, hořčici vegetu a dobře promícháme. Plníme do sklenic a... více o Pikantní škvarková pomazánka
Vše smícháme, nalijeme do formy a upečeme. Těsto se může zdát řidší, ale nevadí, výsledek bude skvělý.... více o Bábovka z vaječného likéru
Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít). Nastrouháme vejce, přidáme všechny další ingredience a pořádně promícháme... více o Pomazánka z tuňáka
Zálivka se připraví zvlášt a pak se jenom přelije přes nakrájenou zeleninu.... více o Coleslaw salat
Vše smícháme ( vajíčka do pomazánky nastrouháme ) a dáme do ledničky vychladnout. Natíráme na chléb nebo jiné pečivo.... více o Babiččina pomazánka
Mouku prosijeme, osolíme, do dolíčku rozdrobíme droždí, vlijeme žloutek s troškou mléka a cukrem, vymícháme nelepivé vláčné těsto, které necháme... více o Zelníky
Tvaroh rozmačkáme, smícháme s mlékem a ušleháme. Přidáme prolisovaný česnek, ořechová jádra a podle chuti přisolíme. Mažeme na krajíčky chleba nebo... více o Tvarohová pomazánka s česnekem
Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou... více o Sýrová pomazánka s česnekem