Nepoužívejte umělé přísady na dochucení. Je to nezdravé, nedobré a každé jídlo pak chutná dost podobně. Kořenící směsi jen když jsou pouze z koření (bez soli, atd.).
Vločky namočíme do mléka na cca 20 minut. Na másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme rozdrobené droždí, které necháme rozpustit a... více o Drožďová (kvasnicová) pomazánka s ovesnými vločkami
2)Vývar přecedíme, nakrájíme zeleninu a obereme maso. Na kostičky brambory přidáme k polévce a vaříme než brambory změknou, přidáme masox, obrané maso... více o Uzena polévka se zeleninou a bramborem.
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme mouku, kakao a kypřidlo a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme i... více o Čokoládové řezy se zakysanou smetanou
Vychlazenou očištěnou zeleninu krájíme na malé kousky, plátky, nudličky (nestrouhat!) a začneme zelím, které dáme pokrájené do mísy, zasypeme cukrem,... více o Zelný salát se zeleninou
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemno. Pokud brambory pouští příliš vody, tak ji odlijeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme.... více o Bramboráky se slaninou
Těsto: Do hrnce nalijeme vodu, olej, přidáme sůl a přivedeme k varu. Pak ztlumíme plamen, a za stálého míchání přisypáváme mouku. Mouka se nesrazí,... více o Větrníky na plech - karamelové řezy
Pro jednoho "Pepana": Na pánvi osmažíme dozlatova pokrájené špekáčky. Olej není třeba, kvalitní špekáčky pustí tuku dost. Ke špekáčkům přidáme krátce... více o Pepanovy buřty k pivu
Tip na rychlou, jednoduchou véču. Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme. Vše dáme na rozpálenou pánev. Podáváme s toustíkem. Koření dáme... více o Pikantní špenátové rolky
Cibuli osmažíme dosklovata, přidáme mleté maso a smažíme do vypaření vody. Pak přidáme ještě krátce orestovat protlak s drobně pokrájenou paprikou a... více o "Sloppy Joes" - zapečený sendvič
Starší rohlíky nastrouháme nebo rozmixujeme, zalijeme troškou mléka a necháme nasát. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, bylinky, uzeninu dle chuti, ale... více o Jednoduché sýrové řízky (karbanátky, krokety)
Sardinky necháme okapat a dáme do misky. Cibuli pokrájíme nadrobno, přidáme k sardinkám. Do misky dáme ještě cottage sýr, hořčici, osolíme, opepříme a... více o Cottage sardinky - pomazánka
Smetanu vyšleháme do tuha. Margotku nastrouháme do mísy, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše dobře promícháme. Poté vmícháme šlehačku,... více o Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...
Grilování na cedrovém prkénku je velmi používaný způsob úpravy nejen ryb, ale i krevet a jakéhokoli masa nejen v Kanadě a USA, ale získává si čím dál... více o Losos grilovaný na cedrovém prkénku
Červenou řepu uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, sůl a pepř a... více o Dipy ke grilovanému masu - z červené řepy
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukry, sůl, tvaroh, rum, mouku a dobře promícháme. Středně hustou směs necháme v teple odpočívat ve větší... více o Jemné tvarohové lívance - kynuté
Do rozpáleného hrnce dáme osmahnout cibulku a na malé kostičky nakrájenou krkovici. Pak přidáme špenát a necháme ho změknout. Když je špenát... více o Halušky se špenátem
Rýži důkladně propláchneme. Uvaříme ji 1:2 hrncích vody na mírném ohni asi 15 minut přikrytou pokličkou. Rýži klidně necháme trochu rozvařit. Občas... více o Sushi s lososem
1. Vejce, cukry, práček do pečiva, mouku, jogurt, olej a citr. šťávu vymícháme na hladké těsto. 2. Do vymazané a vysypané formy nalijeme 1/2 těsta.... více o Jogurtová bábovka s pudinkem II.
Játra naškrábeme nožem a odstraníme z nich blány. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hustší těstíčko - můžeme dle potřeby přisypat strouhanku.... více o Játrové knedlíčky mojí babičky
Brusinky přelijte v misce vodou a nechte nasáknout. Maso v míse promíchejte s alkoholem, cukrem a solí. Kuličky koření rozdrťte, z citronu ostrouhejte... více o Paštika z divočáka
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a mírně poprášíme moukou. Plátky pak dáme do vymaštěného pekáčku, poklademe na malé kousky pokrájenými, očištěnými... více o Krkovička pečená s játry a cibulí
Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky... více o Italská rybí polévka „caciucco“
Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé... více o Slaný chřestový koláč
Listové těsto vyválíme jako na přípravu štrůdlu a přeneseme na plech.Troubu předehřejeme na 190-200 °C.Sýr nastrouháme. Připravené těsto potřeme... více o Salámová Pizza z listového těsta
Hladkou, lesklou, kávovou polevu si připravíme tak, že do cca 20 dkg moučkového cukru přidáme lžičku oleje, po lžičkách přidáváme silnou kávu i s... více o Kávová poleva
Cuketu,pokud je větší(starší)oloupeme a semínka z ní vyndáme,pokrájíme na plátky. Jestliže máme cukety mladé, neloupeme, nakrájíme je na kolečka.... více o Cuketové lečo s paprikou a klobásou
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Krajíčky chleba namáčíme v rozšlehaném vejci se solí (dle chuti) z obou stran a ihned smažíme v rozpáleném... více o Chlebové smaženky
Nejprve z másla a mouky připravíme světlejší jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme studenou vodou (metličkou rozmělníme případné hrudky), přidáme... více o Rajská omáčka, která se musí povést
Kdo si musí créme fraîche vyrobit podomácku, musí začít následujícím krokem den dopředu: do kelímku šlehačky přidáme 2 lžíce podmáslí, zamícháme a... více o Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč
Korpus: vejce, vanilkový a moučkový cukr ušleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vše elektrickým šlehačem krátce... více o Jahodový dort s myškami
Kuřecí prsíčka omyjeme a osmahneme na trošce oleje. Po vychladnutí rozsekáme na drobné kousíčky (v robotu se to dělá nejlépe). Přidáme nadrobno... více o Dobroučká kuřecí pomazánka
Jablka oloupeme a vykrojíme z nich jádřince. Otvory naplníme směsí drcených ořechů, vanilkového a skořicového cukru a rozpuštěného másla. Listové... více o Jablka v županu podle Lorenze Lamase
V hrnci na oleji osmahneme lehce na jemno nakrájenou cibuli.Potom poprášíme moukou a občas mícháme, než směs lehce zhnědne. Přidáme špenát zalijeme... více o Výborný špenátek
Vymažeme pekáček kouskem másla, na něj poklademe na kolečka nakrájenou cibuli, pak kousky kuřete, osolíme, opepříme dle chuti. Pak zalijeme celou... více o Výborné zapečené kuřecí s tatarkou
Veškeré ingredience smícháme dohromady se žloutky. Poté v klidu vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do připravené vymazané a vysypané formy asi 90% hmoty.... více o Bábovka triviální olejová
Smícháme vločky, semínka, nakrájenou cibuli a česnek s kořením a solí. Přidáme zhruba tolik vody kolik jsme dali vloček. Necháme cca 20 minut odstát ... více o Sekaná z ovesných vloček
Salátové listy umyjeme a ve slané vodě povaříme 2-3 minut. Potom scedíme a necháme odkapat. Odkapané listy nakrájíme. Z oleje, mouky a mléka... více o Salátový prívarok II.
Celer očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky nebo jej můžeme nastrouhat. Na nudličky nakrájíme i jablko (nebo nastrouháme na hrubém struhadle).... více o Celerový salát s jablkem
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat,... více o Velikonoční perníčky - hned měkké
Předehřát troubu na 180 °C. Vymastit máslem asi 23 cm bábovkovou formu a vysypat ji moukou. Vyklepat přebytek mouky. Našlehat máslo do hladka.... více o Bábovka s mákem z Vídeňské kavárny
Kysanou smetanu smícháme se solí, pepřem, oreganem a česnekem Uvařené, vychladlé brambory nakrájíme na plátky a položíme jednu vrstvu do zapékací mísy... více o Brambory s kysanou smetanou
Kapra rozřízneme na polovinu, očistíme, okořeníme a dáme péci kůží dolů do vymazaného pekáčku. Pečeme zhruba 15 min. při teplotě asi 180-190 °C.... více o Kapr pro paní Jarčuškovou
Do větší mísy dáme jen 250 g hladké mouky, sádlo, sůl a zpracujeme nejprve tak, aby to byla jemná drobenka. Pak pomalu přidáváme vlažnou vodu a... více o Mexické placky tortillas z mouky
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a naložíme do marinády. Tu si pripravíme smícháním jogurtu, olivového oleje, koření a trošky soli. Necháme odležet... více o Kuřecí řízky v jogurtové marinádě
Maso nakrájíme na plátky. Každý plátek naklepeme a obalíme v osolené strouhance, kterou paličkou důkladně zaklepeme. Potom řízky namáčíme do... více o Zatloukané řízky
Vejce a cukr ušleháme, potom přidáme ostatní suroviny. Na vymazaný plech nalijeme těsto. Mezitím si připravíme směs z: 2 tvarohy, 1 až 2 vejce, 1... více o Prošívaná buchta
Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt, osolíme a lehce promícháme.... více o Sýrová pomazánka s jogurtem
Uvaříme a scedíme těstoviny, které necháme vystydnout. Do těstovin přidáme "kapku" oleje proti slepení. Do vychladnutých těstovin přidáme jablka... více o Tuňákový salát
Masox rozpustíme v 200 ml vody a necháme přejít varem. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme z ní plátky, které osolíme a opepříme. Cibule... více o Vepřové závitky na smetaně