Špagety, kolínka, vrtule, tagliatelle... Pokrmy z těstovin patří k populárním, skvělé jsou i jako příloha. Pokud je ale neumíte uvařit, nepochutnáte si na nich. Naučte se, jak se to dělá správně!
Základem jsou kvalitní těstoviny, ty nekvalitní se budou lepit, ať už je uvaříte jakkoliv. Připravte si velký hrnec, aby těstoviny měly při vaření dostatek prostoru k pohybu a nabyly tak na objemu. Vařte je vždy ve velkém množství vody - na každých 100 gramů těstovin dejte 1 litr vody. Jakmile voda začne vřít, osolte ji lžičkou soli. Přidejte těstoviny a zakryjte hrnec pokličkou, aby se voda znovu dostala co nejrychleji k varu.
Jakmile se těstoviny začnou vařit, pokličku dejte pryč a ztlumte plamen, aby voda pouze probublávala. Promíchejte, aby se těstoviny nepřilepily ke dnu. Za občasného zamíchání těstoviny vařte po dobu, která je uvedena obalu. Průběžně je ale ochutnávejte, abyste je nepřevařili. Když jsou hotové, sceďte je, ale určitě je neproplachujte vodou. Ztratily by část chuti a špatně by nasákly i omáčku. Pokud je chcete podávat bez omáčky, stačí je slít o trošku dříve a promíchat s olivovým olejem, aby se neslepily.
Báječné recepty na těstoviny sedmkrát jinak najdete ZDE.
Uzená žebra dáme uvařit do osolené vody (cca 1 - 1,5 litru) s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Potom vývar scedíme a maso obereme od... více o Vydatná česnečka z uzených žeber
Maso pokrájíme na plátky, které po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutilo, naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme. Na pánvi s... více o Přírodní maso se žampiony - minutka
Vychlazenou okurku oloupeme do mísy, ale pokud je čerstvá se svěží slupkou, loupat se ani nemusí a můžeme ji nastrouhat i s ní. Okurku v míse ochutíme... více o Okurkový salát s Kyškou
Namelte maso. Smíchejte ho s uvařenou rýží, vejcem, jednou hrstí nadrceného tymiánu, osolte a opepřete. Mezitím očistěte papriky od jádřinců a naplňte... více o Plněné papriky s knedlíkem
Uvařené nebo upečené brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Droždí rozpusťte ve studené vodě s medem. Přidejte k mouce a pomalu vmíchejte... více o Bramborový chléb
Do hnětače dejte nejdříve mouku se solí. Potom opatrně přidávejte studenou vodu s podmáslím, med, máslo, lněné semínko a droždí. Míchejte, dokud... více o Podmáslový chléb
1. Z mouky, oleje, vody a soli (přidáváme postupně) ručně vypracujeme vláčné nelepivé těsto. 2. Necháme chvíli odležet a mezitím si připravíme... více o Pizza z celozrnné mouky
Pokrájenou slaninu osmažíme společně s cibulí dorůžova. Přidáme maso, vše promícháme a smažíme do té doby, než se nám vysmaží přebytečná šťáva z masa... více o Mleté maso se zeleninou II.
Tento recept jsem vytvořila asi ze dvou různých receptů a s vlastní fantazií. Jelikož poslední dobou používám hodně ovesné vločky a snažím se jíst... více o Jednoduché ovesné sušenky
Mléko rozmícháme s cukrem, solí, moukou a kypřidlem na hladké hustější těstíčko, které můžeme ochutit například skořicí, kokosem, kousky pokrájeného... více o Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec
Na másle nebo oleji osmažíme cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájené žampiony a slaninu a za občasného promíchání krátce podusíme. Pak vmícháme... více o Žampionové placičky (karbanátky)
Máslo necháme rozpustit, přidáme rozdrobené droždí, které na mírném plameni za stálého míchání také rozpustíme na hladkou kašičku. Kašičku necháme... více o Drožďové knedlíčky - kořeněné
Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme a spolu s cibulí orestujeme na olivovém oleji ve větším hrnci. Rajčata spaříme horkou vodou,... více o Rajská polévka se špeclemi
Začneme tím, že si v mléce uvaříme pudink, do kterého přidáme vanilkový cukr a moučkový cukr. Do hotového pudinku přidáme žloutek a smetanu, vše... více o Vynikající vanilková zmrzlina
Na pánvi s malým množstvím rozpáleného oleje necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou slaninu, kterou také orestujeme, k ní... více o Cuketové topinky (tousty)
Veškeré uvedené ingredience si připravíme hodinu až dvě před samotným pečením, aby získaly pokojovou teplotu. Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v... více o Cheesecake čokoládový
* brambory oškrábeme a nastrouháme na struhadle (ideálně na vyčnívajících bodcích struhadla) * slijeme vodu z nastrouhaných brambor * do mísy k... více o Halušky s brynzou
Na oleji zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibulku a česnek, přisypeme majoránku, kmín a sůl. Přidáme pokrájené brambory (nechávám ve slupce), houby... více o Houbová bramboračka
**1.** Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky. V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli. Přidejte játra,... více o Domácí paštika II.
Příprava základu pro cibulačku - poctivý kuřecí vývar: Kuřecí skelety a křídla vložíme na máslem vypečený pekáč do rozehřáté trouby 220°C na 20 minut.... více o Francouzská gratinovaná cibulačka
Na pánvi lehce osmahneme a prohřejeme plátky masa. Vyndáme ho a dáme tam nakrájené fazolky (2-3 cm), přidáme vodu a necháme povařit, dokud nezměknou.... více o Fazolková omáčka
Všechny tyto suroviny smícháme dohromady. Pokud těsto bude řídké, přidáme mouku. Připravíme si vál a z těsta si vyvalujeme placky a zvolna pečeme na... více o Lokše (langoše)
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak z něj oddělíme cca 300 gramů, které si necháme na mřížku.... více o Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový
K nastrouhanému křenu a pomazánkovému máslu Fit Line přidáme uvařená a na malé kostičky nakrájená vejce, majonézu, hořčici, Vegetu a sůl. Vše pečlivě... více o Křenová pomazánka II.
Těsto: všechny přísady smícháme, nejlépe ručním šlehačem. Puding nevaříme, sypeme pudinkový prášek! Dáme na formu 30 x 40. Pečeme v předehřáté troubě... více o Broskvové řezy
Nejprve si připravíme roládu:vyšleháme žloutky s cukrem do pěny,pak přidáme mouku,řádně promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.Těsto... více o Lahodný roládový moučník
*Množství pro dvě osoby. Lilek rozpůlíme-podélně a vydlabeme dužinu. Lilek uvnitř posolíme, dužinu také a necháme vypotit. Pak vysušíme ubrouskem nebo... více o Lilkové lodičky
Z ingrediencí na těsto vypracujeme drobenku. Vymažeme tukem a vysypeme moukou keramické formičky, které pak plníme do jedné třetiny drobenkou a do... více o Drobenkové muffiny s tvarohem
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat minimálně 1... více o Kuřecí řízek s hořčicí
Těsto vypracovat, rozválet (není potřeba nechat kynout), tak asi na 1,5-2 cm. Nastrouhat na něj jednu třetinu Palmarínu a jednu bramboru. Poskládat a... více o Bramborové pagáče
Cukr a bílky vyšleháme nad parou, až je hmota lesklá a teplá. Zdobícíme sáčkem s širokým zdobítkem na piškot nebo linecké kolečko od spodu krouživým... více o Indiánky
Do vymazané zapékací mísy dáme na dno šunku na kostičky, přidáme uvařený květák, který nožem rozřežeme na kousíčky a sýrovou omáčku. Omáčka: 3 lžíce... více o Zapečený květák III.
Smícháme smetany a mléko, přidáme sýry a dáme vařit. Houby mezitím mírně orestujeme. Do omáčky přidáme (dle požadovaného množství omáčky) jíšku,... více o Bílá sýrovo-smetanová omáčka s houbami
Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky a lehce osolíme. Na tuku podusíme cibulku, na kterou přidáme maso, nakrájené žampiony a nadrobno posekané kešu... více o Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce
Brambory nakrájíme na kolečka, nové i se slupkou a dáme na vymaštěný plech, osolíme a opepříme. Poklademe tenounce nakrájenou anglickou slaninou a... více o Pečené brambory s anglickou slaninou
Umícháme těsto, dáme do dortové formy a na několika místech proícháme vidličkou. Rebarboru očistíme, nakrájíme na kostičky, smícháme s cukrem a dáme... více o Rebarborový koláč s rumovým karamelem
Vše smícháme a tvoříme na plech malé hromádky nebo v prstech vytvarujeme špičky. Pečeme při nižší teplotě do zrůžovění. Tento recept jsem získala od... více o Kokosky raz dva
Ingredince vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost bochníku velká, barva kůrky střední (pekárna Vega, Eta Sympatic... více o Kefírový chléb
Nivu nastrouháme, ořechy nahrubo posekáme a vmícháme ostatní. Necháme 1 den proležet v chladu.... více o Pomazánka z Nivy s ořechy
Žloutky, cukr a tuk vymícháme, přidáme mouku a v teplém mléce nabobtnané droždí. Promísíme a rozetřeme na vymazaný plech. Na těsto klademe jahody,... více o Jednoduchý jahodový koláč
Na vále vypracujeme těsto a rozdělíme ho na polovinu. Vyválíme dvě placky. Jednu dáme péct samostatně a na druhou před pečením naneseme ořechovou směs... více o Ořechové řezy s medovou krustou
Nejdříve si připravíme nádivku: máslo, cukr, 2 vejce utřeme do pěny. V trošce mléka rozmícháme pudink a vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmícháme... více o Tvarohové řezy
Rozpustíme Heru a pak z ní a ostatních ingrediencí vypracujeme těsto. To nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, hustě poklademe kopečky z půlených... více o Dunajské vlny
Drobně nakrájené brambory uvaříme v 1 litru osolené vody. Z másla a mouky uvěláme světlou jíšku, zalijeme vývarem z brambor, přidáme jemně ustrouhanou... více o Mrkvová polévka s bramborem
Suroviny zpracujeme na vále, radýlkem nakrájíme na čtverečky, plníme zavařeninou, uděláme šáteček, potřeme vajíčkem a upečeme. Teplé obalujeme v... více o Tvarohové šátečky
Maso pomeleme, přidáme cibuli, česnek, vymačkané žemle, vegetu, sůl, vejce a hladkou mouku. Vše smícháme a dobře propracujeme. Vytvarujeme menší šišky... více o Lahůdková sekaná
Řepu vydrhneme pod tekoucí vodou, uvaříme v osolené vařící vodě (se špetkou kyseliny citronové - řepa si uchová původní červenou barvu), vychladíme,... více o Salát z červené řepy s fazolemi
Želatinu namočíme do 1 dl studené vody a necháme hodinu bobtnat. Tvaroh našleháme s jogurtem, cukrem a horkým mlékem. Přidáme rozpuštěnou želatinu a... více o Nepečený jogurtový dort
Naporcovaného kapra vložíme na několik hodin do studeného mléka (nejlépe přes noc). Poté porce omyjeme vodou, nasolíme, pokapeme citronem a necháme... více o Kapr po břeclavsku
Omyté a osušené porce kapra osolíme, dobře potřeme prolisovaným česnekem a pokapeme olejem. Necháme v chladu asi dvě hodiny odležet. Pak je posypeme... více o Kapr s česnekem