• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily

Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily

Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily

Špagety, kolínka, vrtule, tagliatelle... Pokrmy z těstovin patří k populárním, skvělé jsou i jako příloha. Pokud je ale neumíte uvařit, nepochutnáte si na nich. Naučte se, jak se to dělá správně!

Základem jsou kvalitní těstoviny, ty nekvalitní se budou lepit, ať už je uvaříte jakkoliv. Připravte si velký hrnec, aby těstoviny měly při vaření dostatek prostoru k pohybu a nabyly tak na objemu. Vařte je vždy ve velkém množství vody - na každých 100 gramů těstovin dejte 1 litr vody. Jakmile voda začne vřít, osolte ji lžičkou soli. Přidejte těstoviny a zakryjte hrnec pokličkou, aby se voda znovu dostala co nejrychleji k varu.

Jakmile se těstoviny začnou vařit, pokličku dejte pryč a ztlumte plamen, aby voda pouze probublávala. Promíchejte, aby se těstoviny nepřilepily ke dnu. Za občasného zamíchání těstoviny vařte po dobu, která je uvedena obalu. Průběžně je ale ochutnávejte, abyste je nepřevařili. Když jsou hotové, sceďte je, ale určitě je neproplachujte vodou. Ztratily by část chuti a špatně by nasákly i omáčku. Pokud je chcete podávat bez omáčky, stačí je slít o trošku dříve a promíchat s olivovým olejem, aby se neslepily. 

Báječné recepty na těstoviny sedmkrát jinak najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

60 minut
Pikantní jogurtové filé

Pikantní jogurtové filé

Porce filetů osušíme, osolíme, opepříme a naložíme do bílého jogurtu, ochuceného česnekem a zázvorem, přidat můžeme i maličko čerstvě nastrouhané... více o Pikantní jogurtové filé

60 minut
Drožďová (kvasnicová) pomazánka s ovesnými vločkami

Drožďová (kvasnicová) pomazánka s…

Vločky namočíme do mléka na cca 20 minut. Na másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme rozdrobené droždí, které necháme rozpustit a... více o Drožďová (kvasnicová) pomazánka s ovesnými vločkami

35 minut
Zelené tagliatelle

Zelené tagliatelle

Z cibulek odkrojte zelenou nať. Bílé části nasekejte najemno a krátce orestujte na oleji. Přidejte cuketu s avokádem, 3 minuty orestujte a ve směsi... více o Zelené tagliatelle

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Chřest oloupejte a 4 minuty vařte v osolené vodě. Sceďte, osušte a obalte v mouce, vejcích se smetanou a strouhance. Rozehřejte máslo s olejem a... více o Smažený bílý chřest

Rajský salát (nejen) s mozzarellou

Rajský salát (nejen) s mozzarellou

Omytá pevná zralá rajčata pokrájíme a dáme do mísy. Použít můžeme různé druhy a barvy (cherry, hruštičky, soudkové...). Přidáme drobně nasekaný česnek... více o Rajský salát (nejen) s mozzarellou

40 minut
Kuřecí zapečené s rajčaty a mozzarellou

Kuřecí zapečené s rajčaty a…

Na pánvi si zahřejte olej a přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer, za stálého míchání (6 minut) počkejte, dokud zelenina nezměkne. Přilijte víno a... více o Kuřecí zapečené s rajčaty a mozzarellou

Mleté maso se zeleninou II.

Mleté maso se zeleninou II.

Pokrájenou slaninu osmažíme společně s cibulí dorůžova. Přidáme maso, vše promícháme a smažíme do té doby, než se nám vysmaží přebytečná šťáva z masa... více o Mleté maso se zeleninou II.

Banánová roláda s margotkou

Banánová roláda s margotkou

Roláda: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, promícháme, vmícháme mouku (případně i kakao) s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec... více o Banánová roláda s margotkou

Hermelín / Camembert v listovém těstě

Hermelín / Camembert v listovém těstě

V pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony a společně s nasekanými bylinkami (dle... více o Hermelín / Camembert v listovém těstě

Česneková krkovička na tymiánových bramborách

Česneková krkovička na tymiánových…

Plátky krkovičky naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při pečení nekroutily, osolíme a potřeme nastrouhaným zázvorem a česnekem. Takto je... více o Česneková krkovička na tymiánových bramborách

Eskymo

Eskymo

Těsto: Smícháme mouku, cukr, kakao a pomalu vmícháme vejce, mléko, olej a kypřící prášek. Vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu (nebo na pečící... více o Eskymo

Pomazánka z "vepřovky"

Pomazánka z "vepřovky"

Masovou konzervu dáme do misky, vidličkou rozmačkáme, přidáme drobně pokrájenou cibuli, okurky (kápii), nastrouhaný česnek (jemně) a vejce (hrubě),... více o Pomazánka z "vepřovky"

Čokoládový krém II.

Čokoládový krém II.

Smetanu vyšleháme do tuha s polovinou moučkového cukru. Pokud použijeme smetanu s nižším obsahem tuku, můžeme přidat do smetany ztužovač, aby smetana... více o Čokoládový krém II.

Pudinkový dort (řez) s ovocem

Pudinkový dort (řez) s ovocem

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, olej, vodu, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Pudinkový dort (řez) s ovocem

20 minut
Cuketa snadno, rychle a chutně

Cuketa snadno, rychle a chutně

Pokrájenou cibuli se slaninou necháme orestovat na malém množství oleje. Přidáme na kostky pokrájenou cuketu a restujeme za občasného zamíchání do té... více o Cuketa snadno, rychle a chutně

Mrkvovo-kedlubnové placky

Mrkvovo-kedlubnové placky

Mrkev i kedlubnu okrouháme, očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky. Přidáme vejce a pořádně promícháme. Mouku sypeme po troškách, vždy promícháme,... více o Mrkvovo-kedlubnové placky

30 minut
Polévka z medvědího česneku

Polévka z medvědího česneku

Do hrnce dáme máslo, na kostičky nakrájenou cibuli a mouku. Za stálého míchání restujeme asi 7-10 minut. Připravíme klasickou jíšku. Poté přidáme vodu... více o Polévka z medvědího česneku

40 minut
Cibulovo-česneková polévka

Cibulovo-česneková polévka

Připravíme si potřebné ingredience. Na pánev: Nasekáme si cibuli (cibuli a půl) a nakrájíme oloupané česnekové stroužky na cca 0,3 cm plátky. Do této... více o Cibulovo-česneková polévka

15 minut
Kuskus salát

Kuskus salát

Kuskus promícháme s olejem a zalejeme horkou vodou (cca 1-2 cm nad), necháme 10 minut odstát. Mezitím si nakrájíme na malé kostičky šunku, papriku,... více o Kuskus salát

Srnčí maso na smetaně

Srnčí maso na smetaně

Srnčí maso důkladně prošpikujeme uzeným špekem, osolíme a posypeme kořením "Divočina" od Vitany. Dáme do velkého pekáče, obložíme větším množstvím... více o Srnčí maso na smetaně

Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Vmícháme vodu, olej, mouku s kypřidlem a případně i kakao. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z... více o Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Přírodní maso s cuketou - minutka

Přírodní maso s cuketou - minutka

Plátky masa naklepeme, postranách nařízneme, aby se při smažení nezkroutily, osolíme je, opepříme a na rozpáleném oleji zprudka z obou stran osmažíme.... více o Přírodní maso s cuketou - minutka

20 minut
Smetanová polévka (Rahmsuppe)

Smetanová polévka (Rahmsuppe)

Omyté, ale neoloupané brambory nakrájejte na kostičky a uvařte je v osolené vodě. Když jsou měkké, smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání a... více o Smetanová polévka (Rahmsuppe)

Rychlá broskvová buchta

Rychlá broskvová buchta

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a olejem do pěny. Přidáme ořechy, vanilkový cukr, prosátou mouku s práškem do pečiva, zalijeme... více o Rychlá broskvová buchta

Jednohubky nebo chlebíčky se ,,Zaziky,,

Jednohubky nebo chlebíčky se ,,Zaziky…

Do pomazánkového másla nasypeme cca lžičku (rovnou) koření ZAZIKY, důkladně zamícháme vidličkou, ochutnáme a popřípadě ještě přidáme koření. Pozor -... více o Jednohubky nebo chlebíčky se ,,Zaziky,,

50 minut
Nízká čokoládová buchta

Nízká čokoládová buchta

Čokoládu nalámeme na kousky a i s máslem dáme rozpustit nad páru. Mezitím vyšleháme žloutky s polovinou cukru. Do vnitř zašleháme rozpuštěnou... více o Nízká čokoládová buchta

15 minut
Vajíčková pomazánka VI.

Vajíčková pomazánka VI.

Vajíčka uvaříme, zchladíme a oloupeme. Pomazánkové máslo smícháme s hořčicí. Přidáme vajíčka - ideální je protlačit kolečkem na vařené brambory, který... více o Vajíčková pomazánka VI.

30 minut
Halušky podle Daniely

Halušky podle Daniely

Nejprve nakrájíme syrové brambory a rozmixujeme je na kaši. Přidáme hladkou mouku a smícháme. Osolíme a uhněteme těsto. připravíme si hrnec s vařicí... více o Halušky podle Daniely

10 minut
Hummus II.

Hummus II.

Uvařenou cizrnu doměkka dáme do mixeru s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme dohladka .Podle chuti přidáme chilli nebo další koření.... více o Hummus II.

Marináda na králíka nebo kuře

Marináda na králíka nebo kuře

Veškeré ingredience řádně promícháme a potřeme tím naporcovaného králíka nebo kuře ze všech stran. Uložíme do pekáče a zalijeme zbylou marinádou.... více o Marináda na králíka nebo kuře

30 minut
Kapustový prívarok

Kapustový prívarok

Kapustu nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, na plátky nakrájený česnek a povaříme 10 minut. Potom přidáme na kostky... více o Kapustový prívarok

Drážďanský špaldový chleba

Drážďanský špaldový chleba

Do formy nalijeme mrkvovou šťávu, k jedné straně nasypeme všechnu mouku, uděláme v ní důlek a do něj dáme sušené droždí (někdy dám jenom půl balíčku,... více o Drážďanský špaldový chleba

Bretaňský fazolový salát

Bretaňský fazolový salát

Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu) a ochutíme kečupem, hořčicí,... více o Bretaňský fazolový salát

90 minut
Bábovka s jablíčky a skořicí

Bábovka s jablíčky a skořicí

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku skořice a zašleháme. Dále přidáme olej a mléko a vše... více o Bábovka s jablíčky a skořicí

Náš domácí štrúdl

Náš domácí štrúdl

Mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva dáme do mísy a promícháme. Přidáme vejce, trochu mléka. Zamícháme, pak teprve přilijeme rozpuštěné sádlo a... více o Náš domácí štrúdl

Grahamové rohlíky

Grahamové rohlíky

Veškeré ingredience dáme do pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny a zapneme program TĚSTO. Upozorňuji, že první dvě minuty si těsto hlídám a podle toho,... více o Grahamové rohlíky

40 minut
Klatovský řízek

Klatovský řízek

Šunkový salám nakrájíme nadrobno, tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme 2 vejce, hořčici, prolisovaný česnek, koření a strouhanku podle... více o Klatovský řízek

Veselá prošívaná deka

Veselá prošívaná deka

Uvaříme pudink s osladíme ho. Tvaroh dáme do ubrousku, abychom ho zbavili trochu tekutiny. Do tvarohu ručně vmícháme studený pudink. Vejce ušleháme s... více o Veselá prošívaná deka

Drobenka na ovocný koláč

Drobenka na ovocný koláč

Ze všech ingrediencí uděláme drobenku, osvědčila se mi nejvíc na jablečný a meruňkový koláč, ale i kombinace s tvarohem je skvělá.... více o Drobenka na ovocný koláč

20 minut
Falešný pařížský dort

Falešný pařížský dort

Vše smícháme a upečeme ve formě vymazané a vysypané polohrubou moukou. Krém: mléko, kakao, hladkou mouku = přivedeme k varu (metličkou - hned zhoustne... více o Falešný pařížský dort

Karibská kuřecí stehna

Karibská kuřecí stehna

Vezmeme tu největší pánev nebo kastrol, co máme a minutu po rozehřívání na něj nalijeme olej, aby pokryl dno. Kuřecí stehna po obou stranách... více o Karibská kuřecí stehna

Cuketové sušenky

Cuketové sušenky

Smícháme mouku, vločky, kypřící prášek do perníku, přidáme máslo a vejce, propracujeme a na závěr přidáme cuketu. S těstem pracujeme rychle, protože... více o Cuketové sušenky

Piškotová bábovka II.

Piškotová bábovka II.

Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme trošku rumu, vmícháme mouku s vanilkovým cukrem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané... více o Piškotová bábovka II.

70 minut
Bublanina II.

Bublanina II.

Vajíčka si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem a potom přidáme vodu a olej, opět vyšleháme. Nakonec přidáme mouku a prášek do... více o Bublanina II.

Košíčky plněné pudinkovým krémem

Košíčky plněné pudinkovým krémem

Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a žloutky zaděláme těsto. Necháme chvilku odpočinout a potom odkrajujeme stejnoměrné kousky, které... více o Košíčky plněné pudinkovým krémem

120 minut
"Pravé" Baileys

"Pravé" Baileys

Plechovky se salkem vložíme neotevřené do hrnce s vodou, přivedeme do varu a vaříme při mírné teplotě 2 hodiny. Vyjmeme a necháme zchladnout. Mezitím... více o "Pravé" Baileys

15 minut
Gazpacho - andaluská zeleninová polévka

Gazpacho - andaluská zeleninová…

Všechno do mixéru a dobře rozmixovat. Nechat v lednici. Před podáváním, je-li třeba zředit vodou. Servíruje se v miskách s kouskem ledu a bílou... více o Gazpacho - andaluská zeleninová polévka

Párky na černém pivu

Párky na černém pivu

Párky vložíme do pekáče posypeme nakéjenou cibulí a parikou na kolečka, zalijeme kečupem a černým pivem (množství záleží na chuti každého). Vložíme do... více o Párky na černém pivu

Řecký gyros

Řecký gyros

Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme gyros koření a asi 10 minut smažíme na oleji. Utřeme česnek a smícháme jej s jogurtem a nasekanou pažitkou,... více o Řecký gyros

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

Květáky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a jemně rozsekáme. Bílky, mléko a sůl rozšleháme a vmícháme nastrouhaný sýr. Rozsekaný květák dáme do... více o Gratinovaný květák

Doporučujeme

25 minut
Pita chléb s pestem z červené řepy

Pita chléb s pestem z červené řepy

45 minut
Vanilkové rohlíčky - rychlé

Vanilkové rohlíčky - rychlé

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

81
Vepřové s cibulí na černém pivu
Vepřové s cibulí na…
57
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré
55
Křupaví netopýři
Křupaví netopýři
52
Dim Sum knedlíčky
Dim Sum knedlíčky
46
Koprová omáčka v netradičním pojetí
Koprová omáčka v…

Zajímavé články

TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
Nejlepší bílková poleva aneb Jak nazdobit perníčky: S našimi tipy to zvládne i začátečník!
Nejlepší bílková poleva aneb Jak nazdobit…
Klasické české cukroví 10x jinak: Od perníčků přes vanilkové rohlíčky a linecké až po nepečené kuličky
Klasické české cukroví 10x jinak: Od perníčků…
Vanilkové rohlíčky podle cukráře Josefa Maršálka: Dva recepty, díky kterým budete za hvězdu
Vanilkové rohlíčky podle cukráře Josefa Maršálka:…
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám letos všechno povedlo
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám…
AHA.cz Neteř Marthy Issové se zasnoubila! Budete zírat s kým

Neteř Marthy Issové se zasnoubila! Budete zírat s kým

Mimibazar Testováno mámou: Vánoční svíčka Heart & Home od Albi – kouzlo adventu v každém plamínku

Testováno mámou: Vánoční svíčka Heart & Home od Albi – kouzlo adventu v každém plamínku

Dáma.cz Vánoční písně, které vás naladí: Od legend po guilty pleasures

Vánoční písně, které vás naladí: Od legend po guilty pleasures

Blesk pro ženy Barvou roku 2026 se stal překvapivý odstín: Symbolizuje klid, čistotu a nový začátek

Barvou roku 2026 se stal překvapivý odstín: Symbolizuje klid, čistotu a nový začátek

Ženy.cz Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Blesk.cz Nová krimi série plná hvězd: Dyk poprvé tasí pistoli!

Nová krimi série plná hvězd: Dyk poprvé tasí pistoli!

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na prosinec: Kdo by si měl dávat pozor na úrazy a koho mohou potrápit infekce?

Velký horoskop zdraví na prosinec: Kdo by si měl dávat pozor na úrazy a koho mohou potrápit infekce?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact