Špagety, kolínka, vrtule, tagliatelle... Pokrmy z těstovin patří k populárním, skvělé jsou i jako příloha. Pokud je ale neumíte uvařit, nepochutnáte si na nich. Naučte se, jak se to dělá správně!
Základem jsou kvalitní těstoviny, ty nekvalitní se budou lepit, ať už je uvaříte jakkoliv. Připravte si velký hrnec, aby těstoviny měly při vaření dostatek prostoru k pohybu a nabyly tak na objemu. Vařte je vždy ve velkém množství vody - na každých 100 gramů těstovin dejte 1 litr vody. Jakmile voda začne vřít, osolte ji lžičkou soli. Přidejte těstoviny a zakryjte hrnec pokličkou, aby se voda znovu dostala co nejrychleji k varu.
Jakmile se těstoviny začnou vařit, pokličku dejte pryč a ztlumte plamen, aby voda pouze probublávala. Promíchejte, aby se těstoviny nepřilepily ke dnu. Za občasného zamíchání těstoviny vařte po dobu, která je uvedena obalu. Průběžně je ale ochutnávejte, abyste je nepřevařili. Když jsou hotové, sceďte je, ale určitě je neproplachujte vodou. Ztratily by část chuti a špatně by nasákly i omáčku. Pokud je chcete podávat bez omáčky, stačí je slít o trošku dříve a promíchat s olivovým olejem, aby se neslepily.
Báječné recepty na těstoviny sedmkrát jinak najdete ZDE.
Chleba nakrájejte na malé kostičky a nechte ho vařit ve vývaru zhruba 15 minut. Poté vývar slijte a chleba do něj přepasírujte přes cedník zpět.... více o Chlebová polévka
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, které jsme zchladili přilitím mléka či vody a promícháme. Přisypeme mouku s... více o Smetanovo - čokoládový dort
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme s pokrájenou slaninou dosklovata. Pokud máme slaninu libovou, přidáme i trochu oleje. Po osmažení přidáme nasekaný... více o Cizrnová polévka - vydatná
Vepřovou plec nakrájejte na kostky velké asi 10 x 10 cm. Osolte a opepřete. Dvě cibule a paličku česneku oloupejte a překrojte napůl. Přidejte k masu... více o Trhané vepřové
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mascarpone a postupně zlehka sníh. Piškoty krátce namáčejte do kávy s... více o Tiramisu
Celozrnné sušenky nasypeme společně s ovesnými vločkami do mixeru a rozmixujeme najemno. Do sypké směsi vlijeme rozpuštěné máslo a promícháme.... více o Malinový nepečený dort
Omyté ovoce rozdělte, část si nechte na ozdobu a zbytek vložte do úzké a hluboké nádoby. Přidejte jahodovou marmeládu, šťávu z citronu a sirup z agáve... více o Domácí ovocná limonáda
Pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dozlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a za občasného promíchání smažíme do jejich povadnutí... více o Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby
Sůl, cukr a kypřící prášek spolu pořádně promícháme. Přidáme jogurt, jeden hrnek strouhaného sýra a mouku, které postupně zamícháme. Vypracujeme... více o Rychlé langoše plněné sýrem
V hrnci osmahneme cibulku, a přidáme fazole v rajčatové omáčce z konzervy. Okořeníme např. chiili vločkami, granulovaným česnekem, osolíme. Přidáme... více o Fazole z konzervy
Brambory a pastinák očistěte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte. V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm krupici.... více o Pórková polévka se slaninou I.
Na másle osmažíme dorůžova nastrouhaný celer s mrkví. Pak přidáme čerstvé očištěné pokrájené houby a dále smažíme do jejich změknutí. Poté přidáme... více o Bramboračka - houbovačka
Mléko pokojové teploty rozmícháme ve větším hrnci (míse) s cukry, solí, rumem, droždím a moukou dle potřeby. Množství mouky se může lišit, podle její... více o Borůvkové lívanečky
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mléko a máslem, za stálého míchání přisypeme mouku s kypřidlem a dobře vše společně promícháme. Do těsta... více o Jednoduché rybízové muffiny / koláč
Očištěnou, oloupanou rebarboru pokrájíme na plátky či kostičky. Do mísy nasypeme mouku, cukry, citronovou kůru nebo mletou skořici dle chuti, prášek... více o Bábovka s rebarborou - hrníčková
Libovější krkovici pokrájíme na plátky, mírně naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nekroutily při pečení, osolíme, opepříme a posypeme nasekanými... více o Bylinková krkovička na černém pivu
Játra dle vlastního výběru a špek pokrájíme na nudličky. Cibuli pokrájíme na klínky. Tymián můžeme nechat na větvičce, kterou nakonec z játrové směsi... více o Játra rychle a chutně
Cukry a bílky vyšleháme v tuhý sníh a přidáme kokos. Na plech tvoříme lžičkou do tvaru oválu nebo si usnadníme práci formou na laskonky. Pečeme na 100... více o Naše laskonky
Ovesné vločky, mouku, sodu, cukr a skořici promícháme, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, vsypeme brusinky, nasekané ořechy a vejce. Prohněteme... více o Ovesné cookies s brusinkami
Žloutky v míse vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme cappuccino, olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, promícháme a nakonec zlehka... více o Jednoduché cappuccino řezy
Mouku, kypřící prášek, sůl, sodu, skořici a pomerančovou kůru smíchejte. Banány rozmačkejte vidličkou, aby vznikla taková hustší kaše. Vejce... více o Banánový chlebíček bez másla - vláčný
Uvaříme v osolené vodě penne al-dente. Na hlubokou pánev dáme smetanu se sýry, které jsou nakrájené na malé kousky, necháme vše roztavit a dochutíme.... více o Penne quattro formaggi
V kastrolu na másle krátce zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte česnek a pórek, nakrájený na kostičky. Lehce zpěňte. Zalijte vývarem, provařte... více o Hrášková polévka s česnekovými krutony se slaninou a bramborové pyré
Omytý a očištěný chřest nakrájejte šikmo na kousky. Důkladně propláchnutý špenát osušte a rozdělte na lístky, větší natrhejte. Oloupaný zázvor... více o Rigatoni s chřestem
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme skořici, citronovou šťávu nebo rum, citronovou kůru, rozinky, smetanu, mouku a kypřidlo. Vše řádně... více o Bábovka s jablky a šlehačkou
Jednotlivé porce králičího hřbetu osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme do zlatova.... více o Králičí ragú
Hermelín a očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme a drobně nasekáme. Vše dáme do mísy, zakápneme olejem, přidáme balsamico... více o Zeleninový salát se sýrem
Mrkev, celer a petržel si očistíme, pokrájíme na plátky. Na rozpuštěném másle s olejem si zeleninu orestujeme dorůžova, ke konci restování přidáme i... více o Zeleninová česnečka s kroupami
Do mléka přidáme nakrájené banány, med a skořici, potom rozmixujeme.... více o Banánový koktejl na spaní
Špagety uvaříme podle návodu v osolené vodě, scedíme a pokapeme olejem. Na oleji opečeme na proužky pokrájený salám, přidáme pokrájaná sušená rajčata,... více o Špagety se šunkou
Do ryb vetřeme koření s utřeným česnekem a necháme hodinu odležet. Pak je vložíme do máslem vymazaného pekáčku na drobně pokrájenou cibuli, poklademe... více o Pečený amur se žampiony a cibulí
Recept mám od své zesnulé tety. Maso je jedinečné, měkoučké a šťavnaté. Plecko si nakrájíme na větší kousky, naklepeme (NESOLÍME). Anglickou nakrájíme... více o Tetino maso
Ze všech ingrediencí mimo masa, cibule a piva umícháme kašičku, kterou potřeme osolené plátky masa (neklepeme, jen po stranách nařízneme) a necháme... více o Náchodská krkovička
Smetanu ušleháme tak, aby vznikla šlehačka. Tvaroh promícháme s křenem a připravenou šlehačkou. Osolíme podle chuti. Výborné na jednohubky či topinky.... více o Jemná křenová pomazánka
Smícháme mouku, cukr, sodu bicarbonu, přidáme vejce, kompot i se šťávou a dobře promícháme (vše mícháme v misce jen vařečkou). Vlijeme na plech... více o Ananasový koláč III.
V misce rozmačkáme banán, čokoládu nasekáme na kousky, sypké ingredience smícháme v jedné míse, k banánu přidáme olej, poté sypkou směs, pořádně... více o Muffiny banánovo čokoládové
Nivu nastrouhejte, přimíchejte Perlu. Nakrájejte na malé kousky cibulku a tu přidejte do Nivy smíchané s Perlou. Hodí se nachlebíčky, rohlík či chléb... více o Nivová pomazánka II.
Smícháme med, máslo, cukr a vejce, přidáme vločky a nakonec mouku s práškem do pečiva. Hmotu dáváme na plech lžičkou (vyložený pečícím papírem).... více o Marokánky s ovesnými vločkami
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Za stálého míchání postupně přidáváme po lžicích olej, vodu a mouku. Nakonec lehce vmícháme sníh ze 4 bilků,... více o Bábovka s olejem
Upečeme dvě tenké piškotové placky (do sněhu zašlehat postupně cukr a žloutky, přidat mouku smíchanou s práškem a kakaem). Uvaříme pudink a vychladlý... více o Senzační řezy z velkého plechu
Mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle, přidáme utřený česnek a majonézu. Promícháme a dáme na 1 hodinu odstát do chladničky Uvedené množství je... více o Mrkvový salát trochu jinak
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. Jednu cibuli osmažíme na na polovině tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme... více o Segedínský guláš maďarské babičky
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky spolu s cukrem utřeme do pěny a smícháme se sněhem. Potom přidáme ostatní... více o Čokoládový dort
Brambory rozmačkáme, proděláme s moukou a z těsta vyválíme placky. Pečeme na plotýnce, mastíme máslem, sypeme mákem - podle chuti cukr. Výborné a... více o Bramborové placky s mákem
Na oleji osmažíme krupici, zalijeme ji vývarem z masoxu a povaříme. Přidáme pokrájený a opraný pórek a vaříme asi 12 minut, potom vmícháme vejce... více o Pórková polévka s krupicí
Uvařenou,vychladlou čočku utřeme se změklým máslem, vmícháme drobně nakrájenou cibuli a dochutíme octem, solí a pepřem.... více o Čočková pomazánka
Do větší salátové mísy úhledně narovnáme očištěné listy salátu, na plátky nakrájená rajčata a vejce, na proužky nakrájené, semen zbavené papriky,... více o Hlávkový míchaný salát s tuňákem
Do rozemletých jater přidáme sádlo, vejce, šlehačku, sůl a pepř. Vše dobře vymícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, vlijeme směs a... více o Domácí paštika
Brambory uvaříme ve slupce. Potom je slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vývar přivedeme k varu. Cibule oloupeme,... více o Lehký salát
Porce kapra osolíme, pomoučíme a okmínujeme. Vložíme na rozehřátý olej a opečeme po obou stranách dočervena. Těsně před podáváním porce přelijeme... více o Kapr po mlynářsku