Pokud se chystáte připravovat masové fondue, určitě využijete tenhle praktický tip. Báječnou chuť masu (ať už hovězímu, vepřovému nebo drůbežímu) dodáte, když ho před napíchnutím na vidlici a ponoření do rozžhaveného oleje potřete kořeněným olejem.
Ten si můžete připravit předem do zásoby, potřebuje totiž alespoň dva týdny, aby se řádně rozležel. Jeho výroba je snadná, stačí do oleje vložit oblíbené koření a aromatické bylinky jako je tymián, majoránka a bobkový list, a nechat dva týdny rozležet. Před použitím koření sceďte. Maso potřené tímto olejem bude obzvlášť chutné a voňavé. Na krevety zase můžete použít třeba olej s naloženým česnekem a chilli.
Kousky masa můžete také předem namarinovat. Nebojte se popustit uzdu fantazii a použijte to, co máte rádi. Základem je olej a do něj pak přidejte třeba česnek, hořčici, cibuli, papriku (sladkou, pálivou, uzenou...), pepř, citronovou šťávu, med, bylinky, různé sušené bylinkové a kořenící směsi, které jste si oblíbili a podobně.
K opečenému masu patří také různé omáčky a dipy. Recepty na ty nejlepší najdete ZDE.
Drobně pokrájenou cibuli s paprikou smícháme s tence krájeným řapíkatým celerem, na kostičky pokrájeným pevným zralým rajčetem a pokrájeným rybím... více o Salát (nejen) z černé čočky
Maso pokrájíme na kostky či nudličky, které pokapeme olejem, osolíme, okořeníme a necháme půl hodinky odležet. Na trošce rozpáleného oleje si maso... více o Kuřecí kari se žampiony a zeleninou
Na trošce rozpáleného oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso a dále smažíme. Za pomocí šťouchadla nebo vařečky, mleté... více o Adžika směs z mletého masa
Maso naklepejte pěstí přes mikrotenový sáček, v nejsilnějších částech trochu seřízněte a z obou stran osolte. V rendlíku rozehřejte 20 g másla,... více o Krůtí roláda plněná hříbky
Všechna tři masa a rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přidejte rozehřáté máslo se smetanou a žloutky, promíchejte. Přidejte kopřivy, špenát,... více o Staročeská nádivka
Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu a 15 minut... více o Hrášková polévka 2
Vejce utřeme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a rozpuštěné máslo(nesmí být horké). Ušleháme do pěny. Těsto nalijeme do formiček... více o Jahodovo-banánové muffiny
Rohlíky a maso nakrájejte na kostky. Listy špenátu spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat na cedníku. V míse zalijte nakrájené rohlíky... více o Nádivkový beránek
Do vymazaného pekáče nasypeme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, na kostky pokrájenou slaninu, pokrájené, spařené a okapané houby a bylinky dle chuti... více o Bylinková krkovice na houbách (václavkách)
Žampiony oloupat, nakrájet, převařit (nejlépe ve vývaru) a přecedit aby omáčka nezhnědla. Mezi tím do hrnce dát vařit smetanu (pořád míchat) do ní... více o Koprová omáčka se žampiony
Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků vyložíme (i přes sebe) dno vymazaného pekáčku. Omytý a okapaný špenát naskládáme na vrstvu... více o Gratinované brambory (nejen) se špenátem
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a ručním šlehačem umícháme dohladka. Nalijeme na vymazaný pekáč nebo do větší dortové formy a pečeme asi na... více o Rychlý sváteční perník s náplní - i jako beránek
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na menší kostky a dáme do velkého hrnce zasypeme kyselinou citronovou a zalejeme 5 litry vody, takto necháme dýni... více o Můj dýňový kompot s ananasem
Masa i slaninu nakrájíme na plátky. Na dno pekáčku rozložíme na proužky nakrájenou cibuli a česnek. Postupně klademe osolené a opepřené plátky masa,... více o Babiččina zbojnická pečeně
Filety z lososa omyjeme, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Lososa obalíme v sezamu a dáme jej smažit do horkovzdušné trouby nebo konvektomatu na... více o Losos v sezamové krustě
Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude... více o Bramboráky z chleba
Nakrájíme cibuli, česnek, papriku i klobásu, do hrnce si dáme spěnit cibulku, přidáme papriku, klobásu a nakonec česnek, malinko osolíme, opepříme a... více o Rychlé fazolové lečo
Krupy přes noc namočíme do studené vody, poté uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme. Cibuli nakrájíme a osmažíme na sádle, přidáme scezené zelí,... více o Zapečené brambory s kroupovým zelím a uzeným masem
Jako první si uvaříme dobrou silnou černou kávu a necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu. Změklé máslo utřeme s... více o Kakaovo-kávový moučník
Troubu předehřejte na 200 °C. Olej rozehřejte ve velké pánvi a osmažte na něm na slabé plátky nakrájenou cuketu, cibulku a na kostičky nakrájený lilek... více o Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem
Z masa nakrájíme plátky, které na stranách nařízneme, naklepeme ale nesolíme. V misce řádně rozmícháme vejce, škrob, zakysanou smetanu a v této... více o Řízky v zakysané smetaně
Pivo s vodou nalijeme do mísy, spolu s vejci, moukou, Podravkou a práškem do pečiva vymícháme hladké řidší těsto, které rozléváme naběračkou na pánev... více o Pivní palačinky
Na rozpuštěném másle s olejem si orestujeme nastrouhanou zeleninu s kořením dorůžova. Ke konci smažení přidáme i pokrájenou hlívu, kterou také... více o Hlíva na kořenové zelenině se smetanou
Maso nakrájíme na kostky, dáme do misky, osolíme, přilijeme olej, přidáme tymián a nakrájený česnek. Promícháme a necháme marinovat minimálně hodinu.... více o Kuřecí prsíčka s rajčátky a tymiánem
Zeleninu můžeme použít čerstvou i mraženou, přibližně půllitrový hrnek. Máslo (kousek si necháme na osmažení krutonů) si rozpustíme v hrnci, nasypeme... více o Zeleninová česnečka s krutony
Drobně nakrájenou cibuli osmažíme dorůžova a zaprášíme troškou papriky. Přidáme maso nakrájené na kousky velikosti hrášku a zalijeme šťávou ze dvou... více o Pikantní masová směs na topinky - PÁLIVKA
Všechny brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Na másle necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a... více o Smetanovo-bramborový krém
V kastrolku roztopíme polovinu másla, přidáme nakrájené žampiony, sůl, pepř, kmín, petrželku a dusíme. Z druhé poloviny másla a mouky uděláme světlou... více o Houbové lasagne
Špek pokrájíme na drobné kousky a dáme do kastrůlku. Jakmile špek zesklovatí, přidáme k němu najemno nakrájenou cibulku a rovněž mícháme do... více o Gnocchi jako halušky
Žloutky s cukry utřeme, přimícháme opatrně vařící vodu (lze použít i horkou kávu), majolku, ořechy a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý... více o Majolková bábovka - ořechová
Syrové a vařené brambory nastrouháme, přidáme vajíčko, mouku, sůl a olej, řádně promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Namočenýma rukama... více o Bavorský knedlík
Nudle uvaříme v osolené vodě. Scedíme a necháme odkapat. V hrnci rozpustíme máslo, vložíme těstoviny a promícháme. Přidáme tvaroh a cukr podle chuti,... více o Nudle s tvarohem
Zvlášť uvaříme brokolici na růžičky a brambory oloupané na plátky. Do zapékací misky vyskládáme brambory, posypeme podravkou. Další vrstvu tvoří... více o Zapečená brokolice s krabími tyčinkami
Smícháme olej, cukr a ocet, kečup, plnotučnou hořčici a prohřejeme. Necháme vychladnout. Umeleme salám, nadrobno nakrájenou cibuli a okurky, osolíme,... více o Salámová pomazánka III.
Nákrájíme papriku a vydlabanou okurku. Smícháme s tvarohem, solí a lžičkou olivového oleje. Mažeme na chleba nebo rohlík.... více o Dětská pomazánka
Bílky a cukr ušleháme ve vodní lázni na tuhý sníh. Když hmota drží pevně tvar, vyjmeme z horké vody a vložíme do dřezu se studenou vodou. Mírně... více o Sněhové pusinky na váhu
Celé kloboučky hlívy osolíme, okořeníme pepřem, sladkou mletou červenou paprikou a z obou stran opečeme na malém množství oleje do zlatova.... více o Smažená hlíva
Nivu nastrouháme, ořechy nahrubo posekáme a vmícháme ostatní. Necháme 1 den proležet v chladu.... více o Pomazánka z Nivy s ořechy
Na páře si svaříme smetany s cukrem, solamylem a čokoládou v hustý pudink, potom povrch pocukrujeme a necháme vychladnout (je to proto, aby se... více o Lahodný čokoládový krém na dorty
Mléko smícháte s celými pistáciemi a pozvolna uvedete do varu, mírně bublající mléko s oříšky vaříte přikryté zhruba 5 minut. Odstavíte a necháte... více o Pravá pistáciová zmrzlina
Na pánvi rozpálíme větší množství oleje, přihodíme na kostičky nakrájené syrové brambory, které osolíme, okmínujeme a necháme smažit. Až jsou brambory... více o Bramborová pánev (omeleta)
Polentu rozetřeme do vymazané zapékací mísy. Na trošce oleje opražíme nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, dusíme asi 5 minut. Vmícháme sekané... více o Zapečená polenta se sýrem
Syrové brambory nastrouháme na kaši, vybereme co nejvíc vody a toto množství nahradíme mlékem, přidáme vejce, koření, anglickou slaninu nakrájenou na... více o Cmunda na pekáči
Do velké mísy nalijeme 1 l polotučného mléka, potom tam dáme 2 nebo 3 oloupané banány, a nakonec půl sáčku vanilkového cukru, a potom všechno... více o Banánový koktejl
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme vodu, olej, mouku s práškem, nakonec lehce zapracujeme sníh. Těsto nalijeme do vymazané... více o Francouzský hruškový koláč
Do teplého mléka rozmícháme cukr krystal a přidáme droždí.Necháme vykynout.Na dno mísy dáme špetku soli, přidáme hladkou mouku, vejce,kvásek a... více o Meruňkový táč kynutý
Maso nakrájíme jako na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme šunku, na hranolky nakrájenou nivu a zatočíme do roládky.... více o Kuřecí závitky s nivou
Mouku, tvaroh, vanilkový cukr, vejce a prášek do pečiva smícháme, přidáme rum. Těsto nabíráme lžící a pomalu smažíme ve vysoké vrstvě oleje. Při... více o Tvarohové smaženky jako dezert
Kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, mírně osolíme a posypeme grilovacím kořením. Na rozehřátém oleji nebo na grilu opékáme, až je maso měkké.... více o Vepřová kýta Ježibaba
Přebranou a opláchnutou čočku namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme s kari kořením na rozehřátém... více o Čočka po orientálsku