Vynikající tropické ovoce s nezaměnitelnou aromatickou, sladkou, kořeněnou a navinulou chutí, se stává čím dál tím víc oblíbenější. Aby jeho chutě vynikly, musí ale být dostatečně zralé. Z našich obchodů si však většinou domů přineseme nezralé plody. Jak je tedy skladovat, aby dozrály a nezačaly dřív hnít?
Aby si mango uchovalo svou chuť a vůni, skladujte ho při pokojové teplotě, nejlépe odděleně od ostatních aromatických potravin. Za několik dní vám samo dojde. Nikdy ho nedávejte do lednice, nízké teploty mu totiž vůbec nesvědčí.
Pokud chcete zrání uspíšit, dejte ho spolu s jablkem nebo banánem do papírového sáčku. Mango totiž, stejně jako jablka a banány, produkuje ethylen, plyn, který urychluje zrání. Čím víc ethylenu, tím dřív mango dozraje. Už za den byste měli pozorovat změny.
Máte rádi avokádo? 5 rad, jak poznat, že je zralé, najdete ZDE.
Vyzkoušet můžete i trik indických kuchařek, které mango denně zpracovávají v kuchyni. Ty nedozrálá manga celá zasypou syrovou rýží a nechají je v ní. Metoda je natolik efektivní, že plody zkontrolujte už za 6 hodin, aby vám nepřezrály.
V případě, že si ovoce chcete vychutnat hned v den koupě, sáhněte vždy po plodech označených "ready to eat" (připraveno ke konzumaci). Jsou na omak měkčí a měly by být tak akorát zralé.
Všechny ingredience pořádně promíchejte, dejte do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložte naporcované kuře nebo lososa tak, aby bylo maso obalené... více o Medovo-hořčičná marináda na kuře i lososa
Na malém množství oleje osmažíme očištěné, opepřené kuřecí srdíčka dozlatova, ke kterým následně přidáme smažit dosklovata na klínky pokrájenou cibuli... více o Pikantní kuřecí srdíčka
Mouku prosejte s cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce vyšlehejte do pěny a zašlehejte máslo. Střídavě s mlékem zapracujte suchou směs.... více o Belgické vafle
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Přidáme olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme do těsta... více o Koka dort
Pokrájené cibule, špek a olej dáme do hrnce a osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a za občasného promíchání... více o Hovězí kližka se smetanovou houbovou omáčkou
Omytá zralá, pevná rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nasekanou bazalku, nasekaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme, případně i... více o Rajčatový salát s bazalkou
Kořenovou zeleninu očistíme, pokrájíme na kostičky a necháme v osolené vroucí vodě krátce povařit, pak ji scedíme a dáme do mísy, kam přidáme... více o Špecle s kořenovou zeleninou
Kuřecí maso si nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku. Přidáme k tomu sterilovanou zeleninovou směs, Láďa Hruška doporučil přímo směs s názvem... více o Svíčková dle Ládi Hrušky
Cuketu nastrouháme do mísy, smícháme s nastrouhaným česnekem, majoránkou, drobně pokrájenou uzeninou, opepříme, osolíme a promícháme. Necháme odležet... více o Cuketové placičky (nejen) s vločkami
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, promícháme a zalijeme jedním litrem vody, přidáme pepř a sůl a necháme povařit mrkev... více o Mrkvová polévka I.
Bryndzu s mlékem rozšleháme, přidáme máslo, nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience. Vše opět rozšleháme. Baštíme s čerstvým chlebem a čajem.... více o Bryndzová pomazánka II.
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rum, mléko, olej, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto... více o "Dospělácké" řezy
Nakrájíme cibuli a na trošce oleje ji osmahneme spolu s česnekem. Přidáme fazole a nakrájenou mrkev. Promícháme a zalijeme 1,5 l – 2 l vody (záleží,... více o Italská polévka Minestrone Institutu Kompliment
Pomazánkové máslo vidličkou smícháme s majolkou, přidáme šunku nakrájenou na co nejmenší kousky, 2 vejce natvrdo na kostičky, sůl, drcený česnek a... více o Šunková pomazánka
Banány rozmačkáme vidličkou. Troubu předehřejte na 180 °C. Změklé máslo, cukr a vejce ušlehejte, aby se cukr rozpustil, přidejte mouku s práškem do... více o Muffiny z banánů s kousky čokolády
Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za... více o Hrachová kaše (moc dobrá)
Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé... více o Slaný chřestový koláč
Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme vychladnout. Zeleninu použijeme dle vlastního výběru.... více o Těstovinový salát s nakládanou zeleninou a zakysanou smetanou
1. Okurku nakrájíme na kostičky nebo na plátky. Dáme ji do mísy, smícháme s bazalkou, olejem, octem, sojovou omáčkou a solí. 2. Pořádně promícháme a... více o Salát z okurek
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Kuřecí maso si pokrájíme na stejně velké kousky, ty okořeníme a mírně osolíme. Sýr si pokrájíme na... více o Sýrovo-kuřecí špízy
Kostku droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Všechny ingredience na vále dobře zpracujeme v těsto. Nenecháme kynout! Rozdělíme na 8 bochánků, každý... více o Povidlové rohlíčky II
Brambory oloupeme a nahrubo rozmačkáme. Přidáme je do mísy s moukou, ve které jsme udělali důlek, rozdrobili do něj droždí se špetkou cukru a zalili... více o Bramborové placky pečené v kuse
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Pak z něj tvarujeme rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 160... více o Makové rohlíčky (Rakousko)
Pudinkové prášky smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, rum, olej a vše důkladně promícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou... více o Pudinkové kostky s tvarohem - bez mouky!
Seřízněte paličce česneku vršek. Asi ve 3/4 česneku. Aby byly vidět všechny stroužky "zvrchu". Potřeme olivovým olejem a dáme péci do trouby. (Můžeme... více o Pečený česnek
Ušleháme vejce s cukrem do pěny a postupně zašleháme horkou vodu. Do husté vaječné pěny přidáme prosátou mouku smíchanou s prškem do pečiva. Vylijeme... více o Jahodové pokušení
Do litru vody dáme vařit pokrájené fazolové lusky s polu s kostkami brambor a masovým bujónem. Uvařenou polévku zahustíme moukou (předem rozmíchanou v... více o Fazolková polévka
Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody, změklý necháme okapat, rozebereme na drobné růžičky a košťál nakrájíme na drobné nudličky. Nákyp lze... více o Květákový nákyp se šunkou
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat,... více o Velikonoční perníčky - hned měkké
Nejdříve uvaříme podle návodu sojové maso (většinou bývá uveden čas 10-20 min., stačí však těch deset minut), po uvaření ho slijeme a necháme... více o Špagety se sojovým masem
Kapra očistíme a rozpůlíme, případně nakrájíme na porce. Do pekáče nalijeme olivový olej a rozpálíme. Kapra okořeníme, vložíme do pekáče a z obou... více o Pečený kapr
Špenát připravíme obvyklým způsobem, jen méně než obvykle osolíme. Listové těsto rozválíme jako na závin, střed poklademe špenátem a posypeme nahrubo... více o Listový závin se špenátem a balkánským sýrem
Pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a tvaroh se solí a pepřem rozšleháte vidličkou. Podáváte na rohlíku jako jednohubky. Uvidíte že se toho vždy... více o Česneková pomazánka - nejlepší
Předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Cukr, heru a celá vejce vyšleháme. Postupně přidáme... více o Nutelové řezy s vůní skořice
Okurky pořádně a hustě propíchat vidličkou, naskládat do sklenice spolu s listy a kořením. Zamíchat vodu s octem a solí, nalít na okurky, přikrýt a... více o Rychlokvašky mého manžela
Brambory a šunku nakrájíme na malé kostky, osolíme, opepříme a promícháme. Dáme do vymazaného pekáčku a zalijeme smetanou, do které jsme zamíchali... více o Zapečené brambory se smetanou
Očištěnou kapustu nakrájíme a podusíme na cibuli téměř do měkka. Uzeninu nakrájíme na kostky, česnek utřeme a promícháme s kapustou, osolíme a dáme do... více o Zapékaná kapusta
Jahody rozmixujeme s cukrem. Zvlášť ušleháme šlehačku a bílky. Postupně zlehka smícháme šlehačku a sníh z bílků s rozmixovaným ovocem. Po zmražení... více o Jahodová zmrzlina II.
Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky
Vejce, cukr a vanilkový cukr utřeme a přidáme zbytek ingrediencí. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme tak dlouho, dokud nebude piškot... více o Rychlé ořechové řezy s pudinkem
Asi 100 gramový plátek eidamu vložíme na několik sekund do mikrovlnné trouby. Musí změknout tak, aby se dal válečkem na těsto rozválet. Pokud změkne... více o Sýrová roláda II.
V jedné misce smícháme mouku, rozsekanou čokoládu, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce rozkvedláme vejce, moučkový cukr, změklé máslo... více o Muffinky vynikající čokoládové
Lilky a papriky opečeme na sucho v troubě (nejlépe na starém plechu) a necháme vychladnout. Papriky jsou zpravidla o něco dříve hotové. Rajčata... více o Turecká pomazánka z lilku
Osmažíme na oleji jemně pokrájenou cibuli do sklovata, přidáme oprané houby, podusíme a potom přidáme pokrájená rajčata a papriky, brambory na... více o Guláš bez masa
Z mouky, kvasnic, cukru a mléka uděláme kvásek, po nakynutí dolijeme mléko (skutečně je ho půl litru), přidáme žloutky a rozpuštěné máslo a dáme... více o Páteční lívanečky
Šleháme 6 bílků, postupně přidáváme a zašleháváme 6 lžic cukru krupice až je sníh krásně tuhý, přidáme 6 žloutků se 3 lžícemi studené vody a ještě... více o Oblíbený piškotový koláč s tvarohem a želatinou
Mám super osvědčený recept na MAFÍNKY: 2 hrnky hladké mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, vanilkový cukr, špetka soli, 2 lžičky prdopeč (prášek do pečiva)... více o Mufínky
Čtverce alobalu lehce potřeme olejem. Na každý položíme lehce naklepaný, osolený, opepřený a grilovacím kořením okořeněný plátek masa. Poklademe... více o Kuřecí plátky v alobalu
Cukr, mouku, kakao, rozinky, oříšky a sodu promícháme, přidáme mléko a olej, znovu promícháme, nalijeme na pekáč se zvýšenými okraji. Pečeme při 180... více o Buchta z mléka
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Dáme okapat a vychladnout. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Na lžíci horkého oleje... více o Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami