Vynikající tropické ovoce s nezaměnitelnou aromatickou, sladkou, kořeněnou a navinulou chutí, se stává čím dál tím víc oblíbenější. Aby jeho chutě vynikly, musí ale být dostatečně zralé. Z našich obchodů si však většinou domů přineseme nezralé plody. Jak je tedy skladovat, aby dozrály a nezačaly dřív hnít?
Aby si mango uchovalo svou chuť a vůni, skladujte ho při pokojové teplotě, nejlépe odděleně od ostatních aromatických potravin. Za několik dní vám samo dojde. Nikdy ho nedávejte do lednice, nízké teploty mu totiž vůbec nesvědčí.
Pokud chcete zrání uspíšit, dejte ho spolu s jablkem nebo banánem do papírového sáčku. Mango totiž, stejně jako jablka a banány, produkuje ethylen, plyn, který urychluje zrání. Čím víc ethylenu, tím dřív mango dozraje. Už za den byste měli pozorovat změny.
Máte rádi avokádo? 5 rad, jak poznat, že je zralé, najdete ZDE.
Vyzkoušet můžete i trik indických kuchařek, které mango denně zpracovávají v kuchyni. Ty nedozrálá manga celá zasypou syrovou rýží a nechají je v ní. Metoda je natolik efektivní, že plody zkontrolujte už za 6 hodin, aby vám nepřezrály.
V případě, že si ovoce chcete vychutnat hned v den koupě, sáhněte vždy po plodech označených "ready to eat" (připraveno ke konzumaci). Jsou na omak měkčí a měly by být tak akorát zralé.
Listové těsto rozdělte na 12 stejných čtverců a do každého dejte lžíci povidel. Vezměte rohy šátečků a opatrně je přetáhněte směrem ke středu tak, aby... více o Povidlové šátečky
Tvaroh dohladka prošlehejte s vejci a vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva, nakonec nahrubo nastrouhané jablko. Uhněťte hladké těsto a nechte... více o Tvarohové koblížky s jablky
Korpus: cukry vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý... více o Borůvkový dort
Naporcovaného očištěného králíka, případně stehna... osolíme, opepříme a v kastrolu s trochou rozpáleného oleje ho osmažíme ze všech stran dozlatova.... více o Dušený králík (nejen) se zeleninou
Vejce s cukrem ušleháme. Přidáme tvaroh a mouku a znovu prošleháme. Podle potřeby pak přidáme mléko a usmažíme. Vyjde na cca 30 menších lívanečků.... více o Tvarohové lívance
Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků vyložíme dno pekáčku, posypeme pokrájenou očištěnou brokolicí, nasekaným česnekem, pokrájenou... více o Gratinované brambory (nejen) s brokolicí
V pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony a společně s nasekanými bylinkami (dle... více o Hermelín / Camembert v listovém těstě
Zeleninu smícháme, přidáme sušená rajčata, posypeme semínky a navrch nadrobíme kozí sýr. Doporučuji použít sušená rajčata naložené v oleji s česnekem.... více o Rychlý salát s kozím sýrem
Základní verze: zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme pokrájené tvarůžky (syrečky), promícháme, nandáme do sklenice a necháme v chladnu alespoň dva... více o Smetanové tvarůžky (syrečky)
Na másle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na skus povařený, okapaný květák (brokolici), osolíme, opepříme, přisypeme vařenou rýži,... více o Květáková (brokolicová) rýže
Tyto placky jsou známé pod několika názvy: v Anglii jsem se setkala s tím, že tomu říkají Naan bread, v Ústí v indické restauraci placky Chapati, nebo... více o Indický chléb (Naan / Chapati)
Masa i slaninu nakrájíme na plátky. Na dno pekáčku rozložíme na proužky nakrájenou cibuli a česnek. Postupně klademe osolené a opepřené plátky masa,... více o Babiččina zbojnická pečeně
Vinnou klobásu pokrájíme nebo nastříháme na cca 10 cm dlouhé klobásky. Každou pak obalíme plátkem slaniny a skládáme jednu vedle druhé na plech nebo... více o Slaninová vinná klobása na pivu
Do vlažného mléka přidám droždí, sůl, cukr a dobře promíchám. Vzniklý kvásek smíchám s moukou, přidám vejce a olej. Nakonec do těsta lehce zapracuji... více o Kynutý knedlík z mikrovlnky
Formu vyložíme pečícím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme na dno. Máslo s cukry a vejci... více o Banánový koláč se smetanou
Na kousku másla nebo trošce oleje orestujeme na kolečka pokrájený pórek a hrubě nastrouhanou mrkev. Pak zaprášíme moukou, ještě chvíli orestujeme,... více o Pórková polévka s mrkví
Necháme vzejít kvásek : vlažné mléko, droždí, cukr. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme hladké těsto. Necháme cca 90 minut kynout... více o Vdolky - rozpeky
I když jeho příprava není zrovna z rodu těch „hotovo za 15 minut“, přesto se čas věnovaný magické přeměně mouky a másla v křehounké lístkující těsto... více o Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
1) Nejdříve uvaříme cizrnu do měkka (která předtím bobtnala 12 hodin ve studené vodě). Všechnu vodu po vaření slijeme. 2) Na pánvi rozehřejeme trochu... více o Cizrnový salát s restovanou paprikou
Brambory povařte 15 minut v osolené vodě. Troubu předehřejte na 180 °C, houby očistěte, maso zbavte šlach a blan a v nejširší části u hřbetní kosti... více o Srnčí hřbet na liškách
Mouku prosejte a důkladně v ní rozmíchejte sodu. Formu o průměru 24 cm vytřete tukem a vysypte moukou. Žloutky ušlehejte se změklým máslem a většinou... více o Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní
Nasekané ořechy opražte na plechu, až se rozvoní. Odvažte 850 g višní a ve velkém hrnci je rozmixujte. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu, ořechy,... více o Zavařenina z višní a ořechů s levandulí
Promíchejte spolu 200 g tvarohu, sůl, 2 lžíce cukru, mouku a 50 ml studené vody na hladké těsto. Vyložte jím tukem vymazanou koláčovou formu o průměru... více o Tvarohový koláč s třešněmi II.
Sýr nahrubo nastrouhejte a rozestřete na pánev. Nemusíte ji vymazávat, sýr obsahuje dostatek tuku. Nechte sýr na středním plameni roztavit a opéct,... více o Friulské frico
1. Z prosáté mouky, změklého tuku a zakysané smetany vypracujeme vláčné těsto a necháme ho 1 -2 hodiny v chladnu odležet. 2. Těsto potom rozválíme na... více o Rychlé chuťovky nejen ke kávě
Brusinky zasypejte v širokém kastrolu cukrem a nechte přes noc stát. Druhý den k nim přidejte citron nakrájený na kolečka a za stálého promíchávání je... více o Nakládané brusinky
Penne rigate uvaříme v osolené vodě podle návodu. Cuketu nakrájíme na plátky a širší nudličky, brokolici rozdrobíme nebo okrájíme na drobné růžičky a... více o Boží penne rigate
Brokolici očistíme, nakrájíme na menší části, vložíme do hrnce s vařící vodou a necháme cca 5 - 10 min povařit (nemá být ani tvrdá, ale ani příliš... více o Brokolicové karbanátky II
Tavený sýr vymícháme se žloutkem a kysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek, mírně osolíme, opepříme, promícháme a rozetřeme na těsto, které jsme... více o Nivovo-česnekoví slimáci
Očištěnou kachnu zevnitř nasolíme a zvenku natřeme směsí umíchanou ze sojové omáčky, medu, zázvoru a poloviny bílého vína. Uložíme na chladné místo a... více o Kachna na medu
Máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru důkladně propracujeme. Vznikne sypká směs jako drobenka. Pak přidáme mléko a vejce, znovu... více o Scones
Celá vejce vyšleháme s cukrem dobela, po malých dávkách přišleháváme mouku s práškem do pečiva a vodu smíchanou s olejem (vodu a olej si smícháme v... více o Bábovka kávová
Maso okořeníme, zakapeme olejem a necháme v lednici přes noc. Druhý den na pánvi zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme. Podlijeme vodou, přiklopíme a... více o Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do pytlíku a na nalité těsto... více o Tvarohový mřížkový koláč II.
Nálev nechte povařit a pak nalejte do sklenic, kde máte okurky prokládané nakrájenou cibulí, mrkev a kopr. Do paprik nedávejte cibuli, mrkev a kopr,... více o Nálev na sladkokyselé okurky, slimáky a papriky
Brambory nakrájíme na kolečka, nové i se slupkou a dáme na vymaštěný plech, osolíme a opepříme. Poklademe tenounce nakrájenou anglickou slaninou a... více o Pečené brambory s anglickou slaninou
Salát umyjeme a dobře vykapeme (odstředíme), natrhám na kousky. K tomu přidám na jemné plátky nakrájené umyté ředkvičky, zelenou cibulku a zelený... více o Jarní salát - vitamínová bomba
Ze všeho nejdřív dám do rendlíku ohřát mléko a v něm rozehřeju tuk a přidám rozinky. Mouku vysypu do mísy, přidám sůl, cukr, sušené droždí, citronovou... více o Mazanec vánočka III.
Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl.... více o Sýrový nákyp II.
Na polovinu plechu dáme papír na pečení, vymažeme a vysypeme. Špenát jemně posekáme a smícháme se žloutky, sněhem z bílků, moukou, utřeným česnekem a... více o Slavnostní špenátová roláda s lososem
Ušleháme vejce, cukr, olej, přidáme jogurt, jablka, mléko, mouku, prášek do pečiva. Těsto nalejeme na plech vymazaný a vysypaný polohrubou moukou a... více o Bulharské řezy
V osolené vodě (může být i vegeta) uvaříme těstoviny a brokolici. Vaříme každé zvlášť! Mezitím na kostičky nakrájíme kuřecí maso a na oleji osmahneme... více o Zapečené těstoviny s kuřecím masem a s brokolicí
Do mísy dáme fazole bez nálevu, cibuli, salám a okurky na kostičky, přidáme tatarku, kterou můžeme nahradit jogurtem, hořčici a okořeníme. Vše... více o Fazolový salát V.
K tuňákovi přidáme na jemno nakrájenou cibulku s okurkou. Spojíme majonézou a plnotučnou hořčicí, vše důkladně promícháme a ochutíme špetkou soli a... více o Rybí pomazánka z tuňáka
Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli, v míse smíchejte mouku, cukr, bílý jogurt a vejce, vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte... více o Pražský koláč
Avokado rozříznout na půl, zabodnout nůž do pecky, trochu se pootočí a pak se lehce vyndá. Polévkovou lžící objet těsně mezi slupkou a dužinou a tím... více o Guacamole
Do vývaru z masa dáme vařit nadrobno nakrájené brambory. Na jednu porci asi jedna veliká. Když jsou brambory měkké, přidáme majoránku a pustíme do ní... více o Flamendří česnečka
Avokádo omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vyndáme pecku. Dužinu vydlabeme lžičkou, a pak šťoucháme do kaše (malé kousky ponecháme vcelku). Přidáme... více o Omáčka Guacamole
Tuk rozpustíme ve vodní lázni a po lžících přidáváme smíchané přísady. Mícháme, dokud se cukr dobře nerozpustí a hmota není hladká. Nevaříme! Hotové... více o Domácí čokoláda
Oloupeme a na plátky nakrájíme žampiony. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobnější kostičky. V pánvi rozpálíme olej, nasypeme do něj pokrájená... více o Kuřecí frikasé s houbovou omáčkou