• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak uchovat mango

Jak uchovat mango

Jak uchovat mango

Vynikající tropické ovoce s nezaměnitelnou aromatickou, sladkou, kořeněnou a navinulou chutí, se stává čím dál tím víc oblíbenější. Aby jeho chutě vynikly, musí ale být dostatečně zralé. Z našich obchodů si však většinou domů přineseme nezralé plody. Jak je tedy skladovat, aby dozrály a nezačaly dřív hnít?

Aby si mango uchovalo svou chuť a vůni, skladujte ho při pokojové teplotě, nejlépe odděleně od ostatních aromatických potravin. Za několik dní vám samo dojde. Nikdy ho nedávejte do lednice, nízké teploty mu totiž vůbec nesvědčí.

Pokud chcete zrání uspíšit, dejte ho spolu s jablkem nebo banánem do papírového sáčku. Mango totiž, stejně jako jablka a banány, produkuje ethylen, plyn, který urychluje zrání. Čím víc ethylenu, tím dřív mango dozraje. Už za den byste měli pozorovat změny.

Máte rádi avokádo? 5 rad, jak poznat, že je zralé, najdete ZDE.

Vyzkoušet můžete i trik indických kuchařek, které mango denně zpracovávají v kuchyni. Ty nedozrálá manga celá zasypou syrovou rýží a nechají je v ní. Metoda je natolik efektivní, že plody zkontrolujte už za 6 hodin, aby vám nepřezrály.

V případě, že si ovoce chcete vychutnat hned v den koupě, sáhněte vždy po plodech označených "ready to eat" (připraveno ke konzumaci). Jsou na omak měkčí a měly by být tak akorát zralé.

Mohlo by vám zachutnat

50 minut
Švestkový crumble

Švestkový crumble

Předehřejte troubu na 180 °C. Jednu velkou nebo více malých zapékacích míst vymažte máslem. Švestky smíchejte s cukrem, pomerančovou šťávou a rumem a... více o Švestkový crumble

50 minut
Kuřecí steak ze stehna ala čína

Kuřecí steak ze stehna ala čína

Kuřecí stehna vykostíme, v masité části uděláme pár hlubších zářezů, kůži z druhé stany necháme (nemusíme), osolíme, okořeníme dle chuti a promneme,... více o Kuřecí steak ze stehna ala čína

120 minut
Škvarkové pečivo - housky, šneci, uzly... nejen z remosky

Škvarkové pečivo - housky, šneci,…

Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu mléka, maličko promícháme na... více o Škvarkové pečivo - housky, šneci, uzly... nejen z remosky

90 minut
Čočkový salát se zeleninou

Čočkový salát se zeleninou

Čočku namočte, propláchněte a v osolené vodě uvařte. Oloupanou dýni a řepu nakrájejte na malé kostky. Na dvou pánvích zahřejte po lžíci oleje, na... více o Čočkový salát se zeleninou

15 minut
Lososové sashimi

Lososové sashimi

Maso omyjte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Nakrájete na asi 1 cm silné plátky. Zelí nakrouhejte. Šalotku nakrájejte na tenké kroužky. Bazalku... více o Lososové sashimi

Bramborovo-pórková polévka s fazolemi a koprem

Bramborovo-pórková polévka s fazolemi…

Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájený pórek. Přisypeme na kostičky pokrájené brambory, přilijeme vývar a vaříme do změknutí brambor. Pak... více o Bramborovo-pórková polévka s fazolemi a koprem

20 minut
Izraelský hummus

Izraelský hummus

Cizrnu namočíme minimálně 24 hodin předem do vody, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody (to nám pomůže trochu narušit pevnou strukturu cizrny, jinak... více o Izraelský hummus

Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami

Česneková růžičková kapusta se…

Kapustičky dáme do vroucí osolené vody a dle velikosti kapustiček povaříme 2 - 3 minuty, pak scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.... více o Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami

Patizonová směs - bezmasá

Patizonová směs - bezmasá

Očištěný patizon pokrájíme na hranolky, které na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme dozlatova. Po osmažení přidáme pokrájenou papriku, cuketu a... více o Patizonová směs - bezmasá

30 minut
Bezmasá dýňová směs nejen na topinky

Bezmasá dýňová směs nejen na topinky

Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou dýni, kterou s cibulí ještě krátce orestujeme. Vmícháme nastrouhaný česnek, protlak a koření... více o Bezmasá dýňová směs nejen na topinky

60 minut
Vepřová omáčka s žampiony

Vepřová omáčka s žampiony

Na rozehřátý olej přidáme cibuli. Mícháme ji tak dlouho, dokud úplně nezhnědne (pozor - nesmí být černá). Poté přidáme na menší kostičky nakrájené... více o Vepřová omáčka s žampiony

Jednoduché sýrové řízky (karbanátky, krokety)

Jednoduché sýrové řízky (karbanátky,…

Starší rohlíky nastrouháme nebo rozmixujeme, zalijeme troškou mléka a necháme nasát. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, bylinky, uzeninu dle chuti, ale... více o Jednoduché sýrové řízky (karbanátky, krokety)

80 minut
Luxusní punčák

Luxusní punčák

Upečte piškotový korpus. Existuje spousta rad i různých receptů - pokusím se tedy něco shrnout a napsat, jak jsem to dělala já (a povedlo se to).... více o Luxusní punčák

Makovky - sladké housky

Makovky - sladké housky

V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým... více o Makovky - sladké housky

Jablečný piškot (korpus)

Jablečný piškot (korpus)

Množství těsta je určeno do kulaté formy o průměru 22-25 cm nebo do pekáčku s rozměry cca 35x22 cm. Čím bude forma menší, tím bude piškot vyšší. Dle... více o Jablečný piškot (korpus)

Hovězí na houbách s kořenovou zeleninou

Hovězí na houbách s kořenovou…

Na lžíci oleje necháme orestovat cibuli společně s drobně pokrájeným špekem. Pak přidáme osmažit pokrájené, osolené a opepřené maso na kostky. K masu... více o Hovězí na houbách s kořenovou zeleninou

Rybí hranolky (nudličky) v těstíčku

Rybí hranolky (nudličky) v těstíčku

Filety z tresky, kapra, pangasia... nakrájíme na 1 - 1,5 cm silné hranolky (nudličky). Vejce, koření, solamyl, olej a sůl vymícháme v misce do hladké... více o Rybí hranolky (nudličky) v těstíčku

120 minut
Dobré kuře

Dobré kuře

Kuře očistíme, jemně osolíme (šunka i sýr jsou slané!). Žampiony pokrájíme na plátky. Šunku a sýr srolujeme do pevných ruliček tak, že na šunku... více o Dobré kuře

Cibulovo-česneková plec

Cibulovo-česneková plec

Ovarovou plec ze všech stran nasolíme a necháme přes noc odležet. Do pekáče dáme pokrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidáme cca 1 dcl vývaru nebo... více o Cibulovo-česneková plec

Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou zeleninou

Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou…

Kuře naporcujeme a osolíme. Očištěné a na hranolky nebo kostky pokrájené kořenové zeleniny by mělo být cca 600-700 gramů. Zeleninu dáme s pokrájenou... více o Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou zeleninou

30 minut
Krémové rizoto s lososem

Krémové rizoto s lososem

File opláchneme, případně odstraníme kůži a nakrájíme na malé kousky. Šalotku nakrájíme na jemno. V hrnci rozehrřejeme trochu oleje, kousek másla a... více o Krémové rizoto s lososem

Kapsy se zeleninou ala svíčková

Kapsy se zeleninou ala svíčková

Cibuli si pokrájíme najemno, kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky. Vše na kousku másla orestujeme dorůžova. Do kotlet (prsíček) si... více o Kapsy se zeleninou ala svíčková

Špekové knedlíky v alobalu

Špekové knedlíky v alobalu

Společně orestujeme pokrájenou cibuli a anglickou slaninu. Připravíme si těstíčko (hustota jako na palačinky) z hrubé mouky, vajec a mléka. Do... více o Špekové knedlíky v alobalu

Sýrovo-šunkové těstoviny

Sýrovo-šunkové těstoviny

Na másle orestujeme drobně pokrájenou šunku (20 dkg), kterou zaprášíme moukou, zamícháme, zalijeme vodou (cca 2,5 dcl) a přivedeme k varu. Ve vývaru... více o Sýrovo-šunkové těstoviny

30 minut
Jahelníkový nákyp

Jahelníkový nákyp

Jáhly propereme v horké vodě, dáme vařit do osoleného mléka, až do zhoustnutí (cca 20min) Mezitím si utřeme žloutky s cukrem, sníh s bílků a vše... více o Jahelníkový nákyp

Zeleninová česnečka s krutony

Zeleninová česnečka s krutony

Zeleninu můžeme použít čerstvou i mraženou, přibližně půllitrový hrnek. Máslo (kousek si necháme na osmažení krutonů) si rozpustíme v hrnci, nasypeme... více o Zeleninová česnečka s krutony

30 minut
Pečené tofu s citrónovou marinádou

Pečené tofu s citrónovou marinádou

Tofu nakrájíme na hrubší proužky. Všechny ingredience kromě tofu spolu smícháme, takhle vytvoříme marinádu na tofu, do které tofu úplně ponoříme a... více o Pečené tofu s citrónovou marinádou

90 minut
Zapečená (nejen) krůtí játra

Zapečená (nejen) krůtí játra

Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením, zavineme do plátků slaniny, naskládáme... více o Zapečená (nejen) krůtí játra

40 minut
Zeleninová polévka s pohankou

Zeleninová polévka s pohankou

Pohanku zalijeme horkou vodou, slijeme ji, a opět zalijeme horkou vodou. Zakryjeme, zabalíme do peřin (deky) a necháme 30 minut zabalené. Na trošce... více o Zeleninová polévka s pohankou

Jednoduchá rajská polévka

Jednoduchá rajská polévka

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a petržel (od obojího cca stejné množství jako cibule) a podusíme. Přidáme rajský... více o Jednoduchá rajská polévka

Perníková buchta s jablky

Perníková buchta s jablky

Oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na malé kostičky. Mouku s cukrem a s oběma kypřícími prášky smícháme, přidáme vejce, olej, mléko,... více o Perníková buchta s jablky

30 minut
Salát Coleslaw alá KFC

Salát Coleslaw alá KFC

Zelí a mrkev nasekáme (vše naházím do robota a je to bez práce), cibulku nakrájet na jemno, osolit, opepřit, špetka cukru,asi 3/4 skleničky majonezy a... více o Salát Coleslaw alá KFC

Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.

Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv…

Zpracujeme těsto a necháme odležet v lednici 2-3 hodiny. Potom plníme ovocem. S těstem se velice dobře pracuje a je voňavé. Vaříme asi 6-7 minut. Jak... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.

Americké hovězí

Americké hovězí

Hovězí maso vcelku osolíme, pokapeme citrónem, potřeme česnekem, posypeme bazalkou a prudce po všech stranách osmažíme, aby se maso zatáhlo. Poté maso... více o Americké hovězí

Olejové koláčky naší babičky

Olejové koláčky naší babičky

Mléko zahřejeme, přidáme cukr, olej, sůl, kvasnice, žloutky a mouku. Vše mícháme tak dlouho, dokud těsto nezhoustne a nedělá vzduchové bubliny. Dáme... více o Olejové koláčky naší babičky

Brambory - cukroví

Brambory - cukroví

Smícháme v těsto, 24 hodin necháme v igelitovém sáčku v chladnu odležet. 1 balíček piškotů slepíme kakaovým krémem, necháme ztuhnout v lednici. Poté... více o Brambory - cukroví

Pomazánka z Romadúru II.

Pomazánka z Romadúru II.

Romadúr rozmačkáme vidličkou, přidáme máslo a žloutek, utřeme na hladký krém, mícháme najemno nakrájenou cibuli, jogurt a hořčici, dáme zchladit.... více o Pomazánka z Romadúru II.

Zelené fazolky s vejci

Zelené fazolky s vejci

Fazolkám odštípneme konce a vaříme ve slané vodě asi 5 minut a scedíme. Mezitím si nakrájíme cibuli na kostičky a osmažíme na oleji, přidáme okapané... více o Zelené fazolky s vejci

Rizoto z mletého masa

Rizoto z mletého masa

Do vroucí vody dáme kostku masoxu a ve vývaru uvaříme rýži. Na sádle osmažíme pokrájenou cibulku, přidáme mleté maso a smažíme za stálého promíchávání... více o Rizoto z mletého masa

Dršťková polévka grand

Dršťková polévka grand

Dršťky vydrbeme solí a důkladně opláchneme vodou. Dáme je vařit do první vody a vaříme je zhruba 3/4 hodiny. Poté dršťky slijeme a dáme je vařit do... více o Dršťková polévka grand

90 minut
Linecké košíčky

Linecké košíčky

Ze surovin na těsto vypracujeme linecké těsto a menší kousky vymačkáme do vymazaných formiček (kousky těsta obalíme v mouce). Vytlačíme do krajů... více o Linecké košíčky

75 minut
Františky

Františky

Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut vzejít. Přidáme ostatní přísady... více o Františky

Vepřové s cibulí na černém pivu

Vepřové s cibulí na černém pivu

Opláchnuté vepřové plecko nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na sádle dorůžova s kmínem, přidáme kostky masa, které... více o Vepřové s cibulí na černém pivu

Párky na černém pivu

Párky na černém pivu

Párky vložíme do pekáče posypeme nakéjenou cibulí a parikou na kolečka, zalijeme kečupem a černým pivem (množství záleží na chuti každého). Vložíme do... více o Párky na černém pivu

Pampeliškový med

Pampeliškový med

Květ vaříme ve dvou litrech vody půl hodiny. Potom přecedíme a do vývaru přidáme cukr, citron (kolečka) a šťávu ze dvou citronů a vaříme dalších 1,5-2... více o Pampeliškový med

20 minut
Babiččina pomazánka

Babiččina pomazánka

Vše smícháme ( vajíčka do pomazánky nastrouháme ) a dáme do ledničky vychladnout. Natíráme na chléb nebo jiné pečivo.... více o Babiččina pomazánka

15 minut
Sýrová pomazánka na topinky

Sýrová pomazánka na topinky

V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.... více o Sýrová pomazánka na topinky

Valašské koláče - Frgále

Valašské koláče - Frgále

Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout. Vykynutý kvásek vlijeme do proseté mouky, přidáme zbytek cukru, sůl,... více o Valašské koláče - Frgále

Pivní salát

Pivní salát

Salám oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a vložíme do salátové mísy. Společně povaříme kečup, olej, ocet worchestrovou omáčku, hořčici, chilli... více o Pivní salát

Španělské ptáčky

Španělské ptáčky

Hovězí plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe na nudličky nakrájeným salámem, podélně rozkrojenými, natvrdo uvařenými... více o Španělské ptáčky

Doporučujeme

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

45 minut
Vanilkové rohlíčky - rychlé

Vanilkové rohlíčky - rychlé

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

51
Dim Sum knedlíčky
Dim Sum knedlíčky
47
Polévka z jarních cibulek
Polévka z jarních cibulek
38
Křupaví netopýři
Křupaví netopýři
34
Halloweenské cupcakes ala netopýři
Halloweenské cupcakes…
29
Kuře na čtvrtek
Kuře na čtvrtek

Zajímavé články

Klasické české cukroví 10x jinak: Od perníčků přes vanilkové rohlíčky a linecké až po nepečené kuličky
Klasické české cukroví 10x jinak: Od perníčků…
Vanilkové rohlíčky podle cukráře Josefa Maršálka: Dva recepty, díky kterým budete za hvězdu
Vanilkové rohlíčky podle cukráře Josefa Maršálka:…
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám letos všechno povedlo
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám…
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem nebylo jen uhlí
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem…
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky, díky kterým to půjde mnohem lépe
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky,…
AHA.cz Odvážná herečka Šoposká: Na mejdan jen v podprsence!

Odvážná herečka Šoposká: Na mejdan jen v podprsence!

Mimibazar Testováno mámou: Vánoční svíčka Heart & Home od Albi – kouzlo adventu v každém plamínku

Testováno mámou: Vánoční svíčka Heart & Home od Albi – kouzlo adventu v každém plamínku

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Velký horoskop financí na prosinec: Kdo se může těšit na větší obnos peněz a kdo se dostane do dluhů?

Velký horoskop financí na prosinec: Kdo se může těšit na větší obnos peněz a kdo se dostane do dluhů?

Ženy.cz Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Blesk.cz Otec vévodkyně Meghan: Bojuje o život!

Otec vévodkyně Meghan: Bojuje o život!

SportRevue.cz Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy Astroložka o nečekané energii: Superúplněk na magické datum 5. 12. 2025! A slova o nejtemnější temnotě

Astroložka o nečekané energii: Superúplněk na magické datum 5. 12. 2025! A slova o nejtemnější temnotě

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak uchovat mango
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact