• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak uchovat mango

Jak uchovat mango

Jak uchovat mango

Vynikající tropické ovoce s nezaměnitelnou aromatickou, sladkou, kořeněnou a navinulou chutí, se stává čím dál tím víc oblíbenější. Aby jeho chutě vynikly, musí ale být dostatečně zralé. Z našich obchodů si však většinou domů přineseme nezralé plody. Jak je tedy skladovat, aby dozrály a nezačaly dřív hnít?

Aby si mango uchovalo svou chuť a vůni, skladujte ho při pokojové teplotě, nejlépe odděleně od ostatních aromatických potravin. Za několik dní vám samo dojde. Nikdy ho nedávejte do lednice, nízké teploty mu totiž vůbec nesvědčí.

Pokud chcete zrání uspíšit, dejte ho spolu s jablkem nebo banánem do papírového sáčku. Mango totiž, stejně jako jablka a banány, produkuje ethylen, plyn, který urychluje zrání. Čím víc ethylenu, tím dřív mango dozraje. Už za den byste měli pozorovat změny.

Máte rádi avokádo? 5 rad, jak poznat, že je zralé, najdete ZDE.

Vyzkoušet můžete i trik indických kuchařek, které mango denně zpracovávají v kuchyni. Ty nedozrálá manga celá zasypou syrovou rýží a nechají je v ní. Metoda je natolik efektivní, že plody zkontrolujte už za 6 hodin, aby vám nepřezrály.

V případě, že si ovoce chcete vychutnat hned v den koupě, sáhněte vždy po plodech označených "ready to eat" (připraveno ke konzumaci). Jsou na omak měkčí a měly by být tak akorát zralé.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Utopenci podle Gajzy

Utopenci podle Gajzy

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak... více o Utopenci podle Gajzy

30 minut
Sýrové karbanátky s uzeným  masem

Sýrové karbanátky s uzeným masem

Do mísy nastrouháme na hrubém struhadle sýr, přidáme jemně pokrájené uzené maso, opepříme, případně i osolíme, přilijeme trošku mléka, přisypeme... více o Sýrové karbanátky s uzeným masem

20 minut
Těstoviny se špenátem

Těstoviny se špenátem

Dáme vařit těstoviny. V pánvi rozpustíme tavený sýr ve smetaně. Pak přidáme špenát a česnek. Povaříme asi 5 minut. Pak dochutíme solí. Nakonec přidáme... více o Těstoviny se špenátem

80 minut
Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

Čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla zrnka ponořená. Přidejte jeden oloupaný stroužek česneku a polovinu petržele, opepřete a... více o Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

10 minut
Salát Caprese II

Salát Caprese II

Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky a prokládáme na talíři. Přidáme lístky bazalky a zakápneme olivovým olejem. Podle chuti můžeme posolit.... více o Salát Caprese II

30 minut
Tvarohové koblížky s jablky

Tvarohové koblížky s jablky

Tvaroh dohladka prošlehejte s vejci a vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva, nakonec nahrubo nastrouhané jablko. Uhněťte hladké těsto a nechte... více o Tvarohové koblížky s jablky

20 minut
Pikantní špagety s kuřecím masem, slaninou a česnekem

Pikantní špagety s kuřecím masem,…

Špagety uvaříme v osolené vodě. Mezitím rozpálíme olivový olej, opražíme na nudličky nakrájenou slaninku, přidáme na plátky nakrájeny česnek a kuřecí... více o Pikantní špagety s kuřecím masem, slaninou a česnekem

Bylinkové řízky s česnekem - pečené s bramborami

Bylinkové řízky s česnekem - pečené s…

Maso prokrojíme a uděláme do něj hlubokou kapsu, ochutíme solí, bylinkami, nasekaným česnekem a do kapsy vložíme i hranolek másla. Pak masovou kapsu... více o Bylinkové řízky s česnekem - pečené s bramborami

Pečené vepřové plátky v debrecínském zelí

Pečené vepřové plátky v debrecínském…

Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, osolíme, opepříme a dáme na dno vymazaného pekáče. Do mísy si nasypeme okapané zelí, které ochutíme česnekem (4... více o Pečené vepřové plátky v debrecínském zelí

Listové šátečky (nejen) s tuňákem

Listové šátečky (nejen) s tuňákem

Na trošce oleje osmažíme cibuli dosklovata, přidáme plátky žampionů a zprudka je osmažíme. Přidáme pokrájená rajčata a okapaného tuňáka a za občasného... více o Listové šátečky (nejen) s tuňákem

Jednoduchý ovocný koláč

Jednoduchý ovocný koláč

Mouku, cukry a prášek do pečiva smícháte v míse. Přidáte změklý tuk, tvaroh a vejce. Vše v míse zhruba promícháte, pak vyklopíte na pomoučněný stůl a... více o Jednoduchý ovocný koláč

Kuře v hořčičné kari marinádě

Kuře v hořčičné kari marinádě

Všechny ingredience smíchejte, až se vytvoří taková kašovitá hmota. Do ní naložte kuřecí maso (steaky, medailonky nebo třeba i křidýlka). Marinujte... více o Kuře v hořčičné kari marinádě

Bezinkový džem (rosol) - květový

Bezinkový džem (rosol) - květový

Natrháme bezinkové květy v plném květu, pěkně velké, bez mšic a broučků, daleko od silnice. Dáme je do hrnce, přilijeme 2,5 litru vody, přidáme kůru... více o Bezinkový džem (rosol) - květový

120 minut
Božské bezlepkové cookies

Božské bezlepkové cookies

1. Zmĕklé máslo třete s cukrem, solí a vanilkou, až bude hmota nadýchaná. 2. Našlehejte vejce a opatrnĕ vmíchejte k máslu. 3. Smíchejte zbylé suché... více o Božské bezlepkové cookies

40 minut
"Řepáky" bramboráky z červené řepy

"Řepáky" bramboráky z červené řepy

Řepu nastrouháme do mísy dle chuti najemno, nahrubo nebo půl na půl. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, kmín, sůl a dobře promícháme. Kořeníme... více o "Řepáky" bramboráky z červené řepy

30 minut
Čína s vepřovým

Čína s vepřovým

Kotletky nakrájíme na nudličky a naložíme na pár hodin do marinády ze sójové omáčky, medu, oleje a koření pěti vůní. Osmažíme na pánvi dozlatova. Dáme... více o Čína s vepřovým

Pivní krkovička z pečícího sáčku

Pivní krkovička z pečícího sáčku

Plátky masa ze stran nakrojíme, jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem, ochutíme kořením a vložíme do pečícího sáčku na... více o Pivní krkovička z pečícího sáčku

45 minut
Fish & chips

Fish & chips

Rybu omyjte, odstraňte kůži a vykostěte ji. Maso osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na stejnoměrné špalíčky. Z mouky, vejce a vody či piva pak... více o Fish & chips

45 minut
Růžičková kapusta po indicku

Růžičková kapusta po indicku

Cibuli si nasekáme nadrobno. Růžičkovou kapustu zbavíme svrchních zvadlých listů a omyjeme. Plec očistíme a nakrájíme na kostky. Kapustu uvaříme... více o Růžičková kapusta po indicku

Cizrnová pánev

Cizrnová pánev

Přes noc namočenou cizrnu dáme vařit do tlakového hrnce, vaříme cca 40 min. Na pánev dáme olej, nasekanou cibulku, prolisovaný česnek a nastrouhaný... více o Cizrnová pánev

Ovocný salátek

Ovocný salátek

Ovoce nakrájíme na kousíčky.Přidáme med a šťávu z půlky citronu. Kdo chce, může přidat i hrst strouhaného kokosu.Vše důkladně promícháme a... více o Ovocný salátek

Tvarohovo-čokoládová bábovka

Tvarohovo-čokoládová bábovka

Žloutky vyšleháme s cukry do husté pěny. Přidáme tvaroh, rum, mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který... více o Tvarohovo-čokoládová bábovka

Cibulové hovězí

Cibulové hovězí

Do vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme vrstvu pokrájené cibule - 600 g. Na cibuli položíme silnější plátky masa (nejméně 2 cm), které dobře... více o Cibulové hovězí

Mřížkový koláč : pudinkovo-makový

Mřížkový koláč : pudinkovo-makový

Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. 1/4 litru mléka svaříme a přelijeme jím mletý mák.... více o Mřížkový koláč : pudinkovo-makový

40 minut
Malinovo-jahodové muffiny

Malinovo-jahodové muffiny

Mouku vsypeme do mísy, přidáme prášek do pečiva, cukr a promícháme. Do směsi vyklepeme vajíčka, přilijeme olej, mléko i rum a promícháme. Těstem do... více o Malinovo-jahodové muffiny

Smažené plněné kapustové listy (závitky)

Smažené plněné kapustové listy …

Kapustové listy krátce povaříme v osolené vodě. Okapané listy rozložíme a položíme na ně plátek šunky a sýra. Stočíme do závitku, sepneme párátkem ... více o Smažené plněné kapustové listy (závitky)

120 minut
Roštěná mé babičky

Roštěná mé babičky

Zapneme troubu na 250°C. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na plotýnce v železném pekáči nalijeme olej a zprudka opečeme maso. Vyndáme, nakrájíme... více o Roštěná mé babičky

Vařený krém do cukroví a řezů

Vařený krém do cukroví a řezů

Vejce a cukr šleháme ve vodní lázni metličkou do zhoustnutí. Trvá to i 1/2 hodiny, ale je třeba vydržet. Po prochladnutí na teplotu lidského těla... více o Vařený krém do cukroví a řezů

30 minut
Polévka z vepřových kostí s haluškami

Polévka z vepřových kostí s haluškami

Z kostí a ostatních přísad uvaříme polévku, tak jak je každý zvyklý. Jako vložku do polévky ale použijeme klasické halušky (jako např. na brynzové... více o Polévka z vepřových kostí s haluškami

Vánoční likér z ledových  kaštanů

Vánoční likér z ledových kaštanů

Smetanu ke šlehání spolu s kaštany a čokoládou za stálého míchání přivedeme k varu a ihned odstavíme z plotny. Hmotu, která nám po svaření zhoustla... více o Vánoční likér z ledových kaštanů

Jablečný koláč s ořechy

Jablečný koláč s ořechy

Je důležité připravit nejprve jablka a nechat je odpočinout v citronové šťávě. Oloupejte tři jablka, nastrouhejte je na hrubším struhadle a zalijte je... více o Jablečný koláč s ořechy

Pikantní pečené kuře na rajčatech

Pikantní pečené kuře na rajčatech

Pekáč vymažeme olivovým olejem a na dno poklademe nakrájená rajčata. V misce připravíme pastu smícháním olivového oleje, česneku, semínek z pálivých... více o Pikantní pečené kuře na rajčatech

Tvarohový makovec

Tvarohový makovec

Žloutky a cukr ušleháme do pěny, pak přidáme tvaroh, olej, mák, mouku s práškem do pečiva, rum a rozinky. Nakonec lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto... více o Tvarohový makovec

Drůbeží játra rychlá a dobrá

Drůbeží játra rychlá a dobrá

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme omytá a okapaná játra a opečeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme pepř a kmín a dusíme. Pozor - solíme, až... více o Drůbeží játra rychlá a dobrá

Pečené plněné papriky

Pečené plněné papriky

Cibuli osmahneme, smícháme s mletým masem, povařenou rýží a pepřem, osolíme. Můžeme přidat oregáno či bazalku. Naplníme papriky, zalejem trochou oleje... více o Pečené plněné papriky

Humrové chlebíčky

Humrové chlebíčky

Celer rozkrojíme na větší kusy a dáme povařit do poloměkka (cca 7 minut). Obereme a na jemno natrháme (nebo vidličkou rozmačkáme) maso z ryby (při... více o Humrové chlebíčky

Fofr cuketa na řecký způsob

Fofr cuketa na řecký způsob

Cuketu nakrájíme na kostičky a osmažíme na trošce olivového oleje. Když je cuketa hotová, přidáme na pánev nakrájená rajčata a balkánský sýr, osolíme,... více o Fofr cuketa na řecký způsob

Linecký tvarohový koláč

Linecký tvarohový koláč

Náplň: všechny suroviny kromě bílků se smíchají šlehačem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do náplně. Těsto: v míse promícháme suroviny,... více o Linecký tvarohový koláč

Placky z kysaného zelí

Placky z kysaného zelí

Zelí nakrájíme na drobno, přimícháme vejce, na proužky nakrájený salám, sekanou nať, sůl, kmín a tolik mouky, aby vzniklo těsto husté jako na... více o Placky z kysaného zelí

Pečený losos

Pečený losos

Omytého lososa očistíme od šupin, osolíme, potřeme česnekem, kmínem, zakapeme cirtonem a olejem a necháme v chladu cca 2-4 h. Poté obalíme v mouce ... více o Pečený losos

75 minut
Zapečená brokolice se žampiony

Zapečená brokolice se žampiony

Brokolici krátce povaříme (nejlépe v páře). Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do poloměkka. Obojí vložíme do máslem vymazané zapékací... více o Zapečená brokolice se žampiony

Ořechové řezy s medovou krustou

Ořechové řezy s medovou krustou

Na vále vypracujeme těsto a rozdělíme ho na polovinu. Vyválíme dvě placky. Jednu dáme péct samostatně a na druhou před pečením naneseme ořechovou směs... více o Ořechové řezy s medovou krustou

Roláda z esíček

Roláda z esíček

Esíčka vysypeme na vál a válečkem je rozdrtíme na prášek. Přisypeme práškový cukr, kakao a přidáváme studenou kávu tak dlouho, až budeme moci... více o Roláda z esíček

35 minut
Meruňkovo-angreštová marmeláda

Meruňkovo-angreštová marmeláda

Meruňky rozemeleme s odstopkovaným angreštem. Cukr smícháme s Gelfixem a přidáme spolu s badyánem k namletému ovoci. Směs přivedeme k varu a za... více o Meruňkovo-angreštová marmeláda

Gnocchi se špenátovou omáčkou

Gnocchi se špenátovou omáčkou

Gnocci: uvaříme dle postupu nebo v případě, že jsme nesehnali polotovar, připravíme z haluškového těsta malé nočky a dle návodu uvaříme. <BR>Omáčka:... více o Gnocchi se špenátovou omáčkou

90 minut
Segedínský guláš III.

Segedínský guláš III.

Cibuli nadrobno nakrájíme, na polovině sádla usmažíme do žluta, přidáme na krostky nakrájené maso, osmažíme, vmícháme papriku, podlijeme vodou a... více o Segedínský guláš III.

Kuřecí směs na houbách

Kuřecí směs na houbách

Houby rozkrájíme na kousky a podusíme na pánvi asi 30 minut. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, dáme na rozpálený olej, přidáme koření na Steak a... více o Kuřecí směs na houbách

Pikantní telecí řízek

Pikantní telecí řízek

Řízky omyjeme a osušíme. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu, druhou nakrájíme na plátky. Na polovinu řízku položíme plátek citronu, maso přes něj... více o Pikantní telecí řízek

Chobotnice po athénsku

Chobotnice po athénsku

Chobotnice opečeme na polovině oleje, podlijeme vínem a dusíme asi 1/2 hodiny doměkka. Rajčata spaříme sloupneme slupky, zbavíme je jádřinců a... více o Chobotnice po athénsku

Rychlý ovocný koláč

Rychlý ovocný koláč

Z vajec a cukru našleháme pěnu. Přidáme mouku, sůl a důkladně promícháme. Banány oloupeme, zbavíme vláken a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky.... více o Rychlý ovocný koláč

Doporučujeme

30 minut
Indický špenát se sýrem halloumi

Indický špenát se sýrem halloumi

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

Poslední sledované recepty

196
Kynutá skořicová bábovka
Kynutá skořicová bábovka
153
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
91
Crêpes Suzette
Crêpes Suzette
81
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
79
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…

Zajímavé články

6 druhů ovoce a zeleniny, které byste neměli loupat
6 druhů ovoce a zeleniny, které byste neměli…
Tvarohové moučníky: Inspirujte se naší galerií a oslaďte si víkend s rodinou
Tvarohové moučníky: Inspirujte se naší galerií a…
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou zvládne každý
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou…
Vločkové kaše: 5 nejlepších k snídani i svačině
Vločkové kaše: 5 nejlepších k snídani i svačině
Sýr halloumi: Vychutnejte si tuhle famózní pochoutku nejen na grilu
Sýr halloumi: Vychutnejte si tuhle famózní…
AHA.cz Velký přešlap Pavlové? Česko rozděleno na dva tábory

Velký přešlap Pavlové? Česko rozděleno na dva tábory

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Konečně stylové boty pro ženy s vbočenými palci: Tyhle netlačí, radí stylistka!

Konečně stylové boty pro ženy s vbočenými palci: Tyhle netlačí, radí stylistka!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Oblíbený „záporák“ z Harryho Pottera se vrací: Tom Felton opět ztvární Draca Malfoye!

Oblíbený „záporák“ z Harryho Pottera se vrací: Tom Felton opět ztvární Draca Malfoye!

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na červen: Komu hrozí úrazy při sportu a kdo by se měl chránit před sluncem či infekcemi?

Velký horoskop zdraví na červen: Komu hrozí úrazy při sportu a kdo by se měl chránit před sluncem či infekcemi?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak uchovat mango
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact