Hlávkový salát je nejlepší čerstvě sklizený, je nádherně křupavý a příjemně nasládlý. Ne všichni ale máme možnost mít ho z vlastní zahrádky. Možná vás ale potěší, že i tomu kupovanému, který cestou povadne, lze dodat původní svěžest a křupavost. Stačí ho před přípravou osprchovat studenou vodou a dát ho alespoň na 10 minut do chladničky.
Další trik vám pomůže udržet salát déle čerstvý, když víte, že ho najednou nespotřebujete celý. Odkrojte mu dole kus stonku, položte ho na talířek s vodou a dejte jej do lednice. Když budete vodu denně vyměňovat, celá hlávka salátu zůstane čerstvá o pár dní déle. Čas od času může také znovu odkrojit kus stonku.
Hlávku salátu nikdy nekrájejte, ale postupně jen odebírejte svrchní listy. Pokud se vám zdá metoda s vodou příliš pracná, zabalte celou hlávku do potravinové folie a dejte ji do přihrádky na zeleninu.
Znáte kadeřávek? Tipy, jak tradiční českou listovou zeleninu zužitkovat, najdete ZDE.
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme s pokrájenou slaninou dosklovata. Pokud máme slaninu libovou, přidáme i trochu oleje. Po osmažení přidáme nasekaný... více o Cizrnová polévka - vydatná
Květák rozdělte na růžičky a uvařte v osolené vodě, nesmí se ale rozpadat. Sceďte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vytřete... více o Gratinovaný květák
Dáme si vařit těstoviny v osolené vodě na 15 min. Cibulku na kostičky si osmahneme na pánvi. Kuřecí maso si nakrájíme na kostičky, osolíme,... více o Kuřecí maso s těstovinami
Banány a avokádo rozmixujeme , přidáme kakao (holandské) dle chuti a zakápneme trochou šťávy z citronu. Směs pořádně promícháme. Vzniklou směs... více o Avokádový dezert
Cuketu (mladou cuketu není nutné loupat) a uzené maso (150 - 200 gramů) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Na jemném struhadle nastrouháme do... více o Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným masem
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájený pórek. Přisypeme na kostičky pokrájené brambory, přilijeme vývar a vaříme do změknutí brambor. Pak... více o Bramborovo-pórková polévka s fazolemi a koprem
Mouku nasypeme do mísy a smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový... více o Angreštové / rybízové knedlíky
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou dýni, kterou s cibulí ještě krátce orestujeme. Vmícháme nastrouhaný česnek, protlak a koření... více o Bezmasá dýňová směs nejen na topinky
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme maso, které necháme za občasného promíchání osmažit. Osolíme, opepříme.... více o Dušená mrkev v mletém mase
Cibuli nakrájejte nadrobno, krátce orestujte na sádle, dokud nezesklovatí. Pak přidejte mletou papriku a rajčatovou passatu - dejte pozor, aby se... více o Pikantní bezmasé rizoto se sýrem
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném vále. Na těsto dáme okapané a propláchnuté zelí, potom na zelí dáme pokrájenou slaninu na malé kostičky.... více o Závin z listového těsta se zelím a slaninou
Vinnou klobásu pokrájíme nebo nastříháme na cca 10 cm dlouhé klobásky. Každou pak obalíme plátkem slaniny a skládáme jednu vedle druhé na plech nebo... více o Slaninová vinná klobása na pivu
Všechny ingredience nasypeme do misky a dobře promícháme. Necháme 10 minut odstát, na pomoučněné ploše tvoříme pizza základ.... více o Super tenké těsto na pizzu
Ovesné vločky umeleme nebo rozsekáme v robotu či ručním strojku. Tuk, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme kakao, ovesné vločky a nakonec lehce... více o Kakaové sušenky z ovesných vloček
Nakrájená jablka pokapeme citronovou šťávou. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme jogurt, rozpuštěnou Heru, citronovou kůru, mouku s kypřidlem a... více o Jogurtovo-jablečná bábovka
Sýr v misce utřeme s česnekem, solí a pepřem a ke směsi přimícháme smetanu. Podáváme k masu, smaženým krabím tyčinkám nebo místo tatarky.... více o Dresing z kysané smetany
**Korpus: ** Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme olej, vodu, kakao a mouku s kypřidlem, zamícháme a těsto vlijeme do vymazané a vysypané... více o Banánová bleskovka - dort
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, oleje, vl. vody a vajíčka umícháme řidší těsto. Na vymazaný a vysypaný plech (já používám menší dortovou formu)... více o Rychlý lahodný tvarohový koláč
Hovězí maso (přední, zadní...) si nakrojíme do většího plátu nebo nám s tím pomůže ochotný řezník :-). Plát masa si osolíme, opepříme a potřeme... více o Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem
Z mletého masa, vejce, koření na mletá masa a soli si promícháme směs,ze které tvoříme mokrou rukou malé kuličky. Na dno zapékací misky si dáme... více o Mleté maso na žampionech
Vývar uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Použít můžeme jakýkoliv, i zeleninový, bez masa. Zeleninu vařenou s masem buď v polévce necháme (pokrájenou) nebo... více o Vývar s rýžovými knedlíčky
Hermelín si rozpůlíme, lžičkou vydlabeme potřebnou část měkkého středu, do kterého vložíme tvarůžek, přiklopíme, přitiskneme a obalíme v klasickém... více o Smažený tvarůžek v hermelínu
Z mouky, cukrů, mletých oříšků, másla a vejce vypracujeme hladké těsto, které necháme (nejlépe přes noc) uležet v chladu. Z těsta děláme kuličky,... více o Lískové koláčky
Listové těsto vyválíme na tenký plát. Rádýlkem nařežeme na dlouhé obdélníky, které ještě 2 x prokrojíme (nedokrojíme) tak, že nám vzniknou 3 pramínky,... více o Slané copánky z listového těsta
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, zasypeme cukrem a dáme vařit do hrnce na cca 30 - 45 minut. Během varu přidáme jadýrka. Ke konci je vyndáme a ponorným... více o Meruňková marmeláda
Smícháním všech ingrediencí utvoříme těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy (22 cm) a dáme péct do předehřáté trouby (cca 15 minut)... více o Jahodový dort - krémový
Na lžičce oleje zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme postrouhané tofu, rajský protlak a krátce osmažíme. Necháme trošku zchladnout, přimícháme... více o Červená tofu pomazánka
Nejprve podusíme rajčata, která pak propasírujeme přes cedník. Na trošce oleje necháme zpěnit nakrájenou cibuli, ke které přidáme propasírovaná... více o Jednoduché lečo po našem
Je to podobné klasickému jídlu KungPao jen se sladkou chutí. Víceméně jsem to nazvala Kungpao kvůli vyhledávání. Maso nakrájíme na nudličky nebo... více o Kung Pao Mango
Žloutky utřeme s pískovým a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozlámeme do poloviny smetany a rozvaříme ji. Doplníme zbylou smetanou, přilijeme k žloutkové... více o Čokoládový Baileys
Těstoviny uvaříme a ochladíme, a smícháme s nakrájenou zeleninou na menší kousky. V sýru rozmícháme sůl a bylinky dle chuti a vmícháme do salátu.... více o Těstovinový salát s avokádem
Smíchat tvaroh a pomazánkové máslo, osolit. Rozdělím to na půl a do jedné dám podle chuli prolisovaný česnek a do druhé strouhaný čerstvý křen. To je... více o Pomazánka křenová a česneková
Na másle orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, přidáme rajče (překrojené). Zalijeme vodou a necháme chvilku vařit, pak... více o Fazolková polévka II.
Nakrájet tofu na kostičky, osolit a zakapat sójovkou, nechat chvíli odležet. Na oleji orestovat cibulku a pak přidat brokolici, chvíli osmahnout a... více o Brokolice s uzeným tofu
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme sádlo a cukr a mícháme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý a pevný sníh, který střídavě s moukou ... více o Babiččin sádlový koláč
Celer očistíme, nakrájíme na kostičky nebo nudličky a uvaříme ve vývaru nebo osolené vodě téměř doměkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku,... více o Celerová polévka II.
N olivovém oleji osmažíme hořčičné semínko - asi tak lžíci a počkáme, než nám začne vyskakovat, přidáme koření, aby se rozvinula vůně. Vhodíme cizrnu,... více o Cizrnové kari
Ředkvičky nastrouháme na jemno, přidáme brynzu a pomazánkové máslo a všechno dohromady vyšleháme. Brynza je dost slaná a chuťově výrazná, takže není... více o Bryndzová pomazánka
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka a vše podusíme v pánvi na olivovém oleji. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem a... více o Treska paní Gunilly
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat,... více o Velikonoční perníčky - hned měkké
Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na kousky, zalijeme půllitrem vody, přidáme cukr a povaříme. Mezitím si připravíme dortovou formu; na dno... více o Nepečený jablkový dort
Z mouky, vejce, soli a studené vody vypracujeme polotuhé těsto a do vroucí osolené vody přes cedník nebo struhadlo s velkými otvory hážeme nokerle ... více o Nokerle s vajíčkem
Mléko smícháte s celými pistáciemi a pozvolna uvedete do varu, mírně bublající mléko s oříšky vaříte přikryté zhruba 5 minut. Odstavíte a necháte... více o Pravá pistáciová zmrzlina
Na pánvi opečeme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme pokrájené a okořeněné kuřecí maso. Když je maso z poloviny hotové, přidáme... více o Široké nudle s kuřecím masem a nivou
Uděláme kvásek z kvasnic, trochy vlažného mléka a kostek cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kůru, muškátový oříšek, dále kvásek, žloutky... více o Starodávné buchty
Zeleninu uvaříme do poloměkka. Schladlé a oschlé růžice namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Necháme odkapat na kuchyňském papíru.... více o Smažený květák (brokolice) v pivním těstíčku
Rozšleháme vejce s cukrem, přidáme jogurty a olej, dobře promícháme. Zvlášť smícháme mouku s práškem do pečiva, kakaem, skořicí. Tuto směs postupně... více o Jogurtové řezy
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky (budou se pak opékat na pánvi, tak abyste se neupekli zaživa, nařezejte si je přiměřeně pozn. J.Werich) a pak vše... více o Babiččiny rarášky
Pokrájené zelí a brambory vaříme 15 minut ve vývaru. Červenou řepu dusíme na sádle s octem cukrem a protlakem. Zvlášť zpěníme na másle nakrájenou... více o Boršč bez masa
Houby namočíme na hodinu do studené vody. Jáhly spaříme vařící vodou, aby nebyly hořké a uvaříme doměkka spolu s houbami. Z másla a mouky připravíme... více o Jáhlová polévka s houbami