Hlávkový salát je nejlepší čerstvě sklizený, je nádherně křupavý a příjemně nasládlý. Ne všichni ale máme možnost mít ho z vlastní zahrádky. Možná vás ale potěší, že i tomu kupovanému, který cestou povadne, lze dodat původní svěžest a křupavost. Stačí ho před přípravou osprchovat studenou vodou a dát ho alespoň na 10 minut do chladničky.
Další trik vám pomůže udržet salát déle čerstvý, když víte, že ho najednou nespotřebujete celý. Odkrojte mu dole kus stonku, položte ho na talířek s vodou a dejte jej do lednice. Když budete vodu denně vyměňovat, celá hlávka salátu zůstane čerstvá o pár dní déle. Čas od času může také znovu odkrojit kus stonku.
Hlávku salátu nikdy nekrájejte, ale postupně jen odebírejte svrchní listy. Pokud se vám zdá metoda s vodou příliš pracná, zabalte celou hlávku do potravinové folie a dejte ji do přihrádky na zeleninu.
Znáte kadeřávek? Tipy, jak tradiční českou listovou zeleninu zužitkovat, najdete ZDE.
Cibuli pokrájíme a osmažíme na oleji dozlatova. Hlívu pokrájíme na nudličky, nožičky na tenké plátky a přidáme jí k cibuli. Nejprve jí krátce zprudka... více o Rizoto s hlívou
Těstoviny uvařte tzv. na skus v dostatečném množství osolené vody, do které je dobré přidat trošku olivového oleje. Kuřecí maso nakrájejte na kousky a... více o Těstoviny se špenátem a kuřecím masem
V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm najemno nakrájenou šalotku. Přisypejte rýži, kterou nijak neproplachujte a promíchejte s šalotkou. Následně... více o Risotto s medvědím česnekem
Listy medvědího česneku přeberte, umyjte a nasekejte na kousky. Rozmixujte společně s hrstí piniových oříšků, trochou olivového oleje a trochou soli.... více o Pesto z medvědího česneku
V hrnci přiveďte k varu smetanu s oběma druhy cukru a nechte je v ní rozpustit. Odstavte. Po vychladnutí vmíchejte rozšlehané žloutky s kondenzovaným... více o Kouzelný vaječný koňak
Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí,... více o Jidáše - sádlové
Cibuli nakrájejte nadrobno, krátce orestujte na sádle, dokud nezesklovatí. Pak přidejte mletou papriku a rajčatovou passatu - dejte pozor, aby se... více o Pikantní bezmasé rizoto se sýrem
Nejprve si nasbíráme květy divizny (cca 400 ks), které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky pokrájeným omytým citronem zakryté... více o Med nebo sirup z květů divizny
Maso nakrájíme na kostky nebo plátky (dle použitého druhu), osolíme, opepříme a dáme orestovat na dosklovata na oleji osmaženou cibuli. Až máme maso... více o Tymiánové hovězí se zeleninou
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, zasypeme kari kořením a odstavíme. Vychladlou rýži smícháme s kari cibulí, strouhaným... více o Kari placičky se sýrem a rýží
Předehřejte si troubu na 200°C. V robotu nebo hmoždíři zpracujte 2 lžíce olivového oleje, čerstvé lístky ze 3 snítek oregána a rozmarýnu, 3 stroužky... více o Jehněčí na bylinkách a rajčatech
Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a pokapeme citronovou šťávou, promícháme. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, citronovou kůru z... více o Dýňový koláč s ořechy II.
Na lžíci oleje necháme orestovat cibuli společně s drobně pokrájeným špekem. Pak přidáme osmažit pokrájené, osolené a opepřené maso na kostky. K masu... více o Hovězí na houbách s kořenovou zeleninou
DORT: Mléko s vločkami přivedeme k varu a asi dvě minuty povaříme. Odstavíme hrnec z plotny a přidáme vajíčko a med. Vlijeme do dortové formy vyložené... více o Zdravý ovesný dortík
Toto jídlo je časově náročné, ale velice chutné. Dejte si pozor, abyste měli vše dodělané najednou. Carvery od slova "carve" - porcovat maso. Maso si... více o Anglická pečeně (Carvery)
Množství surovin si každý může přizpůsobit podle sebe. Papriky dávám jen asi 1/4 z každé, kuskus "odměřuji" sklenicí (1/3 - 1/2). 1. Na olivovém oleji... více o Kuskus s krabími tyčinkami
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak z něj oddělíme cca 300 gramů, které si necháme na mřížku.... více o Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový
Stonky rebarbory oloupejte, omyjte a nakrájejte nadrobno. Meruňky nakrájejte na kostičky, oloupanou cibuli a zázvor nadrobno nasekejte. Papričky... více o Rebarborové čatní
Necháme povolit máslo a utřeme s tuňákem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, petrželku a ostatní ingredience. Dosolíme dle chuti a přidáme citronou... více o Tuňáková pomazánka bez majonézy
Dáme si vařit špagety s malou lžičkou olivového oleje. Já osobně je nesolím. Nakrájíme si cibulku a hodíme na pánvičku, bez oleje, pouze s kapičkou... více o Špagety se šmakounem a s hořčicí
Na sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli, kterou zaprášíme hladkou moukou, necháme jí zpěnit a zrůžovět. Jelito vymačkáme ze střívka, promícháme s... více o Prdelačka z jelítka - jíšková
Rozválíme listové těsto, pomažeme kečupem posypeme oregánem a kořením na pizzu přidáme plátky angl. slaniny oba druhy sýra a zeleninu (nakrájenou).... více o Pizza roláda podle mě
Celý kus masa očistíme, řádně osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji ho orestujeme ze všech stran dozlatova, s otáčením nepospícháme, počkáme až... více o Vepřové na zelenině
Cuketu omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na kolečka a dáme do hrnce s cca 200 ml vody. Uvaříme do měkka, rozmixujeme, osolíme. Hrášek uvaříme v... více o Cuketová polévka s hráškem a mátou
**Dresink: ** majonézu, hořčici, kečup a sladkou paprika dohladka vymícháme. Podle hustoty přidáme okurkový nálev. Osolíme, opepříme přidáme ... více o Salát se švýcarským dresinkem
Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře,... více o Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou
Polévkové nudle si uvaříme v hrnci zvlášť. Já používám krátké nudle z Polska, ale myslím, že s těmi našemi nebude problém. Brokolici si uvaříme do... více o Rychlovka čína
Ingredience: Na těsto zaděláme a necháme kynout min. hodinu. Lžící namočenou v oleji vykrajujeme kousíčky těsta a klademe na vymaštěný plech (1dávka... více o Dukátové buchtičky "mňam"
Večer nasypeme vločky a rozinky do mísy, zalijeme mlékem do výše 1 cm nad vločky. Vložíme do lednice. Ráno vločky bez další úpravy konzumujeme. Vločky... více o Vločky k snídani
Do hrnce dáme olej, pokrájenou cibuli a mleté maso, přidáme chilli (podle chuti), rajský protlak, pepř a sůl. Podlijeme trošku vodou a necháme dusit.... více o Mexická polévka z naší hospody
Smetanu promícháme s česnekem a kečupem, dochutíme. Podáváme ke grilovaným masíčkům - u nás nezbyde ani trošku, opravdu vynikající!!... více o Dresing hami mňami
Kuřecí prsa naložíme do marinády, kterou jsme si připravili z pálivé papriky, grilovacího koření na kuře a oleje. Necháme nejlépe přes noc odležet.... více o Kuřecí prsa se žampiony II.
Oddělíme bílky, ze kterých vyšleháme sníh a ostatní suroviny smícháme - nakonec přidáme sníh a asi 2-3 lžíce kakaa. Do dobře vymazané formy na bábovku... více o Bábovka v mikrovlnce za 10 minut
Nakrájíme česnek na drobno, cibuli na kroužky, nivu a rajčata na plátky. Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek, přidáme plátky rajčat, opepříme je a... více o Volská oka speciál
Očištěnou rybí filetu opláchneme a nakrájíme na porce. Mírně osolíme, zvolna smažíme v horkém tuku do zlatova. Mezitím na rozpálenou pánev nalijeme... více o Losos se smetanovo-česnekovou omáčkou
Těsto vyválíme. Vmícháme sýr, smetanu, vegetu, pepř a natřeme na těsto. Na celou plochu uložíme tenké plátky šunky, stočíme do rolády a dáme ztuhnout... více o Sýrovo-šunkoví šneci
Nejprve oloupeme brambory a vcelku je uvaříme do poloměkka, scedíme a necháme mírně vychladnout, pak nakrájíme na kolečka. Na kolečka budeme krájet... více o Sumec dle baštýře Jardy
I. varianta - Masová směs: maso se nakrájí na malé kostičky, salám i žampiony na plátky, cibule na kostičky. A všechno se dá dusit na olej. Na závěr... více o Krakonošův dlabanec
Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka. V misce utřeme máslo s tvarohem a cukrem. Hlubší zapékací mísu vymažeme máslem a nasypeme do ní 1/3 uvařené rýže... více o Zapečený rýžový nákyp s meruňkami
V osolené vodě uvaříme kolínka, Na tuku zpěníme cibuli, přidáme šunku, osmahneme a zaprášíme moukou. Přilijeme mléko, a přidáme 1/2 nivy, hořčici,... více o Zapékané těstoviny II.
Vyválíme těsto a potřeme kečupem. Na těsto naskládáme plátky šunky a sýra. Můžeme posypat bylinkami. Těsto stočíme do ruličky a nakrájíme na... více o Rychlí šneci
Játra očistíme, nakrájíme na kousky a promícháme s cuketou. Přidáme vejce, hořčici, sůl, polévkové koření, sójovou omáčku, koření na čínu, kečup a... více o Játrová čína
Maso osolíme, poprášíme paprikou, dáme na plech a přiklopíme. V průběhu pečení podléváme bílým vínem. Ke konci pečení přidáme kečup a žampiony... více o Labužníkova kuřecí stehna
Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet na drobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat. Světovou dobrou chuť!... více o Světová pomazánka na chlebíčky
Květák rozdělíme na malé růžičky, zbylé košťály pokrájíme na stejně malé kousky. Vložíme do kastrolu na rozpuštěné máslo (na jeden květák minimálně... více o Dušený květák babičky Schwarzové
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme pudink, až nám vznikne... více o Rychlé BE-BE řezy
Brambory nakrájíme na malé kostičky a v mixéru je umixujeme. Směs nalijeme do mísy. Přidáme celé vejce a sůl dle chuti. Sypeme hrubou mouku, až... více o Halušky se zelím
Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a... více o Domácí huspenina
Tofu rozmačkáme vidličkou. Na rozehřátém másle tofu podusíme společně s vývarem asi 2 minuty. Poté sejeme z plotny. Zeleninu očistíme, jemně... více o Karbanátky z tofu
Z dobře omytých listů hlávkového salátu vystříkáme zbylou vodu a rozložíme je na okraji velké mísy. Rajčata pokrájíme na plátky, ředkvičky a okurky na... více o Zeleninový salát s francouzskou zálivkou