Máte doma větší množství česneku a přemýšlíte, jak ho správně usušit a uskladnit, aby vydržel co nejdéle, nejlépe až do další sklizně? V české kuchyni se bez něj neobejdeme a právě nevhodné zpracování a skladování může jeho trvanlivost a kvalitu výrazně omezit. Díky našim praktickým radám si ho ale budete moci vychutnávat ještě příští léto, pokud vám ovšem dřív nedojde.
Základem pro dlouhodobé skladování česneku je jeho včasné sklizení a správné usušení. Vytažené rostliny nezbavujte natě, jen hlavičky česneku očistěte od zeminy, provázkem je svažte po 10–15 kusech a svazky pak zavěste na suché, stinné a vzdušné místo. Ideální je například teplá suchá půda, krytá veranda nebo třeba dobře větraná garáž. V případě, že nemáte možnost je zavěsit, rozložte samostatné rostliny v tenké vrstvě na rošty nebo do dřevěných bedýnek. Důležité je, aby kolem nich cirkuloval vzduch. Nikdy česnek neumisťujte na přímé slunce, zhoršila by se jeho chuť. Pokud bude příznivé počasí, počítejte s tím, že bude česnek schnout přibližně měsíc.
Zavadlý česnek také můžete splést do copů. Jsou nejen praktické, ale mohou být i hezkou ozdobou kuchyně. Není na tom nic těžkého. Vyberte si na to vzhledné hlavičky s co nejdelší neporušenou natí, jemným kartáčkem je pak jemně očistěte od zbytků hlíny, kořínky zastřihněte, vezměte si tři rostliny, svažte je lněným provázkem nebo je jen mezi sebou překřižte a trochu zauzlujte a pusťte se do pletení. Postupujte jako při pletení copu, nať překládejte a postupně přidávejte vždy jednu další palici a stále splétejte tři prameny. Hotové copy nechte zavěšené dobře vyschnout na suchém, stinném a vzdušném místě.
Jak efektivně oloupat česnek během několika sekund se naučíte ve videu ZDE.
Podcenit nesmíte ani skladování usušeného česneku. Ideální teplota pro skladování je 13 – 18 °C, vlhkost by se měla pohybovat mezi 50 až 70 %. Pokud bude nižší, stroužky budou vysychat, když naopak vyšší, začne česnek plesnivět a hnít. Proto není vhodné skladovat česnek v chladniččce.
Vyschlé spletené copy je nejlepší skladovat zavěšené v průvanu, ideálně třeba na trámech na půdě. Pozor ale na zimu, teploty by neměly nikdy klesnout po nulu. Jednotlivé hlavičky je pak nejvhodnější umístit třeba do staré silonové punčochy, oddělit je od sebe uzlem a postupně je podle potřeby odstřihávat. Další možností je naskládat hlavičky se zakrácenými kořeny třeba do proutěného koše, na sebe naskládaných lísek, hliněného květináče, papírového pytle nebo zavěšené síťovky a umístit na dobře větrané tmavé místo.
Tip redakce:
Nám se osvědčilo, že stonky usušeného česneku zastřihneme asi na délku 20-30 centimetrů, hlavičky zbavíme jemným třením ruky svrchní vrstvy a svazek dáme hlavičkami nahoru do vázy jako kytici a v kuchyni postavíme někam nahoru, třeba na polici nebo na lednici. Kvůli vlhkosti je umístění v kuchyni podmínkou. Česnek tak vydrží opravdu až do další sklizně.
Naložte si doma česnek, hodí se k masu, do omáče, těstovin i do polévky. Recept najdete ZDE.
Kuřecí maso si pokrájíme na kostky nebo nudličky, které osolíme a posypeme kari kořením. Brokolici rozebereme na růžičky a krátce uvaříme v osolené... více o Bleskové kuřecí kari s brokolicí
Fetu zalijte olejem a octem, vložte snítku tymiánu a nové koření. Uzavřete a dejte odležet do chladu. Fazole slijte. Přidejte na kousky nakrájenou... více o Fazolový salát
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Nakrájíme na 5 částí a každou vypracujeme v rukách. Nakrájíme na 1 cm kousky, které protlačíme vidličkou.... více o Výborné domácí Koka sušenky
1. Cuketu opláchneme a nakrájíme na tlustší kolečka (cuketa se pak totiž zpeče). Kolečka rozeskládáme na předem připravený plech. Ještě před "zdobením... více o Cuketová kolečka
Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené houby, které za občasného promíchání smažíme na středním plameni.... více o Houbovo-smetanové špecle
Z jednoho dobře očištěného citronu nastrouháme na jemném struhadle kůru (pouze žlutou část!) a z citrónů vymačkáme šťávu. Šťávy bychom měli mít 140 -... více o Citronový nebo pomerančový krém - pikantní
Všechny suroviny včetně rozpuštěného másla nebo Hery dáme do mísy a ušleháme do hladka. Nalijeme do vymazané bábovkové formy a pečeme na cca 180°C.... více o Bábovka z kefíru hrníčková
Patizon si nejprve oloupeme, vyškrábeme měkkou vnitřní část se semínky a pokrájíme ho na slabší plátky (cca 5 mm). Plátky patizonu si okořeníme dle... více o Kořeněný patizon v těstíčku
Maso pokrájíme na kostičky, osolíme a okořeníme kořením dle chuti. Necháme krátce proležet, pak osmažíme v rozpáleném oleji doměkka a dozlatova. Maso... více o Adžika masovo-zeleninová směs
Máslo necháme rozpustit, zaprášíme moukou, kterou necháme za stálého míchání jen lehce zrůžovět (uděláme jíšku). Přidáme větvičku rozmarýnu, kterou... více o Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,... více o Brambory (těstoviny) s fazolkami
1/2 květáku a celou cibuli nastrouháme na struhadle s velkými oky. Přidáme vejce, otruby, sůl, pepř a důkladně promícháme. Na silně rozehřátou... více o Květákové placky (DUKAN)
Vajíčko vyšleháme se sladidlem, pak přidáme sušené mléko, kypřící prášek a nízkotučné mléko. Připravené těsto naplníme 6 forem na muffiny. Pečeme 20... více o Perníkové muffiny (DUKAN)
V míse promícháme mouku se všemi sypkými ingrediencemi, potom přidáme jogurt, zakysanou smetanu, vejce, olej a mléko. Vše řádně promícháme. Každá... více o Koláč švestkový s drobenkou
Vyšleháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru, dokud směs není nadýchaná a jemná (cca 5 minut). Pak přidáme mouku, pořádně promícháme. V jiné misce... více o Citronové muffiny
Vejce a cukr smícháme a mícháme tak dlouho, dokud se v těstě nezačnou tvořit bubliny. Postupně přidámme trochu mouky, trochu mléko a trochu másla,... více o Skořicová buchta
Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku... více o Kynuté máslové koláčky
Kakao, kokosový tuk a jednu lžíci medu ohřejeme nad vodní lázní. Přidáme vanilkové aroma. Krém odložíme bokem, může se stát, že se vytvoří hrudky,... více o Čokoládové suflé bez lepku
Všechny ingredience smícháme, z vajec dáme jen žloutky a po zamíchání těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. Přidáme rozinky,můžeme i oříšky. Dáme do... více o Kafíčkový moučník
Postup i s fotogalerií v článku [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/laskonky-215|zde]].... více o Laskonky dle časopisu F.O.O.D.
Omytá rajčátka rozpůlíme, bylinky nebo rukolu nasekáme, tuňáka slijeme. Čtyři vymazané a vysypané zapékací misky stejnoměrně naplníme rajčátky a... více o Bleskový koláč s tuňákem a rajčátky
Hovězí maso pokrájíme na kostky, které jemně osolíme, dobře opepříme a zaprášíme moukou. Na rozpáleném sádle osmažíme drobně pokrájené cibule, na ně... více o Hovězí kostky v pivním sosu s cibulkou
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a na závěr i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené formy a dáme... více o Banánový dort s kakaovou šlehačkou
Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu, trochu ji osolte a 5 až 6 minut povařte připravený fenykl. Nechte okapat a fenykl... více o Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, cuketu, mouku s kypřidlem, aroma a rozlámanou čokoládu na větší kousky, řádně promícháme, případně... více o Cuketovo-čokoládový koláč
Z masa nakrájíme plátky, které na stranách nařízneme, naklepeme ale nesolíme. V misce řádně rozmícháme vejce, škrob, zakysanou smetanu a v této... více o Řízky v zakysané smetaně
Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha. Pomazánkové máslo ochutíme solí a křenem (česnekem). Množství křenu (česneku) podle jeho síly. Řádně promícháme... více o Smetanovo-křenová nebo česneková pochoutka - pomazánka
Dýni Hokkaido důkladně omyjeme a rozkrojíme, jádra s vnitřkem odstraníme. Dýni rozkrájíme na kostky, neloupeme ji. Cibuli rozkrájíme a necháme ji na... více o Dýňová polévka III.
Vařené oloupané brambory jemně nastrouháme, přidáme k nim jemně nastrouhanou mrkev, vejce, nasekané bylinky dle chuti, osolíme a přidáme mouku.... více o Barevné bramborové knedlíky (noky)
Uzenou makrelu důkladně zbavíme kostí a rozmačkáme vidličkou. Přidáme nastrouhaná 1-2 vejce uvařená natvrdo, jemně krájenou cibuli, kostku taveného... více o Makrelová pomazánka
Změklý tuk utřeme s oběma cukry a solí do pěny. Postupně do směsi zašleháme vejce, přidáme mouku s kypřicím práškem, ořechy, mléko a promícháme. Na... více o Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny
Suroviny vložíme do nádoby v uvedeném pořadí a zapneme program Dort. Rozinky, ořechy a jiné pochutiny přidáme po zvukovém signálu. Po ukončení pečení... více o Perník z domácí pekárny II.
Na trošce oleje restujeme na drobno nakrájené, osolené a opepřené maso, ke kterému přidáme hořčici. Potom přilijeme 2 tompy (nebo lečo), kečup a... více o Srbská směs (nejen) na topinky
Celá vejce ušleháme spolu s cukrem. Do ušlehaného vmícháme zbytek přísad. Nalejeme do vymazané dortové formy a pečeme asi 20 min. na 180 °C. Vychladlý... více o Ořechový dort mojí babičky
Nivu nastrouhejte, přimíchejte Perlu. Nakrájejte na malé kousky cibulku a tu přidejte do Nivy smíchané s Perlou. Hodí se nachlebíčky, rohlík či chléb... více o Nivová pomazánka II.
Brambory oškrábeme a nastrouháme na okurkovém struhadle s většími otvory. Pečlivě vymačkáme vodu a slijeme ji. Do brambor vmícháme 1 lžíci škrobu a... více o Rösti - smažená nebo pečená příloha
Maso, jemně nasekanou cibuli a vejce promícháme s worchestrovou omáčkou dle chuti, osolíme a opepříme. Ze vzniklé hmoty uplácáme placky cca 8 cm v... více o Hamburgery original
Brokolici rozebranou na růžičky i s posekanými košťály dáme krátce vařit v páře (stačí pár minut), mezitím nakrájíme zeleninu, vložíme do mísy,... více o Brokolicový salát s nivou II.
Zapékací nádobu vymazat máslem, rozložit filé, osolit, opepřit, posypat kmínem, grilovacím kořením a česnekem na plátky. Navrch dát scezené lečo, dát... více o Zapečené filé
Pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a tvaroh se solí a pepřem rozšleháte vidličkou. Podáváte na rohlíku jako jednohubky. Uvidíte že se toho vždy... více o Česneková pomazánka - nejlepší
Do domácí pekárny vložíme ingredience na těsto v uvedeném pořadí a zapneme program TĚSTO (Eta). Po ukončení programu těsto vyjmeme, rozprostřeme na... více o Kynutý koláč s ovocem pro domácí pekárnu
Rozehřáté máslo, žloutky a kakao rozšleháme, přidáme polovinu cukru a šleháme do zdvojnásobení objemu. V mouce rozmícháme sůl a prášek do pečiva a... více o Univerzální dortový korpus
Halušky připravíme z brambor, hladké mouky, vejce, soli. Těsto nesmí být husté, aby šlo dobře protlačit děrovaným sítem na halušky vaříme asi 3-5 min.... více o Halušky se zelím a vařeným masem
Borůvky vložíme do malého hrnce, přidáme vodu a krystalový cukr. Ohříváme dokud se cukr nerozpustí. Přihodíme maliny a jahody nakrájené na plátky,... více o Zmrzlinové palačinky s lesním ovocem
Masová omáčka: na trošce oleje opražíme posekanou cibuli, přidáme mleté maso, cca po 5 minutách přidáme rajské protlaky. Osolíme, opepříme, přidáme... více o Špenátové lasagne
Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájenou anglickou slaninu orestujeme a přidáme překrájené zelí i se šťávou a asi 15 minut zvolna dusíme... více o Halušky se zelím II.
Moučkový cukr, uvařenou kávu a žloutky spolu utřeme a postupně přidáváme ostatní suroviny, nakonec tuhý sníh. Vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný... více o Nanukové řezy
Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje a opečte kousky slaniny. Dejte stranou. Na pánvi hned nechte zatáhnout kousky masa a až bude ze všech stran... více o Burgundská hovězí pečeně
Heru ušleháme v elektrickém šlehači s cukrem a žloutky. Přidáme hladkou mouku, vlažné mléko a kvásek z droždí a trochy mléka. Směs důkladně zpracujeme... více o Buchty
Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Na kůži je křížem několikrát nařízneme a propícháme hřebíčky a jehličkami rozmarýnu. Cibule a mrkev... více o Vepřová pečeně s kůrčičkou