Máte doma větší množství česneku a přemýšlíte, jak ho správně usušit a uskladnit, aby vydržel co nejdéle, nejlépe až do další sklizně? V české kuchyni se bez něj neobejdeme a právě nevhodné zpracování a skladování může jeho trvanlivost a kvalitu výrazně omezit. Díky našim praktickým radám si ho ale budete moci vychutnávat ještě příští léto, pokud vám ovšem dřív nedojde.
Základem pro dlouhodobé skladování česneku je jeho včasné sklizení a správné usušení. Vytažené rostliny nezbavujte natě, jen hlavičky česneku očistěte od zeminy, provázkem je svažte po 10–15 kusech a svazky pak zavěste na suché, stinné a vzdušné místo. Ideální je například teplá suchá půda, krytá veranda nebo třeba dobře větraná garáž. V případě, že nemáte možnost je zavěsit, rozložte samostatné rostliny v tenké vrstvě na rošty nebo do dřevěných bedýnek. Důležité je, aby kolem nich cirkuloval vzduch. Nikdy česnek neumisťujte na přímé slunce, zhoršila by se jeho chuť. Pokud bude příznivé počasí, počítejte s tím, že bude česnek schnout přibližně měsíc.
Zavadlý česnek také můžete splést do copů. Jsou nejen praktické, ale mohou být i hezkou ozdobou kuchyně. Není na tom nic těžkého. Vyberte si na to vzhledné hlavičky s co nejdelší neporušenou natí, jemným kartáčkem je pak jemně očistěte od zbytků hlíny, kořínky zastřihněte, vezměte si tři rostliny, svažte je lněným provázkem nebo je jen mezi sebou překřižte a trochu zauzlujte a pusťte se do pletení. Postupujte jako při pletení copu, nať překládejte a postupně přidávejte vždy jednu další palici a stále splétejte tři prameny. Hotové copy nechte zavěšené dobře vyschnout na suchém, stinném a vzdušném místě.
Jak efektivně oloupat česnek během několika sekund se naučíte ve videu ZDE.
Podcenit nesmíte ani skladování usušeného česneku. Ideální teplota pro skladování je 13 – 18 °C, vlhkost by se měla pohybovat mezi 50 až 70 %. Pokud bude nižší, stroužky budou vysychat, když naopak vyšší, začne česnek plesnivět a hnít. Proto není vhodné skladovat česnek v chladniččce.
Vyschlé spletené copy je nejlepší skladovat zavěšené v průvanu, ideálně třeba na trámech na půdě. Pozor ale na zimu, teploty by neměly nikdy klesnout po nulu. Jednotlivé hlavičky je pak nejvhodnější umístit třeba do staré silonové punčochy, oddělit je od sebe uzlem a postupně je podle potřeby odstřihávat. Další možností je naskládat hlavičky se zakrácenými kořeny třeba do proutěného koše, na sebe naskládaných lísek, hliněného květináče, papírového pytle nebo zavěšené síťovky a umístit na dobře větrané tmavé místo.
Tip redakce:
Nám se osvědčilo, že stonky usušeného česneku zastřihneme asi na délku 20-30 centimetrů, hlavičky zbavíme jemným třením ruky svrchní vrstvy a svazek dáme hlavičkami nahoru do vázy jako kytici a v kuchyni postavíme někam nahoru, třeba na polici nebo na lednici. Kvůli vlhkosti je umístění v kuchyni podmínkou. Česnek tak vydrží opravdu až do další sklizně.
Naložte si doma česnek, hodí se k masu, do omáče, těstovin i do polévky. Recept najdete ZDE.
V menší části mléka rozšleháme krupicový cukr, vanilkový pudink a žloutky. Vše zamícháme do zbylého mléka a nejlépe ve skleněné misce vaříme přikryté... více o Vanilkový krém z mikrovlnky
Černou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a vaříme v neosolené vodě cca 25 minut pod poklicí. Vody nedáváme... více o Černá čočka se zeleninou - salát nebo příloha
Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g... více o Pečené kuře s nádivkou
Práškovou šlehačku vyšleháme do tuhé pěny spolu s mlékem, přidáme moučkový cukr, rozmixované sušenky a rozpuštěnou čokoládu. Důkladně promícháme.... více o Pudinkový pohár
Očištěné zelí si pokrájíme na slabé nudličky a dáme do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, nastrouhaný česnek a sůl dle chuti. Promícháme a necháme v... více o Salát z pekingského zelí - zdravě a chutně
Máslo s oběma druhy cukru rozpustíme ve vodní lázni a za občasného míchání necháme vychladnout. Pak do směsi přidáme salko a kokos, důkladně... více o Rafaelo se salkem
Hlívu si očistíme, odkrojíme nožičky, které můžeme použít do polévky, guláše, pod maso... a kloboučky ochutíme směsí, umíchané ze soli, pepře, papriky... více o Řízky z hlívy
Recept je velmi jednoduchý a nejdůležitější krok je pořádně žaludky očistit. Žaludky ochucujeme v podstatě tím, co máme rádi. Můžeme použít jak koření... více o Pečené kuřecí žaludky
Nakrájíme cibulku a orestujeme na pánvi. Přidáme osolené, opepřené kuřecí maso nakrájené na kostičky nebo nudličky. Až se maso zatáhne, zalejeme... více o Sýrová omáčka s čerstvou bazalkou
Špek s velkou oloupanou cibulí pokrájíme na drobno a společně osmažíme dorůžova. Přidáme vypraný pokrájený špenát nebo přisypeme mražený, dochutíme... více o Dušený listový špenát na špeku (slanině)
Těsto: těsta není mnoho, má jen slabě pokrýt dno plechu a vytvořit tak slabou vrstvu, takže pokud máme radši silnější plát těsta, uděláme si těsto ze... více o Jemný tvarohový krémovník
Troubu předehřejte na 180 °C. Paličky očistěte, osolte, opepřete a posypte mletým chilli. Dejte je do pekáčku, posypte nakrájenou paprikou, kterou... více o Kuřecí paličky s rajčaty a paprikou
Květák či brokolici rozebereme na růžičky, které obalíme v plátcích šunky a klademe do máslem vymazaného pekáče. Dáme péct na 10-15 minut do... více o Květák (brokolice) nejen v sýrovém bešamelu
Tvaroh s tukem, citronovou kůrou a moukou (dle potřeby) vypracujeme na hladké těsto, které necháme půl hodiny odpočívat v chladu. Pak na pomoučněném... více o Jablečné žabí tlamičky se skořicí
1. Očistíme žampiony a nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Rozpálíme pánev s olejem, naskládáme na ni žampiony a lehce posypeme grilovacím kořením.... více o Úterní salát s rukolou
Plátky krkovičky po stranách nakrojíme, aby se nám nekroutily. Naklepeme, osolíme, opepříme a zlehka potřeme hořčicí. Cibuli necháme na trošce tuku... více o Gulášová krkovička
Lilek nakrájíme na půlkolečka, nasolíme a necháme vypotit. Až pustí vodu, otřeme ubrouskem a spolu s půlkolečky cukety ogrilujeme na pánvi cibulku... více o Červená čočka a grilovaný lilek s cuketou
Na trošce oleje osmažíme cibulku, kostičky slaniny a ke konci i nasekaný česnek. Přidáme fazolky, osolíme a opepříme a směs dáme do připravené... více o Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané
Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. V míse vyšleháme do pěny cukr se žloutky. K nim přidáme mouku, nastrouhanou čokoládu a do toho lehce vmícháme sníh z... více o Čokoládový korpus
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do nich vejce, dle chuti majoránku, sůl, pepř a rozetřený česnek. Vše dobře promícháme a... více o Bramboráčky se zelím a slaninou
1) Nejdříve uvaříme cizrnu do měkka (která předtím bobtnala 12 hodin ve studené vodě). Všechnu vodu po vaření slijeme. 2) Na pánvi rozehřejeme trochu... více o Cizrnový salát s restovanou paprikou
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, vlažné máslo, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.... více o Tvarohový dort se strouhanou čokoládou
Kousky rebarbory promíchejte v kastrolu se 120 g cukru a vložte skořici. Nechte asi 15 minut stát. Škrob promíchejte s 1 lžící cukru. Kůru z citronu... více o Křehký dort s revení
Ušleháme šlehačku, přidáme tvaroh (nejlépe polotučný z vaničky), vejce, citronovou tresť, vanilkový cukr, lžíci moučkového cukru a hrozinky a... více o Sladké zapečené těstoviny s tvarohem
Z mouky, cukrů, mletých oříšků, másla a vejce vypracujeme hladké těsto, které necháme (nejlépe přes noc) uležet v chladu. Z těsta děláme kuličky,... více o Lískové koláčky
**Korpus: ** Čokoládu s máslem dáme rozpustit ve vodní lázni. Mezi tím si rozdělíme vejce, žloutky ušleháme s polovinou cukru a druhou polovinu... více o Čokoládový dort IV.
Hrách si předem na noc namočíme ve vodě, po té v téže vodě dáme vařit, dokud hrách trochu nezměkne. Rozmixujeme na kaši, přidáme sůl, masox, pepř,... více o Klasická hrachová kaše
Syrové brambory oloupu, protlačím přes mřížku na lisu na hranolky. Nechám je 20 minut louhovat ve vodě, aby se vyplavil škrob. Osuším je v utěrce.... více o Domácí hranolky bez tuku
Nejprve vytvoříme mírně tekoucí těsto: šleháme celá vejce s cukrem, dokud se cukr nerozpustí, přidáme olej, mléko, mouku nebo mleté piškoty,... více o Rybízový dort s tvarohem
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme na oleji dozlatova, přidáme plátky česneku. Zalijeme rajčaty z konzervy, ochutíme Vegetou, pepřem a pomalu... více o Lehká rajská omáčka
Do pekárny nalijeme vodu a přidáme všechny suché ingredience. Před kynutím posypeme celým kmínem. Program: KLASIK, velikost II.... více o Celozrnný chléb s pšeničnou moukou
Kachnu omyjeme, osušíme a posypeme zvenku i uvnitř solí a kmínem. Položíme prsíčky vzhůru do suchého pekáče. Musí bý buď kovový nebo skleněný a mít... více o Kachna bez práce
Nakrájet tofu na kostičky, osolit a zakapat sójovkou, nechat chvíli odležet. Na oleji orestovat cibulku a pak přidat brokolici, chvíli osmahnout a... více o Brokolice s uzeným tofu
Kuře omyjeme, rozčtvrtíme a položíme na plech politý trochou oleje. Kuře osolíme a posypeme grilovacím kořením z obou stran. Oloupeme brambory a... více o Vávrovo pečené kuře s bramborami
Oddělíme bílky, ze kterých vyšleháme sníh a ostatní suroviny smícháme - nakonec přidáme sníh a asi 2-3 lžíce kakaa. Do dobře vymazané formy na bábovku... více o Bábovka v mikrovlnce za 10 minut
Kapra očistíme a rozpůlíme, případně nakrájíme na porce. Do pekáče nalijeme olivový olej a rozpálíme. Kapra okořeníme, vložíme do pekáče a z obou... více o Pečený kapr
Do většího hrnce dáme vařit brambory v osolené vodě. Mezitím připravíme těstíčko - hrubá mouka, vejce, trochu mléka a trochu prášku do pečiva, osolit ... více o Uhlířina II.
Vezmeme tu největší pánev nebo kastrol, co máme a minutu po rozehřívání na něj nalijeme olej, aby pokryl dno. Kuřecí stehna po obou stranách... více o Karibská kuřecí stehna
Na olej dáme nadrobno pokrájenou cibuli a na kostičky nakrájený bůček. Necháme zadusit. Zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k cibuli.... více o Jiný houbový gulášek
Těsto: prosátou mouku, kvásek, sůl a vejce vypracujeme na vláčné tužší těsto a necháme vykynout. Polovinu škvarek pomeleme, druhou polovinu nadrobno... více o Škvarkové pagáčiky
Droždí rozmícháme s cukrem dokud se nerozpustí na kaši. Do mísy dáme mouku, 1/4 l vody, droždí, sůl. Vypracujeme těsto (nejlépe hnětačem) -... více o Rohlíky na ráno
Vše smícháme v hrnci, uvedeme do varu a cca 2 minuty povaříme. Dělám ze 4 dávek najednou, uzavřené v lednici vydrží delší dobu. Mám vyzkoušen 1 týden,... více o Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.
Sušenky rozdrobíme do mísy a promícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směsí vyložíme dno formy. Lučinu důkladně rozmixujeme s cukrem, citronovou... více o Cheesecake
Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli také nakrájíme na kolečka. Přidáme rozetřený česnek, sůl, olej, pepř a... více o Chorvatský bramborový salát z Dolače
Maso, cibuli a česnek nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme olejem, přidáme ústřicovou omáčku, trochu vegety. Vajíčka rozklepneme do směsi,... více o Krůtí vejmysl
Nejdříve si připravíme nádivku: máslo, cukr, 2 vejce utřeme do pěny. V trošce mléka rozmícháme pudink a vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmícháme... více o Tvarohové řezy
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Cuketu očistíme a nakrájíme na třísky. Petrželku omyjeme a nakrájíme. Olej rozpálíme a osmahneme cibuli. Přidáme cukety,... více o Cuketovo - smetanová omáčka na fusilli
Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky. Naskládáme je na talíř střídavě na sebe, posypeme bazalkou, oreganem, osolíme a pokapeme olivovým olejem.... více o Italská kuchyně- předkrmy - salát Caprese
Smísíme 500 g mouky, kypřící prášek, 150 g cukru, celá vejce a nasekanou heru. Jemné těsto zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.... více o Rybízový žmolenkový koláč
Maso i játra očistíme, omyjeme a odřízneme tučné kousky. Solamyl přelijeme dvěma lžícemi vody a necháme stát. Asi po 10 minutách vodu slijeme. Do... více o Maso tří barev