Jednoduché, levné a rychlé na přípravu. Použít je můžete jako samostatný pokrm, skvělé jsou i jako příloha. Výhodou je, že suroviny na jejich přípravu máte obvykle vždycky doma. Vystačíte si totiž s bramborami, vajíčkem a moukou.
Na jemném struhadle nastrouhejte oloupané brambory. Přidejte polohrubou nebo hrubou mouky, 1 lžičku soli (můžete přidat také 1 vejce) a těsto promíchejte. Množství mouky záleží na kvalitě a typu brambor. Těsto na halušky by konzistencí mělo připomínat těsto na lívance nebo řídší bramborovou kaši. Pokud je těsto příliš řídké, mouku po troškách přidávejte. Správnou hustotu těsta lze otestovat tak, že kousek uvaříte v horké vodě. Pokud se rozpadne, je příliš řídké a musíte přidat mouku.
Udělejte si vynikající domácí halušky se zelím!
Halušky protlačujte přes síto na halušky do horké vroucí vody. Těsto musí odpadávat po kouskách. Můžete je také vkládat lžičkou, kterou vytvarujete knedlíčky nebo se inspirovat naším videem. Halušky vaříme na etapy, to znamená, že hotové halušky vybíráme z vody postupně. To, že jsou hotové poznáme tak, že plavou na hladině. Halušky následně přes cedník přeceďte.
Podávejte třeba promíchané s na kostičky nakrájeným uzeným a zelím, s vyškvařenou slaninou, bryndzou, hrudkovitým tvarohem, skvěle ale chutnají i jako příloha, třeba ke kuřeti na paprice.
Ochutnejte také tradiční slovenské halušky se slaninou, smetanou a bryndzou.
Maso pokrájíme na kostky či nudličky, které pokapeme olejem, osolíme, okořeníme a necháme půl hodinky odležet. Na trošce rozpáleného oleje si maso... více o Kuřecí kari se žampiony a zeleninou
Nesolené a nepražené arašídy nejdříve opražte na sucho. Můžete použít buď pánev nebo je upražit na plechu v troubě. Na pánvi budou opražené během pár... více o Arašídové máslo
Dáme vařit brambory ve slupce. Necháme vařit tak aby byly na zkus. Nesmí být moc měkké, kvůli dopékaní v troubě. Mezi tím co se brambory vaří, si... více o Francouzské brambory
Máslo necháme změknout a přidáme hnědý a bílý cukr. Poté přidáme vejce a šleháme. Přidáme do směsi mléko, mouku a kypřící prášek. Když je těsto... více o Lehké Cookies
Do hrnce namočíme na 3 minuty rýžové nudle, které si nejlépe nalámeme na malé kousky. Poté tu samou vodu osolíme a v té samé vodě nudle vaříme 2-3... více o Rýžové nudle se zeleninou a tuňákem
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh... více o Třešňový dort / řez
Omyté papriky zbavené semínek a stopek společně s rajčaty (můžou být i oloupaná) a česnekem pomeleme na masovém strojku. Vše dáme do hrnce, přisypeme... více o Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované
Máslo necháme rozpustit, zaprášíme moukou, kterou necháme za stálého míchání jen lehce zrůžovět (uděláme jíšku). Přidáme větvičku rozmarýnu, kterou... více o Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)
Maso pokrájíme na kostky, které osolíme, dáme do mísy a přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, nastrouhaný zázvor, kmín, tymián a dobře promícháme.... více o Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb vrabci trochu jinak
Nejdříve si uvaříme kaši z polenty. Vždy na 1 díl polenty připadnou 4 díly tekutiny - v tomto případě dávám 2 díly vody a 2 díly mléka (ale lze uvařit... více o Rychlý nepečený moučník z polenty
Mrkev i kedlubnu okrouháme, očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky. Přidáme vejce a pořádně promícháme. Mouku sypeme po troškách, vždy promícháme,... více o Mrkvovo-kedlubnové placky
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme koření a zalijeme litrem vody, osolíme a vaříme doměkka. Rozmixujeme. Směs... více o Orientální mrkvová polévka
Všechny ingredience nasypeme do misky a dobře promícháme. Necháme 10 minut odstát, na pomoučněné ploše tvoříme pizza základ.... více o Super tenké těsto na pizzu
Maso osolte a opepřete a zprudka osmažte tak, aby zůstalo šťavnaté. Ještě teplé pokrájejte na kousky a promíchejte s rukolou nebo natrhanými lístky... více o Domácí gyros
JÁTRA: Očištěná játra nakrájíme na kostičky. Dále si na kostičky nakrájíme cibuli, kterou poté dáme na rozpálený olej a počkáme až zesklovatí. Přidáme... více o Drůbeží játra se zeleninovou rýží
Z uvedených ingrediencí umícháme hladké těsto a smažíme tenké palačinky na suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Plníme podle chuti. Těsto se na pánev... více o Palačinky pečené na sucho
Vejce: oddělíme žloutky od bílků. Bílky sůl a 3 lžíce vody ušleháme na tuhý sníh. jakmile nám začne tzv. špičkovatět opatrně přidáváme 100g cukru a 1... více o Narozeninový sváteční dort
Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, olivy na kolečka, z tymiánu otrháme lístečky. Smícháme celá vejce, střídavě přidáváme mouku s kypřícím práškem a... více o Slaná bábovka s olivami
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, smícháme s kořením fajitas a necháme přes noc uležet (nebo alespoň na pár hodin). Druhý den dáme tortilly ohřát... více o Mexické fajitas
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a obalíme v hladké mouce. Vložíme na rozehřátý olej a opečeme z obou stran, podlijeme troškou vody... více o Vepřové řízky po moravsku
Vše smícháme dohromady, jen z bílků utvoříme sníh, který nakonec přidáme k těstu. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, poklademe ovocem (švestky... více o Koláč z jogurtů s drobenkou
Filety opláchneme, osolíme, okořeníme, posypeme paprikou a necháme krátce odležet. na másle osmažíme cibuli a česnek do sklovita, vložíme filety a... více o Pangasius zapečený se sýrem
Do mouky rozdrobíme tuk a s ostaními přísadami a nastrouhanou mrkví a mlékem zpracujeme v těsto husté jako na bublaninu. Pečeme při střední teplotě.... více o Mrkvový koláč III.
Vejce, cukr vyšleháme, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, mléko, kokos, ořechy, kávu. Vlejeme do formy vytřené olejem a vysypané strouhankou.... více o Hrníčková bábovka s ořechy, kávou a kokosem
Z přísad vypracujeme těsto. Vyválíme ho a vložíme do dortové formy, přičemž vyložíme dno a boky do výšky 4 cm. Na dno položíme obě oplatky, posypeme... více o Rebarborový dort II.
Rybičky s Lučinou utřeme do jemna, pak přidáme hořčici, kečup - opět utřeme a nakonec přidáme majoránku a sůl - opět utřeme. Mažeme na různé druhy... více o Rybí pomazánka II.
Uvaříme fazole (můžeme použít i konzervované, ale není to ono). Do vody můžeme přidat masox. Zpěníme cibuli a stroužek česneku a přidáme klobásu... více o Jižanské fazole s klobásou
Oloupanou, vydlabanou cuketu nakrájíme na velikost "bramborových hranolků". Cibuli na jemné půlměsíčky, dáme do mísy, promícháme se lžící soli a... více o Cuketové matesy II.
Smícháme mouku, vločky, kypřící prášek do perníku, přidáme máslo a vejce, propracujeme a na závěr přidáme cuketu. S těstem pracujeme rychle, protože... více o Cuketové sušenky
Piškot: žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme horkou vodu, přidáme mouku a pomalu vmícháme sníh z bílků. Upečeme na vymaštěném a... více o Jahodové řezy VII.
Rajčata nakrájíme na kousky (můžeme předtím oloupat). Přidáme papriky nakrájené na nudličky, nahrubo nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené feferonky,... více o Čertovská omáčka
Rýži uvaříme na skus, houby namočíme do vody, klobásu oloupeme, nakrájíme na kolečka a opečeme na cibulce, cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo.... více o Zapečená cuketová mísa
Rajčata, okurku, papriku a nivu nakrájíme na kostičky, olivy a pórek na kolečka. Přidáme olivový olej, citrónovou šťávu, worchestr, oregáno, bazalku,... více o Řecký salát a la ENKI
Nejdříve si uvaříme těstoviny. Připravíme vývar zeleninový a předvaříme brokolici, kterou rozřežeme na drobno. Na oleji zarestujeme česnek, na něj... více o Václavovy těstoviny
Do teplého mléka rozmícháme cukr krystal a přidáme droždí.Necháme vykynout.Na dno mísy dáme špetku soli, přidáme hladkou mouku, vejce,kvásek a... více o Meruňkový táč kynutý
V 0,5 litru teplého mléka rozpustíme 10 polévkových lžic rostlinného tuku nebo oleje. Po schladnutí rozmícháme v mléce vajíčka, přidáme mouku, moučku,... více o Jemná perníková buchta
Kuřecí prsa nakrájíme na menší řízky, zlehka naklepeme, osolíme, okořeníme. Prudce opečeme na rozpáleném oleji, zalejeme vodou, ochutíme podravkou,... více o Kuřecí prsa v nivové omáčce
Osolené filé podlijeme trochou vody a podusíme. V hrnci si připravíme z másla a hladké mouky světlou jíšku, zalijeme vodou (do půlky hrnce), přidáme... více o Norská rybí polévka
Do pekáčku dáme plátky filé, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a kari, posypeme plátky česneku, do mezer dáme několik lžic kečupu, posypeme... více o Filé po cikánsku
Maso nakrájíme na jemno, cibuli na menší kolečka, vše smícháme a necháme 24 hod v lednici odležet. Lžící děláme na pánvi placičky a smažíme na oleji... více o Čínské masové placičky alá Zita Kabátová
Vařenou prochladlou řepu nastrouháme na širší nudličky, smícháme s jemně nastrouhaným křenem, ochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme k pečením.... více o Salát z červené řepy s křenem
Z rozdrobeného droždí, trošky teplého mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, promícháme,... více o Doudlebské vdolky
Maso naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenou cibulí osmažíme... více o Vepřové bavorské závitky
Maso vymícháme spolu s vejcem, kořením a 1 dl vody. Zahustíme zelím a strouhankou a vytvarujeme hladké kulaté placičky, které zvolna opečeme na oleji... více o Sekané znojemské biftečky
Chobotnice opečeme na polovině oleje, podlijeme vínem a dusíme asi 1/2 hodiny doměkka. Rajčata spaříme sloupneme slupky, zbavíme je jádřinců a... více o Chobotnice po athénsku
Želatinu namočíme do 1 dl studené vody a necháme hodinu bobtnat. Tvaroh našleháme s jogurtem, cukrem a horkým mlékem. Přidáme rozpuštěnou želatinu a... více o Nepečený jogurtový dort
Housku nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a přendáme do velké mísy. Dále přidáme mleté maso, vejce, česnek a... více o Sekaná pečeně plněná vejci
Fazole den předem namočíme a pak uvaříme s cibulí téměř doměkka. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme mleté maso, česnek... více o Fazole z Vysočiny
Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně... více o Pomazánka ze sardinek
Krajíčky chleba diagonálně nakrájíme na trojúhelníky. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce se solí. Do druhého talíře nasypeme mouku. Kousky chleba... více o Opečené toasty s mozzarellou