Česnek k české kuchyni patří, při vaření ho používáme téměř denně, skvělý je i do pomazánek, dresinků a podobně. Jeho loupání je ale obvykle zdlouhavé, suchá slupka na něm často drží jako by snad byla přilepená. Existuje ale pár způsobů, jak stroužky oloupat jednoduše a rychle.
Loupání česneku si lze urychlit a především usnadnit. Česnekovou palici nejprve rozdělte do stroužků. Jestliže jde slupka česnekového stroužku jen velice těžko sloupnout, vložte stroužek nakrátko do vroucí vody. Pak můžete stroužek lehkým tlakem prstu poměrně snadno vymáčknout ze slupky.
Pomoci se můžete také použitím mikrovlnné trouby. Po asi 20 vteřinách v mikrovlnce se slupka česneku odloupne i při lehkém dotyku. Další možností je česnekové stroužky nasucho opražit na pánvi. Sice se samy nesloupnou, ale stačí se jich dotknout a slupka odpadne.
Oblíbeným trikem je také použití jakékoliv uzavírací zavařovací sklenice nebo třeba plastové krabičky na potraviny. Jednotlivé stroužky česneku do nich nasypejte, nádobku uzavřete a pak už jen s obsahem pár vteřin důkladně třepejte. Slupky se od stroužků oddělí a česnek bude okamžitě připraven k použití.
Dalším osvědčený způsobem, jak se slupky rychle zbavit, je použití nože s širokým ostřím nebo sekáčku. Po rozdrcení (stačí i částečné), se slupka lehce odstraní.
Podrobný video návod, jak na to, najdete ZDE.
Na dno pekáče vložíme cibuli a česnek a podlijeme vodou. Kůži na koleni nakrájíme na čtverečky. Rozmícháme si koření gyros a grilovací v oleji a... více o Pečené vepřové koleno
Žloutky ušlehejte s cukrem a máslem do světlé pěny. Vmíchejte ořechy, kakao, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte sníh a... více o Kakaová bábovka s čokoládovou polevou
Na bešamel rozpusťte na pánvi máslo, vsypejte mouku a orestujte. Za stálého míchání přilévejte mléko, krátce vařte a ochuťte nasekaným tymiánem,... více o Vaječné toasty
Těstoviny uvařte tzv. na skus v dostatečném množství osolené vody, do které je dobré přidat trošku olivového oleje. Kuřecí maso nakrájejte na kousky a... více o Těstoviny se špenátem a kuřecím masem
Brambory a pastinák očistěte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte. V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm krupici.... více o Pórková polévka se slaninou I.
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem a zvnějška ji obalte alobalem, boky potřete máslem. Rozdrťte sušenky a smíchejte je s... více o Rozmarýnový cheesecake
Čokoládu nalámejte na kousky a nechte spolu s máslem rozpustit. Vymíchejte do hladké směsi a nechte vychladnout. Troubu rozehřejte asi na 175 °C.... více o Čokoládové brownies s marshmallows
Čočku propláchněte. V hrnci zalijte vývarem, přidejte zázvor, nadrcené stroužky česneku a asi 25 minut vařte doměkka. Mrkev, cibuli a celer nakrájejte... více o Čočkový salát s hořčicí
1. Rozpůlíme na půl vejce,mouku,cukr krupici,prášek do pečiva,vodu a olej. Do jedné poloviny nasypeme i kakao. 2. Polovinu bez kakaa nalijeme do... více o Babiččina bábovka (výborná)
Nakrájíme si zeleninu na stejně velké kousky. Jako první na talíř dávám ledový salát, kukuřici s fazolemi a poté papriku s okurkou. Myslím si, že... více o Zeleninový salát s lososem a jogurtovým dresingem
1. Dát si uvařit těstoviny. Mohou být jakékoli. Dále si déme vařit vodu a nakrojíme si rajčátka. Až bude voda vařit, tak odendáme z plamene a dáme do... více o Těstoviny s rajčaty
Uvedené množství odpovídá řezům, pokud chceme péct dort (25 cm), postačí nám poloviční množství. Ingredience na drobenku nasypeme do mísy a vytvoříme... více o "Piña Colada" ananasovo-kokosové řezy (dort)
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a jemně posypeme paprikou. Na plátky masa dáme hrstku zelí, na kterou položíme rozkrojenou klobásu a pevně... více o Masové závitky (nejen) se zelím
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej a vodu, přidáme mouku s kakaem a kypřidlem. Dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto... více o Jednoduché kokosové řezy ala Bounty
Mouku smícháme v míse s cukrem, kakaem a kypřidlem. Přidáme vejce, olej a mléko. Vymícháme hladké těsto, které nalijeme do připraveného vyššího plechu... více o Banánové Margot řezy
Předvařený květák scedíme, necháme okapat, hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu, nejprve... více o Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená
Ovesné vločky namočíme přes noc do mléka. Ráno je krátce a ne příliš zprudka povaříme s tím, co máme rádi - pár rozinek, nasekaných oříšků, skořice,... více o Jednoduchá ovesná kaše - zdravě a chutně
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme smetanu, kávovou sedlinu, mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme, těsto nalijeme do vymazané a vysypané... více o Kávový korpus
Na oleji (sádle) osmažíme nadrobno pokrájené cibule a špek. Do větší mísy dáme na kostičky pokrájené starší rohlíky (housky), které pokropíme mlékem... více o Velikonoční kopřivová nádivka
Masa i slaninu nakrájíme na plátky. Na dno pekáčku rozložíme na proužky nakrájenou cibuli a česnek. Postupně klademe osolené a opepřené plátky masa,... více o Babiččina zbojnická pečeně
Vše důkladně zpracuji do těsta. Já vše připravuji v mixéru, takže mi vznikne hotová směs, z které krásně uválím knedlíčky a přidám do jakéhokoliv... více o Knedlíčky ze strouhanky
Na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu a nakrájenou cibuli (může být nahrubo). Necháme společně na malém plameni smažit (není ani potřeba tuk,... více o Fazole na slanině
Z mouky, 30 g cukru, soli, 1 žloutku a 80 g studeného másla uhněťte hladké těsto a dejte na 30 minut do chladu. Bílou čokoládu rozpusťte, zbylý cukr... více o Karamelový koláč
Sojové maso si připravíme dle návodu, jen do vývaru navíc přidáme rozmáčknutý česnek. Po uvaření maso necháme okapat, česnek vyndáme, maso pokapeme... více o Sojové maso se zeleninou
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Vmícháme vodu, olej, mouku s kypřidlem a případně i kakao. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z... více o Piškotové řezy s marmeládou a krémem
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme pokrájenou krkovici, dle chuti opepříme, zprudka zasmahneme, přidáme potlak, vysmažíme z něj vodu, zalijeme... více o Krkovice na moravance
Pórek očistíme, pokrájíme na kolečka a na rozpuštěném másle ho osmažíme dosklovata. Pak zaprášíme moukou, ještě chvíli osmažíme a zalijeme vývarem... více o Smetanová pórková polévka s bramborem
Cibuli a slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme pokrájené hovězí maso na kostky a také orestujeme. K masu nasypeme... více o Sedlácký guláš
Žloutky utřeme s tatarskou omáčkou. Přidáme drobně nakrájenou šunku a bílky, na jemno nastrouhanou mrkev. Osolíme, opepříme, zakapeme citronem,... více o Mrkvová pomazánka extra
1. Okurku nakrájíme na kostičky nebo na plátky. Dáme ji do mísy, smícháme s bazalkou, olejem, octem, sojovou omáčkou a solí. 2. Pořádně promícháme a... více o Salát z okurek
Med rozpustíme v citronové šťávě, přidáme hořčici, sójovou omáčku, chilli, sůl a vytvoříme marinádu. Porce lososa naložíme do připravené marinády a... více o Grilovaný losos v marinádě
Kuře naporcujeme, nasolíme, potřeme olejem a posypeme kari (1 kuře = 1 lžíce kari), dáme do misky a necháme nejlépe přes noc proležet v chladu. Do... více o Šťavnaté kari kuře
Rozpis ingrediencí jsem psal pro jednu osobu (zhruba). Doprostřed talíře si uděláme ze salátu hromádku, na kterou posadíme dvě půlky vejce. Kolem... více o Obložená vejce
Na oleji orestujeme na nudličky nakrájenou zeleninu a brambory. Zalijeme vodou, osolíme a přidáme koření. Zvlášť ve vodě uvaříme překrájené zelí i s... více o Polévka s červenou řepou
V mouce uděláme důlek nalijem trochu mléka přidáme cukr a kasnice.Necháme vzejít kvásek,pak přidáme zbytek mléka a olej a vypracujem těsto které... více o Vdolky paní Slávky
Rybičky zbavím kostiček, přidám máslo, sůl, pepř a citronovou šťávu. Všechno vyšlehám do pěny. Pak přidám cibuli velmi drobně nakrájenou a nastrouhané... více o Rybičková pomazánka II.
Ušleháme žloutky, cukr a mascarpone, přidáme ricottu, mouku s práškem, rozinky a ušlehaný sníh z bílků. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě - asi 1 hodinu... více o Italská bábovka II.
Na vále uhněteme těsto, tvoříme placičky a klademe na plech. Plech nemusíme vymašťovat, těsto mastné. Pečeme do zlatova. V půli pečení placičky... více o Škvarkové placky rodinné
Skořápky: ze surovin zpracujeme těsto a necháme chvíli v lednici odpočinout. Rozdělíme těsto na menší kousky, z každého si uděláme váleček, ze kterého... více o Kaštany
Z přísad vypracujeme těsto. Vyválíme ho a vložíme do dortové formy, přičemž vyložíme dno a boky do výšky 4 cm. Na dno položíme obě oplatky, posypeme... více o Rebarborový dort II.
Roštěnky naklepeme, potřeme olejem a asi hodinu necháme odležet. Osolíme, opepříme a prudce po obou stranáh opečeme. Mírně podlijeme a dusíme doměkka.... více o Roštěnky se smetanovou omáčkou
Máslo utřeme s cukrem, přidáme celá vejce, mouku, mléko, prášek do pečiva a špetku soli, pokud se vám těsto zdá příliš tuhé, přidáme ještě mléko.... více o Kokosovo-čokoládová buchta s mandarinkami
Ingredience zpracovat a nalít do kuláté formy na koláč. Výborné jsou na tom čerstvé borůvky nebo jahody. Posypku nadrobit na ovoce a péct při 180-190... více o Jogurtový koláč II.
Krupicový cukr, vejce a olej ušleháme a přidáme všechno ostatní. Vlejeme do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem a pečeme při 180 °C.... více o Americká buchta
Štávu zahřejeme na 85 °C (rychle) přidáme cukr a kyselinu, necháme rozpustit. Nevaříme! Plníme do lahví, pevně uzavřeme a skladujeme ve vodorovné... více o Šťáva z malin, jahod apod.
Připravíme si kvásek z půl deci mléka, 20 g droždí a 1 lžíce cukru. Smícháme mouku, sůl, cukr, vanikový cukr, mléko rozmíchané se žloutky, rozpuštěné... více o Kynutá bábovka s kakaem
Na másle osmahne cibuli dozlatova, přilijeme vodu, přidáme brokolici a brambory, trochu osolíme a uvaříme do měkka. Několik drobných růžiček brokolice... více o Jednoduchá brokolicová polévka
Do mouky zamícháme sůl, do dolíčku vlijeme vlažné mléko, olej a rozdrobíme droždí. Necháme vykynout kvásek, vymícháme vláčné těsto a přikryté... více o Chlebové placky
Pečivo namočíme do studené vody. Zelí očistíme a košťál vyřízneme. Potom vložíme zelí do vařící osolené vody a postupně opatrně utrhneme 8 vnějších... více o Zelné závitky s mletým masem
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na špalíčky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce tuku a opékáme je cca 10 minut. Mezitím okrájíme a opereme celer a... více o Zelenina v pánvi