Také se vám stává, že předevčírem koupený chléb je tvrdý, jako kdybyste ho doma měli týden, a už za tři dny pokrývá jeho povrch bílá nebo zelená plíseň? Problém je nejen ve způsobu jeho přípravy, ale také v tom, jak ho máte uložený.
Chléb by se neměl ukládat v igelitových sáčcích, ale nejlépe ve lněné a čisté utěrce. Takto zabalený nezplesniví. Variantou na tip našich babiček (tedy balení do utěrky nebo plátna) je balení pečiva do papíru, samozřejmě čistého a nepoužitého. Pokud tedy mají v obchodě na výběr sáčky papírové a igelitové, volte raději ty první.
Chleba z kvásku: Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.
Pečivo můžete uložit také do chlebníku. V něm je snadno dostupné a zároveň chráněné před vlhkem i vzduchem. Na výběr máte celou řadu modelů: závěsných nebo volně stojících, dřevěných nebo kovových, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech. Ve schránce na chléb se nevytvoří plíseň, když ji jednou za týden vymyjeme octovou vodou. Ocet totiž spolehlivě ničí bakterie.
Když budete dodržovat správný postup, můžete chleba i zmrazit. V takovém případě je dobré chléb rozkrájet na krajíce a jednotlivé plátky proložit papírem na pečení a vložit do mikrotenového sáčku. Pak můžete z mrazničky vyndat jen potřebné množství. Až budete chleba rozmrazovat, sáček pootevřete, aby se odpařila voda. Pečivo můžete také krátce rozpéct v troubě. Pak bude krásně křupavé a čerstvé. Ale musíte ho hned sníst, protože brzy ztvrdne.
Domácí pečivo jako z pekárny. Recepty na rohlíky, veku i bagetky najdete ZDE.
Polovinu chia semínek, polovinu kokosového mléka, po lžíci vody a javorového sirupu a kakao smíchejte dohromady. Dno sklenic vyložte nakrájeným... více o Puding s chia semínky a pomerančem
Vodu s cukrem ohřejeme v hrnci. Teploměr vložte do vody a naměřte teplotu 121 stupňů. V misce mixérem vyšleháme žloutky a celé vajíčko a postupně... více o Čokoládová pěna s jahodami
Lilek si omyjeme, rozkrojíme na dvě půlky, vydlabeme dužinu (zanecháme od okraje asi 1 cm), osolíme, opepříme a potřeme olejem a dáme péct do trouby... více o Zapečené lilky
Na vál vysypeme hrubou mouku (případně namíchat s polohrubou), do důlku uprostřed vyklepneme vejce, osolíme ho a přidáme tvaroh (nebo bílý jogurt) a... více o Univerzální jednoduché těsto na ovocné knedlíky
- Smíchejte všechny přísady dohromady a udělejte kouli. - Celé to dejte do ledničky a cca 1 hodinu to nechte odležet. - Mezitím si připravte plech s... více o Lembas (Elfí chléb)
Těstoviny - uvaříme dle návodu. Omáčka - V hrnci necháme pomalu rozpustit máslo, poté přidáme hladkou mouku a chvíli mícháme, přilijeme mléko,... více o Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené
Na trošce oleje osmažíme větší pokrájenou cibuli dorůžova, přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené krůtí maso a smažíme do zlatova. Pak... více o Bylinkový krůtí guláš se žampiony
Sklenici rýže nasypeme do hrnce, přisypeme kari a sůl dle chuti, přilijeme vodu dle návodu na obalu rýže a vaříme podle uvedeného času doměkka za... více o Fazolková rýže - (nejen) příloha
Vlažné mléko ve větším hrnci dobře rozmícháme s cukry, solí, rozdrobeným droždím, moukou a rumem. Dochutit můžeme i citronovou kůrou či skořicí. Vše... více o Lívanečky po našem - kynuté
Mouku, kypřící prášek, sůl, sodu, skořici a pomerančovou kůru smíchejte. Banány rozmačkejte vidličkou, aby vznikla taková hustší kaše. Vejce... více o Banánový chlebíček bez másla - vláčný
Hlávku zelí dáme do hrnce s vroucí vodou a vždy po spaření a změknutí vrchních listů ji vyndáme, odřízneme listy od košťálu a opatrně je sejmeme, aby... více o Holubce v bešamelu - plněné zelné listy
Můj přítel o této bábovce tvrdí, že je nejlepší, jakou kdy jedl. Peču ji i dvakrát týdně. Cukr krystal, vanilkový cukr a máslo ušleháme a postupně... více o Nejlepší banánová bábovka
Chili con carne (správně by se mělo psát jedno L ve slově chili) je pokrm pocházející z Texasu a v následujícím receptu se chci přiblížit původním... více o Chili (chilli) con carne
Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které přidáme cukr, olej, vodu, opět prošleháme, přidáme mouku s kypřidlem a kakaem, dobře promícháme a nakonec... více o Dvoubarevný roládový pařížský dort
Oddělte vejce na bílky a žloutky. Ve šlehači rozšlehejte bílky a 25 g cukru do ztuhnutí. V jiné misce rozšlehejte žloutky a zbytek cukru (25 g).... více o Jednoduché tiramisu
Starší rohlíky (housky) prokrojíme a naneseme na ně vrstvu sýrové směsi. Rohlíky naskládáme na plech vedle sebe, aby se nekolébaly a náplň při pečení... více o Zapečené sýrovo-paprikové rohlíky (housky)
Čočku přebereme a namočíme alespoň 2 hodiny do studené vody. Pak k ní přidáme bobkové listy, nové koření a masox, podle potřeby ještě přilijeme vodu,... více o Pikantní salát s čočkou
Na rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme maso a mícháme, dokud nezhnědne a nerozpadne na malé kousky. Pak... více o Pravé řecké Pasticcio
Kakao, kokosový tuk a jednu lžíci medu ohřejeme nad vodní lázní. Přidáme vanilkové aroma. Krém odložíme bokem, může se stát, že se vytvoří hrudky,... více o Čokoládové suflé bez lepku
Vše v uvedeném pořadí vložím do formy (kandovanou pomerančovou a citronovou kůru vkládáme až po signálu na semínka) a dám dělat na program ZÁKLADNÍ... více o Mazanec z domácí pekárny
Kuřecí prsa odblaníme, odstraníme tuk a do každého nožem nařízneme hlubší zářezy, osolíme a opepříme. Cibulku nakrájíme i s natí. Sýr nastrouháme na... více o Kuřecí prsa v slanině
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme olej, vodu, kávu, ořechy a mouku s kypřidlem. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a těsto vlijeme... více o Lahodné tvarohovo-kávové řezy
Na rozpáleném oleji opékáme gnocchi dokřupava. Mezitím než se gnocchi opečou, tak na druhé pánvi na rozpuštěném másle restujeme zeleninu. K... více o Gnocchi s tuňákem
Maso obereme od kostí a pokrájíme na kousky, které zamícháme s natrhaným salátem, drobně pokrájeným sýrem a slabými plátky mrkve. Vejce pokrájíme na... více o Kuřecí zbytkový salát
Množství surovin odpovídá pečicí nádobě o průměru 23 cm a výšce 5 cm. **Náplň:** Do velké misky dejte na plátky nastrouhaná jablka, přidejte 50 g... více o Pravý americký Apple Pie
Nejprve podusíme rajčata, která pak propasírujeme přes cedník. Na trošce oleje necháme zpěnit nakrájenou cibuli, ke které přidáme propasírovaná... více o Jednoduché lečo po našem
Porce kuřete osolíme, dáme do pekáčku, přidáme namočené sušené houby, nakrájené (oloupané a spařené) mandle, máslo a dáme péct. Asi po půl hodině dáme... více o Kuře na pomerančích
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat minimálně 1... více o Kuřecí řízek s hořčicí
Celá vejce ušleháme spolu s cukrem. Do ušlehaného vmícháme zbytek přísad. Nalejeme do vymazané dortové formy a pečeme asi 20 min. na 180 °C. Vychladlý... více o Ořechový dort mojí babičky
Ušleháme poctivě do hladka cukr, žloutky, olej, vodu - ručním šlehačem cca 5 minut. Smícháme mouku s práškem do pečiva (aby se netvořily hrudky) a... více o Bublanina - tutovka (tutově se povede)
Maso okořeníme, zakapeme olejem a necháme v lednici přes noc. Druhý den na pánvi zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme. Podlijeme vodou, přiklopíme a... více o Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
Z trochy mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, pepř, vejce, olej, kysanou smetanu a kvásek. Zamísíme těsto,... více o Škvarkové pagáčky
Jablíčka nakrájíme na kostičky, zakapeme citronem proti zhnědnutí a odložíme stranou. Máslo, celá vejce a cukr ušleháme, přidáme vanilkový cukr,... více o Jablečné koláčky
Ze všech ingrediencí uděláme drobenku, osvědčila se mi nejvíc na jablečný a meruňkový koláč, ale i kombinace s tvarohem je skvělá.... více o Drobenka na ovocný koláč
Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, nakrájený tuk, kakao, moučkový cukr a mléko. Zpracujeme v těsto. Polovinu těsta nastrouháme na vymazaný a... více o Bounty řezy
Brambory nastrouháme, osolíme a dobře promícháme s moukou. Do vroucí osolené vody hážeme halušky přes speciální cedník (nebo přes struhadlo s velkými... více o Halušky s tvarohem
Máslo necháme rozpustit a všechny ostatní suroviny přidáme a chvíli zahříváme. Nakonec nalejeme do pekáče na králíka a dbáme na to, aby všechny kousky... více o Kanadský králík
Pohanku propláchnu na sítku, zaleji vodou, 2 minuty povařím a šoupnu do ložnice pod peřinu a už se nestarám. To můžete udělat klidně ráno, než jdete... více o Pohanková pomazánka
Uvařené těstoviny necháme vychladnout, zeleninu nakrájíme na středně velké kousky, přidáme zakysanou smetanu, nadrobno pokrájená vejce a nadrobno... více o Lehký těstovinový salát
Pampeliškové květy svaříme s pokrájeným citronem v 1 litru vody a svařené necháme louhovat 24 hodin. Poté scedíme přes utěrku, kterou ještě vymačkáme... více o Pampeliškový med II.
Salám nakrájíme na kostičky, přidáme sterilovanou zeleninu - Kunovjanku, vejce i okurky pokrájené na kousky a hrášek a dáme do mísy. Do odměrky... více o Salámový aspik
Bílky ušleháme s cukrem nad párou do zhoustnutí, vmícháme ořechy. Sněhovou masu vložíme do zdobícího sáčku a na vymazaný plech stříkáme kopečky.... více o Ořechové pusinky
Rohlíky nakrájíme na kostky a zalejeme mlékem. Chvíli necháme odstát, potom přidáme mouku s práškem, žloutky, osolíme a přimícháme sníh z bílků.... více o Knedle v hrnečku
Vejce,cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Za stálého míchání přiléváme olej a vaječný likér. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Do formy... více o Bábovka s vaječným koňakem
Celer oloupeme, nastrouháme najemno spolu s mrkví. Salám se nastrouhá na hrubém struhadle. Zamíchá se, osolí, opepří, přidá se zakysaná smetana a... více o Celerová pomazánka na chlebíčky
Vše smícháme, nalijeme do formy a upečeme. Těsto se může zdát řidší, ale nevadí, výsledek bude skvělý.... více o Bábovka z vaječného likéru
Chléb nakrájíme na kostičky, necháme oschnout, osolíme a v míse smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme vláčné... více o Chlebové knedlíky
Ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou pečlivě vymažeme formičky. V míse utřeme cukr se žloutky, vejcem a vanilkovým cukrem. Třeme tak dlouho, až je... více o Rakvičky se šlehačkou
Na vál posypaný moukou nasekáme máslo i sádlo, přidáme 1/2 lžičky soli, žloutek a 150 ml vody. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a na 2... více o Cibulový koláč se slaninou
Cibulku nakrájíme na kousky asi 5 cm dlouhé. Rozpůlíme papriku, očistíme ji a lusk omyjeme. Nakrájíme na nudličky. Kyselé okurky pokrájíme na kolečka... více o Krůtí rolky se zeleninou