Česnek nevyschne a dá se dobře loupat, když ho doma rozeberete na jednotlivé stroužky, uložíte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a vložíte do lednice. Lednice, ani potraviny v ní uložené, nechytí pach česneku a vy si berete vždy jen potřebné množství. Použít můžete i papírový obal od vajíček, ani v něm v lednici česnek nevyschne. Další skvělé tipy najdete níže.
Pokud máte k dispozici větší množství česneku, můžete ho zamrazit, usušit, namačkat do soli nebo naložit do oleje.
V mrazáku česnek vydrží rok, stačí ho jen oloupat, dát do mikrotenového sáčku a zamrazit. Druhý den sáček s česnekem vyndejte, bouchněte s ním například o pracovní desku, aby se jednotlivé stroužky od sebe oddělily, přendejte je do uzavíratelné krabičky a vraťte do mrazáku. Zmrazit se ale dá i česnek neoloupaný.
Široké použití v kuchyni má také česnek sušený. Jednotlivé stroužky oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, ty rozložte nejlépe na síta a sušte dva až pět dnů podle tloušťky. Použít můžete i sušičku. Usušený česnek můžete rozemlít na prášek nebo nasekat nadrobno. Skladujte v dobře těsnící nádobě, aby nevyčichl.
Dalším způsobem, jak větší množství česneku uchovat, je naložit ho do soli. Na kilo česneku jí použijte asi 300 - 400 gramů. Česnek oloupejte, prolisujte nebo rozmixujte, smíchejte se solí a naplňte do čistých sklenic. Povrch ještě nakonec posypejte tenkou vrstvou soli a sklenice uzavřete. Skladujte na temném s suchém místě. Při použití pasty do pokrmů ale už nepoužívejte sůl.
Poslední možností je celé oloupané stroužky česneku nasypat do zavařovací sklenice a zalít nejlépe extra panenským olivovým nebo slunečnicovým olejem. Můžete také podle chuti přidat různé bylinky a koření. Oloupané stroužky ale můžete také nejdřív umlít na strojku nebo je rozdrtit v lisu na česnek, nandat do sklenice a zalít olejem. Neplňte až nahoru, česnek časem nabobtná a olej by vám začal ze sklenic vytékat. Skladujte v temnu a chladnu, nejlépe v lednici.
Pokouší se o vás chřipka nebo nachlazení? Poražte je poctivou česnečkou! Recept najdete ZDE.
Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Vmíchejte jogurt a vejce, nakonec opatrně olej. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané... více o Ostružinový koláč s broskvemi
Omyté ovoce rozdělte, část si nechte na ozdobu a zbytek vložte do úzké a hluboké nádoby. Přidejte jahodovou marmeládu, šťávu z citronu a sirup z agáve... více o Domácí ovocná limonáda
Chřest oloupejte a 4 minuty vařte v osolené vodě. Sceďte, osušte a obalte v mouce, vejcích se smetanou a strouhance. Rozehřejte máslo s olejem a... více o Smažený bílý chřest
Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo, smícháme s ovesnými vločkami a vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů... více o Domácí müsli tyčinky
Kuskus nasypeme do misky a zalijeme dle návodu na obalu buď horkým vývarem nebo vodou a necháme nabobtnat pod pokličkou. Zeleninu volíme z více druhů:... více o Kuskus se zeleninou a tuňákem
1. Žloutky oddělte od bílků. Připravte si vodní lázeň. voda se nesmí dotýkat dna horního kastrolku. Smetanu nalijte do kastrolku, asi 100 ml nechte... více o Vanilkový krém
Cibuli pokrájíme na drobno a na jemně pokrájeném špeku s troškou oleje jí osmažíme dorůžova. Pak přidáme pokrájené maso na kostky, které jsme osolili... více o Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme na nudličky pokrájenou nebo hrubě nastrouhanou mrkev, petržel a celer dorůžova. Zeleninu po osmažení posypeme... více o Květáková polévka s kořenovou zeleninou
Kiwi oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. To samé udělejte i s jablkem a banánem. Přidejte vodu a med a tyčovým mixérem rozmixujte. (Pokud máte... více o Kiwi smoothie
Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle. Loupat ho nemusíme, stačí ho jen dobře omýt, nebo vydrbat kartáčkem. Z citronu vymačkáme šťávu. Z bio citronu ... více o Zázvorový macerát - sirup pro dospělé
Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, opepříme a jen velmi málo osolíme. Maso přidáme k... více o Halali-smetanová omáčka po našem
Dáme si vařit vodu na těstoviny a mezitim si nakrájíme susená rajcata (bývají nalozená v oleji) italskou sunku proscitutto a zacneme pozvolna delat na... více o Špagety s rukolou,sušenými rajčaty,italskou šunkou posypané parmazánem
V hrnci smíchejte vývar, kari pastu, útřicovou omáčku, limetkovou šťávu a většinu kůry z limetky. Přiveďte k varu, přidejte nakrájené houby a... více o Thajská kuřecí polévka s houbami
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo, prosátou mouku s kypřícím práškem, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Rovnoměrně jej... více o Koláč s tvarohem a jablky
**Krok 1: Zkaramelizujte kondenzované mléko** \\ Naplňte hrnec ze tří čtvrtin vodou a začněte vodu vařit. Jakmile se začne vařit, vložte uzavřenou... více o Banoffee irský koláč
Maso pokrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, které osolíme, jemně opepříme a na rozpáleném oleji zprudka smažíme dozlatova za občasného promíchání.... více o Maso s paprikovou omáčkou
Opláchnuté plody rakytníku dejte do hrnce s cukrem a zalijte takovým množstvím vody, aby byly plody pod hladinou. Pomalu uveďte do varu a děrovanou... více o Tvaroh s rakytníkovým pyré
Hrášek a špenát opláchněte a osušte. Omytou cuketu nakrájejte na plátky, očištěnou jarní cibulku nadrobno, lístky petržele a tymiánu nasekejte. Troubu... více o Zeleninová frittata
V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm papriku, cibuli, česnek a mrkev. Vlijte víno, nechte asi pět minut odvařit, pak vlijte vývar.... více o Ostrá papriková krémová polévka
Lilek nakrájíme na kolečka (1 cm), osolíme a necháme vypotit. Po vypocení osušíme a nakrájíme na kostky, cuketu taktéž nakrájíme na kostky. Vše dáme... více o Gratinovaný lilek a cuketa
Mouku, vajíčka, vodu, olej, droždí a trochu soli smícháme v těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Poté těsto dáme do formy (na... více o Slaný anglický koláč
*Množství surovin je na formu 20cm širokou. Perníky nakrájíme na plátky široké cca 1cm,které naskládáme vedle sebe do formy vyložené folií nebo... více o Perník z perníků-nepečené
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Krajíčky chleba namáčíme v rozšlehaném vejci se solí (dle chuti) z obou stran a ihned smažíme v rozpáleném... více o Chlebové smaženky
Do pekárny dáme nejprve tekuté ingredience a pak sypké. Pečeme na programu SPRINT nebo na programu pro pečení bílého chleba.... více o Kukuřičný chléb II.
Představím zde velmi jednoduchý a fantastický recept na roastbeef (nebo chcete-li: rostbíf), upravený podle ne zcela všední metody vaření při nízké... více o "Low Temperature" - Roastbeef
V míse rozmíchejte mouku s droždím, se solí, s cukrem a máslem. Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte přikryté kynout asi hodinu. Meruňky... více o Meruňkový koláč se smetanovou peřinou
Droždí rozpustíme s cukrem a polovinou vody, necháme na teplém místě stát asi 10 minut než se vytvoří kvásek (jsou viditelné bubliny). Ve velké míse... více o Arabské lodičky pide s různými náplněmi
Brambory nakrájíme na malé kostičky, osolíme a dáme vařit. Mezitím připravíme česnek, který rozmačkáme nožem a hodně osolíme. Do vařicí vody přidáme... více o Česnečka po česku
Vařené vejce a cibuli nakrájíme na drobno. Do misky přidáme lžíci másla a dva díly taveného sýra smícháme, aby se spojily a přidáme vejce s cibulí,... více o Vajíčková pomazánka IV.
Dýni nastrouháme na hrubší a dellší nudličky (na speciálním struhadle). Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme dýni, kopr, osolíme,... více o Dýňový prívarok
Nákrájíme papriku a vydlabanou okurku. Smícháme s tvarohem, solí a lžičkou olivového oleje. Mažeme na chleba nebo rohlík.... více o Dětská pomazánka
Máslo, žloutky a oba cukry ušleháme do pěny, přidáme mouku a sníh z bílků. Nakonec přimícháme rozinky a kůru. Dáme do vymazané a vysypané formy (dávka... více o Jiříkův biskupský chlebíček
Uvařená vajíčka rozkrojíme napůl, žloutek dáme na talíř a vidličkou ho rozetřeme spolu s dvěma lžícemi hořčice a lžící margarínu. Pak přidáme na... více o Vajíčková pomazánka II.
Celé bulvy červené řepy uvaříme ve vodě do měkka. Řepu oloupeme a nastrouháme na jemno (nebo pro pohodlné jako já i nahrubo). Uvařenou řepu lze také i... více o Australská čokoládová buchta z červené řepy
Z mléka, mouky a medu uvařím hustou kaši, potom vmíchám 1 sáček rozinek, sušené ovoce, ořechy... asi 200 g. Z promíchané hmoty dávám lžičkou na plech... více o Zdravější marokánky
Kapra rozřízneme na polovinu, očistíme, okořeníme a dáme péci kůží dolů do vymazaného pekáčku. Pečeme zhruba 15 min. při teplotě asi 180-190 °C.... více o Kapr pro paní Jarčuškovou
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme trošku rumu, vmícháme mouku s vanilkovým cukrem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané... více o Piškotová bábovka II.
Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou slaninu a osmažíme, nalejeme smetanu a krátce povaříme a dochutíme. Potom přimícháme vařené... více o Zapečené těstoviny se slaninou a smetanou
Nadrobno pokrájíme cibuli a zpěníme na oleji. Když zesklovatí, přidáme drůbeží játra (musíme je předem prohlédnout a vyříznout z nich žluč) a trochu... více o Drůbeží játra mojí mámy
Pekáč nebo zapékací misku vymažeme máslem. Postupně vrstvíme na kolečka nakrájené brambory, každou vrstvu okořeníme (sůl, majoránka, oregáno, tymián,... více o Vynikající zapečené vepřové kotlety
Ve slané vodě s kmínem uvaříme čisté brambory i se slupkou. Nepřevařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, ještě vlažné smícháme s cibulí... více o bramborový salát bavorský
Kuře zbavíme kůže a vykostíme. Plát zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Ze špenátu odkrojíme stonky, spaříme a necháme okapat. Na plát masa... více o Kuřecí roláda se špenátem
Lososa nakrájíme na kostičky a smícháme s jemně nakrájenou cibulí, nasekaným koprem, dochutíme solí, pepřem a pokapeme olejem. Dáme na 20 minut... více o Tatarský biftek z lososa
Maso vymícháme spolu s vejcem, kořením a 1 dl vody. Zahustíme zelím a strouhankou a vytvarujeme hladké kulaté placičky, které zvolna opečeme na oleji... více o Sekané znojemské biftečky
Suroviny svaříme na hladkou omáčku, buřty nebo točený salám nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka. Do sklenice prokládáme buřty, omáčku, cibuli.... více o Mňam buřty
V litru vody uvaříme oloupané brambory se zeleninou, kořením a solí. Zvlášť na tuku osmahneme cibulku, přisypeme mouku a zalijeme podmáslím. Krátce... více o Hodolanská omáčka
V mléce rozšleháme krupici, cukr, sůl, žloutky a přidáme citronovou kůru. Vyšleháme sníh z bílků a přidáme do těsta spolu s vypranými rozinkami.... více o Trhanec
Maso, nakrájenou cibuli a ostatní přísady pečlivě promícháme a necháme chvíli odpočinout. Zatím připravíme těsto ze všech uvedených ingrediencí a... více o Ravioli
Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek na plátky. Do nádoby s přiléhací poklicí dáme... více o Kuře v kořenové zelenině
Telecí plát opláchneme, očistíme a najemno umeleme. Maso osolíme, přidáme muškátový květ, mléko a vejce, promícháme nebo našleháme. Necháme půl hodiny... více o Telecí řízky