• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak skladovat česnek

Jak skladovat česnek

Jak skladovat česnek

Česnek nevyschne a dá se dobře loupat, když ho doma rozeberete na jednotlivé stroužky, uložíte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a vložíte do lednice. Lednice, ani potraviny v ní uložené, nechytí pach česneku a vy si berete vždy jen potřebné množství. Použít můžete i papírový obal od vajíček, ani v něm v lednici česnek nevyschne. Další skvělé tipy najdete níže.

Pokud máte k dispozici větší množství česneku, můžete ho zamrazit, usušit, namačkat do soli nebo naložit do oleje.

Jak mrazit česnek

V mrazáku česnek vydrží rok, stačí ho jen oloupat, dát do mikrotenového sáčku a zamrazit. Druhý den sáček s česnekem vyndejte, bouchněte s ním například o pracovní desku, aby se jednotlivé stroužky od sebe oddělily, přendejte je do uzavíratelné krabičky a vraťte do mrazáku. Zmrazit se ale dá i česnek neoloupaný.

Nebaví vás jednotlivé stroužky česneku loupat? Návod, jak to zvládnout během několika sekund, najdete ZDE.

Jak sušit česnek

Široké použití v kuchyni má také česnek sušený. Jednotlivé stroužky oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, ty rozložte nejlépe na síta a sušte dva až pět dnů podle tloušťky. Použít můžete i sušičku. Usušený česnek můžete rozemlít na prášek nebo nasekat nadrobno. Skladujte v dobře těsnící nádobě, aby nevyčichl.

Jak naložit česnek do soli

Dalším způsobem, jak větší množství česneku uchovat, je naložit ho do soli. Na kilo česneku jí použijte asi 300 - 400 gramů. Česnek oloupejte, prolisujte nebo rozmixujte, smíchejte se solí a naplňte do čistých sklenic. Povrch ještě nakonec posypejte tenkou vrstvou soli a sklenice uzavřete. Skladujte na temném s suchém místě. Při použití pasty do pokrmů ale už nepoužívejte sůl.

Jak naložit česnek do oleje

Poslední možností je celé oloupané stroužky česneku nasypat do zavařovací sklenice a zalít nejlépe extra panenským olivovým nebo slunečnicovým olejem. Můžete také podle chuti přidat různé bylinky a koření. Oloupané stroužky ale můžete také nejdřív umlít na strojku nebo je rozdrtit v lisu na česnek, nandat do sklenice a zalít olejem. Neplňte až nahoru, česnek časem nabobtná a olej by vám začal ze sklenic vytékat. Skladujte v temnu a chladnu, nejlépe v lednici.

Pokouší se o vás chřipka nebo nachlazení? Poražte je poctivou česnečkou! Recept najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

40 minut
Debrecínská polévka se zeleninou

Debrecínská polévka se zeleninou

Na rozpuštěném másle si necháme osmažit na nudličky pokrájenou debrecínku, na kolečka pokrájený pórek a na drobno pokrájenou papriku. Po osmažení... více o Debrecínská polévka se zeleninou

Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)

Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)

Cibuli pokrájíme na drobno a na jemně pokrájeném špeku s troškou oleje jí osmažíme dorůžova. Pak přidáme pokrájené maso na kostky, které jsme osolili... více o Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)

40 minut
Vláčný velikonoční beránek

Vláčný velikonoční beránek

Ještě než začnete vážit všechny složky, dejte vyhřát troubu na 160/170°C a mřížku dejte do dolní poloviny. Vymažte a vysypte formu. Oddělte žloutky od... více o Vláčný velikonoční beránek

Smetanové maso na paprice s bramborem - pečené

Smetanové maso na paprice s bramborem…

Maso pokrájíme na kostky a dáme do vymazané zapékací mísy, kde je osolíme, poprášíme paprikou, přisypeme na nudličky pokrájenou očištěnou papriku (lze... více o Smetanové maso na paprice s bramborem - pečené

Bylinková krůtí (nejen) stehna na houbách

Bylinková krůtí (nejen) stehna na…

Stehna naporcujeme na menší části, paličky nakrojíme podélně po kosti, osolíme a ochutíme bylinkami a necháme odležet na dvě hodiny. Do pekáče... více o Bylinková krůtí (nejen) stehna na houbách

5 minut
Kiwi smoothie

Kiwi smoothie

Kiwi oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. To samé udělejte i s jablkem a banánem. Přidejte vodu a med a tyčovým mixérem rozmixujte. (Pokud máte... více o Kiwi smoothie

Bageta se sýry - zapečená

Bageta se sýry - zapečená

Starší bagetu nebo jiné pečivo z druhé dne pokrájíme na plátky tak, že plátek zcela neprokrojíme, ale uděláme do ní jen hluboké zářezy cca 1 - 1,5 cm... více o Bageta se sýry - zapečená

40 minut
Buřtguláš trochu jinak

Buřtguláš trochu jinak

Na oleji zpěníme cibuli a přidáme na kostičky nakrájený Gothajský salám (můžete nahradit buřtem, párkem, klobáskou...). Dále přidáme masox, červenou... více o Buřtguláš trochu jinak

Chřest na másle

Chřest na másle

Bílý chřest oloupeme, svážeme kuchyňskou nití a ponoříme ho nastojato do vody, aby špičky koukaly z vody a byly pak křupavé. Když je chřest měkký ... více o Chřest na másle

Mozzarella na gril, pánev nebo do trouby

Mozzarella na gril, pánev nebo do…

Okapanou mozzarellu rozkrojíme na čtvrtiny a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Takto připravenou ji osmažíme, ogrilujeme nebo opečeme zprudka na... více o Mozzarella na gril, pánev nebo do trouby

Masové kostky (nudličky) v paprikovo-smetanové omáčce "Paprikáš"

Masové kostky (nudličky) v paprikovo…

Na oleji nebo másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, ke kterou dáme osmažit na kostky (nudličky) pokrájené a osolené maso dle vlastního... více o Masové kostky (nudličky) v paprikovo-smetanové omáčce "Paprikáš"

Cukrové koláčky nebo šátečky

Cukrové koláčky nebo šátečky

Mouku nasypeme do mísy, přidáme pokrájený tuk, přilijeme smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny v chladu proležet. Pak... více o Cukrové koláčky nebo šátečky

30 minut
Pečená dýně (velice chutná)

Pečená dýně (velice chutná)

Troubu si nastavíme na 225°C. Mezitím si omyjeme dýni, nakrájíme na menší kusy a dáme na plech (opravdu na plech, ne do zapekací mísy či do něčeho... více o Pečená dýně (velice chutná)

20 minut
Bulgur s kuřecím masem

Bulgur s kuřecím masem

1) Dáme vařit bulgur do vroucí vody. 2) Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na malé kostičky. Maso orestujeme na másle. 3) K masu přidáme bylinky a pesto... více o Bulgur s kuřecím masem

Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

Koláč s nemletým mákem, ovocem a…

Mouku, cukry, prášek do pečiva, mák, skořici a citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme olej, mléko, vejce a řádně promícháme. Těsto nalijeme na plech... více o Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

90 minut
Zapečené brambory se špenátem a houbami

Zapečené brambory se špenátem a…

Rané brambory neloupeme, pouze omyjeme, rozkrájíme na větší kusy a dáme do tukem vymazaného pekáče péct. Během pečení si opracujeme špenát, který... více o Zapečené brambory se špenátem a houbami

30 minut
Treska v krustě

Treska v krustě

Tresku osolíme, opepříme, zakápneme olejem a dáme na 5 minut do trouby pod gril. Mezitím si chleba nakrájíme na kostičky, hodíme ho do kuchyňského... více o Treska v krustě

15 minut
Směs na špagety

Směs na špagety

Na jedné nebo dvou lžících oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme gothaj, trochu osmahneme, přidáme rajčata a papriku. Chvilku podusíme. Přidáme... více o Směs na špagety

40 minut
Krémová kapustová polévka

Krémová kapustová polévka

Kapustu nakrájejte nadrobno stejně jako oloupanou cibuli, česnek, brambory, celer a mrkev. Na rozehřátém oleji osmažte všechnu zeleninu včetně brambor... více o Krémová kapustová polévka

Domácí kandovaný zázvor

Domácí kandovaný zázvor

Zázvor očistíme, nakrájíme na plátky(cca 4mm) a dáme do vody povařit na 20 minut. Pak přidáme cukr, necháme přejít varem, odstavíme a necháme 24 hodin... více o Domácí kandovaný zázvor

150 minut
Králičí stehna pečená velmi pomalu

Králičí stehna pečená velmi pomalu

Den předem vložte králičí stehna do pekáčku s mořskou solí a maso jí obalte. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte do ledničky. Před přípravou pak... více o Králičí stehna pečená velmi pomalu

90 minut
Tvarohovo-třešňový dort (käsekuchen)

Tvarohovo-třešňový dort (käsekuchen)

1 vejce, 100 g cukru, mouku, kypřící prášek a máslo vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici odpočinout.... více o Tvarohovo-třešňový dort (käsekuchen)

Debrecínské závitky

Debrecínské závitky

Vepřové plátky naklepeme, posypeme kořením, na každý plátek masa položíme dva plátky debrecínky, pevně zavineme. Do zapékací misky dáme pokrájený špek... více o Debrecínské závitky

Gratinovaný lilek a cuketa

Gratinovaný lilek a cuketa

Lilek nakrájíme na kolečka (1 cm), osolíme a necháme vypotit. Po vypocení osušíme a nakrájíme na kostky, cuketu taktéž nakrájíme na kostky. Vše dáme... více o Gratinovaný lilek a cuketa

10 minut
Avokádový krém

Avokádový krém

Avokádo vyděláme ze slupky a rozmačkáme, přidáme jemně nastrouhanou Nivu a ostatní suroviny. Mažeme na bagety nebo tousty rozpůlené, osmažené na... více o Avokádový krém

Myslivecká směs

Myslivecká směs

Množství surovin záleží na počtu strávníků. Majoránka a paprika (množství) je psaná zhruba na 40 dkg masa. Maso si pokrájíme na nudličky (kostičky),... více o Myslivecká směs

Zapečená hlíva s nivou

Zapečená hlíva s nivou

Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme hlívu a orestujeme ji. Směs lehce... více o Zapečená hlíva s nivou

Drobenkový mazanec (bochánek)

Drobenkový mazanec (bochánek)

Z ingrediencí v míse uděláme těsto. Z ingrediencí na vále uděláme žmolenku. Žmolenku pak přidáme k těstu v míse a vypracujeme těsto, které necháme... více o Drobenkový mazanec (bochánek)

Šlehačkový koláč s jablky

Šlehačkový koláč s jablky

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na silnější měsíčky. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, pak přidáme změklé máslo pokrájené na... více o Šlehačkový koláč s jablky

Zeleninová pánev

Zeleninová pánev

Na rozpáleném oleji si ve větší pánvi orestujeme nejdřív papriku a žampiony. Pak přidáme ostatní zeleninu, dochutíme, promícháme, řádně prohřejeme,... více o Zeleninová pánev

Přesňáky s mákem

Přesňáky s mákem

Brambory jemně nastrouháme a smícháme s moukou, krupicí, solí a vejcem. Těsto musí být poddajné aby se dobře válelo, ale nesmí se míchat dlouho, aby... více o Přesňáky s mákem

Zeleninové placičky II.

Zeleninové placičky II.

Zeleninu očistíme (cuketa se škrábat nemusí) a syrovou nastrouhíme. Dobře vyždímáme šťávu, kterou zelenina pustí. K zelenině přidáme zbylé ingredience... více o Zeleninové placičky II.

Buchta celulitida

Buchta celulitida

Smícháme všechny ingredience na těsto a polovinu ho nalejeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný pekáč. Druhou polovinu obarvíme kakaem a vlijeme na... více o Buchta celulitida

40 minut
Cuketové hody

Cuketové hody

Na cibulce orestujeme nakrájené kuřecí prso a krátce orestujeme, přidáme na kostky i se slupkou pokrájenou cuketu restujeme asi 3 minuty (záleží na... více o Cuketové hody

Maková bábovka - bez vajec

Maková bábovka - bez vajec

Celý mák namočíme na 1 hodinu do hrnku s mlékem. Smícháme celozrnnou mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme podle chuti rozinky (nejlepší jsou... více o Maková bábovka - bez vajec

40 minut
Sněhové rohlíčky

Sněhové rohlíčky

Nad parou ušleháme bílky s cukrem jako na pusinky. Nachystáme si ořechy, které smícháme pomleté a nasekané dohromady, nejlépe do nižší misky. Hotový,... více o Sněhové rohlíčky

180 minut
Chléb skoro jako Šumava

Chléb skoro jako Šumava

Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost II, barva kůrky střední.Po upečení vyklopíme z formy a necháme v... více o Chléb skoro jako Šumava

Ďábelské fazole

Ďábelské fazole

Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji, přidáme lečo, kečup a fazole. Dochutíme solí, pepřem, česnekem a chilli. Podáváme nejlépe... více o Ďábelské fazole

Václavovy těstoviny

Václavovy těstoviny

Nejdříve si uvaříme těstoviny. Připravíme vývar zeleninový a předvaříme brokolici, kterou rozřežeme na drobno. Na oleji zarestujeme česnek, na něj... více o Václavovy těstoviny

90 minut
Šlehačková sekaná

Šlehačková sekaná

Mleté maso se smíchá s vegetou a tekutou šlehačkou, pořádně se promíchá a nechá se nejméně 24 hodin odležet v chladu. Z tohoto "těsta" se udělají... více o Šlehačková sekaná

Strouhaná tvarohová buchta

Strouhaná tvarohová buchta

Mouku, prášek do pečiva, heru, van. cukry, moučkový cukr smícháme dohromady rukama. Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme kakao a... více o Strouhaná tvarohová buchta

Odpalované větrníčky s vanilkovou nápní

Odpalované větrníčky s vanilkovou…

Vodu svaříme s tukem, až se rozpustí. Vsypeme mouku, promícháme a dále mícháme ode dna, až se trochu odpaří voda a těsto se leskne a nelepí se.... více o Odpalované větrníčky s vanilkovou nápní

Kompotová buchta na plech

Kompotová buchta na plech

V míse smícháme cukr, vejce, olej, mléko, kompot (kousky dýně, angrešt, vypeckované třešně, špendlíky, kousky ananasu) a přisypeme mouku s práškem do... více o Kompotová buchta na plech

Pomazánka z tresčích jater II.

Pomazánka z tresčích jater II.

Játra dáme do misky - bez oleje, přidáme na drobno nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, osolíme a opepříme. Podáváme s chlebem.... více o Pomazánka z tresčích jater II.

60 minut
Mramorová bábovka ze šlehačky

Mramorová bábovka ze šlehačky

Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme všechny ostatní suroviny kromě kakaa a dobře promícháme. Dvě třetiny těsta nalijeme do formy vymazané... více o Mramorová bábovka ze šlehačky

Perníčky V.

Perníčky V.

Veškeré přísady smícháme dohromady a hotové těsto dáme uležet do chladničky. Po několika dnech, těsto vyválíme na sílu stébla a vykrajujeme perníčky.... více o Perníčky V.

30 minut
Linecké cukroví II.

Linecké cukroví II.

Všechny ingredience se smíchají dohromady na tužší těsto. Po kouscích vyválíme a vykrájíme formičkami. Pečeme pomalu na 150°C.... více o Linecké cukroví II.

Šalamounské řezy

Šalamounské řezy

Vodu s cukrem, tukem a kakaem dáme do hrnce a zahříváme až se směs spojí (nevaříme!!). Pak odebereme 3/4 hrnku směsi, dolijeme rumem a dáme stranou.... více o Šalamounské řezy

Pikantní telecí řízek

Pikantní telecí řízek

Řízky omyjeme a osušíme. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu, druhou nakrájíme na plátky. Na polovinu řízku položíme plátek citronu, maso přes něj... více o Pikantní telecí řízek

Krémová česneková polévka

Krémová česneková polévka

Na kostičky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě a přidáme smetanu. Necháme trochu vychladnout a rozmixujeme na kaši. Potom přidáme česnek,... více o Krémová česneková polévka

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

60 minut
Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Poslední sledované recepty

26
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
23
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
19
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
19
Svařák
Svařák
17
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Perníčky měkké hned po upečení: Tento recept budete dělat znovu a znovu
Perníčky měkké hned po upečení: Tento recept…
Dobrý svařák se nevaří! Sommelierka radí, jak ho správně připravit
Dobrý svařák se nevaří! Sommelierka radí, jak ho…
Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta, náplně i polevy
Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta,…
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití, které potěší i jako dárek
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití,…
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta, polevy a spousta rad a tipů, aby se vám vánoční perníčky povedly
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta,…
AHA.cz Jan Čenský vyvedl paní Columbovou: Žena, kterou skrýval 36 let

Jan Čenský vyvedl paní Columbovou: Žena, kterou skrýval 36 let

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Blesk pro ženy Velký horoskop na prosinec: Kterým znamením hrozí finanční propad a kdo zažije zásadní zvrat v lásce?

Velký horoskop na prosinec: Kterým znamením hrozí finanční propad a kdo zažije zásadní zvrat v lásce?

Ženy.cz 5 let bez Instagramu. Jak se mi změnil život potom, co jsem zmáčkla „smazat účet“

5 let bez Instagramu. Jak se mi změnil život potom, co jsem zmáčkla „smazat účet“

Blesk.cz Udivená Lady Gaga na koncertu: Fanoušek chtěl podepsat antidepresiva!

Udivená Lady Gaga na koncertu: Fanoušek chtěl podepsat antidepresiva!

SportRevue.cz FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Velký horoskop na prosinec: Kterým znamením hrozí finanční propad a kdo zažije zásadní zvrat v lásce?

Velký horoskop na prosinec: Kterým znamením hrozí finanční propad a kdo zažije zásadní zvrat v lásce?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak skladovat česnek
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact