Česnek nevyschne a dá se dobře loupat, když ho doma rozeberete na jednotlivé stroužky, uložíte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a vložíte do lednice. Lednice, ani potraviny v ní uložené, nechytí pach česneku a vy si berete vždy jen potřebné množství. Použít můžete i papírový obal od vajíček, ani v něm v lednici česnek nevyschne. Další skvělé tipy najdete níže.
Pokud máte k dispozici větší množství česneku, můžete ho zamrazit, usušit, namačkat do soli nebo naložit do oleje.
V mrazáku česnek vydrží rok, stačí ho jen oloupat, dát do mikrotenového sáčku a zamrazit. Druhý den sáček s česnekem vyndejte, bouchněte s ním například o pracovní desku, aby se jednotlivé stroužky od sebe oddělily, přendejte je do uzavíratelné krabičky a vraťte do mrazáku. Zmrazit se ale dá i česnek neoloupaný.
Široké použití v kuchyni má také česnek sušený. Jednotlivé stroužky oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, ty rozložte nejlépe na síta a sušte dva až pět dnů podle tloušťky. Použít můžete i sušičku. Usušený česnek můžete rozemlít na prášek nebo nasekat nadrobno. Skladujte v dobře těsnící nádobě, aby nevyčichl.
Dalším způsobem, jak větší množství česneku uchovat, je naložit ho do soli. Na kilo česneku jí použijte asi 300 - 400 gramů. Česnek oloupejte, prolisujte nebo rozmixujte, smíchejte se solí a naplňte do čistých sklenic. Povrch ještě nakonec posypejte tenkou vrstvou soli a sklenice uzavřete. Skladujte na temném s suchém místě. Při použití pasty do pokrmů ale už nepoužívejte sůl.
Poslední možností je celé oloupané stroužky česneku nasypat do zavařovací sklenice a zalít nejlépe extra panenským olivovým nebo slunečnicovým olejem. Můžete také podle chuti přidat různé bylinky a koření. Oloupané stroužky ale můžete také nejdřív umlít na strojku nebo je rozdrtit v lisu na česnek, nandat do sklenice a zalít olejem. Neplňte až nahoru, česnek časem nabobtná a olej by vám začal ze sklenic vytékat. Skladujte v temnu a chladnu, nejlépe v lednici.
Pokouší se o vás chřipka nebo nachlazení? Poražte je poctivou česnečkou! Recept najdete ZDE.
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova... více o Vepřové maso s celerem
Do studené vody dáme kousky kuřete a necháme zavařit. Masem nešetříme, aby byl vývar dostatečně silný. Až vystoupí pěna, sebereme ji do misky a potom... více o Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha
V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm najemno nakrájenou šalotku. Přisypejte rýži, kterou nijak neproplachujte a promíchejte s šalotkou. Následně... více o Risotto s medvědím česnekem
Předehřejte si troubu na 180´C. Formu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem a sirupem. Zvlášť si promíchejte... více o Mrkvový dort Pedro
Papriky naplníme šlehanou sekanou (nepečený polotovar čerstvý nebo rozmražený) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 dozlatova, občas otočíme.... více o Papriky se šlehanou sekanou s rajskou omáčkou
Plátky masa naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme a okořeníme. Koření do řízků prsty vetřeme. V misce si... více o Cibulovo-česnekové řízky: smetanové
Na trošce rozpáleného oleje, v pánvi se širokým dnem, osmažíme zprudka cuketu dozlatova. Když je cuketa osmažená, vmícháme nasekaný česnek, osolíme a... více o Cuketové nudle
Na oleji a rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli dosklovata, kterou zaprášíme mokou a uděláme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme... více o Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem
Nejdřív si připravíme piškot. Oddělíme si bílky, vyšleháme je dotuha a při šlehání přidáváme postupně 4 lžíce cukru a žloutky. Mouku do těsta už jen... více o Jahodové řezy se zakysanou smetanou
Maso pokrájíme na kostky, které osolíme, dáme do mísy a přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, nastrouhaný zázvor, kmín, tymián a dobře promícháme.... více o Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb vrabci trochu jinak
Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme na sníh. Do žloutků přidáme tvaroh a prášek na pečení a šlehačem důkladně vymícháme. Přidáme otruby, bylinky a... více o Bylinkový chléb (DUKAN)
Dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne voda vařit, dáme vařit rýži. Já osobně mám nejradši v sáčcích. Je i chutnější. Ale může být i normální. Poté... více o Vegetariánská rýže
Oloupeme brambory, nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s vodou, osolíme. Přidáme nové koření, bobkový list, houby (i s nálevem) a dáme vařit.... více o Domácí kulajda
Na oleji (špeku) necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat maso, pak osolíme a okořeníme a přidáme zeleninu. Ještě krátce restujeme za... více o Adžika masovo-zeleninové ragú
Cukr přesypeme 2x přes sítko na čaj. Přidáme odměřený bílek a 10 minut poctivě šleháme šlehačem tak dlouho, dokud v polevě nejsou žádné kousky. Poté... více o Bílková poleva na perníčky
Rajčata pokrájíme na čtvrtky, papriky na proužky, cibuli na kolečka a vše dáme do pekáčku s trochou oleje do předehřáté trouby. Až se nám zelenina... více o Řízky naruby - na zelenině (leču)
Krůtí maso jsem si zbavila kůže, řádně ho oplácla a obalila v bambově soli. Do pečící nádoby jsem si vložila na hrubo nakrouhanou kořenovou zeleninu,... více o Pečená krůta s pečenými brambory a dušenou zeleninou
Oškrábané brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. Na talíři posypeme nastrouhaným tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem. Zapíjíme kefírem nebo... více o Brambory s tvarohem našich babiček
V míse smícháme sýr cottage, pomazánkové máslo a smetanový sýr. Přidáme červenou papriku a jarní cibulku pokrájené na drobné kostičky. Podáváme s... více o Pomazánka se sýrem cottage
Hovězí maso pokrájíme na kostky, které jemně osolíme, dobře opepříme a zaprášíme moukou. Na rozpáleném sádle osmažíme drobně pokrájené cibule, na ně... více o Hovězí kostky v pivním sosu s cibulkou
Těsto: Droždí rozmícháme v části vlažného mléka, lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, rozehřáté máslo, kvásek, 1 vejce a... více o Kynutý ořechový závin
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, mouku s kypřidlem a hrubě rozmačkané čerstvé jahody (nebo rozmražené). Dobře promícháme a... více o Jahodový dort s tvarohem a želé
Prosciutto Cotto nakrájíme na čtverečky. Chlazené (ne sušené) tortelloni - tedy větší verze tortellini - vlastního výběru, nejlépe však plněné masem... více o Tortelloni alla panna
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nastrouhané mrkve a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku pěkně obarví a restováním i... více o Květáková polévka s mrkví II.
Maso rozložte do pekáčku, zastříkněte citronovou šťávou a půlky citronu položte mezi maso. Zakapejte olejem a medem, zalijte vínem, přidejte česnek a... více o Kuře pečené na medu a citronu
Na menším množství sádla nebo oleje si orestujeme cibuli s pokrájenou klobásou. Ke konci restování přidáme zpěnit papriku, zalijeme vodou, přidáme... více o Tulácký guláš
Fazole si namočíme na 2 hodiny do studené vody (1 litr) s kořením, pak je uvaříme do měkka, před koncem vaření je osolíme. K fazolím přidáme mouku s... více o Fazolová polévka na kyselo
Množství záleží na počtu strávníků. Na naložení 40 dkg masa použijeme cca 1 větší pórek, lžičku kari a dvě lžíce oleje, sůl dle Vaší chuti. Pórek... více o Nejen kuřecí s kari a pórkem - minutka
Kořenovou zeleninu očistíme, vložíme do hrnce, přidáme celou oloupanou cibuli, omyté maso, přisypeme koření, vše zalijeme vodou, do které rozdrobíme... více o Krůtí nudlová polévka
Mouku (pokud nemáte žitnou, mohou být 3 hrnky hladké), sůl a kvasnice zamícháme rukou v míse, přilejeme mírně vlažnou vodu a konečky prstů lehce... více o Chleba s křupavou kůrkou
Do osolené vody dáme vařit špagety. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce másla nebo tuku, opečeme cibuli a česnek nakrájené na plátky, přidáme brokolici... více o Špagety s brokolicí
Bůček a salám nakrájíme na velmi malé kostičky, přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme. Vzniklou směsí naplníme střeva a pevně zavážeme... více o Bůčková pochoutka
Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme vodu, kakao a tuhý sníh ze 3 bílků. Nakonec vmícháme zlehka mouku. Vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané... více o Pařížský dort - Harlekýn
Ze šlehaček, ztužovače šlehačky a vanilkového cukru ušleháme tuhou šlehačku. Jogurtová hmota: jogurt smícháme s kysanou smetanou a 2 lžícemi cukru.... více o Malinový dort - hit všech oslav
Všechny suroviny na těsto smícháme a umícháme hladké těsto, které vlijeme do vymazaného a vysypaného velkého plechu. Poklademe omytými a dobře... více o Třešňový koláč z podmáslí
Utřeme do pěny změklé máslo s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, krupici smíchanou s citronovou kůrou a kypřícím práškem. Lehce vmícháme ušlehaný sníh... více o Bábovka s dvojitou porcí tvarohu
Maso nakrájíme na řízky a zlehka naklepeme. Potom maso nakrájíme na kousky asi 3-4 cm dlouhé. Polévkové koření, žloutky, cukr, worchestrovou omáčku,... více o Smažené vepřové řízky na čínský způsob
Cukety nakrájíme podélně, lilek na kolečka. Obojí posolíme a necháme "vyplakat". Poté grilujeme (použila jsem stolní elektrický gril), nebo opečeme na... více o Grilované cukety a lilky v olejovo-octové marinádě
Očištěnou kapustu nakrájíme a podusíme na cibuli téměř do měkka. Uzeninu nakrájíme na kostky, česnek utřeme a promícháme s kapustou, osolíme a dáme do... více o Zapékaná kapusta
Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu). Polovinu těsta rozválíme do... více o Jablkový koláč s pudinkem
Žloutky se utřou s cukrem do pěny, přidají se vanilková zrníčka (pokud nemám lusk, dávám vanilkový cukr) a za stálého míchání se přilije šlehačka.... více o Crème Brûlée
Máslo vyšleháme do pěny, zašleháme postupně cukr, vejce, citronovou kůru. Pak po malých dávkách rum a opět vyšleháme. Vmícháme tvaroh a prosijeme... více o Vánoční štola
Maso potřeme solí, urovnáme (natlačíme) do hrnce. Za 3-4 dny zalijeme připraveným nálevem aby bylo potopené. Zatížíme a necháme uložené v chladu 15-20... více o Domácí uzený bůček, plec, ramínko, kýta
Kuřecí prsa nakrájíme na menší řízky, zlehka naklepeme, osolíme, okořeníme. Prudce opečeme na rozpáleném oleji, zalejeme vodou, ochutíme podravkou,... více o Kuřecí prsa v nivové omáčce
Houby rozkrájíme na kousky a podusíme na pánvi asi 30 minut. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, dáme na rozpálený olej, přidáme koření na Steak a... více o Kuřecí směs na houbách
Studené brambory nastrouháme na vál, přidáme mouku s krupicí, sůl, vejce a na tuku osmaženou strouhanku. Vypracujeme těsto, utvoříme malé kulaté... více o Bramborové knedlíky se strouhankou
Z krajíce chleba opatrně vyřízneme střídku, dáme pozor, aby zůstala neporušena. Kůru vložíme do rozehřátého oleje, vklepneme do ní vejce, osolíme a... více o Volské topinky
Vodu osolíme podravkou, opepříme a 10 minut v ní vaříme brokolici. Pak ji scedíme. Na rozehřátou pánev dáme lžíci hladké mouky. Když zrůžoví, přidáme... více o Brokolicová krémová polévka II.
Bílky smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo společně s moukou a důkladně promícháme. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne stejnorodá hmota, těsto... více o Vafle s lesním ovocem
Omyté papriky opečeme 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Necháme vychladnout, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Cibuli a česnek... více o Kuře s paprikou a olivami