Česnek nevyschne a dá se dobře loupat, když ho doma rozeberete na jednotlivé stroužky, uložíte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a vložíte do lednice. Lednice, ani potraviny v ní uložené, nechytí pach česneku a vy si berete vždy jen potřebné množství. Použít můžete i papírový obal od vajíček, ani v něm v lednici česnek nevyschne. Další skvělé tipy najdete níže.
Pokud máte k dispozici větší množství česneku, můžete ho zamrazit, usušit, namačkat do soli nebo naložit do oleje.
V mrazáku česnek vydrží rok, stačí ho jen oloupat, dát do mikrotenového sáčku a zamrazit. Druhý den sáček s česnekem vyndejte, bouchněte s ním například o pracovní desku, aby se jednotlivé stroužky od sebe oddělily, přendejte je do uzavíratelné krabičky a vraťte do mrazáku. Zmrazit se ale dá i česnek neoloupaný.
Široké použití v kuchyni má také česnek sušený. Jednotlivé stroužky oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, ty rozložte nejlépe na síta a sušte dva až pět dnů podle tloušťky. Použít můžete i sušičku. Usušený česnek můžete rozemlít na prášek nebo nasekat nadrobno. Skladujte v dobře těsnící nádobě, aby nevyčichl.
Dalším způsobem, jak větší množství česneku uchovat, je naložit ho do soli. Na kilo česneku jí použijte asi 300 - 400 gramů. Česnek oloupejte, prolisujte nebo rozmixujte, smíchejte se solí a naplňte do čistých sklenic. Povrch ještě nakonec posypejte tenkou vrstvou soli a sklenice uzavřete. Skladujte na temném s suchém místě. Při použití pasty do pokrmů ale už nepoužívejte sůl.
Poslední možností je celé oloupané stroužky česneku nasypat do zavařovací sklenice a zalít nejlépe extra panenským olivovým nebo slunečnicovým olejem. Můžete také podle chuti přidat různé bylinky a koření. Oloupané stroužky ale můžete také nejdřív umlít na strojku nebo je rozdrtit v lisu na česnek, nandat do sklenice a zalít olejem. Neplňte až nahoru, česnek časem nabobtná a olej by vám začal ze sklenic vytékat. Skladujte v temnu a chladnu, nejlépe v lednici.
Pokouší se o vás chřipka nebo nachlazení? Poražte je poctivou česnečkou! Recept najdete ZDE.
Maso očistěte, pokrájejte na kostky o velikosti sousta, osolte a opepřete. Cibuli nesekejte na jemno a restujte na 100 gramů másla do tmavě zlatavé... více o Kančí guláš s bramborami
Batáty nastrouhejte na jemném struhadle. Troubu předehřejte na 180 °C, dno formy vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým... více o Batátový koláč
1)Máslo pokojové teploty ušleháme s cukrem,potom přidáme vejce a zamícháme.Vznikne nám zvláštně vypadající hmota .:D .Přidáme mouku smíchanou s... více o Vynikající Cookies
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, teplou (ne vařící) kávu a pro výraznější kávovou chuť ji můžeme použít i částečně s lógrem. Vše... více o Cappuccino roláda
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh... více o Třešňový dort / řez
Rozehřejte na pánvi olej a přidejte nasekaný česnek, asi po 1 minutce přidejte plátky vepřového. Plátky masa by měly být lehce namražené, aby se vám... více o Sladko-kyselé vepřové po thajsku
V míse smícháme mouku, nastrouhanou Omegu (Ivu, Heru...) a smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu odpočinout, pak opět... více o Kořeněné slané tyčinky nebo cukroví se semínky
Celer očistíme, pokrájíme na plátky a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, pokrájíme na kostičky (nudličky) a dáme osmažit... více o Celerová omeleta
Veškeré uvedené ingredience si připravíme hodinu až dvě před samotným pečením, aby získaly pokojovou teplotu. Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v... více o Cheesecake čokoládový
V hrnci smíchejte vývar, kari pastu, útřicovou omáčku, limetkovou šťávu a většinu kůry z limetky. Přiveďte k varu, přidejte nakrájené houby a... více o Thajská kuřecí polévka s houbami
Ve vodní lázni nechte rozpustit máslo s čokoládou, čokoláda se musí rozpustit všechna. V míse rozmícháme vajíčka, žloutky a cukr, poté přidáme mouku a... více o Čokoládový fondán - chocolate fondant
Pokrájíme 1 menší cibuli na drobné kostičky. Kuřecí stehna si vykostíme a nakrájíme je na kostičky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. V nižším... více o Kuřecí maso na žampionech
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rum, mléko, olej, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto... více o "Dospělácké" řezy
Cibuli a mrkev nakrájíme na větší kostky a necháme podusit na másle nebo oleji. Do hrnce přidáme omyté kuřecí paličky a polijeme sojovkou. Lehce... více o Kuře na paprice s mrkví
Aby koktejl vypadal dostatečně sexy, dejte do long poháru kousky pomeranče, lžičku hnědého cukru, muddlerem pomeranč lehce rozdrťte, aby pustil šťávu... více o Campari Orange Passion
Špenát necháme rozmrazit, přebytečnou vodu odlijeme. Na rozpáleném oleji osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme špenát a rozetřený česnek.... více o Špenátovka
Krém: tvaroh vyšleháme s cukry do pěny, pak zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Pokud máme nízkoprocentní smetanu, přidáme do ní ztužovač. Korpus:... více o Kokosovo-tvarohový dort
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme rozpuštěný tuk, mléko, mouku, prášek do pečiva, mák, skořici a řádně promícháme. Do těsta vmícháme pokrájenou... více o Makový koláč s rebarborou
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Plátky masa obalíme v hladké mouce . Na pánev dáme lžíci oleje, maso... více o Kuřecí prsa na pórku
Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, olivy na kolečka, z tymiánu otrháme lístečky. Smícháme celá vejce, střídavě přidáváme mouku s kypřícím práškem a... více o Slaná bábovka s olivami
Cibuli si pokrájíme najemno, kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky. Vše na kousku másla orestujeme dorůžova. Do kotlet (prsíček) si... více o Kapsy se zeleninou ala svíčková
Žloutky a sůl vyšleháme do tuhé světlé pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a paprikou. V další míse ušleháme bílky se solí do tuhého... více o Roláda s vajíčkovým salátem
Lilek pokrájíme na plátky,posolíme a necháme vypotit,pak vysušíme papírovou utěrkou. Zapékací mísu si vymažeme olejem nebo máslem. Na dno mísy dáme... více o Zapečený lilek (nejen) s rýží
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Vmícháme do ní mouku s kypřidlem a kakao. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě... více o Dortíčky se šlehačkou
Brambory jemně nastrouháme a smícháme s moukou, krupicí, solí a vejcem. Těsto musí být poddajné aby se dobře válelo, ale nesmí se míchat dlouho, aby... více o Přesňáky s mákem
Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem
Moučkový cukr smícháme se žloutky, měkkou heru přidáváme po kouscích, poté přidáme tvaroh, suché ingredience smícháme dohromady a pomalu přidáváme do... více o Tvarohová bábovka s kakaem
Celý nerozebraný květák uvaříme ve slané vodě do měkka, ale tak, aby zůstal křupavý, nerozpadající se. Necháme okapat a udržujeme v teple. Polijeme... více o Květák s kakaem
Skořápky: ze surovin zpracujeme těsto a necháme chvíli v lednici odpočinout. Rozdělíme těsto na menší kousky, z každého si uděláme váleček, ze kterého... více o Kaštany
Na trošce oleje orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou (asi 1 lžička), vložíme na nudličky nakrájené zelí, přidáme kmín,... více o Zelná polévka III.
Připravíme těstíčko z jemně nastrouhané brambory, česneku, majoránky, soli pepře, lžíce strouhanky, 2 lžic hladké mouky a 2 vajec jako na bramborák.... více o Kuřecí řízky Ondráš
Studené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici, sůl a vejce a uhněteme těsto. Tvoříme z těsta placičky, které plníme orestovaným... více o Bramborové knedlíky ze studených brambor
Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, nakrájený tuk, kakao, moučkový cukr a mléko. Zpracujeme v těsto. Polovinu těsta nastrouháme na vymazaný a... více o Bounty řezy
Vše smícháme a upečeme ve formě vymazané a vysypané polohrubou moukou. Krém: mléko, kakao, hladkou mouku = přivedeme k varu (metličkou - hned zhoustne... více o Falešný pařížský dort
Romadúr rozmačkáme vidličkou, přidáme máslo a žloutek, utřeme na hladký krém, mícháme najemno nakrájenou cibuli, jogurt a hořčici, dáme zchladit.... více o Pomazánka z Romadúru II.
Uvařené těstoviny promícháme s trochou olivového oleje, osolíme, opepříme, přidáme tuňáka, pokrájené olivy a kapary, oloupaná a pokrájená rajčata ... více o Těstovinový salát s tuňákem IV.
Předem namočený hrách uvaříme v osolené vodě do měkka. Slaninu nakrájíme na kostky, opečeme, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Vmícháme protlak,... více o Hrách na maďarský způsob
Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky. Obalíme v mouce, vejci a kukuřičných lupíncích najemno rozdrcených. Usmažíme na oleji. Omáčku... více o Kuřecí kousky ala Donald
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno nastrouháme, salám na jemnou... více o Smažený sýr bez smažení
Kuřecí kousky zprudka krátce osmažíme na olivovém oleji a vyndáme. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, dále nasekaný... více o Kuřecí cacciatore
Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a osmahneme na másle až zesklovatí. Zalijeme vařící vodou a přidáme bujónovou kostku, vaříme, až je cibule hodně... více o Smetanová cibulačka
Ve vodní lázni rozpůstíme tyčinku s 1 polévkovou lžící tuku. Vznikne vynikající čokoládová poleva, která zaručeně utuhne a lehce se rozetírá i do... více o Poleva z "ledových kaštanů"
v hlubší pánvi necháme rozpustit olej, šunku nakrájenou na kostičky dáme orestovat do pánve, přidáme na kolečka nakrájený pórek, který podlijeme... více o Italské těstoviny
Očistěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majolenky, aby nezhnědl. Přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a... více o Celerová pomazánka se sýrem
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a na oleji dozlatova opečeme. Přendáme do jiné nádoby. Na tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli, přidáme... více o Hovězí námořnické maso
Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a... více o Domácí huspenina
Houby namočíme na hodinu do studené vody. Jáhly spaříme vařící vodou, aby nebyly hořké a uvaříme doměkka spolu s houbami. Z másla a mouky připravíme... více o Jáhlová polévka s houbami
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Do 100 ml teplého mléka,... více o Rumové koblihy
Do mísy dáme tvaroh, vanilkový cukr, podle chuti přisladíme moučkovým cukrem (někdy bývá tvaroh kyselejší, a proto je třeba přidat více cukru), mléko,... více o Tvarohové palačinky s čokoládou
Cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka zpěníme na oleji, přidáme kuřecí maso a odblaněná drůbeží játra - oboje pokrájené na hranolky - a za stálého... více o Minutková kuřecí směs II.