Také tak milujete silný vývar, ať už kuřecí nebo hovězí, ale vadí vám, pokud je příliš tučný? Abyste se vrstvy mastnoty zbavili, nemusíte čekat hodiny, než vývar vychladne a tuk ztuhne, stačí využít některý z praktických osvědčených triků, jak přebytečný tuk z vývaru snadno a rychle odstranit.
Abyste mohli po krátkém vychladnutí z masového vývaru nežádoucí tuk odstranit, nalijte vývar do igelitového pytlíku, postavte ho do vyššího hrnce nebo třeba velkého džbánu a nechte ho tam 10 minut stát. Všechen tuk vyplave nahoru a pak už jen stačí přidržet sáček nad hrncem a ustřihnout jeden roh - pozor jen malý růžek, tak aby řidší vývar vytekl a v pytlíku zůstal jen hustší tuk. Nezapomeňte ale, že není vhodné z vývaru odebírat úplně všechen tuk, protože právě ten mu dává chuť, sílu, a také vás na delší dobu zasytí.
Návod na poctivý domácí vývar, jak ho připravují šéfkuchaři, najdete ZDE.
Pokud tuku není na hladině příliš, můžete na povrch položit kuchyňskou papírovou utěrku, nechat ho k ní přilnout a následně vyhodit. Papírovými utěrkami také můžete vyložit cedník nebo sítko, odstátý vývar přes ně opatrně slít a zachycený tuk pak i s utěrkou vyhodit.
Další z možností je vhodit do vývaru několik kostek ledu. Tuk okolo nich ztuhne, přilne k nim a vy je pak spolu s ním jen vylovíte a vyhodíte.
Pokud na vývar nespěcháte, nechte ho v klidu zchladnout, v zimním období ho můžete třeba postavit za okno nebo na balkón, a poté nejlépe děrovanou lžící nebo vidličkou velké kusy tuku sesbírejte. Jestliže máte v rodině někoho, kdo rád snídá či svačí chléb se sádlem, můžete ho uchovat v krabičce v lednici na později. Hodí se i do vaření, například pod maso a podobně.
Máte rádi asijskou kuchyni? Video recept na populárné Pho Bo najdete ZDE.
Na rozpuštěném másle si necháme osmažit na nudličky pokrájenou debrecínku, na kolečka pokrájený pórek a na drobno pokrájenou papriku. Po osmažení... více o Debrecínská polévka se zeleninou
Kambalu opláchněte a osušte. Máslo rozpusťte a vmíchejte do něj strouhanou citronovu kůru, drcený česnek, sůl, špetku pepře a hrst nasekaného tymiánu.... více o Pečená kambala s tymiánem
Kuřecí maso pokrájíme na menší kostky nebo slabší nudličky, které osolíme a opepříme. V pánvi s troškou rozpáleného oleje osmažíme za občasného... více o Tortilla s kuřecím masem a špenátem
Cibuli nakrájejte a orestujte na oleji. Vmíchejte zelenou kari pastu, kurkumu, kukuřici a koriandrové stonky. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte. Po 5... více o Krémová kukuřičná polévka
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, mírně osolíme, opepříme a dáme do mísy. Řapíkatý celer pokrájíme na slabší měsíčky a dáme k masu. Přidáme... více o Masová minutka s řapíkatým celerem
Dejte vařit vodu na těstoviny. Uvařte je dle návodu. Mezitím dejte na pánev máslo, nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek a po 20 vteřinách... více o Špagety s baby špenátem, rajčátky a mozzarellou
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme moučkový cukr a... více o Kynutá skořicová bábovka
Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemno. Pokud brambory pouští příliš vody, tak ji odlijeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme.... více o Bramboráky se slaninou
Vločky namočíme ve větší míse asi na hodinu do mléka. Mezitím si oloupeme a nastrouháme na hrubo jablka, vymažeme máslem a vysypeme moukou,... více o (nejen) Jablkovo - vločkový koláč
Doporučuji kvůli bazalce NEDÁVAT do mixéru nebo kovového hmoždíře. Bazalka se nesnese s kovem a poté hořkne !! Ingredience rozmělněte v hmoždíři do... více o Pesto Rosso
Z jednoho dobře očištěného citronu nastrouháme na jemném struhadle kůru (pouze žlutou část!) a z citrónů vymačkáme šťávu. Šťávy bychom měli mít 140 -... více o Citronový nebo pomerančový krém - pikantní
Těsto vyválíme na pomoučněném stole na plát o síle cca 2,5 mm, který přeneseme na plech. Plát potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme kořením... více o Chuťovky (jednohubky) z listového těsta
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na menší kostky a dáme do velkého hrnce zasypeme kyselinou citronovou a zalejeme 5 litry vody, takto necháme dýni... více o Můj dýňový kompot s ananasem
Do mísy dáme mouku smíchanou s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka, trošku... více o Bramborový bochánek (mazanec)
Filety z lososa omyjeme, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Lososa obalíme v sezamu a dáme jej smažit do horkovzdušné trouby nebo konvektomatu na... více o Losos v sezamové krustě
Z mletého masa, drobně pokrájených česnekových výhonků, česneku, cibule, vejce, mléka, soli, pepře a strouhanky vymícháme hladkou hmotu, ze které... více o Karbanátky nebo sekaná s česnekovými výhonky
Drobně pokrájenou cibuli na másle nebo oleji osmažíme dosklovata. Přidáme maso nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme a orestujeme ze všech stran.... více o Kuřecí ragú se žampiony
Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem. Necháme do druhého dne okapat. Poté dochutíme dle chuti. Z tohoto množství vznikne cca 1/2 kg lučiny.... více o Domácí lučina
Uvaříme kuřecí stehna, vývar si necháme. Stehna vyndáme z vývaru, necháme vychladnout. Dáme uvařit široké nudle podle návodu. Scedíme, necháme také... více o Bešamel od maminky
Jazyky omyjeme, v tlakovém hrnci rozpustíme sádlo, přidáme na kostičky nakrájený špek a jazyky orestujeme. Posléze jazyky vyndáme a necháme odpočinout... více o Luxusní vepřový jazyk s domácím knedlíčkem
Troubu rozehřejte na 180 °C i s pekáčem, položeným na druhé příčce odspodu. Maso nařízněte u kostí do hloubky asi 3 cm, případnou tukovou vrstvičku na... více o Jehněčí kotletky & karotky na balzamiku
Omytá rajčátka rozpůlíme, bylinky nebo rukolu nasekáme, tuňáka slijeme. Čtyři vymazané a vysypané zapékací misky stejnoměrně naplníme rajčátky a... více o Bleskový koláč s tuňákem a rajčátky
Těsto: Smícháme mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, vejce, olej a mléko dohladka. Vysypeme dortovou formu a vložíme do trouby (elektrická:... více o Banánovo-jahodový dort
Máslo umícháme v misce s kakaem. Na plotně svaříme za stálého míchání na niť vodu a cukr. Až cukr dělá pěkné bubliny a táhne se, je teprve hotový.... více o Vařená čokoládová poleva
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme po dně brambory,... více o Zapečené brambory se zelím
Na oleji si orestujeme osolenou a opepřenou plec pokrájenou na kostičky (nudličky) dozlatova, přilijeme asi 2 dcl vody a necháme povařit doměkka.... více o Vepřové se sýrovo-špenátovou omáčkou
Kuře pokrájíme na porce, osolíme a obalíme v těstíčku, připraveném z vajec, mouky, mléka, hrášku, šunky a soli-dle chuti. Hned po obalení smažíme v... více o Kuře smažené v pařížském těstíčku
Osolené, oslazené mléko přivedeme k varu, mouku rozmícháme ve šlehačce a nalijeme do vařícího mléka. Povaříme cca 5 minut než zhoustne a nakonec... více o Rychlá koprovka bez jíšky
Těstoviny uvaříme. Stejně s těstovinami dáme vařit špenát, aby se rozehřál a přidáme 2 lžíce vody a česnek. Nakrájíme šunku a osmahneme na kousku... více o Zapékané těstoviny se špenátem a šunkou
Všechny ingredience vložíme do pekárny. Pečeme na program SPRINT (ETA). Poznámka: k tomuto chlebu jsem se dopracovala po mnohých odzkoušených... více o Výborný chléb s pohankovou moukou
Na vychladlý dortový korpus (uzavřený v dortové formě) natřeme marmeládu. Do misky dáme měkký tvaroh, jogurt, kysanou smetanu, moučkový cukr a... více o Dort s ovocem a želatinou
Všechny přísady smícháme, je to opravdu rychlé, stačí vařečka. Nalijeme do dortové formy - vymazané a vysypané. Poklademe ovoce a posypame drobenkou.... více o Jogurtový moučník
Fazole namočíme přes noc, poté uvaříme s mrkví a petrželí. Petržel vyhodím, mrkev nastrouhám do vývaru s fazolemi. Uděláme jíšku, do které v závěru... více o Fazolová polévka mňam
Smetanu promícháme s česnekem a kečupem, dochutíme. Podáváme ke grilovaným masíčkům - u nás nezbyde ani trošku, opravdu vynikající!!... více o Dresing hami mňami
Z přísad vypracujeme těsto. Vyválíme ho a vložíme do dortové formy, přičemž vyložíme dno a boky do výšky 4 cm. Na dno položíme obě oplatky, posypeme... více o Rebarborový dort II.
Na oleji osmažíme cibulku, zeleninu, zasypeme kořením a zalejeme trochou vody, zasypeme kuskusem, chvilku osmažíme a zalejeme asi dvěma hrnky vody.... více o Kuskus s tofu
Maso a anglickou slaninu nakrájíme na kostky, cibuli na půlměsíčky. Začneme střídavě napichovat na špejle nebo grilovací jehly. Do misky dáme 5 lžic... více o Báječné špízy
Uzené maso uvaříme ve vodě. Pekáček vymažeme sádlem, dáme do něj uvařené fleky, uzené maso nakrájené na kousíčky, prosypeme vegetou a zamícháme. V... více o Vesnické šunkofleky
Maso nakrájíme na hrubší proužky a orestujeme zprudka na oleji, osolíme a opepříme. Zalijeme vodou, přidáme masox a dusíme. Když je maso téměř měkké,... více o Vepřové maso s hráškem na smetaně
Změklou heru vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) a přidáme mléko s moukou a nakonec prášek do pečiva. Dáme... více o Meruňkové řezy s kokosovou peřinou
Maso nakrájíme na malé kostičky nebo pomeleme, jak kdo má rád, osolíme, opepříme. Do kastrůlku dáme větší kousek másla a trochu olivového oleje a... více o Výborná omáčka na špagetky
Tuk, cukr a vanil. cukr vymícháme, vmícháme vejce, mouku s práškem, vodu a skořici. Pečeme vafle na vaflovači a zdobíme podle chuti a vkusu.... více o Skořicové vafle
Nejdříme připravíme klasický špenát. Potom připravíme palačinky (bez cukru). Když máme obojí hotovo, palačinky naplníme špenátem, vložíme do... více o Zapečené palačinky se špenátem
Všechny přísady smícháme a po důkladném propracování necháme přikryté 20 minut v chladu odpočinout. Z těsta lžicí vykrajujeme kousky a smažíme ve... více o Tvarohové kobližky
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Cuketu očistíme a nakrájíme na třísky. Petrželku omyjeme a nakrájíme. Olej rozpálíme a osmahneme cibuli. Přidáme cukety,... více o Cuketovo - smetanová omáčka na fusilli
Omytý a očištěný špenát dusíme doměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Cibuli nakrájenou na kostičky necháme na másle zesklovatět. Přidáme špenát, osolíme,... více o Florentský telecí řízek
Smetanu rozmícháme s hořčicí a octem, ochutíme kořením a metlou po částech zašleháme olej. Ze salátu odstraníme košťál a vnější listy. Hlávku... více o Římský salát s rajčaty a olivami
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na špalíčky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce tuku a opékáme je cca 10 minut. Mezitím okrájíme a opereme celer a... více o Zelenina v pánvi
Svíčkovou odblaníme a maso nakrájíme na 4 špalíky. Lehce je naklepeme dlaní, osolíme, opepříme a pokapeme po obou stranách olejem. Necháme 30 minut v... více o Bifteky se zeleným pepřem
Nivu nastrouháme na jemné nudličky, rozmícháme s jogurtem, drobně posekanou petrželkou a opepříme. Kolečka hermelínu vodorovně rozřízneme na dvě... více o Plněný hermelín