Také tak milujete silný vývar, ať už kuřecí nebo hovězí, ale vadí vám, pokud je příliš tučný? Abyste se vrstvy mastnoty zbavili, nemusíte čekat hodiny, než vývar vychladne a tuk ztuhne, stačí využít některý z praktických osvědčených triků, jak přebytečný tuk z vývaru snadno a rychle odstranit.
Abyste mohli po krátkém vychladnutí z masového vývaru nežádoucí tuk odstranit, nalijte vývar do igelitového pytlíku, postavte ho do vyššího hrnce nebo třeba velkého džbánu a nechte ho tam 10 minut stát. Všechen tuk vyplave nahoru a pak už jen stačí přidržet sáček nad hrncem a ustřihnout jeden roh - pozor jen malý růžek, tak aby řidší vývar vytekl a v pytlíku zůstal jen hustší tuk. Nezapomeňte ale, že není vhodné z vývaru odebírat úplně všechen tuk, protože právě ten mu dává chuť, sílu, a také vás na delší dobu zasytí.
Návod na poctivý domácí vývar, jak ho připravují šéfkuchaři, najdete ZDE.
Pokud tuku není na hladině příliš, můžete na povrch položit kuchyňskou papírovou utěrku, nechat ho k ní přilnout a následně vyhodit. Papírovými utěrkami také můžete vyložit cedník nebo sítko, odstátý vývar přes ně opatrně slít a zachycený tuk pak i s utěrkou vyhodit.
Další z možností je vhodit do vývaru několik kostek ledu. Tuk okolo nich ztuhne, přilne k nim a vy je pak spolu s ním jen vylovíte a vyhodíte.
Pokud na vývar nespěcháte, nechte ho v klidu zchladnout, v zimním období ho můžete třeba postavit za okno nebo na balkón, a poté nejlépe děrovanou lžící nebo vidličkou velké kusy tuku sesbírejte. Jestliže máte v rodině někoho, kdo rád snídá či svačí chléb se sádlem, můžete ho uchovat v krabičce v lednici na později. Hodí se i do vaření, například pod maso a podobně.
Máte rádi asijskou kuchyni? Video recept na populárné Pho Bo najdete ZDE.
Uzená žebra dáme uvařit do osolené vody (cca 1 - 1,5 litru) s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Potom vývar scedíme a maso obereme od... více o Vydatná česnečka z uzených žeber
Bůček pokrájím na menší kousky Cibuli pokrájím na kolečka nebo na půlky česnek a papriku nakrájím na male kousky všechno dáme do pekáčku, přidám... více o Bůčková pomazánka
Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte mrkev nakrájenou na malé kostičky a nechte změknout. Vmíchejte maso s tymiánem, dochuťte solí, pepřem a... více o Lečo s mletým masem
Zeleninu na pastu nakrájejte na kousky, limetkové listy a citronovou trávu nasekejte, koření nadrťte v hmoždíři a vše rozmixujte s mlékem. V hrnci... více o Thajské žluté zeleninové karí
Vše smícháme, vylijeme na plech a pečeme na 180 st v horkovzdušné troubě po dobu 30 minut. Po vychladnutí nakrájíme a ideálně dáme vychladit do... více o Cuketová buchta ala brownies
Uvaříme rýži, vsypeme do mísy, kde ji necháme vychladnout. Na pánvi opražíme nakrájenou cibuli a přidáme do mísy k rýži. Poté přidáme třený česnek.... více o Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme společně s drobně pokrájeným špekem na oleji dosklovata. Pak přidáme mleé maso, které smažíme a mícháme až do... více o Dušené mleté maso se žampióny
Do vroucí osolené vody s kapkou olivového oleje si dáme vařit těstoviny (necháme je vařit tak dlouho, jak píše výrobce na obale). Do misky přidáme... více o Fitness špagety s hovězím masem
Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane... více o Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
Mouku smícháme se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme polovinou vody a mírně cukr s... více o Jednoduché třešňové / višňové knedlíky
Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, osolíme, opepříme a dáme na dno vymazaného pekáče. Do mísy si nasypeme okapané zelí, které ochutíme česnekem (4... více o Pečené vepřové plátky v debrecínském zelí
Vejce vyšleháme s vanilkovým a moučkovým cukrem a dle potřeby přisypáváme mleté vlašské ořechy (lze i lískové nebo mandle). Vymícháme hustější kaši,... více o Ořechoví šnečci - rychle a chutně
Červenou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 1 hodinu). Po uvaření řepu oloupeme a pokrájíme na měsíčky nebo kostičky. Na trošce oleje osmažíme... více o Cibulová červená řepa - sladkokyselá příloha
Kroupy na dvě hodiny namočíme, pak propláchneme a ve slané vodě uvaříme doměkka (nepřevařit!). Scedíme a propláchneme převařenou vodou. Na oleji ... více o Houbové kroupy se zelím
Špekem vyložíme dno zapékací mísy, na které položíme plátky nebo kostky osoleného a opepřeného masa. Maso posypeme pokrájenými houbami a česnekem,... více o Česnekovo-houbové maso zapečené s bramborem a smetanou
Z mouky, 30 g cukru, soli, 1 žloutku a 80 g studeného másla uhněťte hladké těsto a dejte na 30 minut do chladu. Bílou čokoládu rozpusťte, zbylý cukr... více o Karamelový koláč
Na oleji a špeku osmažíme pokrájené cibule dozlatova. Orestujeme i očištěné srdce, pokrájené na nudličky (kostičky). Pak krátce zarestujeme protlak s... více o Guláš z hovězího (vepřového) srdce
V nepřilnavé pánvi na rozehřátém másle s olejem orestujeme zprudka pokrájenou cuketu a papriku. Přidáme pokrájenou šunku a zalijeme rozšlehanými vejci... více o Cuketová omeleta
Cuketky pokrájíme na plátky, které osmažíme na pánvi s olejem, ke konci přidáme plátky česneku, které necháme v oleji jen rozvonět, nesmažíme. Tuňáka... více o Lehký těstovinový salát s tuňákem a cuketou
Hledala jsem zde na Receptech smažený sýr v těstíčku a k mému překvapení ho nenašla. Vytvořila jsem si tedy vlastní recept - především na to těstíčko ... více o Smažený sýr v těstíčku
Cuketu hrubě nastrouháme, když je mladá, nemusíme jí ani loupat. Na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu, nastrouhaný česnek,... více o Lasagne s cuketou a slaninou
Řízky prokrojíme, lehce nasolíme, uvnitř potřeme hořčicí, do každého řízku položíme sýr a podélně prokrojenou klobásu, zavřeme a posypeme kořením. Na... více o Kuřecí řízky s klobáskou (v alobalu)
Suroviny dáme do domácí pekárny tak, jak jdou za sebou na seznamu . Na pekárně navolíme program TĚSTO. Když se nebude dělat v pekárně, tak kvásek a... více o Oblíbené houstičky
Smícháme mouku se sodou, cukrem, vločkami, čokoládou na kousky, do směsi nastrouháme jedno až dvě jablíčka bez slupky a přimícháme rozpuštěnou heru.... více o Ovesné sušenky s jablky a čokoládou
Maso zakapeme citronem a necháme minimálně půl hodiny odležet. Osolíme, opepříme a zprudka ze všech stran opečeme na oleji. Olej scedíme, zakapeme... více o Kuřecí prsa na citronu
Nastrouháme tvrdý sýr, vložíme do misky přidáme půl kelímku pomazánkového másla a jednu majolku. Vše promícháme, osolíme, opepříme a přidáme... více o Česneková pomazánka - Ježek
Nejdříve naklepeme, osolíme a opaprikujeme kuřecí prsíčka a dáme péct. Poté nakrájíme Bagety nebo rohlíky na kolečka a dáme do sáčku s trochou oleje a... více o Caesar salát jako z restaurace
Cibulku osmahneme do zlatova, přidáme nakrájený česnek a mleté kuřecí a osmahneme. Zalijeme vývarem, chvilku podusíme, přidáme nakrájenou papriku,... více o Chilli con carne od Camm
Vykynuté těsto na vále rozdělíme a vytvarujeme tvary podle chuti. Necháme chvíli dokynout a pak potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě do zlatova.... více o Celozrnné dalamánky
Maso na hamburger (mleté) smícháme s jemně nakrájenou cibulí, jemně nakrájenou petrželkou, trochou olivového oleje, rozmačkaným stroužkem česneku a s... více o Hamburger úžasné chuti
Vařené vejce a cibuli nakrájíme na drobno. Do misky přidáme lžíci másla a dva díly taveného sýra smícháme, aby se spojily a přidáme vejce s cibulí,... více o Vajíčková pomazánka IV.
Máslo ušleháme se žloutky a cukrem, přidáme tvaroh, pak mouku, nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče, rum, prášek a nakonec sníh. Dáme do větší... více o Pomerančová bábovka II.
Olej, cukr a vejce ušleháme do pěny. Poté přidáme ostatní suroviny. Promícháme v hladké těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.... více o Cuketové řezy
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme omytá a okapaná játra a opečeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme pepř a kmín a dusíme. Pozor - solíme, až... více o Drůbeží játra rychlá a dobrá
Všechny ingredience smícháme dohromady, přidáme uvařený pudink. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané nizké kulaté formy (můžeme samozřejmě použít i... více o Pudinková buchta rychlá a slabá
Z mouky, cukru, vejce a změklého pokrájeného másla promneme mezi prsty drobenkové těsto. Vanilkový prášek rozmícháme v troše mléka, zbytek mléka... více o Pudinkový koláč III.
Brambory oloupeme, a nakrájené na menší kostičky uvaříme téměř do měkka. Mezitím na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou na měsíčky, spolu s na kostičky... více o Tartiflette - pochoutka ze Savojska
Vločky několikrát propláchneme, zalijeme vodou, přidáme zeleninu (mám nastrouhanou v mrazáku tak nešetřím), může se přidat celerová nať a houby sušené... více o Rychlá vločková polévka
Kuřecí řízky nakrájíme příčně na plátky. Tyto "medailonky" osolíme a obalíme ve směsi mouky a solamylu (napůl mouka a solamyl) a potom ve směsi... více o Janiny kuřecí medailonky
Maso mírně naklepeme, posolíme, opepříme. Smícháme jogurt s prolisovaným česnekem, majoránkou, solamylem, ďábelským kořením, vegetou a do téhle směsi... více o Jogurtové řízky
Tuk, cukr a vanil. cukr vymícháme, vmícháme vejce, mouku s práškem, vodu a skořici. Pečeme vafle na vaflovači a zdobíme podle chuti a vkusu.... více o Skořicové vafle
Z uvedených surovin připravíme těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Poté ho postupně vyválíme na pláty, ze kterých vykrajujeme tvary. Upečeme na... více o Linecké cukroví DIA
Panenky omyjeme a nakrojíme na půl. Podusíme houby do měkka a zahustíme jedním vajíčkem. Rozválíme listové těsto na velký plát na těsto položíme 2... více o Zapečená vepřová panenka v listovém těstě
Oloupané vařené brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, solamyl a uhněteme těsto. Těsto rozdělíme na 16 dílků, ze kterých uděláme mokrou rukou koule.... více o Chlupaté knedlíky ze solamylu
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v... více o Ořechové řezy naší babičky
Rozpuštěné máslo a hladkou mouku vymícháme, když je hladká, přidáme rajský protlak zamícháme a po troše přidáváme studenou vodu a mícháme, aby se nám... více o Rajská polévka pro děti i dospělé
Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i... více o Tuňáková pomazánka light
Z přísad vypracujeme těsto, do kterého podle chuti přidáme rozinky. Lžící vykrajujeme bochánky, které smažíme na rozpáleném tuku, a teplé obalujeme v... více o Tvarohové koblihy II.
Bílky smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo společně s moukou a důkladně promícháme. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne stejnorodá hmota, těsto... více o Vafle s lesním ovocem
Nádobu na fondue vytřeme chilli papričkou, vlijeme víno a zahřejeme. Vsypeme kousky sýra se strouhaným muškátovým oříškem a mícháme, až vznikne omáčka... více o Sýrové fondue