Ananas je vynikající exotické ovoce, které pořídíme v každém supermarketu. A není ani drahý. Vynikající je čerstvý, skvěle ale chutná i grilovaný, hodí se do řady asijských pokrmů, k pečenému masu, na pizzu, koláče i do různých dezertů. Jak ale poznat čerstvý a zralý ananas?
Na nezralém ananasu byste si příliš nepochutnali, stejně tak jako na tom přezrálém. Poradíme vám proto, jak si z obchodu přinést dokonale vyzrálý ananas, který je voňavý, sladký, šťavnatý a plný chuti. A pozor, podtržený ananas vám doma už bohužel nedozraje.
Upečte si obrácené koláčky z ananasem. Recept na ně najdete ZDE.
Ananas si v obchodě dobře prohlédněte. Měl by mít svěží barvy, povrch by neměl být nějak svraštělý, nést stopy plísní nebo hniloby. Barvy mohou přecházet od zelené, přes zlatavou až po sytě žlutou. Svěží by měla být i růžice listů, ty by neměly být zavadlé ani nahnědlé. A nebojte se k ananasu i přičichnout. Měl by vonět příjemně sladce, rozhodně byste neměli cítit nakyslý čpavý odér, který značí kvašení.
Při výběru se zaměřte také na to, jaký je plod na pohmat. Zlehka ho zmáčkněte, zralý ananas musí být pevný, ale zároveň také mírně poddajný. Pak se zaměřte na růžici listů. Ze středu zkuste jeden z lístků vytrhnout, nemělo by to jít příliš ztuha, ale zase ani moc lehce. Pokud odpadne téměř sám od sebe, bude už ananas uvnitř nejspíš hnědý a nahnilý.
Oblíbili jste si asijskou kuchyni? Ochutnejte rychlého pangasia s ananasem. Recept ZDE.
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova... více o Vepřové maso s celerem
Kedlubny oloupejte,nakrájejte na plátky a uvařte. Sceďte a pětinu si odložte. Mladé lístky natě překrájejte, ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Ve... více o Hovězí sendvič s nakládanými kedlubnami
Chléb z obou stran osmažte dozlatova na oleji. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte tymián, bobkový list, zaprašte moukou, krátce... více o Topinky se sýrem, šunkou a vejcem
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání hustý pudink.Změklé máslo utřeme s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink. Vznikne nám... více o Banánová roláda s pudinkovým krémem
Uvedené ingredience smíchejte v malé misce, pořádně rozmíchejte a podávejte např. ke grilovanému masu, hranolkám, kroketám, mini-karbanátkům,...... více o Ochucené majonézy
Špagety uvaříme v osolené vodě. Mezitím rozpálíme olivový olej, opražíme na nudličky nakrájenou slaninku, přidáme na plátky nakrájeny česnek a kuřecí... více o Pikantní špagety s kuřecím masem, slaninou a česnekem
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu a dobře promícháme. Přisypeme ořechy, mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec... více o Jednoduché kávové řezy s ořechy
Vlažné mléko ve větším hrnci dobře rozmícháme s cukry, solí, rozdrobeným droždím, moukou a rumem. Dochutit můžeme i citronovou kůrou či skořicí. Vše... více o Lívanečky po našem - kynuté
Zelí očistíme, zbavíme povadlých listů, rozkrojíme na menší díly tak, aby každý díl držel pohromadě kousek košťálu, pak se nám zelí při krouhání... více o Kysané zelí ve sklenicích + salát
V osolené vodě uvařte 500 g těstovin. Po uvaření je vložte do mísy a ochlaďte studenou vodou. Proceděné těstoviny smíchejte s 1 polévkovou lžicí... více o Řecký těstovinový salát
Všechny ingredience smíchejte, až se vytvoří taková kašovitá hmota. Do ní naložte kuřecí maso (steaky, medailonky nebo třeba i křidýlka). Marinujte... více o Kuře v hořčičné kari marinádě
Upečte piškotový korpus. Existuje spousta rad i různých receptů - pokusím se tedy něco shrnout a napsat, jak jsem to dělala já (a povedlo se to).... více o Luxusní punčák
Těsto - rozetřeme cukr s vajíčky, postupně přidáme mouku, kypřící prášek, olej, med a vanilkový cukr, promícháme a nalejeme na plech s pečícím papírem... více o Rychlá ovocná buchta - koláč
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, asi 5 minut, přidáme Heru (rozpuštěnou v mikrovlnce, ale ne horkou!), kakao a rozšleháme, dále vsypeme rozdrcené... více o Buchta na doma
V misce vyšleháme vejce s rozetřeným česnekem, muškátovým květem, solí a pepřem, přidáme strouhanku a změklé máslo a ze všeho vypracujeme hladkou... více o Česnekové knedlíčky (nočky) ze strouhanky
Nejdříve si dáme vařit osolenou vodu na těstoviny. Po přivedení k varu, těstoviny nasypeme do vroucí vody a dle návodu vaříme do stavu al dente. Než... více o Raubířovy zapečené těstoviny
Těsto: Ve vodní lázni smícháme tuk, cukr, med a vejce, poté, co se nám vše rozpustí do jednotné hmoty, přidáme i mouku smíchanou se sodou. Ještě teplé... více o Medové řezy alá falešný medovník
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, promícháme a zalijeme jedním litrem vody, přidáme pepř a sůl a necháme povařit mrkev... více o Mrkvová polévka I.
Na trošce oleje necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou cuketu a zprudka orestujeme. Přidáme šunku, zaprášíme moukou,... více o Cuketa v sýrové omáčce
Maso nakrájet na nudličky, přidat sůl, pepř, chilli, česnek, olej a promasírovat a nechat uležet. Rajčata bez "bubáku" zpařit, oloupat a rozmixovat.... více o Vepřová kýta s červenýma fazolema
Dáme si vařit kostku masoxu s 2 hrnky vody. Na troše oleje mírně orestujeme rozmačkaný česnek. Ve velkém hrnci na másle a troše oleje osmažíme 3 lžíce... více o Česnekovo-sýrová omáčka
Nejprve vytvoříme klasické palačinky, bez cukru, se špetkou soli. Poté na rozpáleném oleji orestujeme 2 celé stroužky česneku po dobu asi 2 minut, kdy... více o Slané palačinky s rajčatovou náplní
Zelí si 5 minut povaříme v trošce vody, scedíme. Na oleji si dozlatova osmažíme cibuli, kterou vmícháme do zelí, ochutíme cukrem a solí dle chuti.... více o Bramborové noky s kuřetem a zelím
Rozpékané brambory jsou nejlepší z nových brambor, ale nutné to není. Brambory neloupeme, jen je dobře omyjeme a podélně nakrojíme (klidně vícekrát) -... více o Rozpékané bylinkové brambory
Na pánvi rozpálíme olej, přidáme rýži a orestujeme. Přidáme hrubě nasekané ořechy nebo mandle a rozinky. Promícháme, orestujeme a zasypeme cukrem a... více o Co se zbylou rýží?
Na začátek si uvaříme hustý sladký pudink, dle tohoto receptu je pudink příliš hustý a v krému pak zůstávají pucky, proto já osobně doporučuji mléka... více o Krtkův dort na plech
Rybičky zbavím kostiček, přidám máslo, sůl, pepř a citronovou šťávu. Všechno vyšlehám do pěny. Pak přidám cibuli velmi drobně nakrájenou a nastrouhané... více o Rybičková pomazánka II.
Tvaroh, máslo, mouku, žloutek a sůl zpracujeme do těsta, do kterého balíme jednotlivé jahody (buď celé nebo velké rozkrojené). Vaříme dokud nevyplavou... více o Tvarohovo jahodové knedlíky
Z kostí a ostatních přísad uvaříme polévku, tak jak je každý zvyklý. Jako vložku do polévky ale použijeme klasické halušky (jako např. na brynzové... více o Polévka z vepřových kostí s haluškami
Očištěné kuřecí maso naklepeme, osolíme a naložíme na 1/2 hodiny do marinády. Řízky pak usmažíme po obou stranách - pomaleji, měly by mít světle... více o Kuřecí řízečky - marinované
Mouku smícháme s perníkovým práškem do pečiva, přidáme prosetý moučkový cukr, změklý tuk, tekutý med, vejce a asi dvě lžíce mléka. Vypracujeme vláčné... více o Babiččin koláč
Zpracujeme těsto a necháme odležet v lednici 2-3 hodiny. Potom plníme ovocem. S těstem se velice dobře pracuje a je voňavé. Vaříme asi 6-7 minut. Jak... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.
V misce smícháme na kostičky nakrájený sýr, na kousky nakrájené olivy, utřený česnek a bylinky. Takto upravenou směs naplníme do sklenice od majloky a... více o Nakládaný balkánský sýr III.
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Prosetou mouku smícháme se žloutkem, rozehřátým tukem a špetkou soli. Vlijeme připravený kvásek a zpracujeme... více o Vdolky pečené v troubě
Do misky dáme droždí, přidáme cukr, trochu mouky a vody a zpracujeme řídké těstíčko. Přikryjeme je utěrkou a necháme asi 10 minut na teplém místě, až... více o Pizza těsto - rychlé a tenké
Suroviny vložíme do pekárny postupně ve shora uvedeném pořadí a zapneme program SPRINT (pekárna ETA), velikost 1. Těsto velice nakyne, proto stačí... více o Bramborový chléb
Rajčata, okurku, papriku a nivu nakrájíme na kostičky, olivy a pórek na kolečka. Přidáme olivový olej, citrónovou šťávu, worchestr, oregáno, bazalku,... více o Řecký salát a la ENKI
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl. Nakonec přidáme žloutky a na vločky nakrájené máslo. Vše zpracujeme na... více o Andělská očka
Sýr rozdrobíme a smícháme s ostatními přísadami. Pokud je husté, můžeme zředit mlékem. Rozhodně nesolit - sýr je slaný dost! Skvělé na chleba i bílé... více o Česneková pomazánka z balkánského sýra
Mléko nalejeme do mísy, trošku osolíme, přidáme vejce a zašleháme. Přidáme hotový kvásek a hladkou mouku, ale už nemícháme, jen necháme na teplém... více o Kynuté lívance mojí babičky
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno nastrouháme, salám na jemnou... více o Smažený sýr bez smažení
Omytou cuketu nastrouháme nahrubo. Dáme ji do mísy a přidáme žloutky, cukr, olej, mletý mák a promícháme. Postupně přidáváme mléko a mouku smíchanou s... více o Cuketový makovec
Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme... více o Domácí tlačenka
Z rozdrobeného droždí, trošky teplého mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, promícháme,... více o Doudlebské vdolky
Makarony uvaříme podle návodu na obalu v dostatečném množství osolené vody. Mouku osmahneme na 40 g rozehřátého másla. Za stálého míchání přilijeme... více o Makarony zapečené se sýrem a rajčaty
Kuře omyjeme, očistíme a rozdělíme na 6 porcí. Cibulky nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zrůžovět. Přidáme rajčatový protlak a víno, promícháme... více o Italské kuře
Do mouky zamícháme sůl, do dolíčku vlijeme vlažné mléko, olej a rozdrobíme droždí. Necháme vykynout kvásek, vymícháme vláčné těsto a přikryté... více o Chlebové placky
Maso, nakrájenou cibuli a ostatní přísady pečlivě promícháme a necháme chvíli odpočinout. Zatím připravíme těsto ze všech uvedených ingrediencí a... více o Ravioli
Svíčkovou odblaníme a maso nakrájíme na 4 špalíky. Lehce je naklepeme dlaní, osolíme, opepříme a pokapeme po obou stranách olejem. Necháme 30 minut v... více o Bifteky se zeleným pepřem
Špagety vsypeme do osolené vařící vody, uvaříme, scedíme a necháme okapat. Šunku pokrájenou na kostičky osmahneme na rozehřátém oleji, posypeme... více o Špagety zapečené se sýrem