• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak poznáme zralý ananas

Jak poznáme zralý ananas

Jak poznáme zralý ananas

Ananas je vynikající exotické ovoce, které pořídíme v každém supermarketu. A není ani drahý. Vynikající je čerstvý, skvěle ale chutná i grilovaný, hodí se do řady asijských pokrmů, k pečenému masu, na pizzu, koláče i do různých dezertů. Jak ale poznat čerstvý a zralý ananas?

Na nezralém ananasu byste si příliš nepochutnali, stejně tak jako na tom přezrálém. Poradíme vám proto, jak si z obchodu přinést dokonale vyzrálý ananas, který je voňavý, sladký, šťavnatý a plný chuti. A pozor, podtržený ananas vám doma už bohužel nedozraje.

Upečte si obrácené koláčky z ananasem. Recept na ně najdete ZDE.

Dejte na vzhled i vůni

Ananas si v obchodě dobře prohlédněte. Měl by mít svěží barvy, povrch by neměl být nějak svraštělý, nést stopy plísní nebo hniloby. Barvy mohou přecházet od zelené, přes zlatavou až po sytě žlutou. Svěží by měla být i růžice listů, ty by neměly být zavadlé ani nahnědlé. A nebojte se k ananasu i přičichnout. Měl by vonět příjemně sladce, rozhodně byste neměli cítit nakyslý čpavý odér, který značí kvašení.

Napoví vám listy růžice

Při výběru se zaměřte také na to, jaký je plod na pohmat. Zlehka ho zmáčkněte, zralý ananas musí být pevný, ale zároveň také mírně poddajný. Pak se zaměřte na růžici listů. Ze středu zkuste jeden z lístků vytrhnout, nemělo by to jít příliš ztuha, ale zase ani moc lehce. Pokud odpadne téměř sám od sebe, bude už ananas uvnitř nejspíš hnědý a nahnilý.

Oblíbili jste si asijskou kuchyni? Ochutnejte rychlého pangasia s ananasem. Recept ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Puding s chia semínky a pomerančem

Puding s chia semínky a pomerančem

Polovinu chia semínek, polovinu kokosového mléka, po lžíci vody a javorového sirupu a kakao smíchejte dohromady. Dno sklenic vyložte nakrájeným... více o Puding s chia semínky a pomerančem

40 minut
Pečený květák s kari

Pečený květák s kari

Květák rozeberte na menší růžičky. Měly by být zhruba stejně velké, aby se zelenina rovnoměrně propekla. V míse květák zalijte asi dvěma lžícemi... více o Pečený květák s kari

20 minut
Tiramisu z pomazánkového másla

Tiramisu z pomazánkového másla

Do mísy vložíme pomazánkové máslo, smetanu a cukr a řádně promícháme. Do nádoby rozložíme vrstvu piškotů a pokapeme je kávou. Na to rozetřeme... více o Tiramisu z pomazánkového másla

Čevapi

Čevapi

Do mísy vložíme maso, přidáme vejce, strouhanku, ochutíme Podravkou a pepřem. Hnětením spojíme v jednolitou hmotu. Maso necháme několik hodin v chladu... více o Čevapi

20 minut
Játra rychle a chutně

Játra rychle a chutně

Játra dle vlastního výběru a špek pokrájíme na nudličky. Cibuli pokrájíme na klínky. Tymián můžeme nechat na větvičce, kterou nakonec z játrové směsi... více o Játra rychle a chutně

40 minut
Jablečný závin z listového těsta

Jablečný závin z listového těsta

- listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a na pomoučeném vále rozválíme na dva obdélníky cca 30x35 cm - jablka nastrouháme do mísy a smícháme s... více o Jablečný závin z listového těsta

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Brambory a dýni pokrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme nožem rozmáčknutý česnek, rozmarýn a tymián a uvaříme doměkka. Vodu pak slijeme,... více o Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

15 minut
Nepečené ovesné placičky s arašídovým máslem

Nepečené ovesné placičky s arašídovým…

Ovesné vločky rozmixujeme v mixéru na mouku nebo co nejmenší kousíčky. Přidáme máslo, datle/rozinky a mixujeme další minutu. Jako poslední přidáme... více o Nepečené ovesné placičky s arašídovým máslem

Brokolicové nebo květákové lívance

Brokolicové nebo květákové lívance

Předvařený květák (brokolici) necháme okapat a vychladnout. Pa ho rozmačkáme šťouchadlem nebo vidličkou. Mléko s moukou, kypřidlem a žloutky... více o Brokolicové nebo květákové lívance

Adžika zeleninová směs

Adžika zeleninová směs

Očištěnou, omytou zeleninu pokrájíme. Ve větší pánvi nebo kastrolu rozpálíme trochu oleje a zeleninu do něj nasypeme. Zeleninu okořeníme Adžika... více o Adžika zeleninová směs

Meruňkový perník

Meruňkový perník

Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme olej, mléko a vejce, vše dobře promícháme dohladka a nakonec do těsta přidáme pokrájené meruňky. Těsto dáme... více o Meruňkový perník

15 minut
Tvarohový koláč s třešněmi III.

Tvarohový koláč s třešněmi III.

1. Uděláme si tvarohovou náplň. Všechny ingredience na náplň smícháme dohromady. Tvarohová náplň musí být tekutá (tekutější než bílý jogurt). 2.... více o Tvarohový koláč s třešněmi III.

45 minut
Zdravé lívance ze zakysané smetany

Zdravé lívance ze zakysané smetany

Žloutky našleháme s cukrem a postupně za stálého míchání přidáváme smetanu a mouku (může být se špetkou prášku do pečiva) se špetkou soli. Nakonec... více o Zdravé lívance ze zakysané smetany

25 minut
Noky se špenátem a ricottou

Noky se špenátem a ricottou

Špenátové listy zbavte řapíků a propláchněte. Na oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte noky, vmíchejte špenát a sušená rajčata.... více o Noky se špenátem a ricottou

Dipy ke grilovanému masu - z červené řepy

Dipy ke grilovanému masu - z červené…

Červenou řepu uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, sůl a pepř a... více o Dipy ke grilovanému masu - z červené řepy

100% rajská šťáva - sterilovaná

100% rajská šťáva - sterilovaná

Na rajčatovou štávu používáme rajčata, která se z keříčku trhají téměř bez použití síly, tedy hodně zralá a rudá, která do ruky padají skoro sama.... více o 100% rajská šťáva - sterilovaná

Nové brambory s česnekem

Nové brambory s česnekem

Nové brambory řádně omyjeme kartáčkem a dáme do osolené vody vařit doměkka, pak scedíme, dáme na pánev s rozpáleným olejem a opečeme ze všech stran... více o Nové brambory s česnekem

10 minut
Řízek bez vajec

Řízek bez vajec

Lehce naklepané kuřecí řízky necháme min 2 h předem marinovat v kysané smetaně, poté osolíme, obalíme ve strouhance a usmažíme. Jako příloha brambory,... více o Řízek bez vajec

60 minut
Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou

Plněné brambory s rajčaty a…

Očištěné brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Když trochu vychladnou, podélně je rozřízněte, vydlabejte a vzniklé „lodičky“ upečte na... více o Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou

Kokosová rýže se skořicí

Kokosová rýže se skořicí

Propláchnutou rýži vložte se svitkem skořice do hrnce, zalijte vodou a běžným způsobem povařte doměkka, asi 10 minut, až se voda vsákne. Vyjměte... více o Kokosová rýže se skořicí

Křehké jablkovo-tvarohové řezy

Křehké jablkovo-tvarohové řezy

Z ingrediencí na spodní těsto vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pečícím papíru (velikost velkého plechu) na slabý plát. Na těsto nasypeme... více o Křehké jablkovo-tvarohové řezy

Vepřovka z papiňáku

Vepřovka z papiňáku

Vepřové maso očistíme a dáme do rozpáleného tlakového hrnce opéct NASUCHO ze VŠECH stran dozlatova. Po vložení do hrnce se maso na dno přilepí, po... více o Vepřovka z papiňáku

"Třešně v těstě" - vláčný koláč

"Třešně v těstě" - vláčný koláč

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme olej, jogurt, vanilkové aroma, mouku s kypřidlem. Dobře promícháme a do těsta vmícháme tuhý sníh z... více o "Třešně v těstě" - vláčný koláč

60 minut
Narozeninový sváteční dort

Narozeninový sváteční dort

Vejce: oddělíme žloutky od bílků. Bílky sůl a 3 lžíce vody ušleháme na tuhý sníh. jakmile nám začne tzv. špičkovatět opatrně přidáváme 100g cukru a 1... více o Narozeninový sváteční dort

15 minut
Plněné rohlíky jako jednohubky

Plněné rohlíky jako jednohubky

Rohlíky (nejlépe z druhého dne) podélně rozkrojíme, ale nedokrojíme. Z rohlíků opatrně vyndáme vnitřky a místo nich dáme náplň. Pak rohlíky opět... více o Plněné rohlíky jako jednohubky

Houbová polévka se zakysanou smetanou

Houbová polévka se zakysanou smetanou

Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit s kmínem do osolené vody (cca 1,5 litru) doměkka. Houby pokrájíme a podusíme na másle s petrželkou, pak dáme... více o Houbová polévka se zakysanou smetanou

Bílkové kostky

Bílkové kostky

Bílky ušleháme do tuha. Sypké ingredience smícháme a zašleháme do tuhého sněhu z bílků. Vymažeme formu a zvolna pečeme asi na 180°. Po upečení... více o Bílkové kostky

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Panenku očistíme, nasolíme(trošku více než jste zvyklí), opepříme a ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Panenku vyndáme a do výpeku přidáme 3 ... více o Panenka v česnekovo-sýrové krustě

120 minut
Koláčky ze 100% tuku

Koláčky ze 100% tuku

Na vál dáme mouku a nastrouháme na velkém okatém struhadle tuk, přilijeme kvásek a zaděláme polotuhé těsto. Podle potřeby přilijeme mléko. Nenecháváme... více o Koláčky ze 100% tuku

15 minut
Jemná křenová pomazánka

Jemná křenová pomazánka

Smetanu ušleháme tak, aby vznikla šlehačka. Tvaroh promícháme s křenem a připravenou šlehačkou. Osolíme podle chuti. Výborné na jednohubky či topinky.... více o Jemná křenová pomazánka

Francouzské kuře II.

Francouzské kuře II.

Pekáč vymažeme máslem a poklademe na kolečka nakrájenou cibulí (hodně), na to poklademe již okořeněné kuře. Dáme péct. Mezitím na plotně rozehřejeme... více o Francouzské kuře II.

Marcipánová hmota falešná (varna)

Marcipánová hmota falešná (varna)

Vodu s máslem vložíme do kastůlku a přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se hmota nezačne oddělovat od stěny. Necháme... více o Marcipánová hmota falešná (varna)

Květáková polévka + obalovaný květák

Květáková polévka + obalovaný květák

Do vroucí osolené vody vložíme nakrájený květák o velikosti, kterou máme rádi na obalovaný květák a vaříme do křehka, prostě jak to máme rádi. Když je... více o Květáková polévka + obalovaný květák

Ořechový dort mojí babičky

Ořechový dort mojí babičky

Celá vejce ušleháme spolu s cukrem. Do ušlehaného vmícháme zbytek přísad. Nalejeme do vymazané dortové formy a pečeme asi 20 min. na 180 °C. Vychladlý... více o Ořechový dort mojí babičky

Květákový nákyp se šunkou

Květákový nákyp se šunkou

Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody, změklý necháme okapat, rozebereme na drobné růžičky a košťál nakrájíme na drobné nudličky. Nákyp lze... více o Květákový nákyp se šunkou

30 minut
Polévka z vepřových kostí s haluškami

Polévka z vepřových kostí s haluškami

Z kostí a ostatních přísad uvaříme polévku, tak jak je každý zvyklý. Jako vložku do polévky ale použijeme klasické halušky (jako např. na brynzové... více o Polévka z vepřových kostí s haluškami

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové…

Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky a lehce osolíme. Na tuku podusíme cibulku, na kterou přidáme maso, nakrájené žampiony a nadrobno posekané kešu... více o Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce

Kuřecí roláda IV.

Kuřecí roláda IV.

Plát kuřete potřeme sardelovou pastou, posypeme solí a kari. Pokryjeme plátky bůčku a klobásou, vajíčky, sbalíme roládu, zpevníme nití a pečeme za... více o Kuřecí roláda IV.

30 minut
Pudinkový koláč III.

Pudinkový koláč III.

Z mouky, cukru, vejce a změklého pokrájeného másla promneme mezi prsty drobenkové těsto. Vanilkový prášek rozmícháme v troše mléka, zbytek mléka... více o Pudinkový koláč III.

Rybízová pěna

Rybízová pěna

Rybíz, bílek a cukr šleháme do husté pěny. Pěnu naložíme do mističek, ozdobíme několika bobulkami rybízu a podáváme samotné nebo se sušenkami, piškoty... více o Rybízová pěna

Palačinky Hana a Hana

Palačinky Hana a Hana

Ušleháme těsto, má být husté asi jako ještě teplý pudink. Jsou to vynikající a jednoduché palačinky.... více o Palačinky Hana a Hana

Sedlácké kroupy

Sedlácké kroupy

Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, trochu podlejeme a dusíme do měkka. Umyté kroupy opražíme na oleji,... více o Sedlácké kroupy

Labužníkova kuřecí stehna

Labužníkova kuřecí stehna

Maso osolíme, poprášíme paprikou, dáme na plech a přiklopíme. V průběhu pečení podléváme bílým vínem. Ke konci pečení přidáme kečup a žampiony... více o Labužníkova kuřecí stehna

Pizza chudobka

Pizza chudobka

Pečivo podélně rozřízneme a poklademe na vymaštěný pekáč, upečenou stranou dolů tak, aby byl pokrytý celý pekáč, trochu osolíme. Pomažeme kečupem a... více o Pizza chudobka

60 minut
Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"

Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"

Plech vyložíme listovým těstem (trochu i přes okraje). Do mísy dáme mléko, tvaroh, sůl, drcený kmín, vše zamícháme a dáme na těsto. Na másle osmažíme... více o Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"

Halušky se zelím II.

Halušky se zelím II.

Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájenou anglickou slaninu orestujeme a přidáme překrájené zelí i se šťávou a asi 15 minut zvolna dusíme... více o Halušky se zelím II.

Lehký tvarohový koláč

Lehký tvarohový koláč

Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vále nebo v robotu. Těsto namačkáme do vymazané, hrubou moukou vysypané koláčové formy nebo pekáčku (těsto... více o Lehký tvarohový koláč

Borůvkový koláč s ořechovou posypkou

Borůvkový koláč s ořechovou posypkou

Vykynutým kváskem zaděláme běžným způsobem volnější kynuté těsto. Po vykynutí rozprostřeme na plech, posypeme hustě borůvkami a překryjeme posypkou.... více o Borůvkový koláč s ořechovou posypkou

15 minut
Sýrová pomazánka na topinky

Sýrová pomazánka na topinky

V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.... více o Sýrová pomazánka na topinky

Špagety zapečené se sýrem

Špagety zapečené se sýrem

Špagety vsypeme do osolené vařící vody, uvaříme, scedíme a necháme okapat. Šunku pokrájenou na kostičky osmahneme na rozehřátém oleji, posypeme... více o Špagety zapečené se sýrem

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Poslední sledované recepty

179
Skvělý domácí kváskový chleba
Skvělý domácí kváskový…
82
Bezmasý guláš z hlívy
Bezmasý guláš z hlívy
80
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
78
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
71
Vepřový guláš s mrkví
Vepřový guláš s mrkví

Zajímavé články

Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte kouzlo nedokonalosti
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte…
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Obložené chlebíčky: Budou zdobit váš stůl i na dnešní Den matek?
Obložené chlebíčky: Budou zdobit váš stůl i na…
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5 způsobů, jak ji můžete použít
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5…
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a co z nich uvařit?
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a…
AHA.cz Boží mlýny melou! Slováček o Novotném po urážce Aničky (†29)

Boží mlýny melou! Slováček o Novotném po urážce Aničky (†29)

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Matka podle zvěrokruhu: Blíženkyně jsou zábavné, Panny dobré organizátorky

Matka podle zvěrokruhu: Blíženkyně jsou zábavné, Panny dobré organizátorky

Ženy.cz Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Blesk.cz Zmatený princ Harry: Zvonil u cizích dveří!

Zmatený princ Harry: Zvonil u cizích dveří!

SportRevue.cz Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho čeká úspěch a kdo podlehne velkému pokušení?

Horoskop na další týden: Koho čeká úspěch a kdo podlehne velkému pokušení?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak poznáme zralý ananas
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact