Ananas je vynikající exotické ovoce, které pořídíme v každém supermarketu. A není ani drahý. Vynikající je čerstvý, skvěle ale chutná i grilovaný, hodí se do řady asijských pokrmů, k pečenému masu, na pizzu, koláče i do různých dezertů. Jak ale poznat čerstvý a zralý ananas?
Na nezralém ananasu byste si příliš nepochutnali, stejně tak jako na tom přezrálém. Poradíme vám proto, jak si z obchodu přinést dokonale vyzrálý ananas, který je voňavý, sladký, šťavnatý a plný chuti. A pozor, podtržený ananas vám doma už bohužel nedozraje.
Upečte si obrácené koláčky z ananasem. Recept na ně najdete ZDE.
Ananas si v obchodě dobře prohlédněte. Měl by mít svěží barvy, povrch by neměl být nějak svraštělý, nést stopy plísní nebo hniloby. Barvy mohou přecházet od zelené, přes zlatavou až po sytě žlutou. Svěží by měla být i růžice listů, ty by neměly být zavadlé ani nahnědlé. A nebojte se k ananasu i přičichnout. Měl by vonět příjemně sladce, rozhodně byste neměli cítit nakyslý čpavý odér, který značí kvašení.
Při výběru se zaměřte také na to, jaký je plod na pohmat. Zlehka ho zmáčkněte, zralý ananas musí být pevný, ale zároveň také mírně poddajný. Pak se zaměřte na růžici listů. Ze středu zkuste jeden z lístků vytrhnout, nemělo by to jít příliš ztuha, ale zase ani moc lehce. Pokud odpadne téměř sám od sebe, bude už ananas uvnitř nejspíš hnědý a nahnilý.
Oblíbili jste si asijskou kuchyni? Ochutnejte rychlého pangasia s ananasem. Recept ZDE.
Maso omyjeme, osušíme a potřeme olejem a obalíme v koření. Necháme v uzavřené nádobě nejlépe přes noc v lednici. Pekáč si vymažeme sádlem. Maso jen... více o Krkovice zapečená s cibulí a sýrem
Máslo necháme změknout a přidáme hnědý a bílý cukr. Poté přidáme vejce a šleháme. Přidáme do směsi mléko, mouku a kypřící prášek. Když je těsto... více o Lehké Cookies
Očištěné dršťky dejte vařit, po 30 minutách je sceďte, vraťte do hrnce a zalijte novou vodou. To udělejte 3x, aby se důkladně propraly. Vařte do... více o Dršťková polévka I.
Nejdříve si připravíme odpalované těsto..tzn. Do hrnce dáme vařit vodu s máslem a špetkou soli. Až začne voda vřít, přidáme pomalu mouku za stálého... více o Věnečky podle Valiky
Hovězí maso nakrájejte na kostky, lehce opepřete, zalijte částí červeného vína, přidejte trošku rozmarýnu, tymiánu a rozmačkanou polovinu paličky... více o Hovězí po burgunsku
Korpus: cukry vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý... více o Borůvkový dort
Mouku smícháme v míse se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru a zalijeme necelou polovinou vlažné... více o Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, vejce, hrubě nastrouhaný celer, jemně pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme dle chuti. Pokud chceme můžeme... více o Celerové karbanátky (sekaná)
Korpus: Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr, žloutky a olej, ručně přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do vymazané formy a zvolna upečeme.... více o Šlehačkový dort s banány
Brambory nasypeme do jemně vymazaného pekáčku (máslo nebo olej), přidáme na větší kousky pokrájenou mrkev, pokrájený pórek a česnek a promícháme.... více o Kuře (nejen) na bramborách
Mléko, med a vejce společně promícháme v kastrolku. Přidáme máslo, cukr, kávu a sodu, vše krátce svaříme za stálého míchání. Pozor! Díky sodě nám bude... více o Jednoduchý kávovník ala medovník
Drobně pokrájenou cibulku smícháme s okapaným tuňákem, lučinou, hořčicí, cottage, solí a pepřem. Pomazánku necháme hodinku proležet. Namažeme na... více o Cottage pomazánka s tuňákem
Na másle a oleji osmažíme cibuli dosklovata. Pak přidáme pokrájenou hlívu, osolíme a pod poklicí dusíme zvolna doměkka. Podlévat není nutné, hlíva... více o Hlíva s hořčicí
Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme a spolu s cibulí orestujeme na olivovém oleji ve větším hrnci. Rajčata spaříme horkou vodou,... více o Rajská polévka se špeclemi
Na rozehřátém oleji osmahněte oloupaný a na malé kousky nakrájený zázvor, česnek, cibulku a chilli papričku. Přidejte koření a míchejte cca 1 minutku.... více o Domácí mangové chutney
Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně... více o Bezlepkový dort
Připravíme pudinkovou vrstvu. Z mléka, pudink. prášku a krystalového cukru uvaříme hustý krém a za občasného míchání necháme vychladnout. Vychlazená... více o Pudinkové řezy čtyř barev se zakysanou smetanou
Kuřecí prsa naklepu, rozříznu a naplním nivou, zabalím a propíchám párátky, aby závitky držely. Závitky posolím, opepřím, okořením - koření na kuře.... více o Kuřecí závitek s nivou
**1.** Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky. V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli. Přidejte játra,... více o Domácí paštika II.
Do pekáčku nebo dortové formy jsem dala cukrářské piškoty seřízlé na půlky. Jeden vedle druhého. Z lipánku, zakys. smetany (dle potřeby moučk. cukr)... více o Lehké piškotové řezy
Troubu předehřejte na 200°C. Řepu v míse promíchejte se lžící oleje, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 15 minut.... více o Pečené sladké brambory s řepou
Ingredience vložíme do nádoby pekárny takto: voda, olej, ocet, obě mouky a do jednoho rohu cukr a do druhého sůl. Doprostřed uděláme v mouce důlek a... více o Kmínový pšenično-žitný chléb
1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé... více o Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Očištěná srdce dáme uvařit doměkka společně s bujonem, nejlépe v tlakovém hrnci(20minut), výrazně nám to ušetří čas. Po uvaření je pokrájíme na slabé... více o Srdce na paprice
Rohlík rozdrobíme nebo nastrouháme, zakapeme mlékem, přidáme vejce, strouhaný sýr a pokud nechceme mít papriky bezmasé přidáme i šunku nebo salám.... více o Papriky plněné sýrovou nádivkou
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a nakonec zlehka i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané... více o Dvoubarevný smetanový piškotový dort
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě na skus, pak scedíme. Cibuli osmažíme na oleji, pak přidáme orestovat i pokrájenou slaninu, vsypeme... více o Anglické těstoviny se špenátem a sýrem
Těstoviny si uvaříme podle návodu na obale. Mezitím si nakrájíme česnek, balkánský sýr a klobásky. Klobásky na půlměsíčky. Na pánvi rozehřejem trochu... více o Zapečené těstoviny s rajčaty, klobáskou a balkánem
Sojový granulát si uvaříme v litru osolené vody cca 15 minut, pak scedíme a přebytečnou vodu jemně vymačkáme. Cibuli si osmažíme na oleji, pak přidáme... více o Sojová směs na topinky, těstoviny...
Maso nakrájíme na kostky, dáme do misky, osolíme, přilijeme olej, přidáme tymián a nakrájený česnek. Promícháme a necháme marinovat minimálně hodinu.... více o Kuřecí prsíčka s rajčátky a tymiánem
Cukety omyjeme,konce odkrojíme,nakrájíme na plátky a minutu povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, dáme do mísy, osolíme, opepříme a... více o Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou
Utřeme máslo a vejce s cukrem a špetkou soli. Přidáme mouku, kakao, kypřící prášek a mák. Přilijeme likér(nebo šťávu z kompotu), promícháme. Těsto... více o Višňová bublanina s mákem
Do horké vody dáme brambory necháme je tam 3-5 min. Poté nakrájíme na středně velké kousky a dáme do sáčku. Do sáčku uděláme pár dírek vidličkou. A... více o Brambory v mikrovlnce
Do robotu nalijeme mléko, mírně osolíme a opepříme, rozšleháme a pak přiléváme olej a stále šleháme, dokud směs nezhoustne. Používá se všude tam, kde... více o Majonéza bez vajec
Brambory umyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme na osminky, vložíme do misky, pokapeme olejem a promícháme. Smícháme strouhanku, papriku, římský kmín,... více o Domácí bramborové hranolky
Sypké přísady prosejeme, smícháme a přidáme rozehřátý tuk s medem a rumem. Během zpracování přiléváme podle potřeby vodu (opatrně, hmota musí zůstat... více o Marcipán ze sušeného mléka
Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc... více o Jahodový likér
Uvařená vajíčka rozšleháme s majonézou (šlehám v robotu), přidáme sůl a pepř. Do vzniklé pěny přidám na jemno nasekanou jarní cibulku a na jemno... více o Jarní vajíčková pomazánka
Z vychlazeného těsta vyválíme 4 pruhy (asi 25x10 cm), dáme do horké trouby, pečeme naplno cca 10 min. Mezitím uvaříme sladký pudink (je velmi hustý),... více o Pudinkové řezy
Opraný rybíz dáme do láhve, cukr rozpustíme ve vodě a nalijeme na rybíz. Necháme kvasit asi 1 měsíc a když je čiré, stáčíme hadičkou do láhví.... více o Rybízové víno II.
Těsto stačí na 4 šišky.... více o listové těsto
2 kg hub povaříme ve slané vodě 2 minuty, protom houby řádně propláchneme a přidáme rozkrájené papriky a cibuli (na kolečka) olej, kečup nebo protlak.... více o Houbová čalamáda
Syrové brambory nahrubo nastrouháme, mírně z nich vymačkáme šťávu, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, utřený česnek, rozšlehaná vejce, sůl, koření a... více o Pravý upírský bramborák
Růžičkovou kapustu očistíme a odstraníme uvadlé listy. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou... více o Růžičková kapusta na kari
Filé zakapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Na oleji zpěníme cibuli, na to dáme osolené a okmínované filé a opečeme. Zalijeme troškou... více o Filé zapečené se zakysanou smetanou
Všechny přísady zpracujeme v lité těsto, upečeme na vymazaném a vysypaném větším pekáči. Po prochladnutí potřeme zavařeninou, naneseme ořechovou hmotu... více o Opilé řezy
Do mouky zamícháme sůl, do dolíčku vlijeme vlažné mléko, olej a rozdrobíme droždí. Necháme vykynout kvásek, vymícháme vláčné těsto a přikryté... více o Chlebové placky
Do kotlet prořízneme kapsy. Šunkou obalíme plátky sýra a zasuneme je do kapes v kotletách a sepneme jehlami. Opepříme. Na pánvi rozehřejeme máslo a... více o Kotlety plněné šunkou a sýrem
Do mixéru vsypeme opáchnuté maliny (4 lžíce necháme na ozdobu), přidáme cukr, bílek, zalijeme vychlazeným mlékem a mixujeme, až se vytvoří lehká pěna.... více o Malinový koktejl
Maso ostrým nožem rozřízneme na 1-2 cm silný plát. Plát masa rozložíme na prkénko a navlhčenou paličkou jej rovnoměrně naklepeme. Maso osolíme,... více o Roláda z vepřového masa