Poctivý vývar je skvělá surovina. Můžete ho použít při přípravě polévek, omáček i řady dalších jídel. Někomu ale může vadit, že je moc mastný. Poradíme vám, jak se přebytečného tuku zbavit.
Tuk je nositelem chuti. Pokud chcete tedy mít vývar chutný, měli byste v něm část tuku nechat. Přebytečný tuk pak můžete odstranit několika způsoby:
1. Pokud spěcháte a máte horký vývar, seberte mastná oka na povrchu plochou velkou lžící nebo na povrch vývaru položte silně savý kuchyňský ubrousek a po chvilce ho vyndejte.
2. K odstranění tuku můžete použít také kostky ledu. Vhoďte jich několik do vlažného vývaru a jakmile k nim mastnota přilne, vyndejte je.
3. Vlažný vývar lze zbavit tuku také pomocí pevnějšího igelitového sáčku. Nalijte do něj vývar, odstřihněte dole menší růžek a vývar nechte vytéct do čistého hrnce. Jakmile v sáčku zůstane jen tuková vrstva, růžek uzavřete.
4. Nejjednodušší, ovšem časově nejnáročnější způsob je nechat vývar vychladnout. Tuk ztuhne a vyplave na povrch. Bílá tuková vrstva se pak dá snadno odebrat děrovanou naběračkou a můžete ji použít místo oleje na smažení.
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, které jsme zchladili přilitím mléka či vody a promícháme. Přisypeme mouku s... více o Smetanovo - čokoládový dort
Do mísy nastrouháme na hrubém struhadle sýr, přidáme jemně pokrájené uzené maso, opepříme, případně i osolíme, přilijeme trošku mléka, přisypeme... více o Sýrové karbanátky s uzeným masem
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájený pórek, řapík celeru a nastrouhanou mrkev. Až nám zelenina trochu změkne a zavoní, přidáme česnek a muškátový... více o Pórková polévka s cizrnou
Nejdříve si připravíme odpalované těsto..tzn. Do hrnce dáme vařit vodu s máslem a špetkou soli. Až začne voda vřít, přidáme pomalu mouku za stálého... více o Věnečky podle Valiky
Jazyk uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozpusťe máslo a nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Orestujte s moukou. Postupně... více o Křenová omáčka s jazykem
Drůbeží (já použil kuřecí) srdíčka, žaludky a játra dobře očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Pokud chceme dobu pečení urychlit, doporučuji... více o Drůbeží výpečky
Pokrájenou cibuli a slaninu (150-200 gramů) osmažíme společně na trošce oleje. Pak přidáme jen krátce osmažit nastrouhaný česnek a papriku, promícháme... více o Anglická gulášová polévka
Maso dle vlastního výběru (může být i libovější bůček) pokrájíme na tenké plátky, které osolíme a kořeníme, poklademe na ně plátky slaniny a zavineme... více o Masové závitky v zelí
Těsto: polohrubou mouku smícháme v míse s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk a vytvoříme jakousi drobenku, do které pak... více o Mrkvový koláč s tvarohem nebo jablky, dýní...
Nakrájíme cibulku a orestujeme na pánvi. Přidáme osolené, opepřené kuřecí maso nakrájené na kostičky nebo nudličky. Až se maso zatáhne, zalejeme... více o Sýrová omáčka s čerstvou bazalkou
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při pečení nekroutilo, osolíme, poprášíme paprikou a obalíme ve smetanové směsi.... více o Pečené smetanové řízky
Kuřecí maso očistíme a potřeme marinádou umíchanou z česneku, zázvoru, oleje a sojové omáčky. Maso uložíme v misce na cca dvě hodiny (můžeme v chladnu... více o Česnekovo-zázvorové kuřecí (nejen) paličky
Starší bagetu nebo jiné pečivo z druhé dne pokrájíme na plátky tak, že plátek zcela neprokrojíme, ale uděláme do ní jen hluboké zářezy cca 1 - 1,5 cm... více o Bageta se sýry - zapečená
Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěný tuk s mlékem, přidáme mouku s kakaem, kypřícím práškem a sodou, dochutíme dle svého kůrou,... více o Jablečník bez vajec - jablečný koláč (buchta)
Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, cukry a kůru, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou mléka. Trochu... více o "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví
Vyrobit a uhmatat těsto, vložit na půl hodiny do ledničky, pak nechat asi 3 minuty v pokojové teplotě a pak vzít tubu na krém a dávat na plech. Péct... více o Esíčka
Penne uvařte na skus (//al dente//). Slijte tuňáka, kukuřici, salát opláchněte a rukama natrhejte na menší kousky. Smíchejte s těstovinami, jogurtem,... více o Penne s tuňákem a kukuřicí
V mističce smícháme většinu kari koření s olivovým olejem a špetkou soli, králičí filety nakrájíme na menší kostičky, dáme do připravené marinády a... více o Italské kari rizoto s králičím masem
Smíchejte mouku, cukr a sůl. V nádobě se ve směsi udělejte důlek, kam se rozdrobí kvasnice a nalije se zde část mléka, stačí trochu. Z toho, co jsme... více o Tvarohové kynuté buchty
Do mísy vsypeme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vlijeme mléko, olej, vše zpracujem ve vláčné těsto, které vyválíme a posypeme nastrouhanými jablky... více o Jablečný závin
Všechny oříšky nasekejte. Dvě třetiny rozehřátého másla promíchejte s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejte na 150 °C, těsto... více o Baklava s ořechy
Tvaroh ochuťte solí a hořčicí. Přidejte pomerančovou šťávu. Salátové listy opláchněte a osušte. Plátky chleba potřete ochuceným tvarohem. Poklaďte... více o Fitness sendvič
Na rozpuštěném másle s olejem si orestujeme nastrouhanou zeleninu s kořením dorůžova. Ke konci smažení přidáme i pokrájenou hlívu, kterou také... více o Hlíva na kořenové zelenině se smetanou
Maso nakrájíme na kostky, dáme do misky, osolíme, přilijeme olej, přidáme tymián a nakrájený česnek. Promícháme a necháme marinovat minimálně hodinu.... více o Kuřecí prsíčka s rajčátky a tymiánem
Očištěný celer nahrubo nastrouháme, cibuli drobně nakrájíme, přidáme kmín a na oleji opékáme. Jakmile celer změkne osolíme, zalijeme smetanou a... více o Celerové placičky
Plátky masa naklepeme, kraje nařízneme, osolíme, okořeníme dle vlastní chuti (česnekem, kari kořením, grilovacím kořením...), zakápneme olejem a... více o Řízky v ovesných vločkách
Z tuňáka slejeme všechnu šťávu, smícháme jej s nadrobno nakrájenou cibulí, pomazánkovým máslem (já kupuji pomazánkové máslo s bílým jogurtem), rajským... více o Tuňáková pomazánka VI.
Kostky masa dobře osolte a opepřete a vetřete do nich česnek. Ve skleněné nebo plastové míse přelijte citrusovými šťávami a nechte marinovat nejméně 3... více o Smažené vepřové kousky s cibulí na citrusech
Do mísy dáme tvaroh, vejce, cukr, dětskou krupičku a prášek do pečiva. Vše zpracujeme na hladké těsto, které rozhrneme na vymazaném a moukou nebo... více o Tvarohový švestkový koláč
Vejce a cukr šleháme ve vodní lázni metličkou do zhoustnutí. Trvá to i 1/2 hodiny, ale je třeba vydržet. Po prochladnutí na teplotu lidského těla... více o Vařený krém do cukroví a řezů
Všechny ingredience dobře promícháme a tvoříme malé kuličky, které obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném tuku zprudka, aby byly křupavé.... více o Smažené masové kuličky-Ča wan-c´
Namočenou čočku uvaříme s bobkovým listem a pepřem do měkka. Osolíme a zahustíme zásmažkou z oleje, mouky a mléka. Můžeme zahustit i záklechtkou.... více o Čočkový prívarok
Do mísy zamícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. V druhé misce rozmixujeme banány, vajíčka, cukr, rozehřáté... více o Banánové muffiny
Arašídy jemně umeleme a z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme v ledničce odpočinout. Poté vyválíme plát malinko hrubší než jako na... více o Arašídové cukroví
Do vymazané zapékací mísy dáme na dno šunku na kostičky, přidáme uvařený květák, který nožem rozřežeme na kousíčky a sýrovou omáčku. Omáčka: 3 lžíce... více o Zapečený květák III.
Dýni nastrouháme na hrubší a dellší nudličky (na speciálním struhadle). Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme dýni, kopr, osolíme,... více o Dýňový prívarok
Máslo nebo tuk necháme změknout. Výhoda je rychlá příprava. Do mísy nasypeme mouku s práškem, cukr a rozklepneme vejce, přimícháme jogurt a tuk.... více o Muffiny z žitné mouky
N olivovém oleji osmažíme hořčičné semínko - asi tak lžíci a počkáme, než nám začne vyskakovat, přidáme koření, aby se rozvinula vůně. Vhodíme cizrnu,... více o Cizrnové kari
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme omytá a okapaná játra a opečeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme pepř a kmín a dusíme. Pozor - solíme, až... více o Drůbeží játra rychlá a dobrá
Do mísy dáme celá vejce, cukr, vanilkový cukr a šlehačem (metlami) šleháme. Šlehačku ohřejeme a rozpustíme v ní kávu. K našlehaným vejcím přidáme... více o Kávovo-šlehačková bábovka
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a při střední teplotě mícháme do změknutí asi 10 minut. Ochutíme solí a pepřem. Přidáme víno nebo... více o Cibulová marmeláda
Brambory oloupeme, a nakrájené na menší kostičky uvaříme téměř do měkka. Mezitím na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou na měsíčky, spolu s na kostičky... více o Tartiflette - pochoutka ze Savojska
Maso nakrájíme na malé kostičky, utřeme česnek a smícháme s ostatními surovinami - směs musí být hodně pikantní, proto se nebojíme přidat koření.... více o Těstovinový salát s masem
Nakrájíme lilek na plátky cca 1 cm, osolíme, a necháme chvíli, aby vytekla voda. Na pánvi rozpustíme olivový olej, přidáme cibuli, rajčata, papriku,... více o Zapečený lilek s fetou
Vše smícháme a upečeme ve formě vymazané a vysypané polohrubou moukou. Krém: mléko, kakao, hladkou mouku = přivedeme k varu (metličkou - hned zhoustne... více o Falešný pařížský dort
Vepřovou panenku nakrájíme na plátečky, jemně naklepeme, osolíme. Z jedné strany opepříme a potřeme hořčicí. Dáme nejdřív nenamazanou stranou zprudka... více o Nejjednodušší panenka
Náplň: špenát očistíme a několik minut povaříme. Scedíme, dobře vymačkáme a posekáme. Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli... více o Cannelloni se špenátem
Květák rozdělíme na malé růžičky, zbylé košťály pokrájíme na stejně malé kousky. Vložíme do kastrolu na rozpuštěné máslo (na jeden květák minimálně... více o Dušený květák babičky Schwarzové
Z přísad vypracujeme těsto, do kterého podle chuti přidáme rozinky. Lžící vykrajujeme bochánky, které smažíme na rozpáleném tuku, a teplé obalujeme v... více o Tvarohové koblihy II.
Smícháme jogurt, mouku, prášek, vejce a cukr. Těsto rozetřeme na vymaštěný plech vysypaný moukou, poklademe ovocem (které příp. přisladíme) a posypeme... více o Jogurtový koláč