Poctivý vývar je skvělá surovina. Můžete ho použít při přípravě polévek, omáček i řady dalších jídel. Někomu ale může vadit, že je moc mastný. Poradíme vám, jak se přebytečného tuku zbavit.
Tuk je nositelem chuti. Pokud chcete tedy mít vývar chutný, měli byste v něm část tuku nechat. Přebytečný tuk pak můžete odstranit několika způsoby:
1. Pokud spěcháte a máte horký vývar, seberte mastná oka na povrchu plochou velkou lžící nebo na povrch vývaru položte silně savý kuchyňský ubrousek a po chvilce ho vyndejte.
2. K odstranění tuku můžete použít také kostky ledu. Vhoďte jich několik do vlažného vývaru a jakmile k nim mastnota přilne, vyndejte je.
3. Vlažný vývar lze zbavit tuku také pomocí pevnějšího igelitového sáčku. Nalijte do něj vývar, odstřihněte dole menší růžek a vývar nechte vytéct do čistého hrnce. Jakmile v sáčku zůstane jen tuková vrstva, růžek uzavřete.
4. Nejjednodušší, ovšem časově nejnáročnější způsob je nechat vývar vychladnout. Tuk ztuhne a vyplave na povrch. Bílá tuková vrstva se pak dá snadno odebrat děrovanou naběračkou a můžete ji použít místo oleje na smažení.
V míse smícháme rajský protlak, med, olivový olej a citronovou šťávu. Do marinády naložíme kuřecí stehna a necháme alespoň 2 hodiny marinovat. Do... více o Kuřecí stehna v rajčatové marinádě
Fetu zalijte olejem a octem, vložte snítku tymiánu a nové koření. Uzavřete a dejte odležet do chladu. Fazole slijte. Přidejte na kousky nakrájenou... více o Fazolový salát
Obě formy vyložte pečicím papírem a lehce je vymažte máslem. Vyšlehejte žloutky s cukrem do nadýchané světlé pěny, vmíchejte mák. V další míse... více o Makový dort s malinami
Dobře očištěnou kachnu nasolíme nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti. Rohlíky den až dva staré... více o Kachna s nádivkou - nejen velikonoční
Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji. Přidejte prolisovaný česnek. Mrkev nakrájejte na kostičky a přisypte i s kořením. Orestujte ji,... více o Mrkvový krém
Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Ze 450 gramů ho zbude cca 250, který dáme do mísy, přidáme vejce, pepř, muškátový květ, česnek,... více o Špenátové placičky se sýrem
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Jogurt smícháme v míse s vejci, olejem a cukry, pak vmícháme ořechy, mandle či kokos a nakonec přisypeme mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme,... více o Jednoduchý jogurtový ořechový / kokosový beránek
Tip na rychlý a zdravý oběd. Nejprve si dáme vařit pohanku (5-10 minut). Vody dáme jen o malinko víc než obilniny. Když bude téměr hotová, přidáme... více o Zeleninové pohankové "rizoto"
Na trošce oleje necháme v pánvi zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme osmažit dozlatova na nudličky pokrájené špekáčky, přidáme zpěnit nasekaný... více o Cuketové špekáčky
Potřebujeme kulatou dortovou formu. Nejprve smícháme pomazánková másla se sýrovou pomazánkou. Do kulaté dortové formy vyskládáme první vrstvu... více o Slaný dort II.
Květák rozebereme na růžičky a dáme krátce (stačí 1-2 minuty) povařit do osolené vroucí vody s citronovou šťávou. Pak scedíme a květákem naplníme... více o Květák - nakládaný, sterilovaný
Množství záleží na počtu strávníků. Nálev: na jeden díl octa, dáme dva a půl dílu vody, trošku soli, oleje a cukr dle chuti. Vše necháme svařit a poté... více o Utopenci z vajec
Lilek nakrájíme na půlkolečka, nasolíme a necháme vypotit. Až pustí vodu, otřeme ubrouskem a spolu s půlkolečky cukety ogrilujeme na pánvi cibulku... více o Červená čočka a grilovaný lilek s cuketou
1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé... více o Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Játra naškrábeme nožem a odstraníme z nich blány. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hustší těstíčko - můžeme dle potřeby přisypat strouhanku.... více o Játrové knedlíčky mojí babičky
Mouku prosejte a důkladně v ní rozmíchejte sodu. Formu o průměru 24 cm vytřete tukem a vysypte moukou. Žloutky ušlehejte se změklým máslem a většinou... více o Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní
Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. Rozehřejeme máslo a cibuli na něm podusíme. Posypeme sladkou paprikou a moukou a zlehka opražíme. Hrnec... více o Papriková krémová polévka
Jahody omyjeme a odstopkujeme. Pár jahod drobně pokrájíme a zbytek dáme do mixéru společně s cukrem a dobře rozmixujeme. Pak vmícháme jogurt, kousky... více o Jogurtovo-mléčný jahodový koktejl
Nejprve si necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, cukru, trošky mouky a droždí. Poté přidáme majonézu, sůl, zbylou mouku a těsto propracujeme. Na... více o Slaný krokodýl z majonézového těsta
Žloutky utřeme s tatarskou omáčkou. Přidáme drobně nakrájenou šunku a bílky, na jemno nastrouhanou mrkev. Osolíme, opepříme, zakapeme citronem,... více o Mrkvová pomazánka extra
Maso zakapeme citronem a necháme minimálně půl hodiny odležet. Osolíme, opepříme a zprudka ze všech stran opečeme na oleji. Olej scedíme, zakapeme... více o Kuřecí prsa na citronu
Lilek pokrájíme na půlcentimetrová kolečka, která osolíme a necháme cca 1/2 hodiny vypotit. Pak kolečka dobře vysusíme ubrousky (utěrkou) a naskládáme... více o Lilkové koláčky
Na oleji si orestujeme osolenou a opepřenou plec pokrájenou na kostičky (nudličky) dozlatova, přilijeme asi 2 dcl vody a necháme povařit doměkka.... více o Vepřové se sýrovo-špenátovou omáčkou
Těsto: Vyšleháme vejce a cukry do husté pěny, pak přidáme pudinky a prdopeč. Rozetřeme na pečící papír a upečeme při 200 stupních asi 7 minut. Krém: Z... více o Řezy z pudinku
Formu na srnčí hřbet vyložíme pečicím papírem a ten poklademe celý slaninou. Z mletého masa, žemlí rozmočených v mléce, pokrájené cibule a mortadely,... více o Sekaná podle Itala
Dortovou formu (průměr 24 cm) vymažeme a vysypeme moukou. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem, přidáme olej, džus, mrkev, ořechy a nakonec mouku s... více o Mrkvový dort s tvarohovým krémem
Rebarboru oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malinké kostičky. Nejprve smícháme všechno sypké, poté přidáme ostatní tekuté suroviny a vše řádně... více o Rebarborové muffiny
Do pekáčku dáme vrstvu na kolečka nakrájných brambor, na ně vrstvu koleček cibule, na ně rozprostřeme naklepané kuřecí řízečky. Na maso natřeme cca... více o Kuřecí prsíčka v tatarce
Do formy nalijeme mrkvovou šťávu, k jedné straně nasypeme všechnu mouku, uděláme v ní důlek a do něj dáme sušené droždí (někdy dám jenom půl balíčku,... více o Drážďanský špaldový chleba
Ušleháme vejce s cukrem do pěny a postupně zašleháme horkou vodu. Do husté vaječné pěny přidáme prosátou mouku smíchanou s prškem do pečiva. Vylijeme... více o Jahodové pokušení
Smetanu ke šlehání spolu s kaštany a čokoládou za stálého míchání přivedeme k varu a ihned odstavíme z plotny. Hmotu, která nám po svaření zhoustla... více o Vánoční likér z ledových kaštanů
Omyjeme a na proužky nakrájíme krutí prsa. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka a dáme do misky spolu s grilovacím kořením a nakrájeným masem a... více o Číňan na houbách
V hrnci smícháme mléko, cukr, máslo a kakao. Tuto směs necháme na mírném ohni a za stálého míchání vařečkou krátce povařit. Potom odstavíme z plotny a... více o Vídeňská vařená bábovka
Do nastrouhaného sýru přidáme prolisovaný česnek, 1-2 vejce a vše promícháme. Na plátky šunky rozetřeme směs, svineme a obalíme. V oleji do zlatova... více o Plněné šunkové řízečky
Ve velikém hrnci - případně cisterně, rozpálíme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, (cibuli za občasného míchání skoro připálíme), jedině takto uděláme... více o Staročeský guláš
Kuřecí prsa mírně naklepeme, jemně posypeme podravkou, položíme na ně plátek moravského uzeného nebo debrecínky, namažeme částí lučiny, přidáme... více o Jemné kuřecí závitky
Mouku prosijeme s práškem do mísy, přidáme cukr a vejce, lískové ořechy překrojíme na polovinu, vlašáky pokud nejsou polámané tak na na 4 dílky,... více o Ořechový chlebíček
V osolené vodě (může být i vegeta) uvaříme těstoviny a brokolici. Vaříme každé zvlášť! Mezitím na kostičky nakrájíme kuřecí maso a na oleji osmahneme... více o Zapečené těstoviny s kuřecím masem a s brokolicí
Usmažíme klasické topinky na oleji, očesnekujeme a na každou dáme kolečko tvarůžku, které podélně rozkrojíme na 2 tenčí kolečka. Topinky naskládáme na... více o Smradlavoučká topinka
Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka. V misce utřeme máslo s tvarohem a cukrem. Hlubší zapékací mísu vymažeme máslem a nasypeme do ní 1/3 uvařené rýže... více o Zapečený rýžový nákyp s meruňkami
Těstoviny uvaříme klasickým způsobem dle návodu. Po uvaření je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přidáme kukuřici, uvařenou brokolici... více o Sojčí těstovinový salát
Kuřecí maso nakrájíme a dáme na rozpálený olej, zmírníme a pod pokličkou necháme "zbělet", občas promícháme, přidáme jablko (oloupané, bez jadřince,... více o Kuřecí směs Indie
Vše zpracovat v míse, tvořit kuličky, obalovat v krystalovém nebo perlovém cukru a nechat dva dny schnout. Těsto se méně lepí na ruce, pokud si ruce... více o Rumové kuličky II.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, na jednu půlku položíme plátek šunky a kolečko syrečku. Maso v půli přehneme, okraje přiklepneme a řízek obalíme... více o Plněný vepřový řízek
Na malé kousky rozkrájenou nebo na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev podusíme na tuku, přidáme kari koření, sůl, pepř a malé množství vody a... více o Mrkev po indicku
Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Celer, pórek a mrkev nakrájíme na tenká kolečka, zelí nasekáme na větší kousky. Oloupanou cibuli a šunku... více o Zeleninová polévka s rýží
Kotlety na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme, obalíme v paprice a mouce a na polovině rozpáleného oleje z obou stran prudce opečeme. Osmažené... více o Kotlety na paprice
Brambory uvaříme ve slupce. Potom je slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vývar přivedeme k varu. Cibule oloupeme,... více o Lehký salát
Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme a... více o Staročeské zelníky s bramborami