Poctivý vývar je skvělá surovina. Můžete ho použít při přípravě polévek, omáček i řady dalších jídel. Někomu ale může vadit, že je moc mastný. Poradíme vám, jak se přebytečného tuku zbavit.
Tuk je nositelem chuti. Pokud chcete tedy mít vývar chutný, měli byste v něm část tuku nechat. Přebytečný tuk pak můžete odstranit několika způsoby:
1. Pokud spěcháte a máte horký vývar, seberte mastná oka na povrchu plochou velkou lžící nebo na povrch vývaru položte silně savý kuchyňský ubrousek a po chvilce ho vyndejte.
2. K odstranění tuku můžete použít také kostky ledu. Vhoďte jich několik do vlažného vývaru a jakmile k nim mastnota přilne, vyndejte je.
3. Vlažný vývar lze zbavit tuku také pomocí pevnějšího igelitového sáčku. Nalijte do něj vývar, odstřihněte dole menší růžek a vývar nechte vytéct do čistého hrnce. Jakmile v sáčku zůstane jen tuková vrstva, růžek uzavřete.
4. Nejjednodušší, ovšem časově nejnáročnější způsob je nechat vývar vychladnout. Tuk ztuhne a vyplave na povrch. Bílá tuková vrstva se pak dá snadno odebrat děrovanou naběračkou a můžete ji použít místo oleje na smažení.
Nechte vzejít kvásek. V misce rozmíchejte droždí s cukrem a poté s mlékem. Nechte asi 5 minut na teplém místě. Zatím v míse utřete máslo s vejcem,... více o Čokoládová babka
Vinnou klobásu smotáme do dvou šneků, které zpevníme párátky a obalíme v hladké mouce. Brambory a česnek nastrouháme na jemném struhadle do mísy,... více o Vinná klobása v bramboráku
Porce filetů osušíme, osolíme, opepříme a naložíme do bílého jogurtu, ochuceného česnekem a zázvorem, přidat můžeme i maličko čerstvě nastrouhané... více o Pikantní jogurtové filé
Mango oloupeme, pecku odstraníme a dužinu pokrájíme společně s oloupanými banány do mixéru. Přidáme jogurt, mléko a vanilkový cukr. Vše rozmixujeme v... více o Banánovo-mangové smoothie
Maso ze všech stran osolíme, opepříme, a připravíme omáčku. Horčici prošleháme s medem, worčestrovou omáčkou a olejem. Směsí potřeme maso a pečeme při... více o Krkovička pečená na medu a hořčicí
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme v jedné míse společně s cukrem, vanilkovým cukrem a herou (z bílků ušleháme v druhé míse sníh na... více o Rychlá buchta s ovocem
Předem namočte hnědou čočku. Na oleji orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou mrkev, nasekaný česnek a... více o Čočkové ragú
Troubu zapněte na 140 °C. Pepř, koriandr a vlašské ořechy podrťte v hmodíři. Bylinky omyjte, osušte a nasekejte najemno. Šalotku nakrájejte nadrobno.... více o Vepřová panenka v hořčičné krustě
Všechny ingredience smícháme mixérem dohromady do hustšího těsta (aby třešně hned nepropadly na dno). Vylijeme na plech vyložený pečicím papírem.... více o Rychlobublanina
Pokrájené maso na kostky osolíme, dáme do pekáče na pokrájené cibule, ochutíme pepřem, kmínem česnekem a zázvorem. Vše promícháme, podlijeme a cca 60 ... více o Vepřové výpečky s česnekovými výhonky (fazolkami)
Cukry a bílky vyšleháme v tuhý sníh a přidáme kokos. Na plech tvoříme lžičkou do tvaru oválu nebo si usnadníme práci formou na laskonky. Pečeme na 100... více o Naše laskonky
Těstoviny - uvaříme dle návodu. Omáčka - V hrnci necháme pomalu rozpustit máslo, poté přidáme hladkou mouku a chvíli mícháme, přilijeme mléko,... více o Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody a poté uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Vaříme každý druh fazolí zvlášť, aby jeden druh nebyl... více o Barevný fazolový salát (lečo) - sterilovaný
Surimi tyčinky nastrouháme do misky, přidáme majolku, zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a nastrouhaného nebo rozetřeného česneku přidáme podle... více o Česneková surimi (krabí) pomazánka
Tresčí játra rozmačkáme vidličkou v hlubokém talíři s kouskem změklého másla (můžeme použít i přírodní pomazánkové) a trochou hořčice, dle chuti... více o Jednohubky (kanapky) s tresčími játry
Omegu (Ivu) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme mouku, promícháme a zalijeme smetanou. Vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které... více o Švestkové (třešňové) šátečky s tvarohem
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme skořici, citronovou kůru, kakao, olej, mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Do těsta vmícháme na... více o Americký jablečný koláč s ořechovou drobenkou
Utřeme cukr s máslem, přidáme tvaroh, vejce a mouku. Vypracujeme těsto, které vyválíme na vále, rozkrájíme a plníme ovocem. Tvarohové knedlíky plněné... více o Tvarohové knedlíky plněné ovocem
Hrnec vytřeme mastným papírovým ubrouskem (nebo kápnem kapku oleje) a zahříváme 3 minuty na středním stupni tepelného zdroje. Přidáme olej a nadrobno... více o Krémová zeleninová polévka
Z mléka, žloutků, mouky a cukru uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout... více o Vařený krém na dorty, řezy, cukroví
V míse smícháme jogurt, vejce, cukry, máslo, skořici, citronovou kůru, přidáme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme pokrájená jablka... více o Jogurtové muffiny
Zavařenou plechovku slazeného kondenzovaného mléka dejte do hrnce, zalijte vodou a 2,5 až 3 hodiny vařte. Mezitím troubu předehřejte na 180°C, sušenky... více o Dort s karamelem, banány a šlehačkou
-Nakrájíme si čínské zelí, papriku a rajčata. -Smícháme ve větší misce s kukuřicí. -Podle návodu si ohřejeme Tortillu. -Do jejího středu naskládáme... více o Tortilla s čerstvou zeleninou
Pudink se 2 lžícemi cukru a mlékem připravte podle návodu na obalu a nechte trochu vychladnout. Ušlehejte s jogurtem. Rebarboru nakrájejte na kousky a... více o Drobenkový koláč s rebarborou
Plátky masa po krajích nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, po obou stranách posypeme moukou a opečeme po obou stranách na části sádla. Na zbytku... více o Dušené hovězí s mrkví a fazolkami
Maso rozložte do pekáčku, zastříkněte citronovou šťávou a půlky citronu položte mezi maso. Zakapejte olejem a medem, zalijte vínem, přidejte česnek a... více o Kuře pečené na medu a citronu
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme olej, vodu, kávu, ořechy a mouku s kypřidlem. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a těsto vlijeme... více o Lahodné tvarohovo-kávové řezy
Jablko nastrouháme do misky (klidně i se slupkou), přidáme vejce, mléko, cukr, sůl a zamícháme. Pak přidáváme mouku - tolik, aby vznikla kašovitá,... více o Jablečné (mini) palačinky
Mladé cukety omyjeme a nastrouháme i se slupkou na hrubém struhadle. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Obojí smícháme, vymačkáme... více o Smaženky s mladými cuketami
Sádlo (bůček zbavený kůže) nakrájíme na kostky cca 1 x 1 cm (i větší). Vložíme do pekárny a zapneme program marmeláda. Necháme proběhnout 2 x celý a... více o Škvarky z domácí pekárny
V mouce uděláme důlek nalijem trochu mléka přidáme cukr a kasnice.Necháme vzejít kvásek,pak přidáme zbytek mléka a olej a vypracujem těsto které... více o Vdolky paní Slávky
Nejprve dáme rozinky namočit do trochy rumu. V míse dobře promíchame mléko, veškeré žloutky, trochu soli, cukr a mouku. Z bíku (se špetkou soli)... více o Alpský Kaiserschmarrn
Ze surovin si zaděláme na těsto. Mléko přidáváme postupně, aby nebylo řídké ale tužší (budeme ho válet). Necháme ho potom v lednici tak 1/2 hodiny... více o Babiččina pudinková buchta
Filety po rozmražení posypeme kořením a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji je nejprve zprudka a pak na mírném ohni opékáme dozlatova. Zeleninu a sýr... více o Zapečený pangasius
Žloutky utřít s cukrem, přidat olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Nakonec sníh z bílků. Péct na vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem při... více o Nebeská Máňa
Těsto připravíme běžným způsobem, můžeme vyšlehat ručním šlehačem. Po upečení plníme dle naší chuti. Velmi dobré jsou s tvarohovou náplní nebo s... více o Palačinky od Petra
Ze všeho nejdřív dám do rendlíku ohřát mléko a v něm rozehřeju tuk a přidám rozinky. Mouku vysypu do mísy, přidám sůl, cukr, sušené droždí, citronovou... více o Mazanec vánočka III.
Nejdříve na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Skopové maso nakrájíme na kousky po 35-40 gramech, opepříme, osolíme a orestujeme s cibulkou a... více o Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo
Ze smetany, cukru a mouky uvaříte kaši a ještě za tepla do ní vmícháte sypké přísady, nakrájené na drobné kousky. na vymazaný a moukou vysypaný plech ... více o Marokánky ze smetany
Piškoty natřeme marmeládou, po dvou slepíme k sobě a vyložíme jimi dortovou formu, piškoty ještě lehce pokropíme ovocnou šťávou (případně rumem či... více o Cuketový dort
Do mísy dáme fazole bez nálevu, cibuli, salám a okurky na kostičky, přidáme tatarku, kterou můžeme nahradit jogurtem, hořčici a okořeníme. Vše... více o Fazolový salát V.
Dobře zpracujeme mouku, máslo, cukr, vajíčko a vanilkový cukr. Těsto necháme 1-2 hodiny v chladu. Náplň: ořechy umeleme, smícháme je s citronovou... více o Oříškové rohlíčky
V jedné misce smícháme mouku, rozsekanou čokoládu, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce rozkvedláme vejce, moučkový cukr, změklé máslo... více o Muffinky vynikající čokoládové
**Česnekovo-bylinkový: **k základu přidejte 1 stroužek prolisovaného česneku, hrst drobně nasekané pažitky, trochu citronové šťávy a čerstvě namletý... více o Dip - omáčka na namáčení (univerzál)
Mouku, tvaroh, vanilkový cukr, vejce a prášek do pečiva smícháme, přidáme rum. Těsto nabíráme lžící a pomalu smažíme ve vysoké vrstvě oleje. Při... více o Tvarohové smaženky jako dezert
Mandle a vločky rozmixujeme a smícháme s moukou ,špetkou soli, skořicí a práškem do pečiva. Pak přidáme olej a med a dobře promícháme. Z těsta tvoříme... více o Celozrnné sušenky
V salátové míse promícháme ocet, olej, sůl a pepř. Přidáme nakrouhané zelí, cibuli, mrkev a červenou papriku. Dobře promícháme, přikryjeme a necháme... více o Zelný salát s mrkví a paprikou
Na vále zpracujeme v těsto (jestliže se hůře zpracovává přidáme 1-2 lžíce mléka). Zpracované těsto necháme odpočinout a potom vtlačujeme ve slabé... více o Dobré košíčky
Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké,... více o Valašská kyselica
Přebranou rýži propláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Máslo rozpustíme, přisypeme rýži a za stálého míchání necháme lehce osmahnout.... více o Dušená rýže