Poctivý vývar je skvělá surovina. Můžete ho použít při přípravě polévek, omáček i řady dalších jídel. Někomu ale může vadit, že je moc mastný. Poradíme vám, jak se přebytečného tuku zbavit.
Tuk je nositelem chuti. Pokud chcete tedy mít vývar chutný, měli byste v něm část tuku nechat. Přebytečný tuk pak můžete odstranit několika způsoby:
1. Pokud spěcháte a máte horký vývar, seberte mastná oka na povrchu plochou velkou lžící nebo na povrch vývaru položte silně savý kuchyňský ubrousek a po chvilce ho vyndejte.
2. K odstranění tuku můžete použít také kostky ledu. Vhoďte jich několik do vlažného vývaru a jakmile k nim mastnota přilne, vyndejte je.
3. Vlažný vývar lze zbavit tuku také pomocí pevnějšího igelitového sáčku. Nalijte do něj vývar, odstřihněte dole menší růžek a vývar nechte vytéct do čistého hrnce. Jakmile v sáčku zůstane jen tuková vrstva, růžek uzavřete.
4. Nejjednodušší, ovšem časově nejnáročnější způsob je nechat vývar vychladnout. Tuk ztuhne a vyplave na povrch. Bílá tuková vrstva se pak dá snadno odebrat děrovanou naběračkou a můžete ji použít místo oleje na smažení.
Mouku smícháme s kypřicím práškem, cukrem a špetkou soli, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vejce a vypracujeme těsto. Vysokou dortovou formu vymažeme... více o Sernik neboli tvarohový dort od Jirky Babici
Omyté a osušené kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme. Po zatažení maso osolíme, opepříme a přidáme na drobno nakrájený pórek. Pokračujeme... více o Vynikající těstovinový salát se špenátem
Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu a 15 minut... více o Hrášková polévka 2
Základem receptu je vařená rýže a rozdrobený hrudkovitý tvaroh, který v misce společně promícháme zhruba v poměru 1:1. Další úprava je pouze na chuti... více o Tvarohová rýže
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na oleji. Přidáme osmažit na kostičky či nudličky pokrájené, osolené maso. Poté přisypeme pokrájené... více o Kuřecí tandoori směs se zeleninou
Segedín: Na trošce tuku osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme na kostky pokrájený osolený a opepřený bůček, rozmáčknutý česnek,... více o Segedín s knedlíkem po našem
Mouku nasypeme do mísy, smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přisypeme... více o Malinové / ostružinové knedlíky
Náplň: tvaroh dáme do misky, přisypeme pudinkový prášek a cukr dle chuti (v kombinaci s rebarborou více, než jsme zvyklí) a vše dobře promícháme. Pak... více o Tvarohové šátečky (závin) s rebarborou
Vejce vyšleháme s vanilkovým a moučkovým cukrem a dle potřeby přisypáváme mleté vlašské ořechy (lze i lískové nebo mandle). Vymícháme hustější kaši,... více o Ořechoví šnečci - rychle a chutně
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance a potom ve vajíčku. Osmažíme na pánvičce na větším stupni. Řízečky poté klademe na... více o Zapečené vepřové plátky se slaninou a Moravankou
Želatinu připravíme dle návodu. Buď si uděláme sladkokyselý nálev (podobně jako na okurkový salát, jen o něco kyselejší) nebo použijeme nálev ze... více o Křenové závitky v rosolu (aspiku)
Nakrájíme cibuli na malé kostičky, poté vložíme do hrnce s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova. Mezitím zalijeme sóju cca 0,7 l zeleninového bujónu.... více o Vegetariánský guláš
V misce vyšleháme vejce s rozetřeným česnekem, muškátovým květem, solí a pepřem, přidáme strouhanku a změklé máslo a ze všeho vypracujeme hladkou... více o Česnekové knedlíčky (nočky) ze strouhanky
Mléko rozmícháme se žloutky, housky pokrájíme na plátky, pokrájíme švestky, vymažeme zapékací mísu. Na dno zapékací mísy naskládáme první vrstvu... více o Švestková žemlovka
Na oleji a pokrájeném špeku necháme zezlátnout pokrájenou cibuli. Na ní pak necháme dozlatova orestovat osolené a opepřené maso pokrájené na kostky.... více o Česnekovo-houbový guláš
Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem. Necháme do druhého dne okapat. Poté dochutíme dle chuti. Z tohoto množství vznikne cca 1/2 kg lučiny.... více o Domácí lučina
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a kakao. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Kakaové řezy s krémem
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, dáme do misky, osolíme, přidáme steakové koření, trochu oleje, promícháme a necháme chvíli marinovat. Na troše... více o Kuřecí nudličky pro labužníky
Cukr s máslem utřeme, přidáme žloutek, rozdrobený nebo nastrouhaný tvrdý tvaroh, smetanu, špetku soli, šťávu a kůru z citronu a nakonec vmícháme... více o Citronovo tvarohový trhanec bez mouky
Na rozpuštěném másle orestujeme drobně pokrájenou cibuli, přidáme droždí a smažíme. Droždí se nejdřív rozpustí, pak zpění a až zrůžoví a začne se... více o Míchaná vejce s droždím
Vanilkové pudinky rozmícháme v studené vodě a přidáme cukr. Za stálého míchání na mírném ohni necháme přejít varem. Do ještě teplého zašleháme tvaroh.... více o Tvarohový dort s malinami II.
Sáčky s rýží uvaříme v osolené (špetka) vodě doměkka. Mezitím polovinu jahod pokrájíme na kousky a prosypeme cukrem. Sáčky s rýží vyjmeme a horkou... více o Sladká rýže s jahodami
Do hrnce s vroucí vodou vhodíme drobně pokrájená játra, která ihned vyndáme, necháme okapat a zchladnout. Pak je zaprášíme Solamylem, opečeme v... více o Žampionová játra
V širokém hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s provensálským kořením. Přidáme pokrájené papriky a rajčata ... více o Domácí lečo s česnekem
Maso pokrájíme na kostky. Cuketu pokrájíme na větší kostky. Poté střídavě napichujeme na grilovací jehly nebo špejle. Z oleje, chilli, česneku a... více o Cuketové špízy s masem
Zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle na pánvi. Až bude měkká přendáme ji do větší mísy. Na stejné pánvi osmahneme kuřecí maso, můžeme... více o Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem
Mrkev nastrouháme, přidáme kukuřici, rozetřený česnek, vmícháme majonézu a smetanu. Ochutíme solí a pepřem.... více o Mrkvový salát III
Máslo dáme povolit do mikrovlnné trouby, mezitím si nasekáme čokoládu na malé kousky. Potom smícháme máslo s medem a vejci, a postupně přimícháme... více o Zdravé sušenky
Brambory umyjeme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, zvolna pečeme asi 45 minut. Nivu rozmačkáme vidličkou a utřeme ji s tvarohem,... více o Brambory se sýrovou náplní
Kapustu omyjeme ve studené vodě a odtrháme jednotlivé lístečky do hrnce a spaříme horkou vodou. Vaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak umeleme na... více o Kapustové karbanátky s uzeninou
Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme smícháme s 2 lžícemi medu, 1 lžící kečupu, 1/2 lžící hořčice, trochou sójové a worchestrové omáčky... více o Ananasová čína
Nejdříve si připravíme hmotu, kterou budeme následně plnit řízečky. Na kousky pokrájený rohlík rozmočíme ve smetaně než se řádně nasákne, nakrájíme na... více o Zapečené kuřecí závitky II.
Celá vejce s cukrem dobře ušleháme do pěny, pak přidáváme pudinkové prášky a prášek do pečiva, a ještě prošleháme. Nalijeme do vymazané a vysypané... více o Pudinková bábovka
Ve vodní lázni necháme roztopit máslo a karamelové bonbony, pak přidáme burisony. Tvoříme jakékoliv tvary a dáváme je na pečící papir a necháme... více o Burisony v karamelu
Zpracujeme na vále v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vytlačujeme nástavcem na masovém strojku rohlíčky. Upečeme asi při 180 °C do růžova... více o Vídeňské ořechové rohlíčky
Do menšího hrnce nalejeme 2 dcl mléka, 1 lžičku cukru krystalu a zahřejeme tak, aby mléko bylo vlažné. Do mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vyjít.... více o Super koblížky
Z krajíce chleba - může být i starší, vykrojíme střed tak, aby obvod s kůrkou zůstal asi 1 cm silný. Dáme na rozpálený olej, doprostřed rozklepneme... více o Rychlá svačina
Šišky omyjeme a vaříme půl hodiny, poté vodu přecedíme, přidáme cukr a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí - zkouším kapku na talíři, neměla by... více o Léčivý med malé vyděračky
Masová omáčka: na trošce oleje opražíme posekanou cibuli, přidáme mleté maso, cca po 5 minutách přidáme rajské protlaky. Osolíme, opepříme, přidáme... více o Špenátové lasagne
Na másle osmahne cibuli dozlatova, přilijeme vodu, přidáme brokolici a brambory, trochu osolíme a uvaříme do měkka. (Lze přidat i masox, ale není to... více o Jednoduchá brokolicová polévka
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, dle potřeby přidáme 1-2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a přibližně na... více o Tvarohový koláč s citronem
Šleháme 6 bílků, postupně přidáváme a zašleháváme 6 lžic cukru krupice až je sníh krásně tuhý, přidáme 6 žloutků se 3 lžícemi studené vody a ještě... více o Oblíbený piškotový koláč s tvarohem a želatinou
Zálivka se připraví zvlášt a pak se jenom přelije přes nakrájenou zeleninu.... více o Coleslaw salat
Umícháme sýr, přidáme paštiku a žloutek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.... více o Pomazánka z paštiky
Brokolici předvaříme a rozdělíme na růžičky. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájený česnek a petrželku, přidáme brokolici a osmahneme. Po chvíli... více o Brokolice s česnekem
Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky. Naskládáme je na talíř střídavě na sebe, posypeme bazalkou, oreganem, osolíme a pokapeme olivovým olejem.... více o Italská kuchyně- předkrmy - salát Caprese
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a na oleji dozlatova opečeme. Přendáme do jiné nádoby. Na tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli, přidáme... více o Hovězí námořnické maso
Kostku mraženého špenátu vložíme do hrnce, přikryjeme pokličkou a při mírné teplotě rozmrazíme. Na másle zasklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli... více o Dušený špenát
Do rozemletých jater přidáme sádlo, vejce, šlehačku, sůl a pepř. Vše dobře vymícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, vlijeme směs a... více o Domácí paštika
Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme mrkev, celer a za stálého míchání... více o Italská omáčka