Když nemá polévka nebo vývar po uvaření ten správný říz, přijde na řadu dochucování. Rychlým řešením je sice sůl, ale jsou i jiné možnosti, jak se dá dobře vylepšit chuť vývaru, zeleninové či jiné polévky ještě na sporáku, nebo pak i na talíři. Prozradíme vám naše vyzkoušené triky!
Zeleninové polévky typu minestrone vždycky pozvedne kvalitní rajský protlak. Přidejte dvě až tři lžíce do hrnce pár minut před dokončením a nechte krátce provařit. Pak znovu ochutnejte. Polévka bude lepší!
Bramboračku, hrachovou i květákovou polévku v chuti pozvednou rozemleté sušené houby. Přidejte je v průběhu vaření a pak už jen okořeňte dle chuti.
Vývary získají šmrnc několika kapkami citronu. Ale pozor, ten dávejte až při servírování! A nemějte obavy, citron polévku neokyselí, pouze jí dodá chuťovou jiskru.
Muškátový oříšek vylepší krémové polévky a nejen ty. Vynikající je také do kapání. Nastrouhejte trošku přímo do těstíčka z vajec a mouky a pak už jen zavařte do polévky.
Všechny ingredience pořádně promíchejte, dejte do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložte naporcované kuře nebo lososa tak, aby bylo maso obalené... více o Medovo-hořčičná marináda na kuře i lososa
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky a dáme do mísy, kam přidáme zázvor, česnek, hřebíček, skořici a chilli. Vše promícháme se lžící oleje a necháme... více o Nakládané masové kostky dušené na cibuli
Čočku propláchneme a necháme alespoň 1 hodinu máčet ve vodě, poté scedíme. V hrnci rozpálíme máslo na střední teplotu. Přidáme cibuli a restujeme do... více o Čočková polévka
Maso pokrájíme na kostky či nudličky, které pokapeme olejem, osolíme, okořeníme a necháme půl hodinky odležet. Na trošce rozpáleného oleje si maso... více o Kuřecí kari se žampiony a zeleninou
Nadrobno nakrajenou cibuli osmazime do zlatova, na to dame maso na vetsi kostky zatahnout. Posypeme korenim (chilli, paprika, kmin) Jakmile se zacne... více o Guláš
Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme pokrájený řapíkatý celer a pokrájenou mrkev a ještě krátce smažíme za občasného... více o Krémová polévka z řapíkatého celeru
Nejdřív připravte citronovou majonézu. Žloutky dejte do vysoké nádoby se lžící citronové šťávy, hořčičným semínkem a špetkou soli. Ponorným mixérem... více o Ledový salát s okurkou a mátou
Smoothie jsou mimořádně snadné na přípravu, všechno totiž stačí jen omýt a rozmixovat, případně odšťavnit. Na začátek si tedy očistíme mrkev a s... více o Mrkvové smoothie s jogurtem
Oloupanou a pokrájenou cibuli osmažíme na oleji či sádle lehce dozlatova. Pak přisypeme na nudličky pokrájené zelí, které osolíme a okořeníme pepřem,... více o Dušené zelí - zadělávané
Do vymazaného pekáče nasypeme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, na kostky pokrájenou slaninu, pokrájené, spařené a okapané houby a bylinky dle chuti... více o Bylinková krkovice na houbách (václavkách)
Šunku se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle do mísy (nebo pomeleme). Ochutíme solí (opatrně, sýr i šunka je slaný), pepřem, muškátovým květem,... více o Šunkovo-sýrové karbanátky
Uvedené množství odpovídá řezům, pokud chceme péct dort (25 cm), postačí nám poloviční množství. Ingredience na drobenku nasypeme do mísy a vytvoříme... více o "Piña Colada" ananasovo-kokosové řezy (dort)
1. Do mísy dáme všechny suché ingredience. Kakao je dobré prosít přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Všechny suché ingredience smícháme a poté... více o Perník s čokoládou a kokosem
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do mísy, posypeme kořením, které máme rádi a necháme cca 15 minut odležet. Pak zaprášíme moukou,... více o Kořeněné chipsy z hlívy
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme skořici, citronovou kůru, kakao, olej, mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Do těsta vmícháme na... více o Americký jablečný koláč s ořechovou drobenkou
Fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den je vaříme do změknutí. Na sádle necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájenou klobásu a orestujeme,... více o Fazolová polévka se zakysanou smetanou
Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a... více o Mramorový korpus
Hrách si přes noc namočíme. Ráno scedíme a pořádně propláchneme, dáme do hrnce, osolíme a vaříme 1 hodinu. Ochutnáme, zda je hrách měkký, pokud není,... více o Jemná hrachová kaše
Nakrájíme šunku a papriky na kostky, chilli papričku nakrájíme na malé kousky. Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Na rozpáleném... více o Špagety z pánve
Očištěné brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Když trochu vychladnou, podélně je rozřízněte, vydlabejte a vzniklé „lodičky“ upečte na... více o Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou
Hovězí plátky nakrájíme na tenké nudličky, přelijeme sojovkou, přidáme koření a rýžový ocet a necháme odpočívat, pokud možno přes noc. Ve woku... více o Hovězí chilli čína
Čokoládu nalámeme na malé kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná přidáme smetanu, amaretto a podle chuti nutellu. Ovoce ... více o Čokoládové fondue
Jahody omyjte, zbavte stopek a překrojte na polovinu. Promíchejte s cukrem v misce a nechte asi 1/2 hodiny stát, až jahody pustí šťávu. Vymačkejte... více o Ovocný koktejl
Kachní prsa odřízněte od kosti a rozdělte na dvě filátka. maso zarovnejte a kůži propíchejte špejlí. Rozpalte pánev, maso položte kůží dolů a pečte... více o Kachní prsa s brusinkovou omáčkou
Plátky masa po krajích nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, po obou stranách posypeme moukou a opečeme po obou stranách na části sádla. Na zbytku... více o Dušené hovězí s mrkví a fazolkami
Všechny suroviny dobře smícháme dohromady. Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a pečeme na 180°C asi 35 minut. Po vychladnutí můžeme... více o Fofrperník
Na oleji zpěníme nakrájenou šalotku se slaninou, přidáme nakrájené bulvy fenyklu, ze kterých jsme odkrojili zelené stonky a vnější hrubé vrstvy.... více o Fenyklová polévka
Z bílků připravíme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukry a tukem do pěny. Vmícháme do ní tvaroh, mouku s kypřidlem a tuhý sníh. Těsto rozetřeme do... více o Koláč s hroznovým vínem
Uhněteme těsto a vytvoříme malé kuličky. Uprostřed nich vyhloubíme důlky, které naplníme marmeládou. Pečeme na suchém plechu při 150 stupních.... více o Placičky z ovesných vloček II.
Moučkový cukr smícháme se žloutky, měkkou heru přidáváme po kouscích, poté přidáme tvaroh, suché ingredience smícháme dohromady a pomalu přidáváme do... více o Tvarohová bábovka s kakaem
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přidáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru. Nakonec přidáme mouku se solí. Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší... více o Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky...
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme... více o Makový závin III.
Brambory nakrájíme na kolečka, nové i se slupkou a dáme na vymaštěný plech, osolíme a opepříme. Poklademe tenounce nakrájenou anglickou slaninou a... více o Pečené brambory s anglickou slaninou
Dobře uzrálé avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a rozetřeme vidličkou. Rajče nakrájíme nadrobno, přidáme nakrájenou cibuli nebo šalotku, 1 lžičku... více o Salsa guacamole
Směs různých druhů mouky, soli a koření zalijeme trochou vody (můžeme přidat olej). Směs protřeseme, aby voda vsákla a necháme cca 10 minut odstát.... více o Chlebová placka snadno a rychle
Do vroucího mléka vsypeme ořechy a cukr a povaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, potom z hmoty vytvarujeme malé kuličky. Ve vodní lázni... více o Košíčky z ledových kaštanů
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Do jednoho rohu nádoby vsypeme sůl, do protějšího cukr. Doprostřed mouky uděláme důlek, do kterého... více o Bílý toastový chléb
Náplň: všechny suroviny kromě bílků se smíchají šlehačem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do náplně. Těsto: v míse promícháme suroviny,... více o Linecký tvarohový koláč
Srdíčka uvaříme v tlakovém hrnci v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením. Cibuli nakrájíme najemno, na oleji usmažíme do měkka, zaprášíme... více o Srdíčka na smetaně
Ušleháme 1/2 l smetany, přidáme 2 lžíce cukru, lžíci skořice, 5 vajec a 250 g hladké mouky. Těsto vlijeme do vymazané, velké dortové formy (nebo menší... více o Šlehačkový koláč
Uděláme si kynuté těsto z mouky, mléka, oleje, droždí, soli, cukru a vanilkového cukru. Necháme vykynout v teple, rozdělíme na dva díly. Každou půlku... více o Rohlíčky pro bezdomovce
Na olej dáme zpěnit na kostička pokrájenou cibuli a pokrájený pórek. Do cibule přidáme na kostičky pokrájená prsíčka, osolíme, opepříme a přidáme... více o Krůtí prsíčka podle hospodskýho
Sýr rozdrobíme a smícháme s ostatními přísadami. Pokud je husté, můžeme zředit mlékem. Rozhodně nesolit - sýr je slaný dost! Skvělé na chleba i bílé... více o Česneková pomazánka z balkánského sýra
Avokado rozříznout na půl, zabodnout nůž do pecky, trochu se pootočí a pak se lehce vyndá. Polévkovou lžící objet těsně mezi slupkou a dužinou a tím... více o Guacamole
Vejce,cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Za stálého míchání přiléváme olej a vaječný likér. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Do formy... více o Bábovka s vaječným koňakem
Pekáč jemně pomažeme olejem a klademe brambory nakrájené na kolečka tenčí, jakmile poklademe první vrstvou posypeme solí kari kořením a kmínem takhle... více o Brambory s kuřecím masem na kari a šlehačce
V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.... více o Sýrová pomazánka na topinky
Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně... více o Pomazánka ze sardinek
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z... více o Jemný ovocný dezert
Cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Obojí 10 minut podusíme na másle, zahustíme jíškou, krátce povaříme,... více o Nudle s cuketou a šunkou