Když nemá polévka nebo vývar po uvaření ten správný říz, přijde na řadu dochucování. Rychlým řešením je sice sůl, ale jsou i jiné možnosti, jak se dá dobře vylepšit chuť vývaru, zeleninové či jiné polévky ještě na sporáku, nebo pak i na talíři. Prozradíme vám naše vyzkoušené triky!
Zeleninové polévky typu minestrone vždycky pozvedne kvalitní rajský protlak. Přidejte dvě až tři lžíce do hrnce pár minut před dokončením a nechte krátce provařit. Pak znovu ochutnejte. Polévka bude lepší!
Bramboračku, hrachovou i květákovou polévku v chuti pozvednou rozemleté sušené houby. Přidejte je v průběhu vaření a pak už jen okořeňte dle chuti.
Vývary získají šmrnc několika kapkami citronu. Ale pozor, ten dávejte až při servírování! A nemějte obavy, citron polévku neokyselí, pouze jí dodá chuťovou jiskru.
Muškátový oříšek vylepší krémové polévky a nejen ty. Vynikající je také do kapání. Nastrouhejte trošku přímo do těstíčka z vajec a mouky a pak už jen zavařte do polévky.
Troubu zapněte na nejvyšší teplotu. Formu vymažte máslem. Rozpuštěné máslo míchejte s cukrem – musí se rozpustit. Přidejte vejce a vanilku, pak... více o Třešňové blondies
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily. Cibuli osmažíme dosklovata a na ní dáme... více o Krkovička na hrášku
Řapíky celeru používáme zásadně čerstvé, křehké a křupavé. Pokud použijeme starší, seschlé a gumové, budeme tahat z pusy vlákna řapíků, které nám... více o Smažený řapíkatý celer
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek a také ho krátce smažíme. Pak odebereme trochu kuliček hrášku stranou (cca 40 gramů),... více o Hrášková polévka - smetanová
Vejce a šunku nastrouháme na hrubém struhadle, okurku pokrájíme na drobné kousky nebo nudličky (nestrouhat!). Pomazánkové máslo smícháme s hustou... více o Jednoduchá šunková pomazánka
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme maso, osolíme a za občasného promíchání také osmažíme. Zaprášíme kari... více o Dušená kari z dýně v mletém mase
Do mísy dáme mouku smíchanou s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka, trošku... více o Bramborový bochánek (mazanec)
Všechny ingredience smícháme s nalámanou hořkou čokoládou na kousíčky. Formu na muffiny naplňte směsí a dejte péct na 175° asi 20 minut.... více o Čoko muffiny
1. Nejdříve si sýr nastrouháme na hrubém struhadle a zvlášť si rozšleháme vejce. 2. Široký hrnek nebo misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. 3.... více o Smažák z hrnku podle Ládi Hrušky
Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a pokapeme citronovou šťávou, promícháme. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, citronovou kůru z... více o Dýňový koláč s ořechy II.
Zelené mungo fazolky si přes noc namočíme do vody. Poté vaříme cca 15 minut v osolené vodě. Kuskus si těšně před vařením zalijeme horkou vodou a... více o Teplý mungo salát s tofu a kuskusem
Z mletého masa, drobně pokrájených česnekových výhonků, česneku, cibule, vejce, mléka, soli, pepře a strouhanky vymícháme hladkou hmotu, ze které... více o Karbanátky nebo sekaná s česnekovými výhonky
Těsto: Ve vodní lázni smícháme tuk, cukr, med a vejce, poté, co se nám vše rozpustí do jednotné hmoty, přidáme i mouku smíchanou se sodou. Ještě teplé... více o Medové řezy alá falešný medovník
Brambory oloupeme, nakrájíme na půlcentimetrové plátky a vaříme v osolené vodě 10 minut. Mezitím si oloupanou cibuli nakrájíme na klínky, česnek na... více o Bramborová frittata
Měkký tvaroh nebo hustou zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme strouhanou Nivu a křen dle jeho chuti (síly), osolíme, opepříme a dáme vychladit.... více o Jednoduchá nivová pomazánka s křenem
Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude... více o Bramboráky z chleba
Nakrájíme cibuli, česnek, papriku i klobásu, do hrnce si dáme spěnit cibulku, přidáme papriku, klobásu a nakonec česnek, malinko osolíme, opepříme a... více o Rychlé fazolové lečo
Do kastrolu dáme osmažit pokrájenou cibuli a slaninu, na kterou vložíme osmažit ze všech stran dozlatova nasolené a opepřené hovězí maso. Podlijeme ho... více o Cikánská pečeně na víně s kořenovou zeleninou
V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, kypřicí prášek a sodu. V jiné míse metličkou promíchejte podmáslí, mléko, rozšlehaná vejce a... více o Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem
Nastrouhaný sýr smícháme se šunkou, česnekem, vejcem, petrželkou a pepřem. Z vymíchané hmoty vytvarujeme vlhkou rukou válečky, které zabalíme do šunky... více o Smažené šunkové rolky se sýrovou náplní
Dostala jsem od švagrové patizon a samozřejmě přemýšlela, jak ho zpracovat. Smažit ho jako na řízky se mi nechtělo, a tak vznikl tento recept ;-)... více o Brampatáčky
Na těsto promíchejte mandlový prášek s moučkovým cukrem. Krupicový cukr svařte s 50 ml vody na cukrový sirup. Bílky ušlehejte do polotuha, snižte... více o Makronky se třemi náplněmi
Zpracujeme těsto a rozdělíme ho na dva díly. Vyválíme dvě placky a každou dáme na jiný plech. Jednu upečeme samostatně (15 min). Na druhou nasypeme... více o Medové-ořechové řezy
Vanilkové pudinky rozmícháme v studené vodě a přidáme cukr. Za stálého míchání na mírném ohni necháme přejít varem. Do ještě teplého zašleháme tvaroh.... více o Tvarohový dort s malinami II.
Řepu uvařenou ve slané vodě oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Křen očistíme, oloupeme a nastrouháme také najemno. Množství záleží na jeho... více o Křenová pomazánka z červené řepy
Hermelín si rozpůlíme, lžičkou vydlabeme potřebnou část měkkého středu, do kterého vložíme tvarůžek, přiklopíme, přitiskneme a obalíme v klasickém... více o Smažený tvarůžek v hermelínu
Na oleji osmahneme do zlatova cibuli, přidáme česnek. Do oloupaných, na menší kousky nakrájených syrových brambor osmaženou cibuli zamícháme, osolíme,... více o Rychlé kuře s bramborem
Rohlík zalijeme jogurtem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s 20 g másla a tvarohem. Přidáme rohlík s jogurtem, krupičku a sníh. Vypracujeme... více o Jogurtové knedlíčky s jahodovou omáčkou
Těsto rozválíme na plát, nakrájíme ho na proužky široké 1,5 cm, každý proužek namotáme na trubičku určenou k pečení kremrolí, namotané trubičky dáme... více o Nivové kremrole
**Těsto:** všechny suroviny smícháme vařečkou s teplým (ne HORKÝM) mlékem, nezaděláváme kvásek, výsledek má konzistenci hustšího litého těsta. Mísu... více o Borůvkový koláč IV.
Do litru vody dáme vařit pokrájené fazolové lusky s polu s kostkami brambor a masovým bujónem. Uvařenou polévku zahustíme moukou (předem rozmíchanou v... více o Fazolková polévka
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očistíme a nadrobno nakrájíme zeleninu, cibuli a česnek. Dáme do vody, přidáme houby, pepř a kmín a dáme... více o Pařeznická bramboračka
Smícháme vločky, semínka, nakrájenou cibuli a česnek s kořením a solí. Přidáme zhruba tolik vody kolik jsme dali vloček. Necháme cca 20 minut odstát ... více o Sekaná z ovesných vloček
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč polijeme čokoládovou polevou.... více o Jednoduchý jablkový koláč
Oloupanou okurku nakrájíme na trojitá co nejjemnějí kolečka: dva řezy nedokrojíme do konce a třetím řezem dílek oddělíme. Tyto trojitá kolečka dáme do... více o Pikantní okurkový salát
Vodu a cukr uvaříme na sirup. Po odstavení ze sporáku přidáme šťávu z jednoho citronu a necháme vychladnout. Mascarpone vymícháme se 400 g... více o Jahodové tiramisu II.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme omytá a okapaná játra a opečeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme pepř a kmín a dusíme. Pozor - solíme, až... více o Drůbeží játra rychlá a dobrá
Maso a anglickou slaninu nakrájíme na kostky, cibuli na půlměsíčky. Začneme střídavě napichovat na špejle nebo grilovací jehly. Do misky dáme 5 lžic... více o Báječné špízy
Houby nakrájíme na plátky a povaříme se špetkou mletého kmínu v trošce osolené vody. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme povařené... více o Valašská zelňačka s houbami
Droždí rozmícháme s cukrem dokud se nerozpustí na kaši. Do mísy dáme mouku, 1/4 l vody, droždí, sůl. Vypracujeme těsto (nejlépe hnětačem) -... více o Rohlíky na ráno
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, zalijeme šlehačkou, dobře promícháme a... více o Šlehačkový beránek
Krupicový cukr, vejce a olej ušleháme a přidáme všechno ostatní. Vlejeme do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem a pečeme při 180 °C.... více o Americká buchta
Nejdřív ušleháme vejce, cukr a vodu. V mouce rozmícháme 1/2 prášku do pečiva a přidáme k vyšlehaný hmotě. Vše smícháme, nalijeme na vymazaný a moukou... více o Ovocný koláč se želatinou II.
Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme chvilku louhovat (přikryjeme) a pak přidáme med dle... více o Zázvorový čaj II.
Omytá kolena dáme vařit (nejlépe do papiňáku) s vodou spolu s oloupanou cibulí, česnekem, kořením a solí. Křen smícháme se strouhaným jablkem, octem a... více o Ovarové koleno s jablkovým křenem
**Holandská omáčka**: žloutky vložíme do mísy nad vroucí vodu. Dno mísy se nesmí dotýkat vody, jinak začneme dělat míchaná vejce. Postupně přidáváme... více o Benediktinská vejce
Špenát očistíme, omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme. Sezamová semínka osmahneme na oleji. Do mixeru dáme špenát, semínka, česnek, olivy, kozí sýr,... více o Špagety se špenátovým pestem
Ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou pečlivě vymažeme formičky. V míse utřeme cukr se žloutky, vejcem a vanilkovým cukrem. Třeme tak dlouho, až je... více o Rakvičky se šlehačkou
Kuře dobře omyjeme. Marinádu připravíme smícháním oleje, medu, sojové omáčky, kečupu a soli. Touto směsí potřeme kuře zevnitř i vně a necháme chvíli... více o Grilované kuře
Cibulku nakrájíme na kousky asi 5 cm dlouhé. Rozpůlíme papriku, očistíme ji a lusk omyjeme. Nakrájíme na nudličky. Kyselé okurky pokrájíme na kolečka... více o Krůtí rolky se zeleninou