Také míváte při pečení palačinek syrovým těstem pokapaný sporák a okraj pánve? Příště použijte tenhle jednoduchý trik.
Když těsto naberete naběračkou, jemně ji otřete (dotkněte se) o hladinu těsta, prodlouží se doba, kdy těsto nekape a vy ho můžete v klidu nalít na pánev.
Jak na tenké palačinky, které se netrhají? Vsaďte na osvědčené triky šéfkuchařů, najdete je ZDE.
Mouky smíchejte s kypřícím práškem a oběma cukry. Udělejte ve směsi důlek, do kterého rozklepněte dvě vejce, přidejte máslo, citronovou kůru, trochu... více o Vrstvený koláč
Do hnětače dejte nejdříve mouku se solí. Potom opatrně přidávejte studenou vodu s podmáslím, med, máslo, lněné semínko a droždí. Míchejte, dokud... více o Podmáslový chléb
Cuketu pokrájíme na plátky, které následně osmažíme na trošce oleje zprudka na skus a dozlatova. K cuketě přidáme krátce osmažit na jemno nasekané dva... více o Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou
Kapustu překrojíme na půlky nebo čtvrtky a v osolené vodě uvaříme na skus. Vodu slijeme a kapustu necháme okapat. Po vychladnutí z kapusty ještě... více o Kapustové karbanátky s uzeným masem a sýrem
Mléko (né z lednice, pokojová teplota či vlahé) smícháme s rumem, cukry, solí a droždím. Pak přisypeme mouku, dobře promícháme, vytvoříme hustější... více o Třešňové lívanečky II.
Na oleji nebo jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme očištěné, pokrájené a krátce spařené (scezené) houby. Pokud... více o Houbový kuskus - rychle a chutně
Doporučuji kvůli bazalce NEDÁVAT do mixéru nebo kovového hmoždíře. Bazalka se nesnese s kovem a poté hořkne !! Ingredience rozmělněte v hmoždíři do... více o Pesto Rosso
Název si steak vysloužil podle francouzského spisovatele Françoise-Reného Chateaubrianda, který jím odstartoval éru krvavých steaků. Brambory uvařte... více o Steak Chateaubriand
Tvarůžky nastrouháme, smícháme s pokrájenou bílou částí cibulek, kečupem, tatarkou, kmínem a pepřem. Množství je orientační, záleží na chuti tvarůžků,... více o Olomoucký "tatarák" - pomazánka
Uvařte rýži, sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout. Na marinádu smíchejte omáčku hoisin, česnek, zázvor, jemně nakrájenou chilli... více o Pikantní vepřové se smaženou rýží
Uvedené suroviny prošleháním spojíme, dáme péct asi na 170°C na plech asi 37x27 cm(velký), jen na přibližně 10 minut-pečeme do světla. Na upečený a... více o Citronové řezy-máslové a výtečné
Zelenina vhodná pro tento recept: cibule, pórek, paprika, mrkev, cuketa. Na dno zapékací nádoby (hlubšího pekáčku) nalijte trochu olivového oleje a... více o Brambory zapečené se zeleninou
Porce králíka nasolíme, dáme do pekáče s máslem, pokrájenou cibulí, česnekem a žampiony, posypeme kořením, poklademe plátky špeku, zaklopíme a necháme... více o Bylinkový králík na žampionech
Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli s celým stroužkem česneku a zelenými bylinkami (např. yzop, bazalka...). Droždí rozdrobíme, vložíme nakrájenou... více o Drožďová pomazánka s pepřem
Vajíčko vyšleháme se sladidlem, pak přidáme sušené mléko, kypřící prášek a nízkotučné mléko. Připravené těsto naplníme 6 forem na muffiny. Pečeme 20... více o Perníkové muffiny (DUKAN)
Nejprve vytřeme pekáč nebo zapékací mísu olivovým olejem. Dáme vařit brambory v celku (v slupce) a po uvaření oloupeme. Mezitím si nakrájíme uzené... více o Zapečené brambory 2
Jablka (hrušky) očistíme, pokrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí. Žloutky... více o Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč s drobenkou
Rýži důkladně propláchněte a uvařte se dvěma hrnky vody na skus. Ihned promíchejte s octem a rozestřete na talíř. Okurku a mrkev nakrájejte na... více o Suši s rybou a zeleninou
Formu vyložíme pečícím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme na dno. Máslo s cukry a vejci... více o Banánový koláč se smetanou
Rybu omyjte, odstraňte kůži a vykostěte ji. Maso osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na stejnoměrné špalíčky. Z mouky, vejce a vody či piva pak... více o Fish & chips
Necháme vzejít kvásek : vlažné mléko, droždí, cukr. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme hladké těsto. Necháme cca 90 minut kynout... více o Vdolky - rozpeky
Rohlík rozdrobíme nebo nastrouháme, zakapeme mlékem, přidáme vejce, strouhaný sýr a pokud nechceme mít papriky bezmasé přidáme i šunku nebo salám.... více o Papriky plněné sýrovou nádivkou
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, polohrubou mouku s práškem do pečiva a promícháme. Nakonec vmícháme i sníh z bílků, těstem... více o Broskvový želé řez
Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme a pod pokličkou podusíme s troškou vody, kterou po změknutí zelí slijeme. Horké dušené zelí posypeme hrubou moukou,... více o Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem
Vývar z ovaru necháme vychladnout a přebytečný tuk odebereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, přidáme pokrájenou zeleninu na nudličky (hranolky),... více o Ovarová polévka se zeleninou
Rohlíky a šunku pokrájíme na kostičky. Špek s cibulí pokrájíme nadrobno a společně osmažíme dozlatova, pak přidáme k rohlíkům a šunce. Kysané zelí... více o Zelné knedlíky
Na oleji osmahneme do zlatova cibuli, přidáme česnek. Do oloupaných, na menší kousky nakrájených syrových brambor osmaženou cibuli zamícháme, osolíme,... více o Rychlé kuře s bramborem
Kostku droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Všechny ingredience na vále dobře zpracujeme v těsto. Nenecháme kynout! Rozdělíme na 8 bochánků, každý... více o Povidlové rohlíčky II
Počet vajec záleží na počtu topinek: 1 ks topinky = 1 vejce. Plátky chleba si osmažíme z obou stran dozlatova. Z vajec si uděláme volské oči - na... více o Lovošská topinka
Jahody trošku rozmačkáme v misce, tvaroh nastrouháme, smetanu rozmícháme s troškou mléka - pokud je hodně hustá (můžeme přisladit), plátky knedlíků... více o Jahodové knedlíky-nejrychlejší
Máslo rozehřejeme v hrnečku na mírném ohni a 3 lžíce vlejeme do pekáčku ve kterém budeme pokrm zapékat, abychom ho vymastili. Do hrnečku přidáme k... více o Jablková žemlovka se sněhem
Salka vaříme v plechovce ve vodní lázni dvě hodiny. Necháme vychladnout (asi dvě hodiny). Ve větší nádobě všechno smícháme. Salko je zkaramelizované -... více o Vaječný koňak bez vajec od Lídy
Smícháme mouku, cukr a rozpuštěné máslo a vymícháme jemnou drobenku. Odebereme asi tak 2 hrnky stranou. Do zbytku vmícháme žloutky, mléko, prášek do... více o Étonnant jablkový koláč
Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl.... více o Sýrový nákyp II.
Nejprve si namočíme čočku a necháme ji přes noc ve studené vodě, druhý den ji v té vodě uvaříme doměkka. Do hrnce dáme olivový olej, přidáme jemně... více o Čočková polévka z komentářů
Z uvedených přísad vymícháme těsto a necháme 20 minut kynout. Potom ho rozdělíme na 6 bochníků, rozválíme a rozkrájíme na trojúhelníky a širší část... více o Pizza rohlíky
Plátky knedlíku obalíme dvakrát v dvojobalu, tj. rozšlehaných vejcích a strouhance (nesolíme, nepoužíváme mouku), poprvé můžeme ve vejcích nechat... více o Smažené houskové knedlíky
Uvaříme těstoviny. Podusíme špenát s nakrájenou cibulí a rozdrceným česnekem. Uvařené těstoviny smícháme s nakrájeným tofu, solí, event. bylinkami a... více o Zapečené těstoviny se špenátem a tofu
Těstoviny uvaříme klasickým způsobem dle návodu. Po uvaření je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přidáme kukuřici, uvařenou brokolici... více o Sojčí těstovinový salát
Polentu rozetřeme do vymazané zapékací mísy. Na trošce oleje opražíme nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, dusíme asi 5 minut. Vmícháme sekané... více o Zapečená polenta se sýrem
Rozehřáté máslo, žloutky a kakao rozšleháme, přidáme polovinu cukru a šleháme do zdvojnásobení objemu. V mouce rozmícháme sůl a prášek do pečiva a... více o Univerzální dortový korpus
Na vále zpracujeme těsto I. a vtlačíme ho do vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu. V míse utřeme všechny suroviny na těsto II. a navršíme ho... více o Tříbarevný koláč II.
Maso nakrájíme jako na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme šunku, na hranolky nakrájenou nivu a zatočíme do roládky.... více o Kuřecí závitky s nivou
Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme k nim vejce, sůl a mouku a rukama vypracujeme těsto. Z těsta uděláme delší... více o Šulánky s mákem
Na rozpáleném oleji osmahneme zprudka cibulku dozlatova. Vsypeme na kostky pokrájené kuřecí maso a orestujeme. Podlijeme trochou vody, přidáme... více o Bazalkové kuře s ořechy
Maso nakrájíme na tenké plátky a z utřeného česneku a všech dalších ingrediencí připravíme marinádu. Plátky marinádou důkladně po obou stranách... více o Vepřové plátky na medu
Maso nakrájíme na plátky. Každý plátek naklepeme a obalíme v osolené strouhance, kterou paličkou důkladně zaklepeme. Potom řízky namáčíme do... více o Zatloukané řízky
Na vál posypaný moukou nasekáme máslo i sádlo, přidáme 1/2 lžičky soli, žloutek a 150 ml vody. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a na 2... více o Cibulový koláč se slaninou
Z uvedených surovin svaříme nálev - necháme vychladnout. Na dno každé sklenice dáme několik koleček mrkve, cibule na to naskládáme očištěné okurky a... více o Okurky
V mléce důkladně rozkvedláme obě vejce, přidáme nastrouhaný sýr a ochutíme solí a muškátovým oříškem. Vaječné mléko potom vlijeme do ploché, dobře... více o Kuřecí polévka se svítkem